Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mesaj către ministrul Vlad Voiculescu. Ce spune anestezista Camelia Roiu că a pățit după ce a făcut publice „larvele” de la Spitalul de Arși

Medicul anestezist Camelia Roiu vorbește, într-un mesaj adresat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre presiunile la care este supusă în Spitalul de Arsuri. 

Potrivit News.ro, aceasta scrie că este împiedicată să îşi facă meseria, că i se taie în foaia de terapie indicaţiile de analize şi monitorizările orare. 

„Un şef iresponsabil vine să-mi ia aparatele performante din sala de operaţie, pe motiv că le degradez dacă le deplasez 10 metri, aparatele fiind mobile din fabricaţie”, susține Camelia Roiu


„Poate vă imaginaţi şi cum e să-ţi zică acelaşi şef: "Sugi...." şi să faci referate la care să nu primeşti niciun răspuns; să-ţi zică soţul asistentei şefe: "Taci, că te pocnesc", iar comisia de disciplină, din care face parte acelaşi şef, să-l sancţioneze exemplar cu „mustrare verbală". Poate vă imaginaţi cum e ca inclusiv chirurgii cu care colaborez să fie somaţi să nu mai lucreze cu mine”, scrie aceasta.

După ce a filmat larvele de pe un pacient aflat în Spitalul de Arsuri, care a și decedat ulterior, Camelia Roiu a fost chemată în comisia de disciplină. 

„Am înţeles de la şedinţa de vineri, când aţi venit în spital, că nu sunteţi de acord cu asemenea practici (imaginile filmate) şi că vă imaginaţi cât de greu îţi e când stă cineva la "popoul tău" să te pozeze în timp ce îţi faci meseria. Doar că eu nu am pozat pe nimeni în timp ce opera. Încercaţi atunci să faceţi acelaşi exerciţiu de imaginaţie cu mine, acum, când sunt convocată în vreo două comisii de cercetare disciplinară, comisii compuse din medici inculpaţi penal care, culmea, aveau în responsabilitate şi unitatea de transfuzii şi tot ce ţine de îngrijirea arşilor (inclusiv viermii). Probabil că veţi trimite o comisie şi de la minister, cum s-a întâmplat în cazul dr. Elena Voicu de la Spitalul Pantelimon sau veţi face una în spital, după cum s-a discutat tot vineri, care să mă potolească să mai arăt ceva din bucătăria lor“, a scris ea.

Camelia Roiu i-a reproșat MInistrului Sănătății că nu i-a protejat pe oamenii din sistem care au spus adevărul. 

„E păcat că nu ne-aţi protejat pe toţi cei care am spus adevărul despre sistem. Suntem atât de puţini şi atât de singuri. Eu m-am simţit sacrificată, exact ca în faţa unui pluton de execuţie. Am trăit o săptămână în iad. M-am întrebat dacă o să mai fiu sau nu, dacă o să mai fac medicină sau nu, dacă o să mai rămân în ţară sau nu... Încă mă mai întreb... Ştiu că e greu să tolerezi frica, însă ea ne blochează evoluţia. Viaţa şi libertatea minţii sunt cele mai valoroase. Preţuiţi-le la dumneavoastră şi la cei din jur. Domnule ministru, aţi avut o şansă istorică pe care tocmai aţi ratat-o! Sau poate că încă nu”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu nu cred ca doamna doctor a vazut pentru prima oara o asemenea situatie. Eu cred ca a vazut de n ori aceeasi situatie. Eu cred ca si-a anuntat colegii. Eu cred ca le-a informat pe asistente si le-a cerut sa ia masuri de curatare si dezinfectie a plagii. Este foarte posibil ca doamna doctor sa fi adus la cunostinta conducerii spitalului aceste probleme, care conducere s-o fi luat in ras si s-o declare "Maica Tereza". Exasperata de situatie, ajunsa la capatul puterilor, probabil ca doamna doctor a filmat si a furnizat presei imaginile sau filmuletul, pentru ca, desi se spune ca pestele se impute de la cap, in anumite spitale din tara, pana la imputirea capului mor pacientii, iar angajatii care si-ar face cu draga inima profesia sunt sabotati. Vorbesc in cunostinta de cauza. In tara, directorii spitalelor sunt numiti politic, nu-i mai da jos nici Dumnezeu, si lucreaza cu acei colaboratori pe care ii prefera muschiul lor. Intr-un fel lucrezi cand conducatorul te reprezinta cu cinste, si in cu totul alt fel atunci cand acesta e o jigodie terorista, lipsita de inima si de constiinta, influentabila, mai ales cand vine vorba de castig. Curatenie nu se va face niciodata, pentru ca nimeni nu vrea asta cu adevarat. Cei se sus se opereaza in afara tarii, pe bani publici, cat despre restul, sa faca bine sa nu se imbolnaveasca.
  • Like 0
 • check icon
  Interesant ca nu sunt (aproape deloc) comentarii; Nici pro si nici contra;
  Or fi plecat "contribuitorii contribuitorilor" in concediu?
  Sau asta nu e un subiect de valoare?! Si nici unul de importanta nationala;
  De mult timp observ cum romanului ii este- ori indiferent ori teama sa se manifeste plenar impotriva abuzurilor; Fiecare, la el in ograda, ar trebui sa observe si sa semnaleze derapajele; Daca ne facem ca nu le observam ( saaaaau le trecem sub tacere) nu inseamna ca problemele dispar; Sau ca nu exista;
  Din pacate practicile astea ( "batista pe tambal" si "inculparea celui care "transpira" ce se intampla intr-o organizatie" ) sunt comune atat la nivel de stat cat si la angjatorii particulari; Mai repede il omori pe cel ce sesizeaza neconformitati, abuzuri, derapaje fata de proceduri si politici, decat sa te apuci sa schimbi o intreaga... organizatie( era sa-i zic sheahta) cu apucatori mafiote in care troneaza omerta;
  Neamul asta isi merita pe deplin soarta;
  • Like 0
 • gynecool check icon
  Trist. Dar reflectă realitatea din sistemul medical, și nu numai. Cei care sunt la putere țin cu dinții de scaunul lor, și nu doresc să schimbe nimic care ar periclita situația lor comodă indiferent că pun în pericol vieți omenești. D-na Doctor, nu sunteți singura care treceți prin această experiență, dar nimeni nu a câștigat încă, sistemul este împotriva eroilor, indeferent de legile pe care le avem. Eu sper că pacienții D-voastră au de câștigat, dar D-voastră veți rămăne permanent un element care deranjează. Vă spun din experiență că există locuri, și nu foarte departe, dar în afara granițelor noastre unde, pentru acest act de curaj și omenie, a-ți fi premiată și nu batjocorită. Fără să vă îndemn să părăsiți țara vă spun că există, și chiar există locuri unde atât pacientul dar și doctorul care își face treaba sau se dedică meseriei este respectat. Vă doresc mult curaj și răbdare. Sunteți un erou de care mai avem nevoie. Mult succes! Suntem alături de D-voastră!
  • Like 0
 • Doamna Roiu trebuie să solicite invitarea presei la şedinţele comisiei de disciplină.
  Clotilde Armand: "în România există o lege a Avertizorilor de Integritate (Legea 571/2004) care le oferă protecţie celor care au sesizat încălcări ale legii în instituţiile publice. [...] Este dreptul doamnei doctor Roiu ca la acele şedinţe ale comisiilor de disciplină în care este discutat cazul domniei sale să fie invitaţi reprezentanţii presei, pentru a asigura o transparenţă acestui proces."
  • Like 5


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult