Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mesajul „simplu” pentru România al lui Tibi Ușeriu după terminarea ultramaratonului de 500 de km: „Dacă se poate la alții, se poate și la noi”

Tibi Useriu

Foto captura Facebook/Via Transilvanica

Tibi Ușeriu, care a terminat cei 500 de kilometri ai Yukon Arctic Ultra în 170 de ore, la temperaturi care au coborât până la minus 40 de grade, a vorbit vineri seara la Digi24 despre cele mai grele momente din timpul cursei și a spus că încet își revine după ultramaraton.  

„Eu sunt încă sunt în cursă, nu am prea reușit să dorm, mă tot trezesc și mă uit unde e săniuța, să o iau la treabă. Mai am de recuperat pe partea asta. Dar încet îmi revin. Măcar am dormit într-un pat, am reușit să mănânc și să mă hidratez”, a spus ultramaratonistul.

„Am avut destul de multe probleme pe partea tehnică. Chiar dacă ai fost de mai multe ori aici, mai ai nevoie de ceva sau ai uitat ceva. Am avut probleme mari pe partea de nutriție, am făcut o alergie la proteina pe care o foloseam, pentru că nu poți să cari multă mâncare și atunci încerci să ai prafuri din astea. Și am făcut alergie la proteina respectivă. Nu am mai putut să o beau și am avut probleme cu stomacul. De acolo au început toate, una după alta. După care e o problemă, că dacă nu ai energie o să-ți fie frig și a trebuit să mă opresc să fac foc să mă încâlzesc și am pierdut puțin timp. Dar și Fabian Imfeld e un sportiv bun, eu am fost pe urmele lui, am tot respectul. A fost mai bun”, a spus Tibi Ușeriu.

Cu toate provocările, Tibi nu s-a gândit niciun moment să renunțe și spune că a avut în gând să termine cursa cu orice preț, după ce anul trecut, din cauza degerăturilor la picioare, a fost nevoit să o abandoneze după 100 de kilometri. „În cursa asta așa de lungă îți trec și răceala și durerile de stomac, își cam trec toate”, adaugă Tibi Ușeriu.

Mesajul pe care a vrut să îl transmită ultramaratonistul are legătură cu proiectul Via Transilvanica, drumul de 1.000 de km de la Putna la Drobeta Turnu Severin si care va străbate Transilvania prin 10 județe.

„Canada are un trail (traseu) care traversează dintr-o parte în alta, e o competiție de alergare, mers cu sania. A avut o legătură foarte bună cu Via Transilvanica, cu cărarea asta pe care noi vrem să o terminăm pentru România și în primul rând ca să ne cuoaștem noi țara. Poate la un moment dat nu o să mai trebuiască să mai alergăm pe aici, sau să vizitam alte țări si să facem trail-uri din astea, si să ne putem să ne facem noi un trail al nostru. Asta a fost un mesaj pe care am vrut să îl transmit – că dacă vrem cu adevărat se poate, dacă se poate la alții se poate și la noi. Dacă noi nu vrem, atunci nu se poate, în rest se poate tot ce vrem să facem”, a punctat Tibi Ușeriu, care vrea ca anul viitor să își ia revanșa.

„Deja m-am înțeles cu elvețianul, ne vedem anul viitor din nou aici. Îmi iau revanșa. Până atunci îmi mai îmbunătățesc și eu echipamentul, ca să fiu la nivelul lui”, a adăugat el.

Ultramaratonistul român a ajuns la linia de sosire al doilea, după elvețianul Fabian Imfeld, în timp ce ceilalți 19 concurenți înscriși au abandonat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o isterie generala cu promovarea Useriu ca erou national si pilda pentru toti romanii ! Se pare ca multi (inclusiv ziaristi) nu stiu cine este Tibi Useriu. A primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania si Austria si tentativa de omor. A fost si garda de corp a unui interlop care avea legaturi cu mafia sârba. Banda asta a spart magazine de bijuterii în Austria si a derulat diverse hold-up-uri, în Germania, asupra unor masini care transportau casete cu bani. Dupa doua evadari spectaculoase si o lunga prezenta în topurile Interpolului, Useriu a fost prins si a facut 10 ani de inchisoare. Acum ia bani de la sponsori sa fuga sute km la -40 grade si sa inghete noaptea cu degeraturi. A demonstrat odata ...corpul uman poate sa reziste la aceste suprasolicitari si chinuri ! Ce mai vrea ?.....Si sponsorii care dau bani pentru asemenea maratoane sunt cinici !!! Sunt curios daca ar lasa copii lor sa faca acest lucru ? Poate era mai bine pentru reabilitare sa faca ceva pentru societate si el ...si sponsorii (o casa pentru copii abandonati, sa curete padurile, etc.) ! Si multi din cei care afla acum de istoricul lui afirma: "Si ce ... si altii au furat si talharit", sau unele femei: " si ce daca ... mie imi place ca barbat". Asa sunt majoritatea romanilor si sunt mandrii de acest personaj ! Dar reprezinta Romania ?


    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult