Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mesajul fostului comisar Traian Berbeceanu pentru toți polițiștii cinstiți: Sunteți obligați de lege să nu tăceți, dincolo de obligația morală!

Traian Berbeceanu - Digi

Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre despre abuzurile din Justiție și despre cum ar trebui, de fapt, să fie un polițist adevărat.

„Cred că s-au făcut mari deservicii Justiției și justițiabililor. Doar ca să ajungem la nivelul la care eram avem nevoie de mulți ani și de voință politică. S-a distrus încrederea justițiabilului în instituțiile chemate să-i facă dreptate. Cred că asta e cel mai grav”, a spus Traian Berbeceanu, întrebat despre asaltul din ultimii ani asupra justiției.

Ce l-ar sfătui pe un polițist care ar avea suspiciuni privind legături dintre șefii săi și lumea interlopă?

„Legea te obligă ca atunci când ai cunoștință, din acțiunile pe care le desfășori sau din orice alte surse, sau ai suspiciuni despre astfel de situații, să le aduci la cunoștința structurilor ierarhic superioare. Să nu aibă niciun fel de reținere, pentru că sunt obligați de lege să nu tacă, dincolo de faptul că sunt obligați moral”, a declarat la Digi24, Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.

Dacă ar fi să o ia de la capăt, ar face aceeași meserie, fără niciun fel de reținere, a mărturisit Berbeceanu care s-a pensionat acum un an. „Aș fi vrut să mai rămân în sistem, aș fi putut, prin expertiza dobândită, să mai fiu util Poliției naționale”, a adăugat invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

În octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare. „Este o mârşăvie”, le-a declarat Berbeceanu celor care au asistat la ridicarea sa din apartamentul familiei sale din Deva. Traian Berbeceanu fusese învinuit că a sprijinit trei grupări infracţionale. 

Anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu. 

Traian Berbeceanu a fost achitat, în prima instanță, pe 30 iunie 2016 și în martie 2018 a început judecata în apel. În august 2019 încă nu este dată o decizie definitivă.  

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Traian Berbeceanu are un mesaj pentru ,,polițiștii cinstiți"...Dar pentru polițiștii necinstiți nu are nici un mesaj ? Cam care este proporția cinstiți/necinstiți? Mai mulți cinstiți sau mai mulți sînt ăilalți, prin poliție ?
    Dar dacă sistemul este în integralitate infestat, eu așa văd, sistemul i-a dat un semn, a fost închis, ar putea să fie omorît, de acolo din lumea ailată nu își va putea ajuta familia, prietenii.
    Cu foarte mulți ani în urmă am lucrat pentru armata RSR, am văzut doar ,,cancerul", hoție și incompetență generală, am demisionat prin 1989, sistemul nu mă dorea, și am văzut, prin decembrie, militarii competenți s-au împușcat între ei, a răspuns cineva?
    • Like 0
  • Atata timp cat la conducere se vor afla slugi politice acest lucru nu va fi posibil.Oamenii de buna credinta care vor sesiza cazurile de coruptie vor fi dati afara din sistem.Dvs. ati fost un caz deosebit ,care a avut curajul sa mearga pana in panzele albe,probabil ati avut si sustinere,dar ganditi-va la un om care trebuie din salariul lui sa isi sustina familia, sotie si eventual 1-2 copii si nu are variante "ajutatoare" ,va decide sa lupte sau va merge mai departe fara sa reactioneze?
    • Like 0
  • Si cate cazuri de acest fel au mai fost... imi aduce aminte de cazul lui Vasile Selaru care dupa ce a arestat un grup de persoane care se ocupau cu proxenetism a avut numai probleme profesionale si nici nu a mai apucat sa fie disculpat
    Trebuie sa actionam acum si nu mai tarziu!

    https://www.bzi.ro/beizadea-umanista-pestoi-dupa-gratii-34758
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult