Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Medicii de la Foișor: În prima zi după operație, starea de sănătate a lui Florin Piersic este „ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă”. Perioada critică postoperatorie este de 72 ore

Florin Piersic

Foto: Facebook Florin Piersic

UPDATE: Reprezentanții Spitalului Foișor din București au anunțat vineri dimineață, printr-un comunicat de presă, că în urma evaluării s-a constatat că starea de sănătate a actorului Florin Piersic este „ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă”. 

„În prima zi postoperator, parametrii biologici legați de inflamație s-au ameliorat, pacientul este afebril, cooperant, se alimentează și bea lichide singur. Perioada critică postoperatorie este de 72h”, se arată în comunicat.

UPDATE: În urma investigațiilor efectuate la Spitalul Foișor, având în vedere starea gravă a pacientului Florin Piersic, s-a constituit o echipă compusă din medici ortopezi, ATI, infecționiști și medic cardiolog și s-a decis efectuarea intervenției chirurgicale în regim de urgență, se arată într-un comunicat de presă. „A fost extrasă proteza de genunchi, s-a practicat asanare extinsă și implantarea unei proteze tip spacer cu caracter temporar, purtătoare de antibiotic. În prezent pacientul se află în secția ATI, în stare stabilă”, precizează sursa menționată. 

UPDATE: Reprezentanții Spitalului Foișor din București au transmis printr-un comunicat de presă că Florin Piersic e într-o „stare generală gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi. Pacientul prezintă multiple patologii asociate, dintre care cea mai gravă este cea cardiacă”. Aceștia au menționat că vor efectua investigații de laborator și imagistice în urma cărora vor stabili conduita terapeutică.

UPDATE: Actorul Florin Piersic a fost transferat joi, la Spitalul Foişor din Bucureşti, pentru a i se scoate proteza de genunchi, operație „absolut necesară” pentru îndepărtarea sursei de infecţie, spun medicii. Însă reprezentanţii Institutului ”Matei Balş” din Capitală au precizat că intervenţia nu este lipsită de riscuri. Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat pentru Digi24 că actorul va rămâne la Foișor doar cât timp va fi nevoie. Potrivit lui, este vorba despre un pacient „vulnerabil, fragil, prin vârstă și prin bolile cronice. Orice intervenție ortopedică nu poate fi lipsită de riscuri”.

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a dat detalii, miercuri, despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, în momentul internării sale, precizând că acesta a fost diagnosticat cu septicemie, fiind nevoie de îndepărtarea protezei de genunchi şi a stimulatorului cardiac, care erau focare secundare de infecţie.

„Situația era a unui pacient cu septicemie, cu o infecție generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularități, și anume două zone protetice: proteză de genunchi și material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui", a afirmat dr Horia Roșianu, într-o conferinţă de presă, notează News.ro.

Medicul a explicat că materialele protetice nu se pot apăra eficient împotriva unei infecții severe, iar acestea devin adesea focare secundare de infecție. Din acest motiv, extragerea acestor materiale este necesară pentru ca tratamentul antibiotic să poată acționa eficient împotriva bacteriilor responsabile de infecția septicemică.

Intervenția chirurgicală a avut loc duminică dimineața și a implicat o echipă multidisciplinară. Dr Roșianu a adăugat că după intervenție starea de sănătate a actorului Florin Piersic s-a îmbunătățit.

„Am reuşit să strângem până duminica dimineaţa o echipă formată din 11 colegi. Practic toţi au dat curs acestei invitaţii parcă de-a dreptul cu drag venind în sfântă zi de duminica Paştilor, dimineaţa, pentru a organiza această operaţie. Au fost colegi din terapie intensivă, au fost colegi de chirurgie cardiovasculară care au rămas în stand-by pentru că dacă se întâmpla o complicaţie majoră trebuia intrat de urgenţă în sala de operaţie, au fost asistente dedicate, au fost alţi colegi cardiologi care au concurat cu toţii la bunul mers al acestei proceduri. În condiţii de linişte, cu meticulozitate, am abordat această intervenţie pe care am efectat-o, aş spune, într-un timp record, în 45 de minute de la începerea intervenţiei şi până la pansamentul final, procedura a fost efectuată. Timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de aproximativ trei minute”, a mai afirmat Horia Roşianu, potrivit sursei menționate.

Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat, marţi seară, de la Cluj-Napoca la Bucureşti, cu un avion SMURD, care se afla în Ungaria pentru un exerciţiu NATO. Actorul a fost operat la un genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult