Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Medicul Alexandru Rafila demontează 10 mituri vehiculate de „doctorii” pandemiei de coronavirus

Alexandru Rafila

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

România a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri nou diagnosticate de Covid în 24 de ore - 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. „Dacă o să vă uitați la statistici, o să vedeți că în fiecare săptămână numărul cumulat de cazuri a fost tot mai mare și, în momentul de față, probabil că sunt în jur de 3.000 de cazuri într-o săptămână. Această situație se corelează și cu creșterea cu 50% a numărului de cazuri internate în terapie intensivă, de la 160 la 240. Întotdeauna un anumit procent dintre cei care se îmbolnăvesc de Covid fac forme grave. Ajungem la o concluzie îngrijorătoare, că ne aflăm pe un trend constant ascendent, care într-un fel sau altul trebuie schimbat. Această evoluție crescătoare poate să ajungă să pună probleme sistemului sănătate, dar să ridice și probleme legate de libera circulație a cetățenilor români în spațiul UE”, avertizează profesorul dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Odată cu relaxarea restricțiilor, românii au putut circula liber însă unii dintre ei au ales să nu respecte măsurile de protecție, precum purtarea măștilor și păstrarea distanței fizice. Cei care neagă gravitatea bolii și susțin teoriile conspirației au devenit din ce în ce mai vocali și au reușit să convingă o parte a populației că lucrurile nu stau chiar așa rău și că recomandările medicilor sunt excesive. În spațiul public circulă diferite mituri, care devin cu atât mai toxice cu cât ajung să fie crezute de mai mulți oameni. Profesorul Rafila demontează 10 dintre ele.

Mitul #1: Nu se moare de Covid.

Alexandru Rafila: „Este clar că nu este adevărat. Mai mult, studiile arată că infecția cu noul coronavirus nu afectează exclusiv plămânii, ci mai multe organe. Se produc microtromboze, care duc la inclusiv la necroze și la incapacitate funcțională la nivelul plămânilor, cordului, rinichilor și chiar al sistemului nervos. Efectele sunt foarte serioase, iar recuperarea este problematică.

Decesul corelat cu infecția cu coronavirus este evident. Această dispută, legată de modul de raportate a deceselor - sunt din cauza infectiei cu coronavirus versus pacienții mor având infecție cu coronavirus, este până la urmă o falsă problemă. În lipsa infecției cu coronavirus, o persoană care avea o boală cronică ar mai fi trăit o perioadă, mai scurtă sau mai lungă, dar infecția cu noul coronavirus a complicat foarte mult evoluția afecțiunii de bază și a dus la un deces prematur."

Mitul #2: Statisticile sunt umflate, iar numărul îmbolnăvirilor este mai mic. Personalul medical a mituit familii pentru ca în certificatul de deces al rudelor să fie trecută în mod fals infecția cu Covid-19 drept cauză a morții.

Alexandru Rafila: Nu îmi dau seama cum s-ar putea întâmpla acest lucru, nu am văzut nici măcar un singur caz documentat, nici cea mai mică dovadă. Nu înțeleg care este mecanismul și care este scopul unei astfel de întreprinderi. De ce să încerci să convingi pe cineva să declare că ruda lui a murit datorita infectiei cu noul coronavirus? În primul rând, un deces rezultat de pe urma infecției de coronavirus trebuie să fie documentat de un rezultat de laborator care să arate că acea persoană a fost infectată.

Nu poate familia să declare că a murit cu noul coronavirus dacă nu există dovada rezultatului de laborator. Dacă ne referim la o secvențălogică, ea este în mod clar imposibil de pus în practică, pentru că logica lipsește.

În legătură cu statisticile, vă pot oferi o explicație de la colegii mei care lucrează în sistemul de sănătate publică. Se trimit probe recoltate din toată țara, la peste 100 de laboratoare. Acestea sunt recoltate de la toate persoanele simptomatice, de la cele deja infectate sau de la cele din categorii care se recomandă a fi testate periodic - pacienți oncologici, pacienți care fac dializă. Numărul de persoane testate depinde de câte persoane simptomatice sau internate sunt. Deci e clar că se inregistreaza un trend crescător al numarului de teste, odată cu creșterea numărului de persoane care au infecții active. Pe de altă parte, rezultatele pozitive sunt de două feluri: cele de la persoane care sunt deja confirmate, pentru a verifica statusul virusologic, și cele de la persoanele diagnosticate pentru prima dată ca fiind pozitive. Sunt două categorii distincte, iar platforma informatică securizata de STS, în care se introduc aceste rezultate nu permite decât o singură înregistrare pentru CNP, cea pentru raportarea unui caz pozitiv nou. O persoană pozitivă nu poate fi raportată de două ori ca nou infectată."

Mitul #3: De fapt, Covid-19 nici nu există.

Alexandru Rafila: „Virusul există, în mod evident, iar acest lucru este certificat prin izolarea lui de la numeroase persoane bolnave. Identificarea virusului se face prin cultivarea pe culturi de celule. El poate fi secvențiat, adică putem să cunoaștem întreaga structură genetică a acestui virus. În plus, nimeni nu poate să pună la îndoială faptul că produce infecții, mai ales că aceste infecții sunt de multe ori complicate, produc foarte multă suferință și multe decese.”

Mitul #4. Virusul e „vlăguit” și capacitatea lui de a produce forme grave a scăzut.

Alexandru Rafila: „Nu, dimpotrivă, observăm că transmisibilitatea s-a păstrat chiar și în cazul unor temperaturi ridicate. Se transmite foarte ușor, mai degrabă se transmite mai ușor decât la început, după câte cazuri vedem că apar la nivel global. Iar în ceea ce privește patogenitatea lui, ea este condiționată de foarte multe ori și de organismul pe care il infectează. Însă nu putem să afirmăm că discutăm de o virulență mai mică acum, decât în perioada anterioară."”

Mitul #5. E mai rău să porți mască de protecție, decât să nu porți masca. Masca e nesănătoasă.

Alexandru Rafila: „Cu siguranță acesta e un neadevar. Masca reprezintă o barieră mecanică în calea transmiterii virusului, dacă ești infectat și, complementar, este o barieră mecanică care împiedica inhalarea virusului care se află în picăturile care provin de la o persoană infectată. Este absolut aberant, neadevărat și nu există nicio dovadă științifică ca masca este inutila sau chiar daunatoare. Dimpotrivă, sunt studii care arată că acolo unde masca a fost folosită transmiterea a fost redusă cu procente extrem de mari, care ajung la 90% sau chiar mai mult.

Utilizarea măștii în sine nu ne pune în pericol. Sunt multe profesii, sunt medici care utilizează masca zilnic, dar sunt și alte profesii care utilizează masca zilnic și acei oameni nu sunt predispuși la îmbolnăviri mai mult decât ceilalți.”

Mitul #6. Asimptomaticii nu transmit boala.

Alexandru Rafila: „Ei transmit boala, lucrul ăsta este documentat și eu chiar cunosc cazuri de transmitere a virusului de la persoane asimptomatice, care au fost diagnosticate după ce au transmis boala altora. Nu e deloc sigur că dacă intri în legătură cu o persoană asimptomatică nu te îmbolnăvești.

Cantitatea de virus pe care o elimină o persoană asimptomatică poate fi mai mică și transmiterea mai puțin probabilă, dar nu imposibilă. De aceea se și recomandă purtarea măștii, pentru că o persoană asimptomatică nu știe că e bolnavă, dar poate transmite boala. Principala modalitate prin care protejezi comunitatea este să păstrezi masca.”

Mitul #7: Și dacă mă îmbolnăvesc, sunt șanse mari să fiu asimptomatic. Iar dacă sunt asimptomatic nu trebuie să îmi fac griji.

Alexandru Rafila: „Este exclus așa ceva. Nu poate garanta nimeni așa ceva, au fost persoane care negau existența virusului și au făcut forme grave de boala. Mai mult, un examen medical al pacienților asimptomatici este necesar atunci cand ei sunt identificati. Uneori sunt asimptomatici, dar apar modificări la nivel pulmonar care se pot detecta la un examen radiologic. Faptul că nu ai simptome nu garantează că nu e posibilă evoluția către o formă medie sau gravă a bolii.".”

Mitul #8: Tinerii nu se îmbolnăvesc și nu pot face forme grave ale bolii și doar bolnavii cronici mor.

Alexandru Rafila: „Este doar jumătate de adevăr aici. De obicei, adulții tineri și copiii fac forme ușoare ale bolii, dar există posibilitatea ca și ei să facă forme grave. Pe de altă parte, vârsta înaintată sau comorbiditățile -boli cardiovasculare, boli renale cronice, diabet, condiționează adesea o formă mai gravă a bolii.

Cred însă că mai trebuie să facem o mică discuție legată de solidaritate. Nu trebuie să plecăm de la ideea că persoanele tinere fac forme ușoare. Nu trăim separat și trebuie să ne protejăm părinții și bunicii în aceeași măsură în care ne protejăm și pe noi. Cred că solidaritatea între generații trebuie explicată tuturor."”

Mitul #9: Testele PCR nu sunt relevante. Ar putea exista urme de coronavirus în organismul uman, introduse prin vaccinuri anterioare.

Alexandru Rafila: „Tocmai testele de biologie moleculară oferă cea mai mare specificitate din acest punct de vedere, pentru că  secvența de acid ribonucleic caracteristică acestui virus este unică. Această afirmație nu are niciun fundament de bun simț științific, este clar că secvențele genom care se identifică sunt clar corelate cu prezența virusului. Discuția ar trebui să fie de altă natură: dacă virusul identificat are capacitate de multiplicare. La persoanele simptomatice sau asimptomatice cu infecții active acest lucru se întâmplă în mod evident. Dar la persoanele care după vindecare mai elimină virus s-a constat că particulele pe care le elimină tardiv, după săptămâni de la infectare, sunt neinfecțioase.”

Mitul #10: Dacă iau suplimente pentru creșterea imunității sunt fie ferit de infecția cu coronavirus, fie fac o formă mai ușoară.

Alexandru Rafila: „Noi nu avem imunitate specifică fata de SARS CoV-2. Ca să nu faci boala, trebuie să ai anticorpi care să neutralizeze virusul. Această imunitate specifică se poate obține prin două modalități: prin vaccinare sau prin infecție. Dacă luăm alte substanțe care "ajută" sistemul imunitar să functioneze, nu inseamna ca avem imunitate față de această boală. Sigur că o bună stare de nutriție, inclusiv prin aportul de vitamine, este necesară pentru ca răspunsul imun să fie unul optim la orice boală infectioasa, nu doar la infecția cu noul coronavirus”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Claudiu Pândaru, dați-mi vă rog o adresă de e-mail. Vreau să vă trimit niște articole. Sunt convins că vă vor interesa. Nu vreau să mi le plătiți, nici alte tâmpenii și foloase etc. Sunt prea bătrân să mă mai las dus de val...
    Merci.
    • Like 0
  • Apa de ploaie. Vorba lui Buggs Bunny, what's up doc functie de interese. Nu este prima epidemie vor urma altele si mai rele. Epidemii si nu numai. Sa vedem cum va ajunge intelepciunea omeneasca sa se descurce cu seceta, inundatii, focuri salbatice, virusi si boli noi cu mortalitati inspaiantatore, foamete, razboaie pentru apa Umanitatii i sa urat cu viata, asa a ajuns sa se lepede de Hristos, de legile fizicii si ale naturii, de morala educatie. Ei,acuma a venit si vremea socotelilor. Judecand dupa felul in care am gestionat cu totii criza Covid-19.....vai de copii nostri.
    • Like 0
  • Normalitate si echilibru ! De asa ceva avem nevoie. Acum suntem ca la un meci din trecut, Steaua-Dinamo. Eram la liceul militar, iar comandantii ne-au cerut sa "tinem" cu Steaua. M-am intrebat de ce ? De ce sa nu vad un meci frumos, sa admir jocul ambelor echipe, sa ma bucur de unele "faze tari" indiferent ce jucator le-a produs ? Din pacate, vine dr. Rafila si demonteaza niste "mituri" pe care Dlui si cei apropiati le-au propus de fapt. Sa luam un exemplu: "Nu exista virusul SARS-COV-2". La stanga unei curbe Gauss (vedeti wikipedia) 1-2% sau la mie considera acest "adevar". La dreapta curbei, 1-2% sau la mie considera ca virusul exista si este mortal. La stanga urmeaza niste procente care considera ca virusul exista si este banal, precum cel de gripa. La dreapta sunt unii care considera ca nu este mortal, insa mare parte din infectati ajung la terapie intensiva si mor indiferent de varsta. Dupa acestia, de la dr spre st vin cei care cred ca numai batranii si cei cu comorbiditati mor. Pe la mijlocul curbei exista o majoritate care crede ca este un virus, nu este chiar atat de periculos, dar trebuie sa fim prudenti. Deci unde este mitul ? In capul dr. Rafila, probabil. Alt mit, cel cu PCR. Mergeti la articolele stiintifice publicate recent si veti vedea ca este ceva asemanator ca mai sus. Tehnica nu este perfecta, ea poate indica cu o probabilitate infectarea cu un virus din familia covizilor, nu si a acestuia mai nou etc. Asadar, Dr. Rafila nu prea are ce demonta, deoarece adevarul este peste tot: exista si nu exista; este periculos si nu este periculos; masca este buna si nu este buna....... Deci cu cine tineti: cu Steaua sau cu Dinamo (daca mergeti in trecut) ? De ce le este frica decidentilor ? Ca nu vor face fata spitalele la infectari !!!!! Deci nu le pasa daca muriti sau nu, ci daca ajungeti la spital sa va poata intuba, interna, va vor pune sa platiti patul de spital, sa dea de lucru la unii doctori pentru ca altii devin someri etc. Revin: oameni buni, treziti-va ! Nu va lasati manipulati/prostiti cu tot felul de articole ciudate, deoarece nu stiti care este interesul din spatele informatiilor livrate. Documentati-va, ca mine din numeroase surse, cititi mult, verificati singuri (experimental) daca masca functioneaza sau nu, daca nu cumva au fost infectari ale unor persoane care au stat mereu numai in casa etc. O vorba spune: adevarul este la MIJLOC ! Nu ne trebuie mituri inventate si nici demontari de mituri inventate. Chiar m-a suparat stridenta unor jurnalisti care tipau: prosti, prosti, prosti sunt cei care sustin ca nu este covidul. Daca Iisus nu dorea libertate ca sa-si spuna adevarul si sa arate Calea, Adevarul si Viata, ar fi acceptat sa "nu fie amendat cu rastignirea". Nu avea decat sa retracteze spusele sale, precum Galilei, adica aceasta "cine pierde viata aceasta o capata pe cea vesnica". Dr Rafila ar putea spune: ce usor era pentru acest Iisus sa se salveze si sa moara de batranete, linistit, intr-un azil, undeva prin Palestina. Ce fericire ar fi avut ! Sanatate, oameni buni, mai ales la partea superioara a corpului, Gabi Drochioiu (prof. am predat si tehnica PCR la studenti)
    • Like 0
  • MCC check icon
    Nu ma asteptam ca de la un om cum este Claudiu Pandaru sa citesc asa aberatie de articol. Cum a „ demontat” acest demizeu medical cele 10 „mituri”? prin nu am auzi, nu am vazut,nu cred ca este asa.... A demitiza trebuie sa vii cu dovezi putwrnicw, imbatabile si nu cu un mic dialog de pe marginea santului. Nu stiu ce interese au acesti oameni in a ascunde adevarul si mai ales in a dialoga de la egal la egal cu cetatenii, ca n-om fi toti retardati si inculti.
    • Like 0
  • Parerea mea, nu stiu daca si cat ar conta, insa nu sunt de acord cu mitul nr 3, in ideea in care virusul exista, categoric, restul...mari retineri pentru ca, la fel cum dl dr demonteaza ce o vrea dumnealui sa demonteze la fel si alti domni dr cu functii si statuturi medicale inalte le ,,monteaza,, la loc. Oriunde deschid tv ul, radio ul, net ul sare virusul... Nu vreau sa fiu carcotas insa pare se ca virusul e mai activ in mediul mediatic decat in cel real...Si inca o chestie... Pana sa crapam noi de guvid o sa se usuce economia si noi odata cu ea.
    • Like 1
    • @ Daniel Pîslariu
      "e ca virusul e mai activ in mediul mediatic decat in cel real."

      Aveti analize, cifre, ceva pentru a va proba afirmatia ?
      Care este indicele de transmitere in mediul real ?
      Care este indicele de transmitere in mediul virtual ?

      Daca nu stiti raspunsul nu faceti decit sa generati aiureli avind acces la o tastatura.
      • Like 2
    • @ Daniel Pîslariu
      Pentru cei ca dvs, am o propunere. La fel cum unele persoane ce suferă accidente rutiere nu foarte grave refuză internarea în spital, exprimaţi-vă şi dvs în scris (declaraţie notarială de renunţare la pretenţii) refuzul de a fi internat în spital în cazul în care veţi fi diagnosticat pozitiv cu SARS-cov 2. Diagnosticul stabilit de sistemul ăsta nenorocit (în care nu credeţi) poate fi contestat de dvs, iar testul PCR poate fi (la cererea şi pe costul dvs) repetat la orice altă organizaţie autorizată în EU.

      Pe baza refuzului dvs, vă veţi proteja împotriva sclavagismului încriminat de românca poporului Weber.

      Hai, când o faceţi? Fuguţa la notariat. Ne daţi şi nouă o copie de pe declaraţia notarială. Hai, dovediţi-ne că aveţi sânge în sistem.
      • Like 7
    • @ Florin Popa
      Vedeti nr de decese generate de banala gripa de sezon, cancer, foamete... Vedeti cat sunt de mediatizate aceste aspecte... Sunt publice, iar apoi va astept sa demontati si mitul asta... Succes!
      • Like 1
    • @ N Cojocaru
      Incisivitatea dvs. da de inteles... Politizarea acestei sincope medicale... Asta este problema. Dvs. Intelegeti doar ceea ce vreti sa intelegeti sau ceea ce va convine si ceea ce va creaza un anumit confort. Ceea ce am avut de spus am spus. Vom trece (o parte din noi) si peste asta. Cu sau fara virus lumea moare, face parte din habitatul natural al vietii. Lumea moare de batranete, de gripa, de cancer....de foamete, in numar chiar alarmant de mare, insa nu vedem opinia publica prea interesata de aceste aspecte. Nu vi se pare la mijloc o urma de ipocrizie? In fine... Dupa cum spuneam, noi, ca specie, vom trece peste asta, dar oare economia...? In final... Faza cu: ne dati si noua copie dupa ce va abereaza encefalul... Care noua cand doar dvs sunteti in spatele mesajului. Incercati sa va agatati de nimic. Iar eu sunt de parere ca sangele in instalatie nu se dovedeste astfel, poate la dvs se cumpara ieftineala asta. Toate cele bune!
      • Like 1
    • @ Daniel Pîslariu
      Deci n-aveţi sânge. Numai gura vă "ţine". Hai, plătesc eu taxele notariale. Fiţi bărbat. Înghiţiţi-vă medicamentul dacă aveţi ceva onoare rămasă printre clocitele sofisme.
      • Like 2
    • @ Daniel Pîslariu
      Filbert check icon
      Sa zicem ca mor 10%, nu conteaza pentru tine da' s-ar putea sa conteze pentru economia asta pusa la icoana de trumpisi/bolsonaristi ca economia e cu si pentru oameni, nu e arta de amoru' artei. 10% e un procent conservator numa' ca virusii au prostul obicei sa se schimbe si procentul poate s-o ia semnificativ razna. Hai sa zicem 10% decese, peste 50 de milioane in Europa, morti adunati cu bulldozer-ele pe strazi, nimica toata, cifra asta inseamna minim 30% din populatie cu simptome serioase care necesita spitalizare, adica 150 de milioane. In ce spitale ii bagi, cine ii ingrijeste? Ce se intimpla cu restul bolnavilor necovid?
      Sint tot mai multe semne ca imunitatea 'de turma' e o gogorita, toate tarile au semnalat persoane cu imbolnaviri multiple, anticorpii scad semnificativ dupa citeva saptamini, max. citeva luni.
      Gripa banala omoara in medie 35 de mii de americani anual, covidu' banal a omorit aproape 140 de mii in 4 luni si de abia isi face incalzirea. Accidentele, cancerul nu-s molipsitoare, nu cresc exponential.
      • Like 1
    • @ N Cojocaru
      Reactiea de mahala si nimic altceva... Semnalati de la o posta ca sunteti inteligent asimptomatic. Nu ati inteles nimic. Initial mi am expus o opinie iar dvs. ati sarit ca pepsi.
      • Like 0
    • @ Filbert
      Deci,
      550.000 decese covid in lume
      10 milioane decese cancer in lume
      9 milioane decese foamete
      Sunt cifre oficiale, publice care pot fi verificate.
      Molipsitoare sau nu, nu vad daca sau cum un deces de covid poate fi peste unul de foamete sau oricare altul.
      • Like 1
    • @ Daniel Pîslariu
      Sofisme putiniste care încearcă să mascheze lipsa verticalităţii necesare pentru susţinerea propriilor afirmaţii. Vă reamintesc ce opinie aţi expus iniţial "insa nu sunt de acord cu mitul nr 3"

      Iar mitul nr 3 spune: "Mitul #3: De fapt, Covid-19 nici nu există".

      Ce nu e clar? Susţineţi cu nonşalanţă că de fapt, Covid-19 nici nu există. Dar n-aveţi curajul să vă asumaţi consecinţele afirmaţiei dvs. Ce nu e clar?
      • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      Sofisme putiniste care încearcă să mascheze lipsa verticalităţii necesare pentru susţinerea propriilor afirmaţii. Vă reamintesc ce opinie aţi expus iniţial "insa nu sunt de acord cu mitul nr 3"

      Iar mitul nr 3 spune: "Mitul #3: De fapt, Covid-19 nici nu există".

      Ce nu e clar? Susţineţi cu nonşalanţă că de fapt, Covid-19 nici nu există. Dar n-aveţi curajul să vă asumaţi consecinţele afirmaţiei dvs. Ce nu e clar?
      • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      Da, dar cancerul si foametea nu sunt boli transmisibile..... foamete a fost de cand lumea si pamantul, ca , deh, asa se intampla, cancerul a inceput sa fie sprintar mai in epoca moderna (poate stilul de viata....), dar poti sa locuiesti ani de zile in acceasi casa cu un bolnav de cancer, nu inseamna ca ei boala de la el. Problema cu pandemiile e ca se transmit de la om la om, asa ca o comparatie mai apropiata de adevar este comparatia cu gripa, intr-adevar.... Se moare mult de gripa, asa e, dar pentru gripa exista vaccin, vaccin care saracul este si destul de eficient, dar subminat sistematic de idioti gen madam Olivia Steer.... Asa ca daca exisat vaccin pericolul nu mai e dat in procent de 100% de virusul gripal, ci si de prostia umana care refuza sa se vaccineze....
      • Like 0
    • @ N Cojocaru
      Cred ca ideea Dvs este excelenta: putem renunta cu totii sa platim contributii la sanatate si sa ne asiguram la firme private. Daca insa platim contributii la sanatate, nu este legal sa nu beneficiem de servicii indiferent daca cineva ne sugereaza sau impoune sa renuntam la acestea. Este ca si cum ai spune: ai platit marfa la supermarket ? Atunci te rog s-o lasi aici si sa pleci, poate nu-ti place calitatea sa sau poate ai o parere protrivnica supermarketurilor.
      • Like 0
    • @ Filbert
      BRAVO!"Noi",da astia botnitarii care respectam reguli si ascultam specialisti chiar ne-am saturat de deghizati in ZORRO atotstiutori.Si da noi avem indoieli iar voi certitudini despre orice,scria un mare om ceva despre asta..Cand nu mai aveti contrargumernte punctuale o luati cu devieri,gramatica,victimizari legate de conduita,tipic!
      • Like 0
  • Fara a citi articolul : "daca demonteaza mituri" pentru un doctor cu calibrul sau ESTE GRAV. Un doctor si specialist dupa prostia mea trebuia sa-l filmati in laboratorul de testare unde se fac analizele biologice...asta spune multe dintre diferenta de a fi doctor de televizor si doctor in adevaratul sens al cuvantului. In alta ordine de idei poate nu ati pus intrebarile referitoare la mituri corect sau pe cele juste....un ex. de intrebare in acest sens gasindu-se si in scurtul meu comentariu. ( poza irelevanta )
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Dl Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti și din câte știu, consilier în ministerul sănătății pe probleme de epidemiologie și vaccinuri. Este și în Comitetul executiv al OMS. Din câte știu, în domeniul lui este competent.
      Cineva TREBUIE să iasă și să demonteze mituri iar el a făcut-o foarte bine.
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Doamna nu o sa intru in polemici cu dv. Nu-mi trebuie fisa postului sau cv-ul domnului Rafila pentru a sesiza discordante. Nu contest calitatea de doctor medic sau competente deci nu fac atac la persoana desi madam asta cam vreti sa sugerati. Eu doar subliniam ( conturam ) un MIT. O zi buna !
      • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      What ?
      In primul rind spuneti ca nu ati citit articolul dar puneti la indoiala profesionalismul doctorului. Cind vi se da cv-ul dv. spuneti ca nu va intereseaza cv-ul doctorului.

      Deci ignorati orice informatie si totusi trageti o concluzie.
      Parerea mea e sa va abtineti pe viitor de la a trage concluzii
      • Like 3
    • @ Florin Popa
      Domnul meu de unde ati aterizat ?.este mai important sa analizati ce am scris eu sau articolul in sine prezentat de domnul Pandaru ?.cum am mai spus pentru ati exprima o opinie generala vasta be baza informarii nu este nevoie sa citesti articolul in speta acesta. Si nu este un atac la persoana prin simplul fapt ca unii nu reusesc sa faca diferenta dintre un doctor de televizor si unul virusolog. Domnul Rafila sunt sigur ca are competente ceea ce nu pot sa zic despre aceia care se identifica cu persoana sa aproband-ul si lingusind-ul punand la icoana orice spune. Era sa uit : dv aveti vreo legatura speciala cu situl Republica de va permiteti a cenzura prin interzicere opinia celor care comenteaza liber ?nu cred...eu cred ca este numai un tic nervos. O zi buna !
      • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      cox check icon
      Tipic pentru atoateștiutori... "N-am citit articolul" da' îmi dau cu părerea. Domnule, bănuiesc că, că orice român, vă pricepeți la fel de bine și în agricultură, fotbal, astrologie, zidărie și fizică.
      • Like 3
  • Mitul nr. 3 îmi amintește de o întâmplare povestită de moș Petrea Chiruță, un consătean din județul Iași pe care l-am cunoscut în copilărie. Acesta se născuse în jurul anului 1900. În timpul Primului Război mondial se afla încadrat într-o formație premilitară stabilită în zona orașului Târgu Ocna unde mai erau staționate unități militare române aflate în refacere. Zona era bântuită de tifos. Aproape zilnic era înmormântat câte un soldat răpus de această molimă. La o asemenea înmormântare, medicul militar atrage atenția soldaților prezenți că decesul camaradului lor s-a produs din cauza păduchilor ce puteau fi văzuți chiar pe uniforma cadavrului. Doctorul le recomanda insistent măsuri de igienă corporală menite să deparaziteze corpul și îmbrăcămintea.
    Comandantul unității, un brav luptător, cu multe decorații, intervine susținându-și teoria că ,, în război mor mai întâi proștii și fricoșii” încurajând soldații să dea dovadă de curaj și bărbăție, să nu le fie frică de niște păduchi, Voind să ofere dovada că soldatul nu a murit din cauza păduchilor, bravul ofițer culege cu mâna lui câțiva păduchi de pe cadavru, desface nasturii vestonului, își introduce păduchii în sân, își încheie vestonul, ia poziția de ,, drepți” și finalizează ceremonia de înmormântare.
    La distanță de 2-3 săptămâni, în același cimitir, se desfășura ceremonia de înmormântare a neînfricatului comandant.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult