Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Este un malpraxis. Spitalul e varză. Se fumează în blocul operator”. O înregistrare audio cu medicul Camelia Roiu ridicând problema mizeriei din spital

Medicul Camelia Roiu, care a filmat larve pe un pacient în Spitalul de Arși, a dat publicității miercuri o înregistrare, realizată anul trecut, în care îi atrage atenția fostului director al spitalului, Mihai Marinescu, asupra neregulilor din instituția pe care o conduce.

Medicul îi spune acestuia că a făcut referate în care arată că viaţa pacienţilor din spital este pusă în pericol. 

„Sunteţi responsabil de tot ce se întâmplă în spital. Ştiţi că nu aveţi filtre în sala de operaţie? Nu ştiţi. Ştiţi că chirurgii se spală cu apă ca şi de la chiuvetă şi după aia intră în operaţie? Ştiţi că aveţi pacient pe terapie de patru luni? Habar n-aveţi! Este un malpraxis. Spitalul e varză. Se fumează în blocul operator”, spune Camelia Roiu în înregistrarea prezentată de Digi24.ro. „Toţi pacienţii din Reanimare mor de infecţii”, continuă medicul.

Camelia Roiu a fost audiată marți la Poliția Capitalei în legătură cu cele două cazuri de la Spitalul de Arși, cel al unei femei care a murit după ce i s-a făcut transfuzie cu sânge dintr-o grupă incompatibilă și cazul bărbatului internat în secția ATI care a fost filmat având o rană invadată de larve. 

La ieșirea de la audieri Camelia Roiu a declarat că în Spitalul de Arși din București sunt infecţii în toate secţiile, iar transfuziile sunt făcute de asistente fără pregătire în domeniu.

„Au fost acum zeci de ani, am văzut niște larve, dar nu ca acum. Era ceva accidental. De-a lungul vremii erau cazuri sporadice, dar nu ca acum. Am făcut în disperare. Filmul pus pe Tolontan este filmat de mine pentru că eu am ajuns la o disperare. Eu cu colegii mei din acest spital. Știu că am colegi care vor să mă linșeze, să mă bage în comisie de disciplină, dar am și colegi pe care îi stimez și care știu că sunt profesioniști adevărați și care își fac munca. Autoritățile știau ce se întâmplă în spital”, a spus Camelia Roiu, potrivit Digi24.ro. 

Medicul anestezist a vorbit de o rată de supravieţuire la reanimare în spitalul de Arşi care este „foarte mică” - „sub 10%” - și a dezvăluit faptul că pacienții sunt spălați într-o cadă care nu este dezinfectată.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat săptămâna trecută că a luat de trei ori în considerare închiderea Spitalului de Arși, dar s-a ajuns la concluzia că nu se poate face acest lucru, pentru că sunt pacienți care nu pot fi tratați în altă parte.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat recent pe tolo.ro o anchetă la Spitalul de Arși însoțită de o filmare șocantă în care un pacient internat la Spitalul de Arși apare cu viermi pe cap.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In legatura cu spitalu din caransebes ,am si eu o problema cum o pot face publica sa se descopere toate neregulili care le fac


  • Like 0
 • Mergeti la spitalul din Municipiul Caransebes sa vedeti ce este acolo la blocul operator e catastrofa si pana la liftieri lasa de dorit toti stau cu mana intinsa,dupa ce platim CAS si Sanatate????Rusine acestei Tari mizerabile suntem satui de pana peste cap.......
  • Like 1
 • Numai in romania se poate asa ceva.sunt tratamente reale doar pentru oamenii importanti ai sistemului.in rest,noi(cainii) suntem lasati sa murim in chinuri groaznice.la orice medic la care mergi vei auzi doar "ai plicul cu tine?" sau "te costa atat" sau "dai si tu ceva substantial sa ne ocupam de pacient".e de rahat.in alte tari in spitale lingi te jos si la noi iti murdaresti incaltamintea.e un rahat sistemul si conducerea.rusine.trebuie pusi la zid oamenii astia infecti
  • Like 0
 • Încă de când a fost făcută publică înregistrarea doamnei Roiu, am urmărit evoluţia acestei .... nici nu ştiu cum să o numesc, "catastrofă" e puţin spus. În mod clar, toată populaţia acestei ţări era conştientă de faptul că există nereguli în spitale, dar totuşi nimeni nu se gândea la disfuncţionalităţi de asemenea anvergură ! Sunt convinsă că fiecare dintre noi am avut o rudă, un vecin, un apropiat sau o simplă cunoştintă care s-a internat la un moment dat, iar când s-a întors nu am putut constata decât că "s-a întors mai rău decât era". Doamnă Roiu, spre deosebire de alţi colegi, aveţi conştiinţă, iar banul nu a pus stăpânirea pe dumneavoastră şi încă vă amintiţi de Jurământul lui Hippocrate. Dragă Doamnă, vă spun sincer că dacă aş afla că aveţi vreo problemă din cauza "sistemului" aş ieşi în stradă pentru dumneavoastră! Nu este doar o simplă afirmaţie pentru a mă afla în treabă, pur şi simplu aveţi tot respectul meu pentru că sunteţi unul dintre puţinii oameni din ziua de azi care mai au frică de Dumnezeu ! Nu ştiu cum va fi redresat sistemul de sănătate românesc, care evident e la pâmânt, dar măcar s-au făcut publice nişte lucruri pe care le bănuia toată lumea, dar totuşi erau muşamalizate.
  • Like 0
 • AMPUTAT TOT SISTEMUL!!!!!
  • Like 0
 • Dar ma intreb de ce nu se fac lucrurile cum trebuie , asa cum sunt in toate spitalele particuare din tara sau din strainatate. Ar trebui sa fie inchise definitiv , sau daramate si arse ca acei microbi se imprastie peste tot. Un pm tratat acolo pleaca cu toti microbi acasa si imprastiev la foarte multi oameni. Dar cred ca nu vor sa ne vindecam cred ca vor sa fim un popor de oameni bolnavi sa depindem de medicamente , tratamente etc adica de ei . Suntem intr- un carusel al mortii , scapa cine este mai rezistent , mai puternic fizic dat mai ales psihic !!! Curetenie obligatorie de sus in jos la toate nivelele !!
  • Like 0
 • Curios lucru dacă vor apărea unele schimbări. Nu sunt sigur cât va mai ține vrăjeala și caracterul de stradă al autorităților, având în vedere situația actuală. Oricum ar fi, îți trebuie imaginație meschină crasă pentru a ajunge la realitatea din spitalele din țară.
  • Like 0
 • Nici la Arad nu stam prea bine ,vai de noi platim la sanatate si cand mergi la urgente cu mana nu o poti misca de doua zile nu poti dormi noptile te mai iau si peste picior aveti medic de familie stau toata ziua acolo pe scaune rad vorbesc si daca le deranjezi cu disperare ca numai poti ,,,nu este caz de urgente dute acasa "
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult