Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mesajul fostului comisar Traian Berbeceanu pentru toți polițiștii cinstiți: Sunteți obligați de lege să nu tăceți, dincolo de obligația morală!

Traian Berbeceanu - Digi

Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre despre abuzurile din Justiție și despre cum ar trebui, de fapt, să fie un polițist adevărat.

„Cred că s-au făcut mari deservicii Justiției și justițiabililor. Doar ca să ajungem la nivelul la care eram avem nevoie de mulți ani și de voință politică. S-a distrus încrederea justițiabilului în instituțiile chemate să-i facă dreptate. Cred că asta e cel mai grav”, a spus Traian Berbeceanu, întrebat despre asaltul din ultimii ani asupra justiției.

Ce l-ar sfătui pe un polițist care ar avea suspiciuni privind legături dintre șefii săi și lumea interlopă?

„Legea te obligă ca atunci când ai cunoștință, din acțiunile pe care le desfășori sau din orice alte surse, sau ai suspiciuni despre astfel de situații, să le aduci la cunoștința structurilor ierarhic superioare. Să nu aibă niciun fel de reținere, pentru că sunt obligați de lege să nu tacă, dincolo de faptul că sunt obligați moral”, a declarat la Digi24, Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.

Dacă ar fi să o ia de la capăt, ar face aceeași meserie, fără niciun fel de reținere, a mărturisit Berbeceanu care s-a pensionat acum un an. „Aș fi vrut să mai rămân în sistem, aș fi putut, prin expertiza dobândită, să mai fiu util Poliției naționale”, a adăugat invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

În octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare. „Este o mârşăvie”, le-a declarat Berbeceanu celor care au asistat la ridicarea sa din apartamentul familiei sale din Deva. Traian Berbeceanu fusese învinuit că a sprijinit trei grupări infracţionale. 

Anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu. 

Traian Berbeceanu a fost achitat, în prima instanță, pe 30 iunie 2016 și în martie 2018 a început judecata în apel. În august 2019 încă nu este dată o decizie definitivă.  

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Traian Berbeceanu are un mesaj pentru ,,polițiștii cinstiți"...Dar pentru polițiștii necinstiți nu are nici un mesaj ? Cam care este proporția cinstiți/necinstiți? Mai mulți cinstiți sau mai mulți sînt ăilalți, prin poliție ?
  Dar dacă sistemul este în integralitate infestat, eu așa văd, sistemul i-a dat un semn, a fost închis, ar putea să fie omorît, de acolo din lumea ailată nu își va putea ajuta familia, prietenii.
  Cu foarte mulți ani în urmă am lucrat pentru armata RSR, am văzut doar ,,cancerul", hoție și incompetență generală, am demisionat prin 1989, sistemul nu mă dorea, și am văzut, prin decembrie, militarii competenți s-au împușcat între ei, a răspuns cineva?
  • Like 0
 • Atata timp cat la conducere se vor afla slugi politice acest lucru nu va fi posibil.Oamenii de buna credinta care vor sesiza cazurile de coruptie vor fi dati afara din sistem.Dvs. ati fost un caz deosebit ,care a avut curajul sa mearga pana in panzele albe,probabil ati avut si sustinere,dar ganditi-va la un om care trebuie din salariul lui sa isi sustina familia, sotie si eventual 1-2 copii si nu are variante "ajutatoare" ,va decide sa lupte sau va merge mai departe fara sa reactioneze?
  • Like 0
 • Si cate cazuri de acest fel au mai fost... imi aduce aminte de cazul lui Vasile Selaru care dupa ce a arestat un grup de persoane care se ocupau cu proxenetism a avut numai probleme profesionale si nici nu a mai apucat sa fie disculpat
  Trebuie sa actionam acum si nu mai tarziu!

  https://www.bzi.ro/beizadea-umanista-pestoi-dupa-gratii-34758
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult