Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mesajul meu pentru cei care m-au făcut „manelistă”, după ce i-am luat partea lui Babasha: Mergeți să vedeți expoziția Brâncuși din Paris

Centrul Pompidou

Hai să mai țin și eu cald subiectul Coldplay-Babasha. Că merită efortul. Poate unii încep să vadă lucrurile și din altă perspectivă. O să fiu sarcastică, deși nu e corect, obiectiv, dar, na, nimeni nu e perfect. Asta simt acum, dar nu înseamnă că sarcasmul e al doilea meu nume. Nu, a fost cândva, mai evoluăm și noi dar acum am fost făcută „mamaie” și o să demontez apelativul ăsta. Nu-mi propun să fac educație huiduitorilor, ci să îmi spun punctul meu de vedere.

Coldplay și Babasha au făcut valuri în media săptămâna asta. Primii pentru că au făcut o alegere nepotrivită(?!) având îndrăzneala să aducă pe scenă un rrom cântăreț necunoscut, să cânte o manea, al doilea că e cântăreț fără valoare care a cântat din repertoriul subcultural. Eu cred că a fost și un pic de invidie caracteristică poporului nostru. Wow! În prima seară a dat-o lălăită, am glumit eu, zicând că s-a dus spre intelectualism și a fost un fiasco. După huiduială, a doua seară a dat-o pe petrecere. Ca să liniștească spiritele și pentru că asta e natura genului muzical, dovedit în fapt. Bineînțeles sub acompaniamentul coardelor magice de astă dată, îndrumarea și suportul total al lui Chris Martin și al trupei. A fost mai bine? Categoric da. Ce e cert? Că a împărțit românii în două: maneliști și intelectuali. Iubire și ură. Alb și negru. Nimic între. 

Deși nu ascult manele acasă niciodată, m-am situat pro Babasha. Pentru că pentru mine a fost despre comportament, egalitate, educație. Nu ascult în casă, dar dacă mă duc într-un cadru unde se cântă manele, invitată fiind, ascult. Maneaua nu omoară, după cum ați aflat. Obosește urechile, mentalul eventual, dar îți revii. Dacă aleg să rămân, nu huiduiesc gazda, chiar dacă am pus în plic o sumă consistentă. Nu fac scandal, că nu merită, că uite ce muzică de subcultură mă pune să ascult, pe intelectuala de mine. Nu suntem toți la fel. Nu putem fi toți la fel, dar putem accepta asta. Că nu suntem toți la fel și putem accepta alegerile fiecăruia.

Deși mi-am dorit să ajung la concertul Coldplay, biletele s-au vândut înainte să-mi aranjez eu treburile. Felicitări celor care au ajuns. M-am băgat și eu în subiect și m-am ales cu niște apelative din partea unor antimaneliști, plini de cultură. „Manelisto!”. „Mamaie!”. Scuze, dar acum nu mai știu cine este mai needucat? Babasha care cântă muzica agreată în general de categoria celor „needucați”? Sau cei care se bat cu pumnul în piept că sunt deasupra maneliștilor, mai educați, dar huiduie ca în pădure, cum se spune? Ceva nu se pupă! Unde e și ce face diferența? Că pe mine mă deranjează mai mult apelativul de „mamaie” din partea cuiva care nu a stat față în față cu mine, nu mi-a văzut ridurile, nu-mi știe obiceiurile. Doar vârsta, că nu o ascund pe online. Problema e a voastră și e de educație! Neghiobii sunt mai rău decât maneliștii pentru mine! O manea o pot asculta în liniște și cu răbdare atunci când sunt nevoită, dar întorc spatele neghiobiei.

Nu obișnuiesc să-mi afișez vacanțele, dar acum o să fac o excepție. Și mă întreb oare câți din antimaneliștii huiduitori au ales să meargă la expoziția Brâncuși? Cine-i Brâncuși? Nenea ăla despre care legenda spune că a plecat pe jos spre occident, din cauza unor oameni care nu i-au apreciat munca, nu-I înțelegeau arta - cred că părea manele pentru ei. Nenea ăla cu poarta prin care treceți să vă pupați și vă lăsați dovezile de iubire scrijelind piatra, de educați ce sunteți!

Mi-am dorit mult să ajung la Timișoara la expoziția Brâncuși. Mai ales că acum doi ani la Paris nu am prins atelierul deschis și mi-a părut foarte rău că m-am dus cu temele nefăcute. Și nu poți să vezi prin gard. Am urmărit cazare, dar când am ajuns la București-Timișoara, Tarom m-a dat pe spate cu prețurile. Mă așteptam la o înțelegere între instituțiile aferente, ca toți românii să-și permită să viziteze expoziția. Nu era vorba că nu-mi permit. Nu face! Am aranjat tot și mi-am sunat și băiatul, să văd dacă vrea să mă însoțească. Da, vin, cum să nu, a zis. Se spune că ai reușit ca părinte atunci când copiii vor să petreacă timp cu tine și după ce au plecat de acasă. Al meu are 27 de ani și ne vedem de 2-3 ori pe an.

Am așteptat cu nerăbdare vacanța. Nu pentru Paris, ci pentru expoziție. Rar mi se întâmplă să număr zilele până la un eveniment. Acum am făcut-o. Două luni de x-uri pe calendar. Nu pot să vă descriu emoțiile din corpul și mintea mea, când am intrat. Nu mă întrebați de ce. Aranjamentul, atmosfera, muzica au fost perfecte pentru mine. Pentru străini a fost o expoziție oarecare, probabil. Pentru mine a fost de anul trecut un obiectiv pe bucket list. Era un stand cu începuturile lui Brâncuși, documente în limba română, tăieturi din ziare. Aici se distingeau românii. Stăteam mai mult, sorbind fiecare cuvânt. Scrisori din școală, de absolvire, chiar și livretul militar. Lângă mine, o tânără suspina citind. Suspinam în tandem, amândouă trăiam momentul. 

Am aflat despre Brâncuși din ziarele internaționale și românești ale vremii lucruri pe care nu le știam. Despre opera lui, criticile și laudele la adresa lui și a operei lui. Dar nimic despre relația cu Maria Tănase. Doar o poză a Mariei, singură, nici măcar lângă poza lui Brâncuși. Nu o să dau cu presupusul de ce. Ce m-a impresionat cel mai mult? Fragmentul din testamentul lui. Nu o să dezvolt mai mult, trebuie să fiți acolo, să simțiți și voi ce am simțit eu. Sau nu, nu e nevoie să simțiți frustrările și mândria lui. Suntem diferiți. Dar mergeți să vizitați cea mai mare expoziție Brâncuși. Faceți pace cu ego-ul vostru care l-a ascultat forțat pe Babasha și îndreptați-vă atenția spre lucruri care dau valoare vieții voastre. Au fost doar 30 de minute zic eu. Ghinion, dar mai puțin decât 34 de ani de pseudo-democrație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marian check icon
    Când eram copil, am am stat odată la o coadă interminabilă să cumpăr ulei. Când mi-a venit rândul să cumpăr, doamna care vindea m-a obligat, pe banii mei să cumpăr si un borcan cu varză murată. Așa era atunci, uneori erai forțat să cumperi si alte prostii alaturi de produsul dorit, pentru ca doamnele vânzătoare să scape de stocuri.
    Când am ajuns acasă și am desfăcut borcanul cu varză, era stricată și puțea îngrozitor.
    Cam asa îmi imaginez că s-au simțit și cei de la concert: au primit, pe banii lor, ceva puturos.
    Madam se face că nu înțelege, sau poate chiar nu înțelege de ce supărarea asta ..
    • Like 0
  • Ciprian check icon
    Bună ziua, doamnă! Din prima parte a textului publicat de dumneavoastră înțeleg ca cei care au huiduit sunt needucați. Exemplul dumneavoastră cu petrecera la care auzi și o manea la care nu te aștepți îl înțeleg și pot sa accept ca aveți oarecum dreptate... Trebuie sa rabzi cu demnitate... (Sau sa pleci, ceea ce unii au făcut și la concert). Dar faptul ca l-ati comparat pe Babasha cu Brâncuși, spunând ca nici arta lui Brâncuși nu a fost înțeleasă de unii la momentul respectiv, arata ca aveți o definiție a artei și o scara a valorilor foarte greșite. Faptul ca încercați cu exemple forțate sa puneți "batista pe țambal", ca să nu ieșim din contextul muzical, comparând un geniu artistic de necontestat cu un "artist" semi anonim de manele ma face sa înțeleg ca sunteți de fapt un fan sub acoperire a lui Babasha. Ca sa lămurim lucrurile, în urma concertului Coldplay eu personal trag următoarele concluzii:
    Problema prezentată în articolul dumneavoastră este departe de a fi adevărată. Problema constă în faptul că manelele, genul muzical pe care îl interpretează acest tânăr cântăreț, nu rezonează cu publicul obișnuit al trupei Coldplay. Dimpotrivă, se află în antiteză totală cu genul muzical al trupei Coldplay. Reacția publicului Coldplay de a-l huidui pe Babasha este firească. Gusturile publicului nu se negociază și nici nu sunt (neapărat) educate de un artist sau altul. Faptul că solistul trupei Coldplay a persistat în prostie și aroganță în cea de-a doua seară a concertului, spunând publicului român că îi iubesc în continuare indiferent dacă îi huiduie sau nu, înseamnă de fapt că nu îi pasă cu adevărat ce gândește publicul care a plătit să îi asculte pe ei și nu pe altcineva (din afara genului muzical din care face parte trupa Coldplay). În încercarea de a calma spiritele, trupa nu a făcut decât să adâncească penibilul situației. Consider că este o lipsă totală de respect față de propriul public să reacționezi astfel și în cea de-a doua seară. Publicul "rasist", la care face referire articolul dumneavoastră, a reacționat cu multă eleganță, chiar mai elegant decât mi-ar fi plăcut mie personal, și chiar a dansat când solistul trupei Coldplay i-a invitat să se conformeze și să accepte situația cu calm și "pace".
    Concluzie:
    * Publicul nu este deloc rasist.
    * Gusturile nu pot fi impuse și nu se discută (aici avem libertate de opinie și nu înseamnă că ești rasist dacă nu îți place un gen de muzică sau altul)
    * Dacă mergi la operă și primești altceva decât operă, reacția publicului nu este una pozitivă.
    * Artiștii nu ar trebui să încerce să educe publicul cu privire la gusturile sale muzicale. Publicul este suficient de inteligent pentru a alege ce muzică îi place și ce nu.
    * Este important ca artiștii să își respecte publicul. Publicul este cel care le plătește biletele și le face cariera posibilă.
    * Incidentul de la concertul Coldplay ar trebui să fie o lecție pentru toți artiștii. Artiștii ar trebui să fie conștienți de faptul că publicul lor poate avea gusturi diferite de ale lor și ar trebui să respecte aceste diferențe.
    * Există nenumărați artiști în România mult mai talentați decât Babasha care ar fi putut fi promovați de Coldplay (inclusiv cei care l-au apărat) care ar fi meritat o astfel de promovare și pe care publicul i-ar fi primit foarte bine. Faptul că unii dintre acești artiști l-au susținut pe Babasha, l-au compătimit și chiar încurajat, arată că ei înșiși se considerau inferiori acestui interpret de manele semi-anonim.
    Acum dacă va duceți la o petrecere si se pune o manea, lumea nu e mulțumită, gazda înțelege acest lucru, dar continua sa pună manele, dumneavoastră, ca o doamnă educata, ce concluzie trageți despre gazdă?
    • Like 0
  • Bursul check icon
    Doamna va recomand clipul George Pruteanu vs Manelistii de pe Youtube. Cautati-l si vizionati-l. Mai exista si alte explicatii pe site-ul georgepruteanu.ro. Cititi si incercati sa intelegeti. Promovarea inculturii trebuie descurajata. Iar eu consider ca huiduielile au fost exact ce a trebuit. Chris Martin nu a inteles nimic. El isi promoveaza agenda orbeste.
    • Like 0
  • Alta care da lectii !
    • Like 3
  • Pai cred că lumea care era acolo a venit pentru Coldplay, nu pentru Babasha. Iar dacă tot era un cântăreț necunoscut, cred că nu era situat pe locul 3 in topul YouTube. Că doar de acolo l-a găsit interpretul de la Coldplay.
    Continui pe aceeași temă. Dacă tot era o muzica ce trebuia neapărat împărtășită, de ce nu au interpretat cei de la Coldplay o melodie de a lui Babasha. Nu este prima oară când o trupa de renume face asta. Dacă nu mă înșel Metallica a interpretat una din melodiile de la Iris.
    Despre subcultură și inclusiune, nu poate fi vorba. Toți artiștii de muzică pop au melodii în care cooptează cântăreți de manele. Manelele nu mai sunt ce erau odată. Acum sunt deja bagate în trap, house ragaton.
    Deasemenea nu poate fi vorba de muzică undeground, Auzim manele peste tot. Nu o mai comparați cu muzica rap. Maneaua este orice altceva numai underground nu. In manea se canta despre mașini, femei, aur și orice depășește cu mult condiția de sărăcie. Mai degrabă este muzica falei unei clase sociale.
    Personal cred că dacă nu înghit manele, nu sunt incult si nici rasist. Pur și simplu nu îmi place mesajul.
    Din păcate văd că simpatizați cu o formație de artiști care nu știu nimic despre cultura română, despre muzica română. Iar mesajele pe care le transmite sunt atât vizuale cât și verbale. Văd că susține en'șpe mii de cauze și mai puțin arta.
    Personal, va sfătui să scrieți direct că aveți o simpatie pentru Babasha sau Coldplay. Că vi s-ar părut nepotrivit sa fie huiduiți și atât.
    Dar din câte știu nu puteți publica un articol sec fara conținut și denigrator la adresa celor care au huiduit.
    • Like 0
  • Man Dan check icon
    "Nu ascult în casă, dar dacă mă duc într-un cadru unde se cântă manele, invitată fiind, ascult. Maneaua nu omoară, după cum ați aflat."
    Așa sunt "invitații"!!! Ascultă! Dar comparația nu stă în picioare. Spectatorii au plătit un serviciu!!! N-au acceptat "suplimentul"!
    • Like 0
  • Marina check icon
    "Pentru că pentru mine a fost despre comportament, egalitate, educație." - A fost despre muzică pe scena aia, nu despre egalitate. Am luat-o razna cu egalitatea în toate cele și oriunde. E o problemă că nu mă consider egală cu manelistul respectiv? Suntem egali în fața legii și a morții, în rest fiecare cu viața lui.
    Au avut spectatorii plătitori de la concert un comportament nepotrivit? Nu suntem anesteziați, putem să ne manifestăm nemulțumirea fără să fim considerați prost crescuți. L-a agresat cineva? Nu! Atunci totul e în regulă. Să nu mai cânte la concerte rock și nu o să mai fie huiduit.
    • Like 8
    • @ Marina
      Ana Hata check icon
      Exact. Ăsta era subiectul.
      • Like 1
  • Vasile check icon
    Stimată doamnă, se pare că intenționat amestecați lucrurile punând în aceeași oală manelele și opera lui Constantin Brâncuși. Doar că articolul dumneavoastră nu se adresează exclusiv maneliștilor. Să presupunem că eu sunt grădinar, cultiv roșii, cartofi, fasole sau asdei. Am grijă de plantele astea pentru că și ele îmi oferă ceva la schimb, îmi oferă hrana de care am nevoie. Cum apare o buruiana, mă aplec să o smulg, dar, hopa, mă lovesc de opoziția dumneavoastră. Vai, doamne, și buruiana e o biată plantă, are și ea dreptul la existență. Nu contează ca nu produce nimic, dar îmi și distruge recolta. Dacă nu sesizați analogia cu manelele și cultura, atunci ați fost degeaba la Paris! Aveți grijă ca la întoarcerea de la Paris grădina sa nu vă fie năpădită de bălării, căci altfel, tot noi ăștialalții vom fi vinovați că legumele de import nu au niciun gust!
    O zi plăcută în continuare!
    • Like 0
  • Crayven check icon
    Nimeni te oprește sa iti parchezi mașina cu geamurile jos și manele la 2AM la maxim în fiecare noapte ca să guști din "subcultura" favorita.
    Sau să te duci să îți organizezi un concert cu manele PE BANII TAI.
    Daca ma duc la concert de rock și aud kkt am sa ma cam enervez.
    Fugi și încasează-ți pensia și scuteste-ne de vrăjelile woke!
    • Like 6
  • Mirea check icon
    Asta e din ciclul "ba pe-a mă-tii, iote ce cultă-n cap îs io!"
    De la un neica nimeni lălăitor de "banii șî dujmanii e nasoi" ajunseși la Brâncuși și Maria Tănase!
    Vezi de nepoți, mamaie!
    • Like 6


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult