Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Merităm să fim umiliți. Pentru că oricum uităm repede

Astăzi Senatul României a votat împotriva cererii DNA de urmărire penală față de domnul senator Titus Corlățean – fost ministru al afacerilor externe, în dosarul „Votul din diaspora”. Era în 2014. Și pentru o societate ca a noastră, 2014 pare a fi foarte departe în istorie. Cumva, memoria noastră poate să cuprindă momentul în care „ungurii ne-au luat Ardealul”, dar nu poate cuprinde momentul în care „politicienii ne-au luat dreptul de vot”.

Au tot circulat în aceste zile imagini ale suporterilor români împânzind străzile Parisului. Nu m-am bucurat pentru că mi-au amintit de o imagine dureroasă, tot de pe străzile Parisului. De ce dureroase? Pentru că sunt imaginile neputinței noastre. Imaginile unor cetățeni care încă mai așteaptă să ne salveze ceva în ultimul moment. Ne inflamăm scurt, ardem furia până la capăt și uităm. Iar acestea sunt imaginile care ne arată, așa cum suntem:

Sursa foto: Sanda Veber

Sursa foto: Republica

O petiție a românilor din Paris cerea senatorilor un lucru simplu – să lase justiția să își facă treaba în ceea ce privește votul din diaspora. Domnul Corlățean spunea în plenul Senatului, pentru a-și susține cauza, că MAE nu a avut instrumentele sociologice pentru a măsura câți români vor vota. Și că, din această cauză, s-a menținut numărul de 294 de secții de la alegerile precedente. Acest argument este unul profund manipulator – da, a fost același număr de secții, însă au fost mai puține în locuri unde sunt comunități mari de români, în Italia au fost 51 de secții în 2014 față de 53 în 2012, în Spania 38 față de 46 în 2012, în Franța cu una mai puțin față de 2012. Domnul Corlățean se apară și spunând că decizia a aparținut Centralei MAE și că oricum au fost refuzate secții suplimentare cerute de ambasadori...pentru că nu erau bani.

Dar nici măcar faptul că nu sunt niște argumente convingătoare nu contează. Eu nu cred că Senatul trebuie să hotărască nevinovății – de aceea avem o justiție independentă. De ce, dacă ești nevinovat, ai nevoie să te scape colegii tăi și nu niște judecători independenți?

Între timp, peste noi se așterne uitarea. Iar politicienii ar trebui să fie proști ca să nu profite de memoria noastră scurtă. În toropeala așternută peste țară (surprinzător sau nu, vara obișnuiește să vină cam în același timp în fiecare an), rațiunea adoarme fără grija amintirilor dureroase. Parlamentarii noștri se urcă deasupra legii – ei hotărăsc că unul dintre ei nu este supus justiției precum fiecare muritor de rând, ei hotărăsc că pensiile altor aleși (locali, de data asta) trebuie să fie speciale, nu precum cele ale muritorilor de rând și de foame.

Dezamăgiți, revoltați, ne vom trezi mereu prea târziu, când nu va mai fi nimic de făcut. Imaginea pre-dezamăgire a românilor, așa cum stau ei adunați și agățați de o fărâmă de speranță – că vor apuca să voteze, că vor apuca să vadă optimile, este mereu aceeași. Sperăm mereu că la capătul unei îmbucături mari de umilință va sta acea normalitate pe care o merităm. Numai că normalitatea vine în timp, construind pe memoria lucrurilor care au fost bune (pentru a le repeta) și care au fost rele (pentru a nu le repeta). Astăzi mi-aș dori tare mult ca speranța să moară prima și memoria să moară ultima.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „Merităm să fim umiliți. ” // Dincolo de faptul că privesc textele vreunor vajnici tineri ziariști, iar în paralel mesajul nonverbal de prin imagini - cele două neavînd vreo legătură... // Stau a medita de unde ne vin trimiterile astea gazetărești, cum că ne umilește cineva. // Înțeleg că lumea românească nu e una elegantă, dar nu știu de sentimentul umilinței dispare astfel... // Trec aici peste faptul că vreun umilit este el însuși agresiv de-acest fel cu alțiii.
    • Like 0
  • check icon
    „Imaginea pre-dezamăgire a românilor...” // Nici o comunicare - făcută spre o minte nițel mai primitivă - nu dă bine dacă nu generalizează. Românii in integrum... Bănui că dacă spui trei sferturi dintre dumnealor..., se duce tot chichirezul, toată dumneaei persuasiune.// Că veni vorba. Tușim dacă spunem cetățenii României / ai acestei țări... Trebuie să spunem „românii” - modă pe care eu o sesizez lansată la 2011-2012 (din ce birouri naționale, nu pot pentru ca să știu...).
    • Like 0
  • check icon
    Articolul sună frumos. // Dincolo de haine, e vorba de un clasic servit cititorului, de lucruri pe care acesta vrea să le audă. Mai exact, de vorbe care-i alimentează sentimentul că dînsul e special, și cu grijă de binele lumii. Treaba asta reduce din angoasele existențiale. // Menționez în paralel că subsemnatul nu-i nici el perfect.
    • Like 0
  • Buna seara!As dori sa va reamintesc acea metafora cu autobuzul care intarzie,si tu stai in statie si il astepti...si cu cat stai mai mult cu atat iti vine mai greu sa pleci pe jos pentru ca nu e asa,ai ierdut deja mult timp si nu vrei sa fie degeaba!Parerea mea este sa nu mai tot sperati si sa asteptati ca aceasta tara Romania sa isi revina,sa se schimbe,sa vina asa zisi oameni noi care sa faca cat mai multe minuni....plecati pe jos,construiti-va o viata a voastra si vedeti-va de ea ai lasa-ti tara sa isi rupa gatu' sau nu dupa cum o fii norocu' ca ea nu plange dupa voi!
    • Like 0
  • Trexer check icon
    Daca se face dosar cu privire la alegerile din 2009, da, atunci voi fi de acord si cu cazul lui Corlatean. Pana atunci, fara standarde duble.
    • Like 0
    • @ Trexer
      check icon
      Politia politica se face intr-un singur sens ! Nu poate fi urmarit tocmai penalul care a numit personal pe functie "cheile justitiei" ( presedintele ICCJ, seful DNA, seful DIICOT si procurorul general ) pe care le purta la bracinar iar acum inca le are la mana cu diverse abuzuri pe care intentionat i-a lasat sa le faca ! E un cerc vicios, hot la hot si corb la corb nu=si scoat ochii !
      • Like 0
  • check icon
    AEP (autoritatea electorala permanenta) e cea care a stabilit numarul de sectii (pe baza participarii anterioare) si programul de vot ! Guvernul doar organizeaza dpdv material si administrativ procesul de vot ! Faptul ca au votat de peste 3 ori mai multi cetateni (400 000 - 2014 vs, 150 000 in 2009) in acelasi numar de sectii de vot inseamna logic un scrutin foarte reusit ! Chiar neasteptat de bun ! Ca numarul de prosti excede asteptarile AEP si guvernului nu e vina nimanui ! Cam jumatate din cei care s-au inghesuit atunci la vot regreta alegerea facuta , deci statistic este absolut nerelevant ca inca maxim 5 sau 10 000 de cetateni din 1,2 milioane care au facut diferenta in favoarea lui Iohannis , nu au putut vota ! Nici o tara din lume nu poate organiza alegeri pt cetateni fantoma , care se hotarasc cu o seara inainte ca vor sa voteze ! Sunt curios cati vor vota la toamna prin corespondenta si atunci abia putem face o comparatie obiectiva ! Atentie ca trebuie inscriere , altfel guvernul (acum tehnocrat) nu va stii daca si unde sa va trimita plicul ! "Praduitorilor" ! :)
    • Like 2
  • O intrebare in perspectiva alegerilor de la sfarsitul anului. Diaspora, inregistrata sau nu pentru votul prin corespondenta, va vota petru cei 8-10 parlamentari de "Diaspora" sau va avea dreptul sa aleaga 80 de parlamentari asa cum ar spune artitmetica? in linii mari: 18 milioane de votanti pt. circa 500 de parlamentari adica 36.000 de votanti per parlamentar, rezulta circa 80 de parlamentari alesi de diaspora adica 15 % din Parlament. Nu stiu de ce am impresia ca n-o sa fie asa dar poate ma ajuta cineva care se pricepe.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Nu cu memoria stăm prost, ci cu paleta de opţiuni, care în momentul de faţă este zero barat. Atât cei care votează pe criterii de moralitate cât şi cei care votează pe criterii de competenţă - care citesc programele formaţiunilor politice - nu au ce alege.
    • Like 0
  • Nici vorba sa-l consider altfel decat parvenitul explicit pe dl. Corlatean! Chiar daca din arivism a gresit, sa plateasca pentru cozile votantilor de la ambasade. Dar vreau sa plateasca si Bakonski, ambasadorul din Franta in anul 2009, cand ambasada era goala, dar el a avut inundatie de alegatori! Atunci DNA ar fi echidistant, acum nu este, ca-l trage la raspundere numai pe Corlatean, iar de Bakonski nici macar nu pomeneste!
    • Like 1
  • Nu e adevarat ca uitam repede. Nu am uitat nici de alegerile prezidentiale din 2009 cand votul de la Paris a fost fraudat sub obladuirea ministrului de externe Teodor Baconschi in favoarea domnului Basescu, nu am uitat nici de frauda de la Camera Deputatilor cand a fost votata aceasta mizerabila noua lege a pensiilor a guvernului Boc cand presedinta era Roberta Anastase si asta sub ochii intregii tari etc. etc. Si la ce ne foloseste ? Ne ia cineva in seama ? Ei, cei care ne conduc se fac ca au uitat. Doar se fac si-si vad in continuare de aceste mizerabile practici. Intr-un total dispret fata de noi, cei care-i alegem. Asa ca de ce ne mai miram ca acum cererea punere sub urmarire penala a fost respinsa ? Iar noi tot nu vom uita dar ei din nou se for preface ca au uitat. Repet niste cuvinte postate pe aici pana la exasperare : "Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm" (s-ar parea ca nu sunt cuvintele lui Mark Twain asa cum se afirma pe facebook). Din pacate lucrul acesta se confirma de fiecare data. Personal, am hotarat ca timp de 10 ani sa nu ma mai prezint la vot (pana acum n-am lipsit niciodata). De ce sa fiu in continuare complicele acestor mafioti, votandu-i ? Sper ca in acest timp sa fie o alternanta la guvernare si sa pot observa cu atentie care dintre ei e mai bun. Pana acum am votat doar un principiu care mi se parea mie mai corect. S-a dovedit ca orice as fi votat, tot prost ar fi fost. Las sarcina asta in grija tinerilor frumosi si liberi si deschisi la minte (oare ?), noi pensionarii fiind cei mai injurati alegatori la fiecare alegeri. Asta daca va reusi cineva sa-i scoata din fata calculatorului, a tabletei sau a telefonului mobil.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult