Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Descifrat” cu Omer Tetik, numărul 1 al celei mai mari bănci din România, Banca Transilvania: ce înseamnă să fii bogat? Plus- cel mai important sfat de business pe care l-a primit

„Cred că bogăția este un sentiment, nu e neapărat despre o sumă. Dacă ai foarte mulți bani, nu înseamnă că ești bogat. Trebuie să te simți bogat cu ce ai”, a spus Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, invitat al unei ediții Descifrat - o inițiativă prin care BT deschide conversația pe tema unui subiect tabu: banii și cum ne raportăm la ei.

Care a fost cel mai bun sfat primit în business, cum sună un mit despre bani, ce își învață copiii despre bani și care e cel mai ieftin lucru care îl face fericit? Acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care a răspuns Omer Tetik la Descifrat.

Primul său salariu l-a obținut lucrând ca ospătar, în timpul facultății: „Când eram la facultate lucram în stațiunea Bodrum la un pizza bar și acolo a fost prima dată când am avut un salariu”. Primele venituri le-a obținut în copilărie, de la tatăl său, pentru diverse treburi casnice. „Tata mă lăsa să fac niște comisioane prin casă și îmi dădea bani pentru asta și mă bucuram foarte tare”, a rememorat președintele BT.

Solicitat să dea exemplul unui mit despre bănci, el a vorbit despre acela vehiculat și de pelicule cinematografice, potrivit căruia în sediile băncilor există munți de cash. „Vedeam foarte multe filme despre asta, gen Casa de papel, că în fiecare sediu bancar există un tezaur in vault mare cu miliarde de lei, milioane de euro. Nu este așa. Ținem banii în mișcare și în economie, nu ținem numerar. Mai e un mit - se discută din când în când, atunci când vine câte o criză economico-financiară, că suntem oameni răi. Dar de fapt suntem oameni, facem parte din comunitate”, a afirmat CEO-ul Băncii Transilvania.

Când vine vorba de bani, pe copiii săi Omer Tetik spune că încearcă să îi învețe ce înseamnă să câștige bani onest, să investească, să economisească, să cheltuie rațional, iar banii să nu fie o țintă în sine pentru ei în viață.

Cel mai bun sfat primit în business? „La începutul carierei, a fost un sfat despre faptul că trebuie să observ mai mult, trebuie să ascult mai mult și am încercat să aplic asta. Sper că sunt un ascultător activ bun, dar încerc să înțeleg ce vrea să zică, ce provocări are clientul, colegul, partenerul de discuție și încerc să fac parte din soluție”.

Se învârte totul în jurul banilor? a fost o altă întrebare la care a fost invitat să răspundă Omer Tetik. „Nu totul se învârte în jurul banilor”, spune el, adăugând că „noi ne învârtim prea mult in jurul banilor” și le acordăm o prea mare importanță. „Poate este ușor pentru mine să zic acum, de unde sunt, din ce poziție financiară am, dar mi se pare că dăm prea multă importanță, în loc de calitatea vieții și îmbunătățirea calității, dăm prea multă importanță banilor.”

Care este prima lecție despre bani, care e cel mai ieftin lucru care îl face fericit, care este filmul preferat despre bani și, dacă banii ar fi un sentiment, care ar fi acela aflați urmărind întregul episod Descifrat care îl are drept invitat pe Omer Tetik.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "[...] în loc de calitatea vieții și îmbunătățirea calității, dăm prea multă importanță banilor [...]" Poate crește calitatea vieții făcând abstracție de bani? La chibuț, poate. Sau la mânăstire. Da, eliminând orice dorințe materialiste, dedicându-te numai vieții spirituale, cu siguranță poți obține o calitate ridicată a vieții. Ca Ramachandra care și-a pus cenușă în cap, s-a îmbrăcat cu scoarță de copac și s-a făcut pustnic în pădure, pentru augmentarea forței sale spirituale. Bine spus Nume, +1!
    • Like 1
  • Nume check icon
    Cand aud sfaturi de la oameni cu bani multi ca noua saracilor ne pasa prea mult de bani si ca ignoram aspectele care duc la cresterea calitatii vietii - fara se enumere care sunt acestea - ma bufneste rasul, ca sa ma exprim politicos...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult