Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mesaje de Crăciun. Nici măcar un SMS nu a fost în stare să trimită...

Întâlnesc zilnic oameni care spun că sunt nemulțumiți de relația cu partenerul de viață sau de semenii lor.

Când ne gândim câte așteptări avem, nici nu e de mirare.

Fie le ridicăm pe un piedestal și atunci creștem automat și nivelul așteptărilor noastre, iar de cele mai multe ori nu vor reuși să le atingă => dezamăgire. Fie îi compătimim sau îi desconsiderăm și astfel coborâm nivelul așteptărilor, transmițându-le neintenționat acest lucru prin gesturi și vorbe => dezamăgire.

O facem aproape cu toate pesoanele din jurul nostru, începând cu partenerul de viață, copiii noștri, părinții noștri, colaboratorii noștri. O facem acasă, la birou, pe stradă, în cercul de prieteni.

Dacă am alege să ne oprim pentru câteva momente, să conștientizăm ce facem și să ne eliberăm de orice așteptare, de nevoia de a avea pe cineva care să ne completeze, poate nu am mai fi atât de nemulțumiți.

Suntem în pragul sărbătorilor și după tradiție transmitem și primim urări de pretutindeni. Îți umple inima de bucurie când știi că cineva s-a gândit la tine și ți-a trimis un mesaj, sub orice formă. E normal și natural; omul are nevoie de afecțiune și dragoste pentru a evolua și nimeni nu ar trebui privat de asta.

Mesaje de Crăciun și urarea mea de sărbători

Dar mai facem un lucru, din păcate. Poate nu toți, dar o bună parte. Ajungem să fim dezamăgiți iarăși dacă cineva drag nouă, apropiat, uită să ne trasmită o urare, sau să ne raspundă la urarea noastră.

Forma sub care o facem diferă:

„Nici măcar un SMS nu a fost în stare să trimită..."

„Nici măcar o felicitare nu a trimis..."

„Nici măcar o ciocolată nu a luat..."

„Nici măcar un telefon să nu dea..."

...

Fiecare are modalitatea lui de a lega bunăstarea și fericirea lui de altcineva. Dacă nu este contagios, este cu siguranță deosebit de dăunător.

A avea nevoie de cineva este cel mai rapid mod de a omorî o relație.

Cel mai mare dar pe care-l puteți da cuiva este forța și tăria de a nu avea nevoie de voi, de a nu avea nevoie de voi în nici o privință." – Neale Donald Walsh: Conversatii cu Dumnezeu Vol II

Urarea mea de sărbători către voi este să fiți mai buni, mai blânzi și mai răbdători cu voi înșivă și cu cei apropiați.

Crăciun Fericit și un an nou plin de satisfacții și bucurii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Atunci, să le urăm noi, fiecare, o urare fiecăruia dintre cei care ne informează, celor care dezinformează, celor care ne împărtășesc opțiunile și speranțele și celor care nu fac asta: sărbători fericite și o viață mai încărcată cu împliniri !
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult