(Foto Guliver/Getty Images)
„Lunch is for wimps” (Masa de prânz este pentru persoane slabe / ineficiente / timide). Replica lui Gordon Gekko, personajul interpretat de Michael Douglas în „Wall Street” (1987), este tot mai puternic contrazisă de nutriționiști, sociologi și psihologi.
Pauza de prânz este pentru cei care vor să fie mai fericiți, să devină versiunile lor mai productive și care vor să evite burnout-ul, susțin specialiștii.
Pentru mulți dintre noi, mâncatul la birou deasupra tastaturii a devenit un lucru obișnuit. Facem asta cu cele mai bune intenții – să muncim mai mult –, dar faptul că sărim peste pauza de prânz se dovedește în final contraproductiv.
Desigur, există și zile în care este imposibil să ne extragem de la ceea ce facem. „Întotdeauna încerc să mă ascund, cumva, atunci când îmi fac curățenia lunară a tastaturii, și descopăr mai multe resturi de snack-uri și mâncare decât aș vrea să recunosc”, mărturisea recent un angajat.
În cel mai rău caz, putem ieși măcar 10 minute cu un coleg de muncă să bem o cafea.
Pauza de prânz nu este un lux, ci un obicei simplu, dar absolut necesar pentru o viaţă echilibrată şi sănătoasă.
„O viaţă echilibrată are ca element important pauza de prânz, care trebuie încurajată în special pentru populaţia activă, acei aproximativ cinci milioane de români care sunt angrenaţi pe piaţa muncii şi care, prin activitatea lor, ţin economia în mişcare şi duc România înainte”, a declarat Dana Sintejudean, director general Edenred România & Moldova.
Medicii avertizează că cei ce obișnuiesc să renunțe sistematic la masa de prânz este posibil să se confrunte, la un moment dat, cu dificultăți în concentrare.
„Consumul de alimente alături de cunoscuți este o parte vitală a interacțiunii sociale zilnice. Când mâncăm împreună sunt mai multe șanse să cooperăm și să lucrăm mai bine atunci când ne întoarcem la activitatea noastră”, arată un studiu.
Singurătatea, la rândul său, poate avea efecte dăunătoare la nivel cognitiv, emoțional, comportamental și al sănătății, în general.
„Mâncatul, alături de un coleg, la masă, este un act care ne apropie mai mult decât privitul unei foi de calcul Excel", a spus profesorul Kevin Kniffin, unul dintre autorii studiului.
Chiar și pauzele de cafea cu grupul de colegi ne pot face să ne simțim mai reîmprospătați și astfel putem să reducem riscul de suprasolicitare, relevă cercetarea, care a urmărit mai multe persoane timp de opt ani și a descoperit că masa alături de prieteni sau colegi de serviciu contribuie la creșterea stării de fericire a indivizilor.
„E foarte important ca team leader-ii să ia masa, când au timp, împreună cu angajații. Și cei care știu asta, o fac”
Atmosfera de la birou contează foarte mult, spune Oana Botolan Datki, Managing Partner CTeam Human Capital. Oana are o experiență de peste 10 ani în proiectarea, personalizarea și implementarea programelor de compensare și beneficii pentru întreprinderile mari și mijlocii din diferite domenii de activitate. Timp de patru ani, a coordonat organizarea de studii salariale, evaluări de posturi și proiecte de clasificare a locurilor de muncă pentru mai mult de 200 de companii multinaționale și locale.
„Așa cum contează și cum arată biroul și locația, tot așa contează și cum se întâmplă lucrurile, cum este cultura organizațională din companie. Modul în care oamenii interacționează în echipă în companie adaugă plusuri sau minusuri. Iar mâncatul împreună și ieșitul la bere împreună au foarte multă importanță pentru oameni. În pauza de prânz este ca la team building - dacă nu interacționezi cu colegii în pauza de prânz, ori ai o problemă, ori ești urâcios, ori nu ești inclus în gașcă și te simți lăsat pe afară”, punctează Oana Botolan Datki.
Majoritatea companiilor au propriile săli de mese, bucătărie, aranjate cât mai frumos, iar asta contribuie la interacțiunea dintre angajați. „Acolo mănâncă și șeful, când nu are întâlnire de business, mănâncă toată lumea. Mai ales pentru team leaderi, manageri, e foarte important să facă acest lucru. Și cei care știu, o fac”, subliniază Oana Botolan Datki.
Este vorba despre interacțiune, discuții în mediu informal, care pot fi și despre activitatea de la job, dar și despre subiecte private.
În foarte multe companii, mai ales în cele de IT, dar nu numai, se organizează în fiecare săptămână „ziua de clătite”, „ziua de pizza”. Firmele din IT investesc consistent în diverse facilități pentru angajați, pentru că este greu să aducă și să țină oamenii, dar și pentru a mijloci apropierea între colegii de muncă, adaugă specialistul în HR.
„Trebuie să mâncăm liniștiți, într-un mediu relaxant, nu în fugă sau cu telefonul în mână”
Ținând cont că este vară, masa de prânz e bine să fie una mai lejeră, sunt de părere nutriționiștii. „Căldura inhibă centrul foamei și automat ar trebui să ne săturăm cu cantități mai mici de mâncare, pentru că în mod natural nu ne mai e așa de foame. Așa că felul principal de mâncare ar trebui să conțină multe legume și salate, combinate cu o proteină. Proteina folosită să fie una mai slabă, fie de origine animală - carne de pește sau de pasăre, lactate, ouă - sau proteină de origine vegetală, cum ar fi leguminoasele - fasole, năut, linte -, ciuperci, tofu, nuci, semințe”, explică dr. Daciana Ispir, consilier nutriție binecumine.ro.
Proteinele din sursă animală vin la pachet și cu o cantitate de grăsimi, care cresc automat conținutul caloric al mesei. Fiind vară, organismul nostru nu are nevoie de cantități crescute de lipide sau grăsimi, spune dr. Ispir, tocmai de aceea e recomandat să mâncăm o proteină mai slabă și să folosim grăsimi din sursă vegetală - ulei măsline de exemplu -, dar și în acest caz cu măsură.
„Modul de gătire a alimentelor este important, pentru că de exemplu prin prăjire sunt adăugate cantități importante de lipide. În plus, cu cât legumele sunt gătite mai puțin, cu atât ele își păstrează fibrele, cele care dau sațietate și fac ca senzația de foame să apară după mai multe ore”, este sfatul consilierului în nutriție.
Și pentru că vara este anotimpul cu cele mai variate și gustoase fructe, toate crescute local, ori de câte ori vreți să mâncați ceva dulce, mâncați un fruct și evitați carbohidrații simpli, pe care îi găsiți în toate produsele de patiserie, este îndemnul doctorului.
Medicii nutriționiști ne sfătuiesc să mâncăm cât mai variat și mai colorat, deoarece fiecare culoare vine la pachet cu alți nutrienți și antioxidanți, în felul acesta asigurându-ne că avem o masă echilibrată. „Nu există alimente toxice, dar cantitatea și frecvența sunt cele care fac diferența”, explică dr. Ispir.
La 20 de minute după ce începem să mâncăm, corpul nostru secretă un hormon al sațietății
Cât ar trebui să dureze masa de prânz? „La 20 de minute după ce începem să mâncăm, corpul nostru secretă un hormon al sațietății, ce transmite creierului mesajul că ne-am săturat. Dacă mâncăm repede, în nici 10 minute, atunci nu ne simțim încă sătui și există pericolul să mâncăm cantități mult mai mari decât are nevoie corpul nostru de fapt.
Indiferent de masă, este bine să ne alocăm timp, să mâncăm liniștiți, într-un mediu relaxant, nu în fugă sau cu telefonul în mână, în timp ce mai răspundem la două emailuri și vedem ce mai e nou pe Facebook. Distrași de alte activități, nu mai suntem atenți la ce mâncăm și mai ales la cât mâncăm”, subliniază dr. Daciana Ispir.
„Tocmai de aceea e de preferat să luăm masa în afara spațiului de lucru, pentru a ne deconecta de agitația și stresul biroului. Dacă reușim să ne relaxăm în această pauză, automat vom fi mai eficienți și mai creativi în ceea ce facem”, completează nedicul nutriționist.
Într-un univers în care toate par urgente și importante, pauza pentru masa de prânz reîmprospătează creativitatea, crește eficiența și capacitatea de concentrare. Poți ieși la restaurant cu un coleg sau cu întreaga echipă. E o bună modalitate de a vă cunoaște mai bine. Vom învăța, în lunile care urmează, ABC-ul unei mese de prânz. Ești angajat? Iată unde poți să ieși să te relaxezi. Ești angajator? Arată-le angajaților tăi cât de mult îi apreciezi!
Acest proiect este susținut de Edenred România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.