Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Melania Medeleanu, la „Descifrat”, despre legătura dintre bine și bani. „Niciodată nu am avut un venit din proiectele sociale pe care le-am susținut”

Jurnalistă și profesoară de dicție și de public speaking, Melania Medeleanu a renunțat la cariera în televiziune pentru a se dedica unor proiectele sociale care îi sprijină pe cei lăsați de multe ori prea singuri în lupta cu suferința. Într-un astfel de demers, banii capătă o altă valoare - pot schimba în bine vieți, pot îndrepta câte ceva în strâmbătatea lumii. Însă numai dacă sunt parte dintr-o investiție mai mare, bazată pe grijă, timp și implicare emoțională. Invitată la Descifrat, o inițiativă prin care BT deschide conversația pe tema unui subiect tabu: banii și cum ne raportăm la ei, Melania a vorbit despre ce înseamnă să fii bogat, dar și despre un obicei sănătos pe care încearcă să îl transmită mai departe băiețelului ei.

Întrebată ce au învățat-o banii și ce a învățat ea despre ei, Melania Medeleanu a răspuns: „Am învățat mai multe de oameni decât de la bani, banii nu m-au învățat nimic. Oamenii m-au învățat că banii pot să aducă putere, dar dacă nu știi să gestionezi puterea aia, ea poate să se întoarcă împotriva ta. Dacă având bani devii un om mai rău, atunci banii nu au valoarea potrivită. Dacă am învățat ceva despre bani, este că ar trebui să îi ai cât să te simți rezonabil, să poți să duci o viață decentă. Dacă vei obține mai mulți bani de atât, trebuie să devii un om mai înțelept, pentru că altfel puterea pe care ți-o dau banii ar putea să te distrugă, după părerea mea. Eu am crescut în Berceni, un cartier mărginaș, și îmi amintesc că nu aveam foarte mulți bani, și mergeam la liceu, la Școala Centrală. Pentru mine era ușor frustrant când ceilalți spuneau: Nu ne cumpărăm aia, aia?, iar eu aveam bani de abonament de metrou și cel mult o gogoașă. Nu-i aveam și atunci mi-am stabilit un etalon al bogăției, ce înseamnă să ai bani. Pentru mine, ce înseamnă să ai bani este să poți să mergi într-un supermarket și să poți să îți pui în coș, fără să exagerezi, dar să nu te uiți neapărat cât costă și să calculezi dacă îți ajung banii. Dacă poți să faci asta, atunci ești suficient de bogat.”

Chiar dacă băiețelul ei este prea mic pentru a înțelege valoarea banilor, Melania Medeleanu încearcă să îl învețe o chestiune fundamentală, care este baza obiceiurilor financiare sănătoase - diferența dintre a avea cu adevărat nevoie de ceva și de a vrea pur și simplu acel lucru.

Fondatoare a Asociației Zi de bine, Melania Medeleanu crede că pentru a ajuta nu este întotdeauna nevoie de bani și că a oferi timp sau alte resurse, precum expertiza într-un anumit domeniu, reprezintă o donație extrem de valoroasă. „La toate proiectele umanitare în care am fost implicată am făcut voluntariat, nu am luat niciodată bani pentru ceea ce fac eu în acțiunile mele de voluntariat. Sâmbătă, să zicem că e ziua unui copil și te uiți în bugetul asociației și îți dai seama că nu ai nicăieri bani de tort. Dacă îi am, o să dau eu banii ăia de tort. … Poți să faci bine atunci când nu există bani, dar sigur că banii ajută. Atunci când nu ai bani, poți să folosești timpul tău sau alt tip de resurse, poți să faci voluntariat din timpul tău, dăruind cunoștințele tale poți să faci bine”, crede ea.

Întotdeauna implicarea într-un proiect social presupune un cost. „Probabil cel mai important cost este costul emoțional. Atunci când te implici cu adevărat într-un proiect social, nu prea ai cum să ridici un zid și să spui: Pe mine nu mă afectează lucrurile astea. Dacă interacționezi cu copii bolnavi de cancer, poți să spui orice, dar nu poți să spui că la capătul zilei te duci fericit acasă. Iei cu tine o parte din dramă, niciodată la nivelul la care o duce copilul respectiv, dar costul este într-adevăr de natură emoțională. Apoi sunt costuri legate de timp, pentru că pui cât timp îți dorești să dedici, astea sunt costurile cu care ar veni acest statut de ambasador al binelui. Dar sunt costuri care merită, fără niciun fel de dubiu”, a văzut Melania Medeleanu. 

„Niciodată de când sunt implicată în proiecte sociale nu am luat un salariu, nu am avut un venit din proiectele sociale pe care le-am susținut. Știu că timpul meu la rândul lui costă și dedic în jur de 4 zile pe săptămână proiectelor sociale, dar mi-am dorit întotdeauna să nu existe niciun fel de suspiciune. Aud așa de des asta cu denigrarea ONG-urilor și cum oamenii câștigă foarte mulți bani în ONG-uri. Oamenii merită plătiți în ONG-uri, ar trebui plătiți conform muncii pe care o fac. Dar câtă vreme am acest reper și coșul meu de supermarket poate fi umplut ținând cursuri de dicție și public speaking, nu am să iau bani din ONG-urile pe care le coordonez”, spune Melania Medeleanu.

Vă invităm să urmăriți întregul episod Descifrat care o are ca invitată pe Melania Medeleanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult