Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Medicul Valeriu Gheorghiță: Imunitatea cumulată este între 40 și 50%. Problema e că varianta Delta are capacitatea de a scăpa de sub protecția oferită de anticorpi

Valeriu Gheorghiță

Gradul de imunitate la Covid-19 cumulat în România este între 40 și 50%, a declarat dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, care a precizat că este vorba de o estimare „destul de grosieră”.

Medicul a punctat că îngrijorările sunt legate de varianta Delta a coronavirusului, care are capacitatea de a scăpa de sub protecția oferită de anticorpii obținuți atât după trecerea prin boală, cât și cei de după vaccinare.

„Din datele noastre evaluate pe cele peste un milion de persoane raportate, dintre ele 35% au fost și vaccinate. Suntem preocupați să evaluăm această imunitate cumulată, ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării. Estimăm că avem, în spatele unui caz pozitiv, de la 2 persoane până la 5 poate mai multe persoane, depinde foarte mult de județ sau zona geografică. Practic credem că undeva imunitatea cumulată în momentul de față la nivel național este între 40-50%. Aceasta ar fi o estimare destul de grosieră, care poate să explice situația epidemiologică bună de la acest moment, poate să explice de ce situația epidemiologică e similară în toate județele, chiar dacă rata de acoperire vaccinală e diferită.

Problema e că varianta Delta, pe lângă faptul că are o transmisibilitate foarte crescută, de două ori mai mare decât tulpina paternală și cu 60 la sută mai mare față de tulpina britanică, care acum e dominantă la nivel european, are și această capacitate de a scăpa de sub protecția oferită de anticorpi. Atât anticorpii care se obțin prin boala naturală, cât și anticorpii care se obțin după vaccinare”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Activitatea neutralizantă a anticorpilor, de 3 ori mai redusă în cazul variantei Delta

Medicul spune că activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți după vaccinare, dacă vorbim de vaccin pe bază de ARN mesager, „pare că e de 3 ori mai redusă comparativ cu ce se întâmplă față de tulpina inițială, însă e suficient încât să prevină formele grave de boală, să prevină în proporție de peste 88% covid simptomatic și de asemenea în peste 96% se previn internările”.

În țările cu rata mare de acoperire vaccinală și unde totuși există o creștere a numărului de cazuri generată de varianta virală Delta, majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în populația tânără, în general sub 50 de ani, unde acoperirea vaccinală e mai redusă. S-a observat și că, în ciuda creșterii cazurilor, nu a crescut semnificativ numărul celor ce se internează și numărul de decese, ceea ce e foarte important, a spus de Valeriu Gheorghiță.

Un studiu realizat de Medlife arată că gradul de imunitate colectivă în mediul urban depășește 60%, ceea ce înseamnă între 6 și 7 milioane de locuitori numai din orașele care reprezintă 54% din populația țării. Dacă s-ar lua în calcul și mediul rural, cu cei care au trecut prin boală sau s-au vaccinat, acest număr ar ajunge la 10 – 12 milioane de oameni. Autorii studiului avertizează că valul 4 este mai aproape decât se credea și că în cel mult o lună am putea avea iar mii de infectări zilnic. Singura soluție e vaccinarea, inclusiv în cazul persoanelor care au trecut prin boală, pentru că adaugă autorii cercetării, trecerea prin boală nu este suficientă în fața noilor tulpini.

În cazul celor ce au făcut forme asimptomatice sau forme ușoare de îmbolnăvire nivelul anticorpilor neutralizanți, adică acei anticorpi protectori care se leagă și blochează intrarea virusului în celule e foarte redus sau nedetectabil, a subliniat dr Valeriu Gheorghiță.

„Putem estima că o persoană care a trecut prin boală în medie are un nivel de protecție optim undeva într-o perioadă de 6 luni. După 6 luni sunt din ce în ce mai multe date care ne arată o scădere a activității neutralizante a acelor anticorpi obtinuți ca urmare a trecerii prin boală naturală față de varianta Delta. Recent s-a publicat un studiu care arată că la 12 luni aproape nu se mai identificau anticorpii neutralizanți la cei care trecuseră prin boală cu alte variante virale, cu varianta inițială, paternală. Tocmai din acest punct de vedere trecerea prin boala în acest moment nu ne oferă niște avantaje deosebite. Deja vorbim de o pandemie de mai mult de un an, de 1 an și 3 - 4 luni, moment în care bună parte dintre persoane, chiar dacă au trecut prin boală, în momentul de față sunt în afara perioadei de protecție, deci e important să ne vaccinăm”, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult