Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mesajul unui cetățean care a stat cu orele la coadă să voteze în 2014 către „martorii lui Titus”

Azi, plenul Senatului a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva fostului ministru de Externe, în dosarul Diaspora, cu 26 voturi pentru şi 92 contra. Toți cei 92 de „martori ai lui Titus”, care s-au erijat în judecători ad-hoc, decizând că senatorul Corlățean nu trebuie să se mai prezinte în fața Justiției, ar trebui să înțeleagă următoarele lucruri:

Titus Corlățean a fost al doilea cel mai înjurat om în noiembrie 2014. Primul este cel care l-a pus să facă ceea ce a făcut: Victor Ponta.

În noiembrie 2014 și-a dat demisia, în loc să ceară o ordonanță de urgență care ar fi rezolvat problema secțiilor de votare, secții care, în cele din urmă, s-au dovedit a fi prea puține și prea dispersate pentru a face față numărului mare de cetățeni români dornici să își exercite un drept universal. Demisia lui a fost un act de lașitate și un act care a întârziat soluționarea problemei secțiilor de votare din diaspora. Reamintesc faptul că BEC a trimis un comunicat către MAE în care a subliniat „inexistenţa unui impediment legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate".

Ambasadele României din mai multe țări, printre care și Belgia, au cerut Ministerului Afacerilor Externe, înainte de primul tur, un număr mai mare de secții, cerere bazată pe informațiile care le primeau din comunitățile lor sau de la asociații, astfel încât să se evite aglomerarea sau imposibilitatea de a vota. Și înainte de turul întâi și chiar și înainte de turul doi, cererile au fost refuzate sau chiar ignorate. Deci, premeditarea actului reiese și din acest fapt.

Revenind în prezent, nu mai departe de acum câteva zile, domnul Titus Corlățean a susținut un discurs în Senatului României despre ce ar trebui să facă statul român pentru protecția familiilor de români din străinătate, care își pierd abuziv copiii. Înțelegeți ce vreți despre asta, dar să nu uităm că domnul a avut funcția de Ministrul al Afacerilor Externe și nu țin minte să fi avut vreo poziție de acolo. Însă subiectul „Barnevernet care le ia românilor copiii” este acum actual, are priză la publicul larg din țară și din diaspora și orice politician îl poate cuprinde atunci când vrea să mai spele din păcate. Ca o paranteză: instituțiile norvegiene nu au decis reîntoarcerea copiilor familiei Bodnariu prin prisma protestelor organizate în întreaga lume, și cu atât mai puțin pentru că dl. Corlățean s-a deplasat la fața locului să dea indicații autorităților norvegiene cum să aplice legea. Norvegia a judecat un caz în toate aceste luni de când se bate apa în piuă în țara unde nu doar apa în piuă se bate, ci se bat și copii și femei și bătrâni și chiar și bărbați.

Ne așteptam, domnilor senatori, să nu încuviințați cercetarea penală a unuia dintre voi, indiferent de nume, indiferent de partid. Declarațiile voastre de azi, unele personale, altele comunicate pe linie de partid, ne-au arătat că nu aveți niciun sentiment al responsabilității morale față de propriile persoane, necum față de cetățenii acestei țări.

„Încuviințarea” voastră nu înseamnă automat vinovăția celui în cauza cererii. Încuviințarea voastră înseamnă că lăsați justiția să găsească adevărul.

Ce e mai dureros la România este că oamenii uită repede. Uităm și lăsăm istoria să se repete la nesfârșit. Dureros act, să stai pe margine, să vezi scenele acestea triste în care țara continuă mereu să accepte să fie umilită.

Vreți să simțiți umilința?! Atunci poftim de citiți cum politicieni lipsiți de conștiință vă dau acum peste nas:

Foto:  Inquam Photos/ George Călin

Titus Corlățean, azi, din Plenul Senatului:

• au fost informaţii despre oameni din vestul ţării care şi-au descoperit dorinţa de a pleca în străinătate să voteze.

• oamenii au auzit discuţii ale unor români care s-au dus cu low cost la Londra să voteze.

• a fost şi operaţiunea Facebook care a necesitat diverse costuri, dar n-a interesat pe nimeni asta.

• este pusă sub semnul întrebării legitimitatea alegerii preşedintelui Klaus Iohannis.

• am convingerea că se va face lumină, mai devreme sau mai târziu, chiar dacă unii nu doresc.

În noiembrie 2014, știu oameni din diaspora care s-au îmbolnăvit de frig, știu oameni care au plecat cu periuța de dinți de acasă, știu oameni care au stat cu copii la coadă ore în șir și mai știu oameni care s-au ridicat deasupra tuturor piedicilor și au votat. Eu am stat cu orele la coadă la Bruxelles și am fost unul dintre norocoșii care „au prins” un vot.

Ascultându-l pe dl. Corlățean, mi-am dat seama că mai lipsea doamna Firea de lângă el să ne spună că de fapt, la secțiile de votare din străinătate nu este nimeni, că nu sunt cozi și că totul e o invenție răutăcioasă. Aud că, între timp, doamna Firea a fost aleasă de bucureșteni în cea de-a doua funcție ca legitimitate electorală, după cea de președinte. Bine că pe doamna Firea nimeni n-a mai stat la coadă să o aleagă primar. Progres!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  „Titus Corlățean a fost al doilea cel mai înjurat om în noiembrie 2014. ” // Cînd cineva te înjură, nu pariez că matale stai cel mai prost cu obrazul. // Ce chestie... Un site cu pretenții de civilitate laudă înjurăturile... // Că veni vorba, am votat Iohannis în 2014 (și-s sînt fan în continuare), dar cred c-avură o problemă frații care stătură la lungi cozi în străinătate. // Între noi fie vorba (iar subsemnatul neavîndu-le des cu scenarita) , eu cred a se fi aflat acolo o mînă simpatică de servicii deștepte și secrete.
  • Like 0
 • check icon
  Dosarul daca se facea unul trebuia facut Autoritatii Electorale Permanente , care este organismul care stabileste numarul de sectii si programul lor ! Faptul ca s-a respins o incercare de rejuvenare a neostalinismului e un plus pt tanara si din ce in ce mai fragila noastra democratie care vad ca nu convine multora ! Sa fie domne iarasi dictatura , tortura , munca la canal ! :))
  • Like 0
 • Ionel check icon
  In 2004, diaspota a votat Basescu.....in 2009, diaspora a votat Basescu.....in 2014 diaspora a votat Iohanis......Rezultatul..!!!!!????? .....va las pe dvs sa comentati.....Nu credeti ca, totusi, cei din tara sunt mai aproape de realitatile din Romania ??.
  • Like 1
  • @
   Ionel check icon
   ...faptul ca "lauda" cu statul la coada nu mai tine in 2016......
   • Like 0
  • @ Ionel
   check icon
   Ce este ff funny e faptul ca desi diferenta se facuse deja in tara la vreo 8-900 000 de voturi si multi din cei care au votat afara Iohannis regreta alegerea facuta inca sunt o multime de dilimaci suparati ca n-au apucat sa ingroase si ei randurile celor 1,2 milioane de prosti ! Asa tara mai rar ! :) Dosarul e de o prostie absolutissima , anterior votasera sub 150 000 de diasporezi iar in 2014 , 400 000 in acelasi nr de sectii ! Deci unde e "impiedicarea votului" ? Prevad ca la parlamentare vor vota prin corespondenta , de acasa MAI PUTIN de 400 000 cat au votat fizic in 2014 ! Germania nu organizeaza sectii de vot in afara tarii , Franta doar cu inscriere prealabila de 3 luni la consulatul de care apartin ! Nu te duci ca oaia in ziua votului sa votezi pt ca ai vazut tu un mesaj pe fb sau ti-ai luat bilet de avion sau autocar de sambata ca sa faci atmosfera si circ in orasele europene !
   • Like 1
  • @
   "Germania nu organizeaza sectii de vot in afara tarii". Nu crezi ca este putin neconstitutional? Chiar daca este in cadrul ambasadei, asta nu inseamna ca expatii nemti nu voteaza. Totodata, de ce trebuie sa luam Germania ca etalon de ...corectitudine politica? Si cati nemti au locuri de munca in afara Germaniei? Inca ceva, la cate milioane de romani muncesc in afara tarii, nu crezi ca este neconstitutional sa nu le oferi dreptul la opinie? Si chiar si atunci cand le oferi acest drept, nu crezi ca ar fi corect fata de ei sa le si facilitezi exercitarea acestui drept? Exista frica de a nu se putea manipula opinia publica din exterior pentru ca ei nu se uita la emisiunile aberante ale marilor trusturi mass-media? Exista frica de numarare corecta a voturilor si imposibilitatea introducerii pe listele de votare a cetatenilor "trecuti in nefiinta"? Esista frica, se pare, ca cetatenii romani care lucreaza in strainatate sunt mai vii decat multi romani spalati pe creier care isi traiesc viata uitandu-se la telenovele si la emisiuni TV dictate de interese politice si personale. Iar acei cetateni trimit o gramada de bani in Romania. Si nu e normal, in aceste conditii, sa voteze cum si cine va folosi banii munciti de ei?
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult