Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Oferta magică pentru care Melania Medeleanu a renunțat la televiziune: „Dacă îi văd pe ei râzând, nu-mi mai trebuie altă răsplată”

MagiCAMP

Vara, la sfârșitul fiecărei săptămâni, dintr-o curte din județul Dâmbovița se ridică spre cer baloane colorate care poartă fiecare mesajul de suflet al unui copil. „Să pot să alerg”. „Să mă fac bine”. „Să am păpuși” sunt câteva dintre dorințele scrise pe pătratele colorate de hârtie.

„Ceea ce nouă ni se pare atât de accesibil, atât de la îndemână, pentru ei este mesajul lor de suflet, cea mai mare dorință a lor. Lucrurile astea te fac să înțelegi cât de norocos ești”, spune Melania Medeleanu, co-fondatoarea MagiCAMP.

Poate că după o lungă călătorie, biletele vor ajunge din nou pe pământ, iar cineva le va găsi și le va transforma în realitate. 

Multe dintre ele sunt greu de îndeplinit și nu stă în puterea Melaniei să o facă. Ce stă în puterea ei și a voluntarilor MagiCAMP este să îi facă pe copii să uite măcar pentru o vreme de suferință și să aducă în viața lor bucuria și încrederea care le dau forța să lupte pe mai departe.

În urmă doi ani în urmă, Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, astăzi ministru al Sănătății, au creat, în curtea părinților lui Vlad din județul Dâmbovița, MagiCAMP: o tabără care să le dea copiilor cu afecțiuni oncologice șansa să se bucure de copilărie.

Au început cu 30 de copii. „Reacțiile lor au fost așa de puternice... Ne sunau medicii, ne sunau părinții și ne spuneau: Ce ați făcut cu copilul meu că nu-l mai recunosc. Ne-am dat seama că impactul este mai mare decât ne imaginam”, povestește Melania Medeleanu. În anul următor, numărul copiilor a crescut la 80, iar în această vară 180 de copii vor, în serii de câte 20. Numărul voluntarilor a crescut și el. „Am început să facem selecția voluntarilor, ceea ce a fost foarte greu, pentru că e foarte greu să refuzi un om care vrea să ajute”, spune co-fondatoarea MagiCAMP. 

Pentru a ajunge să se ocupe de copiii din tabără, viitorii voluntari trebuie să se înscrie pe site-ul MagiCAMP și să trimită apoi o scrisoare de motivație și una de recomandare. 

Însă merită toate eforturile: odată ajunși acolo, simt adesea că primesc de la cei mici mult decât oferă. 

Copiii care predau lecții de viață

Copiii care ajung în tabăra MagiCAMP au trecut prin încercări prin care majoritatea adulților nu au trecut niciodată, iar curajul și puterea lor sunt în fiecare zi o lecție pentru cei care ajung să îi cunoască.

„Copiii ăștia m-au învățat să am curaj, copiii ăștia m-au învățat să am răbdare, copiii ăștia m-au învățat că inima este mult mai mare decât credeam și că în ea încap mult mai multe sentimente și mult mai multe emoții decât mă credeam în stare. Un copil a fost atât de drăguț. Mi-a spus: Ai părul alb! Păi, da, am îmbătrânit, normal. Dar nu e de la bătrânețe, zice. Dar de la ce? O fi de la nervi. Cum așa? Păi eu sunt mică și nu cunosc nervii și atunci nu am păr alb”, povestește Melania Medeleanu. De când i-a întâlnit pe copii, îi e greu să se mai lase necăjită de lucrurile care o iritau în alte vremuri. „Într-o lună cât a trecut de la începerea taberei nu m-am enervat niciodată”, râde ea.

O dată pe săptămână, voluntarii și copiii fac schimb de roluri. La un moment dat, un băiețel a zis că el vrea să fie Mel. Dar de ce vrei să fii tu Mel? Că eu mă ocup d eorganizare, nu am timp să mă joc cu voi. Eu o să fiu Mel, o să mă ocup de organizare, dar o să mă și distrez, i-a răspuns copilul.

Pentru că MagiCAMP, al cărei motto este „Joacă la greu”, înseamnă distracție. Înseamnă cățărări pe panou vertical, zbor cu tiroliana, tras cu arcul, echitație, pictură, sport, teatru, cântat la tobe și multe alte activități surpriză, gândite împreună cu medici, psihoterapeuți și entertaineri de top în așa fel încât toți copiii să se poată bucura de ele indiferent de provocările cu care se confruntă. Cu fiecare dintre ele, copiii capătă încredere în sine. Dacă ieri intrau temători parcul de aventură aflat la înălțime, astăzi și mâine îl străbat plini de încredere în timp record: „Uite, Mel, am reușit!”

Să îi vadă pe ei râzând este pentru Melania Medeleanu cea mai mare bucurie. „Până acum un timp, credeam despre mine că sunt jurnalist. Acum cred că sunt un amalgam de emoții. Mi-am dat demisia în urmă cu o lună pentru că nu concepeam ca pe parcursul celor 9 săptămâni de tabără să fiu aici. Sigur că nu este o alegere ușoară, între viața profesională și vața personală, dar pentru mine MagiCAMP a devenit foarte, foarte personal. Și mi-am dat seama că sunt dispusă să fac o mulțime de lucruri pentru ca lor să le fie bine pentru că, și aici e egoism la mijloc, îmi dau seama că e ceea ce mă face fericită în momentul ăsta. Dacă îi văd pe ei râzând, nu-mi trebuie altă răsplată”, spune Melania Medeleanu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Romania inca mai rezista datorita lor, a oamenilor frumosi.
    Frumosi la suflet, in gandire si in tot ce intreprind.
    Ei sunt florile rare care isi au radacinile infipte "pe acest picior de plai, pe-aceasta gura de rai".
    Pentru ca nu se putea intampla altfel, si pentru ca Dumnezeu nu s-a gandit la aceasta poveste numita Romania decat asa: un loc minunat in care traiesc oameni minunati.
    Doamne, ajuta-ne sa-ti implinim visul Tau!
    • Like 0
  • Ma alatur; Cu absolut tot ce sint on stare!
    • Like 0
  • Foarte frumos si nobil! O picatura de apa curata in avalansa de lucruri gri si grele pe care le citim peste tot!
    • Like 0
  • Emoții pozitive mi-au pătruns în suflet! Este atât de frumos, nobil ceea ce faceți! Am o vârstă, nu mai credeam că vom dăinui pe aceste meleaguri, acum dacă știu că există tineri că voi, care au suflet și dăruiesc speranța și bucurii, cred cu tărie în viitor
    . Felicitări , suflete mari!
    • Like 0
  • Va multumesc pentru ca existati
    • Like 0
  • NICI NU PUTEA SA DUCĂ DOUĂ SLUJBE PARALEL,A ALES CU INIMA,FELICITĂRI!
    • Like 0
  • Sper sa primeasca ajutor in ce si-a propus sa faca .
    • Like 0
  • check icon
    ”Oferta magică pentru care Melania Medeleanu a renunțat la televiziune: „Dacă îi văd pe ei râzând, nu-mi mai trebuie altă răsplată” /// Nu știu cît de ochii lumii-s zisele (citate sau ba) de aici. Cert este că dacă apuci s-ai nevoie de așa zîmbete, ai matale însuși o problemă în a zîmbi. Și ți-o rezervi prin delegație înaltul... // Părerea mea de ins trecut prin viață - care ghicește iute pastilele - este că c-avem de-a face c-un material doritor de succes social.
    • Like 1
  • check icon
    Tot respectul pt. astfel de oameni puternici și cu inimi mari ce aduc un dram de bucurie unor copii ce au nevoie de inimi mari.
    • Like 2
  • Sunt un om care a luptat din totdeauna cu viata pt.a arată ca pot fi egalul celorlalti oameni sănătoși.M-am îmbolnăvit de poliomielita la sase luni atunci când aceasta era putin cunoscuta în 1960.Am luptat pt.fiecare lucru din viata mea.Pt.tot ce faceau ceilalți în mod simplu si normal eu trebuia sa muncesc dublu.Acum sunt un om implinit cu un sot minunat si doi baieti de care sunt mandra.Am inteles ca pt.mine viata este o lupta mai grea decat a celorlati si am luptat.Am avut puterea de a sfida durerea pricinuita de batjocură a oamenilor needucati si am învins.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult