Azi, plenul Senatului a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva fostului ministru de Externe, în dosarul Diaspora, cu 26 voturi pentru şi 92 contra. Toți cei 92 de „martori ai lui Titus”, care s-au erijat în judecători ad-hoc, decizând că senatorul Corlățean nu trebuie să se mai prezinte în fața Justiției, ar trebui să înțeleagă următoarele lucruri:
Titus Corlățean a fost al doilea cel mai înjurat om în noiembrie 2014. Primul este cel care l-a pus să facă ceea ce a făcut: Victor Ponta.
În noiembrie 2014 și-a dat demisia, în loc să ceară o ordonanță de urgență care ar fi rezolvat problema secțiilor de votare, secții care, în cele din urmă, s-au dovedit a fi prea puține și prea dispersate pentru a face față numărului mare de cetățeni români dornici să își exercite un drept universal. Demisia lui a fost un act de lașitate și un act care a întârziat soluționarea problemei secțiilor de votare din diaspora. Reamintesc faptul că BEC a trimis un comunicat către MAE în care a subliniat „inexistenţa unui impediment legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate".
Ambasadele României din mai multe țări, printre care și Belgia, au cerut Ministerului Afacerilor Externe, înainte de primul tur, un număr mai mare de secții, cerere bazată pe informațiile care le primeau din comunitățile lor sau de la asociații, astfel încât să se evite aglomerarea sau imposibilitatea de a vota. Și înainte de turul întâi și chiar și înainte de turul doi, cererile au fost refuzate sau chiar ignorate. Deci, premeditarea actului reiese și din acest fapt.
Revenind în prezent, nu mai departe de acum câteva zile, domnul Titus Corlățean a susținut un discurs în Senatului României despre ce ar trebui să facă statul român pentru protecția familiilor de români din străinătate, care își pierd abuziv copiii. Înțelegeți ce vreți despre asta, dar să nu uităm că domnul a avut funcția de Ministrul al Afacerilor Externe și nu țin minte să fi avut vreo poziție de acolo. Însă subiectul „Barnevernet care le ia românilor copiii” este acum actual, are priză la publicul larg din țară și din diaspora și orice politician îl poate cuprinde atunci când vrea să mai spele din păcate. Ca o paranteză: instituțiile norvegiene nu au decis reîntoarcerea copiilor familiei Bodnariu prin prisma protestelor organizate în întreaga lume, și cu atât mai puțin pentru că dl. Corlățean s-a deplasat la fața locului să dea indicații autorităților norvegiene cum să aplice legea. Norvegia a judecat un caz în toate aceste luni de când se bate apa în piuă în țara unde nu doar apa în piuă se bate, ci se bat și copii și femei și bătrâni și chiar și bărbați.
Ne așteptam, domnilor senatori, să nu încuviințați cercetarea penală a unuia dintre voi, indiferent de nume, indiferent de partid. Declarațiile voastre de azi, unele personale, altele comunicate pe linie de partid, ne-au arătat că nu aveți niciun sentiment al responsabilității morale față de propriile persoane, necum față de cetățenii acestei țări.
„Încuviințarea” voastră nu înseamnă automat vinovăția celui în cauza cererii. Încuviințarea voastră înseamnă că lăsați justiția să găsească adevărul.
Ce e mai dureros la România este că oamenii uită repede. Uităm și lăsăm istoria să se repete la nesfârșit. Dureros act, să stai pe margine, să vezi scenele acestea triste în care țara continuă mereu să accepte să fie umilită.
Vreți să simțiți umilința?! Atunci poftim de citiți cum politicieni lipsiți de conștiință vă dau acum peste nas:
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Titus Corlățean, azi, din Plenul Senatului:
• au fost informaţii despre oameni din vestul ţării care şi-au descoperit dorinţa de a pleca în străinătate să voteze.
• oamenii au auzit discuţii ale unor români care s-au dus cu low cost la Londra să voteze.
• a fost şi operaţiunea Facebook care a necesitat diverse costuri, dar n-a interesat pe nimeni asta.
• este pusă sub semnul întrebării legitimitatea alegerii preşedintelui Klaus Iohannis.
• am convingerea că se va face lumină, mai devreme sau mai târziu, chiar dacă unii nu doresc.
În noiembrie 2014, știu oameni din diaspora care s-au îmbolnăvit de frig, știu oameni care au plecat cu periuța de dinți de acasă, știu oameni care au stat cu copii la coadă ore în șir și mai știu oameni care s-au ridicat deasupra tuturor piedicilor și au votat. Eu am stat cu orele la coadă la Bruxelles și am fost unul dintre norocoșii care „au prins” un vot.
Ascultându-l pe dl. Corlățean, mi-am dat seama că mai lipsea doamna Firea de lângă el să ne spună că de fapt, la secțiile de votare din străinătate nu este nimeni, că nu sunt cozi și că totul e o invenție răutăcioasă. Aud că, între timp, doamna Firea a fost aleasă de bucureșteni în cea de-a doua funcție ca legitimitate electorală, după cea de președinte. Bine că pe doamna Firea nimeni n-a mai stat la coadă să o aleagă primar. Progres!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.