Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Suferința jurnalistei Paula Rusu. „Eu credeam că această boală nu mai există în România”

„Nu e nimic banal atunci când îți spune cineva să fii sănătos. Până când nu pierzi sănătatea nu îți dai seama cât de bogat erai”, spune jurnalista de televiziune Paula Rusu. Pe ecranul unei vieți obișnuite, pierdute între evenimentele zilei fiecăruia, aceste fraze pot părea clișee. Când le spune un om care a fost în iad și a făcut un drum greu înapoi către lume, aceste vorbe ajung la tine încărcate de sens și de viață.

„Sunt Paula Rusu şi am un plămân şi jumătate”, scria în urmă cu trei zile jurnalista pe blogul personal. Povestea sa vorbește despre o boală tăcută, erori și idei preconcepute care pot avea consecințe tragice. O astfel de idee este aceea că tuberculoza este o boală care apare astăzi doar sporadic. O alta, că îi afectează doar pe cei care fac parte din categoriile defavorizate. 

Cât timp a stat în spital, Paula Rusu a cunoscut o tânără angajată în bancă, doi tineri care lucrau în corporație, un director al unei firme de publicitate. „Tuberculoza nu alege”. A ajuns să vadă acest lucru pe propria-i viață.

În urmă cu doi ani, Paula Rusu a început să tușească. Era o tuse seacă, pe care a tratat-o, la început, cu expectorante. În loc să îi fie mai bine, i-a fost mai rău și a mers la un medic pneumolog. A făcut o spirometrie și i s-a pus diagnosticul de astm. A urmat, fără niciun rezultat, două tratamente cu cortizon. Apoi a primit diagnosticul de esofagită de reflux. Tușea însă atât de tare încât nu mai putea să vorbească. „Au fost patru luni în care am mers la medic și tușeam din rău în mai rău. Mi-a prescris diferite tratamente, mai puțin analizele de bază”, povestește jurnalista pentru Republica.ro.

Într-un final, a decis să își facă singură o serie de analize la o clinică privată și s-a dus cu rezultatele la Spitalul Universitar din București. 

Foto: Paula Rusu

„Primul lucru pe care l-au făcut a fost un computer tomograf, în care era evident că plămânul meu stâng este într-o stare gravă, cu caverne, mari și mici. M-au trimis a doua zi la Marius Nasta, unde m-au și internat. Mi-au făcut o bronhoscopie, au luat prima analiză de spută pentru TBC și am intrat în categoria suspect TBC. Zilele alea am sperat că poate că nu e TBC, ci vreo răceală uriașă de la care am ajuns în situația asta. Pentru că absolut nimeni nu vrea să audă diagnosticul ăsta”. Și diagnosticul a venit. „A fost îngrozitor, pentru că spaima mea s-a înmulțit cu spaima tuturor celor cu care am intrat în contact. Fix ăsta a fost raportul. Eu ori toți cei cu care am intrat în contact: colegi, prieteni, am trimis pe toată lumea la radiografie. Colegii de la serviciu speriați, gândindu-se că au copiii acasă. Nu îți poți imagina, e un cutremur social. Se declanșează un iad în care tu ești în mijloc și te simți vinovat pentru tot ce s-ar putea întâmpla împrejur. Din fericire, nu a fost cazul și nici nu e într-atât de contagioasă. Dar trebuie să ținem cont că ea se ia, este bacilul peste tot și se ia pe un fond imunitar scăzut: oboseală multă, stres mult, alte probleme de sănătate”, își amintește Paula Rusu.

„Dacă îmi zicea cineva: Doamnă, sunteți rău, trebuie să vă facem o injecție ca să muriți, i-aș fi spus: Faceți-mi-o acum. Când am ajuns în spital, am slăbit ziua și kilogramul. Șapte zile, șapte kilograme”

Înainte să se interneze, ajunsese într-o stare de sănătate atât de fragilă, încât simpla idee că are de străbătut 50 de pași o înspăimânta. Cele două etaje pe care le avea de urcat până la redacție i se păreau un Everest imposibil de cucerit. „Dacă îmi zicea cineva: Doamnă, sunteți rău, trebuie să vă facem o injecție ca să muriți, i-aș fi spus: Faceți-mi-o acum. Când am ajuns în spital, am slăbit ziua și kilogramul. Șapte zile, șapte kilograme”, spune jurnalista. Tuberculoza este o boală tăcută. De cele mai multe ori, nu știi că o ai până când nu erupe într-o tuse urâtă, uneori cu expectorații cu sânge. Dacă este descoperită la timp, boala este vindecabilă cu tratament 100% fără recidive. Tratamentul este extrem de agresiv și constă în antibiotice foarte puternice, care se administrează concomitent cu protecție de ficat și de stomac. Paula Rusu îl compară cu chimioterapia și spune că unii pacienți se simt atât de rău în timpul lui, încât sunt nevoiți să îl întrerupă.

Medicii americani mi-au spus că sunt șocați, că n-au văzut așa ceva decât în cele mai sărace zone din Mexic, dar nu sunt siguri că au văzut un caz atât de rău. O tuberculoză dusă într-o zonă fulminantă cu distrugerea împrejur a țesuturilor pulmonare.

„Dacă aș fi fost diagnosticată mai devreme, mi s-ar fi întâmplat ce se întâmplă în 70-80% din cazuri: vindecare totată, fără recădere. Dar, fiindcă nu am fost printre cei norocoși, plămânul stâng, care deja avea găuri când am ajuns eu la spital, nu s-a mai refăcut. Era atât de găurit, încât riscam să păstreze prin găurile alea bacilul care s-ar fi putut reactiva în orice moment în care eram slăbită. O răceală banală te poate duce într-o stare de insuficiență respiratorie”, explică jurnalista.

Medicii au luat decizia să îi extirpe întreg plămânul. Îi era greu să se împace cu decizia medicilor, așa că a trimis analizele în străinătate: la Paris, la Viena, la San Francisco. Răspunsul venit de la San Francisco a fost necruțător. „Mi-au spus că sunt șocați, că n-au văzut așa ceva decât în cele mai sărace zone din Mexic, dar nu sunt siguri că au văzut un caz atât de rău. O tuberculoză dusă într-o zonă fulminantă cu distrugerea împrejur a țesuturilor pulmonare. Și că, din nefericire, diagnosticul de acasă, rămâne și diagnosticul lor”, povestește Paula Rusu. A acceptat într-un final ideea operație care ar fi urmat să aibă loc peste câteva luni. Cu câteva zile înainte de operație s-a dus din noul la computerul tomograf. În imagini, doctorii au văzut atunci un detaliu dătător de speranță.

Bucata de plămân scoasă e perete în perete cu inima. În momentul în care au tăiat și au scos-o a rămas inima la vedere, pulsând acolo, lângă acele lor cu care se apropiau cu precizie milimetrică ca să prindă bucata de țesut pe care trebuiau să o coasă. M-am gândit că oamenii care fac asta trebuie să aibă un pic de Dumnezeu în ei, că un om normal nu poate să o facă

„M-a sunat domnul profesor Ioan Cordoș și mi-a spus: S-a întâmplat ceva bun în toată perioada asta, o bucățică din cicatricea din bronșie s-a retras, atâta cât ne permite nouă să vă salvăm jumătate din plămân. Mi-a spus din start: e o lucrare grea pentru că noi trebuie să răscroim plămânul, e format din mai multe balonașe, trebuie să tai pe lângă ele, nu poți să spargi balonul și să-l coși pur și simplu. Și au făcut echipă care a făcut minuni: domnul doctor Cristian Paleru, chirurg, și domnul profesor Cordoș, au făcut realmente un act artistic. Eu mi-am văzut operația, pentru că au filmat-o. După ce m-am întremat, i-am rugat să mi-o arate. M-a emoționat ceea ce am văzut. Bucata de plămân scoasă e perete în perete cu inima. În momentul în care au tăiat și au scos-o a rămas inima la vedere, pulsând acolo, lângă acele lor cu care se apropiau cu precizie milimetrică ca să prindă bucata de țesut pe care trebuiau să o coasă. Era preț de o fracțiunea de secundă, când inima e în mișcare. Ăla a fost momentul în care m-am emoționat și m-am gândit că oamenii care fac asta trebuie să aibă un pic de Dumnezeu în ei, că un om normal nu poate să o facă”, spune Paula Rusu.

Miracolul recuperării: trei etaje urcate fără oprire

A urmat o recuperare dificilă pe care a măsurat-o în treptele urcate: la început câteva, apoi jumătate de etaj, apoi miracolul: trei etaje urcate fără oprire. După două luni s-a întors la serviciu, iar astăzi vrea să ducă, alături de Asociația Română a Bolnavilor de Tuberculoză și de un medic, Marius Dumitru, campanii de informare, educare și prevenire a tuberculozei.

„Oamenii trebuie să știe că există și să știe că se pot feri și să știe că dacă ajung în contact cu cineva care a suferit de tuberculoză nu e un pericol pentru ei, omul acela e perfect reintegrabil social. Și să mai știe că, dacă au ghinionul să se îmbolnăvească de tuberculoză, diagnosticarea la timp înseamnă vindecare 100% fără recădere vreodată. Iar concediul medical e plătit integral de stat. Nu e nicio rușine să te îmbolnăvești de tuberculoză, să te vindeci de tuberculoză, să te întorci în locul de muncă din care ai plecat. Pentru că există stigmatul ăsta social, mi-a zis fetița care lucrează în bancă: Eu nu am cum să mă întorc acolo, toată lumea se uită urât la mine”. Este vorba de o tânără, în vârstă de 26 de ani pe care a cunoscut-o în spital. De atunci, a mai cunoscut o alta, care a lucrat ca stewardesă pe o linie aeriană arabă exclusivistă. Din nefericire, spune ea, aceasta suferă de o tuberculoză multidrog rezistentă – înspăimântătoarea tuberculoză rezistentă la tratament, ale cărei urmări sunt de multe ori fatale.

România, pe primul loc în UE la cazurile de tuberculoză

Gilda Popescu, managerul Programului Național de Control al Tuberculozei, spune că România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cazurile de tuberculoză, cu o incidență de 74,6 cazuri la suta de mii de locuitori, o valoare de 4,5 ori mai mare decât cea înregistrată la nivelul UE. Potrivit ei, anual sunt diagnosticate în România peste 500 de cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament. Numărul cazurilor de tuberculoză este acum mai mare decât al celor înregistrate pe vremea comunismului: în 1985, România a avut cei mai puțini bolnavi de TBC – 55 la o sută de mii de locuitori. „Este o boală a sărăciei, dar nu numai. Tuberculoza o poate face oricine. Într-adevăr, o găsești mai mult în rândul populațiilor sărace, defavorizate, dar o poate face oricine. Atâta vreme cât există surse, riscul să te îmbolnăvești este același pentru toată lumea. Depinde foarte tare de statusul imunitar al fiecărei persoane”, spune Gilda Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    pe timpul lui Ceașcă se făceau IDR -uri de la grădiniță până în armată ca să se prevină tbc -ul.. Acum , în afără de nimic se mai face ceva?
    • Like 0
    • @
      Se facea pt ca incidenta era f. mare, mult mai mare. Si in zonele de focare se revaccinau si a 2-3 oara. Ba si cadre medicale ajunse in franta au fost retestate si revaccinate pt ca erau cu grad mare de risc.
      Acum insa vaccinarea da rateuri (tulpinele nu sunt cele locale, activarea e de 75%, anticorpii scad in urmatorii 5 ani) , doctorii ridica din umeri si evita sa recomanda post vaccin test de anticorpi, iar pt solutia numita preventie ( igiena, alimentatie, racordare la toalete si apa potabila, miscare, zero alcool si fumat, etc) in continuare in romania nu e o prioritate, atat din partea statului, a medicilor dar si a pacientilor.
      • Like 0
  • Off Doamne tocmai ce am aflat ca fata mea care a lucrat mai mult de acasa..dupa 2 luni de tuse seaca ...are tuberculoza.A cazut ca un trasnet...se trata de reflux gastroesofagian...E un stadiu extrem ..si sunt f ingrijorata ..maine se interneaza...cum v a raspunde la tratament...cum v a trece...ca mama nici nu pot sa gandesc.Trebuie sa mi fac si eu radiografie..nu am simptome..dar e boala inselatoare.Am citit cu lacrimi in ochi aceste destainuiri...stiam de aceasta durere a doamnei Rusu...dar acum are o cu totul alta conotatie.Deja ...stiu si familia si vecinii..si cei de la munca.Pare ca e o vina a cuiva...dar daca ar fi ..e doar a sistemului politic si sanitar.Noi cei care luam microbul de pe strada ..ca a iesit unul din bodega si a stranutat..chiar nu avem nici o vina..Sanatate la toti...
    • Like 0
  • Am trecut printr- o experienta similara in 1994. Dupa ce m- am plimbat 2-3 luni prin spitale si pe la medici in cele din urma am tusit si expectorat sange. O luna am fost internata si alte 6 tratament medicamentos. Din fericire m- am vindecat. Sanatate multa!
    • Like 1
  • Eu sunt medic si tatal meu ,bunicul din partea tatalui au avut tuberculoza cavernoasa imediat dupa al doilea razboi mondial.Tata a facut pneumotorax terapeutic pentru a inchide cavernele,a stat la sanatoriu multi ani,a intrerupt facultatea.S-a vindecat dar a devenit dupa varsta 30 de ani inginer agronom la sat in Ardeal,ca sa fie in aer curat si nu in industrie.Intre timp s-a casatorit cu mama mea ea fiind sanatoasa si au facut trei fete toate doctorite ajunse la varste de 43,53 si 54 ani sora mea cea mai mare.In toata perioada dinainte de 1989 toata familia era anuntaa prin carte postala anual sa facem control cu MRF si IDR..analize care acum nu se mai fac.Bunicul meu a ramas sechelar toata viata si o posibila sursa de infectie asa ca atunci cand mergeam in vacante eram mai precaute cu vesela si evita sa ne pupe pe obraz,A murit saracul la 89 de ani de inima,iar tata in urma umui accident rutier la 64 de ani.Dar toti in toata perioada vietii lor n-au mai facut tuberculoza.Asta s-a datorat unei supravegheri medicale competente desi erau anii fara tomograf,RMN,ecograf si altele,noi familia am fost receptivi la controalele periodice ,am dus o viata echilibrata cu hrana corespunzatoare,odihna,lipsa fumat.Si n-am purtat nici un stigmat moral ca provin din familie cu fosti tbc-isti.E trist ce-a patit Paula mai ales ca acum dispunem de o aparatura performanta,dar exista posibilitatea ca cei care au vazut-o prima data sa nu fii recunoscut boala in stadii incipiente sau evolutia ei sa fi fost atat de dramatica si sa fi mancat plamanul in timp atat de scurt.Ea este inca foarte tanara,am scris aceste randuri s-o incurajez si sa fie mult mai darnica cu ea in ce priveste odihna,regim alimentar hiperproteic si concedii in medii cu aer curat.Si o relatie apropiata cu medicii specialisti.Eu intru in contact profesional zilnic cu oameni foarte saraci care sunt slabi,tusesc si ma tot gandesc ca pot vea TBC,dar cine sa-i mai verifice pe toti.Unii n-au medic inca de familie,Altii sunt neasigurati,altii fumeaza si sunt ignoranti si multi din pacate asculta de cadre nemedicale gen Olivia Steer care spun ca medicamentele ca si vaccinurile intoxica organismul si mai bine cu imunitatea naturala.De aici dezastru care ne situaza pe primul loc in UE cu aceste cazuri multe de tuberculoza.Multa sanatate si multa putere sa treceti cu bine peste toate necazurile.
    • Like 4
  • Stiu ce inseamna, am luptat cu un TBC chimiorezistent in jur de 8 ani si Ceva, zi de zi, drumul in iad si inapoi,stigmatul social,indiferenta si ignoranta unor Medici, ajungi sa pretuiesti viata, fiecare clipa dupa... te transforma ptr totdeauna
    • Like 1
  • Paula, imi pare rau de doua lucruri: primul ca te-ai imbolnavit si al doilea ca nu ai fost inspirata de la inceput sa-ti faci toate analizele pe cont propriu! Nu ai mai fi intarziat recuperarea si nu ai mai fi suferit atat! Ma bucur ca acum esti bine. Poate te revedem intro functie care ne permite sa te recunoastem ca cea de dinaintea imbolnavirii. Aceasta destainuire ne indeamna sa fim precauti si sa ne alarmam cand ceva nu functioneaza normal in organism!
    • Like 2
  • Mă bucur pentru tine în reuşita de a învinge boala asta tăcută,în plus implicarea ta în campania de informare sper din toată inima să se bucure de atenție....în rest vă urez o viață activă şi sănătoasă.
    • Like 1
  • De această dată a fost vorba despre un om care a putut scrie despre ceea ce i s-a întâmplat. A ales vă facă publică povestea sa. Până la acest moment însă, mii de români trăiau disperarea de a se știi bolnavi și fără a avea posibilitatea de a se vindeca.
    https://calatorprintaramea.wordpress.com/2016/01/20/sanatatea-publica-o-prioritate-nationala/
    • Like 1
  • multa, multa sanatate! nici nu-mi pot imagina prin ce ati trecut.....as vrea sa cred ca se va schimba ceva in sistemul mediacal romanesc si in mentalitatea noastra, a tuturor...ati pierdut mult timp pentru ca cineva nu v-a indrumat cum trebuie, nu v-a trimis la analize, nu a stiut sa puna un diagnostic...si cate si mai cate....bina ca v-ati facut bine si ca luati atitudine.:)
    • Like 0
  • Lucez intru -un mediu in care infestrea cu acest bacil este imposibil sa nu il iei !!!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon