Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Racolarea” lui Piersic s-a întrerupt brusc și ne-am trezit că jucăm într-un film real

Piersic - Racolarea

Mă uitam la filmul „Racolarea” cu Florin Piersic la televizorul nostru mic alb-negru şi nu îmi încăpeam în piele de bucurie că pot vedea un astfel de film la TV. Mama cocea o prăjitură în bucătărie, iar mirosul de aluat şi vanilie împânzise toatã casa. Era ca o sãrbatoare, iar eu m-am dus sã îmi împărtăşesc entuziasmul cu ai mei: „Mama, tata, au început sa fie şi la noi filme ca la sârbi!”

Nu mică mi-a fost dezamăgirea când vecinul nostru, Laci, a dat buzna la noi exclamând „Gata, până aici, pică Ceauşescu!” Pe moment m-am întrebat de unde pică şi de ce tocmai acum, când e un film atât de bun la TV, exact ca la sârbi. „…în Maria, un pastor ungur de-al meu adună oamenii, scandează, nu se lasă… şi îl dau jos pe Ceauşescu!” a continuat vecinul Laci. Imaginile cu pastorul şi oamenii lui au început sã mi se amestece cu scenele de urmărire din „Racolarea”, unde Piersic fusese ademenit de un trust internaţional de spionaj economic.  Încercam să mă dumiresc ce era mai grav: drama lui Piersic sau ce se întâmpla în Piaţa Maria. În mintea mea, nu puteau exista separat. Aveau sigur o legătură.

Tata a intrat în joc şi a decis să plece cu Laci. Mama a încercat sã îl oprească, însă eu ştiam că nu are ce să păţească… doar era tata! Aşa că animată de evenimente, mi-am luat o feliuţă de prăjitură caldă în mână şi m-am întors la „Racolarea”, care, doar în câteva secunde, parcă devenise realitate. Aveam 10 ani.

Tata s-a întors teafăr şi nevătămat în seara aceea, destul de rapid.

Era o altă noapte a lui decembrie ’89. Obişnuiam să ne petrecem serile la vecinii noştri de la parter, Steve si Daniela, „ceilalţi părinţi ai mei” cum le spuneam eu. Ne uitam cu toţii la televizor, un model similar cu cel la care urmărisem „Racolarea”, cu câteva zile în urmă, când a început să se tragă… am încremenit cu toţii. Eu eram însă prea mică să mă sperii şi trăiam totul ca un spectator. Cât ai zice „peşte” sau „nicio masă fără peşte”, vorba sloganului uzitat la vremea aceea, m-am trezit complet în beznă cu pături bine căptuşite în geam şi culcată pe covor. Atunci am realizat că e mai grav decat îmi imaginasem. Mi-aduc şi acum aminte bătăile inimii, aşa cum zãceam culcată la pământ. Ştiam că e vorba de Ceauşescu şi înlăturarea lui, dar nu înţelegeam de ce durează atât de mult şi de ce e aşa complicat.

Tata a fugit sa închidã uşa blocului în caz că… dum…dum…dum… bătăile inimii… în faţa blocului nostru treceau tancurile, care păreau a nu şti încotro se îndreaptã, deoarece mergeau neregulat şi se opreau din când în când. M-am bucurat că tata închisese uşa blocului şi mă simţeam mai în siguranţă.

A doua zi, când apele s-au mai liniştit, afară fiind, am zărit urmele gloanţelor în betonul blocului la etajul patru. Ce bine că stătusem în siguranţă la parter la Daniela şi Steve!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parcă ai scris o compunere de clasa a VI-a, mai ales finalul!
  • Like 1
  • @ Marcel Bărbat
   check icon
   A IV-a, nu a VI-a...
   • Like 0
 • Puștoaico, aveai zece ani și erai în mijlocul evenimentelor, ferice de amintiri! Eu într-o comună din Suceava și nu-mi venea a crede că se poate așa ceva. Îmi curgeau lacrimile și nu după Ceașcă ci de bucurie că vor cade toți baștani de pe timpurile alea! Iaca, goanga! Sunt și acum.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult