Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mesajul „simplu” pentru România al lui Tibi Ușeriu după terminarea ultramaratonului de 500 de km: „Dacă se poate la alții, se poate și la noi”

Tibi Useriu

Foto captura Facebook/Via Transilvanica

Tibi Ușeriu, care a terminat cei 500 de kilometri ai Yukon Arctic Ultra în 170 de ore, la temperaturi care au coborât până la minus 40 de grade, a vorbit vineri seara la Digi24 despre cele mai grele momente din timpul cursei și a spus că încet își revine după ultramaraton.  

„Eu sunt încă sunt în cursă, nu am prea reușit să dorm, mă tot trezesc și mă uit unde e săniuța, să o iau la treabă. Mai am de recuperat pe partea asta. Dar încet îmi revin. Măcar am dormit într-un pat, am reușit să mănânc și să mă hidratez”, a spus ultramaratonistul.

„Am avut destul de multe probleme pe partea tehnică. Chiar dacă ai fost de mai multe ori aici, mai ai nevoie de ceva sau ai uitat ceva. Am avut probleme mari pe partea de nutriție, am făcut o alergie la proteina pe care o foloseam, pentru că nu poți să cari multă mâncare și atunci încerci să ai prafuri din astea. Și am făcut alergie la proteina respectivă. Nu am mai putut să o beau și am avut probleme cu stomacul. De acolo au început toate, una după alta. După care e o problemă, că dacă nu ai energie o să-ți fie frig și a trebuit să mă opresc să fac foc să mă încâlzesc și am pierdut puțin timp. Dar și Fabian Imfeld e un sportiv bun, eu am fost pe urmele lui, am tot respectul. A fost mai bun”, a spus Tibi Ușeriu.

Cu toate provocările, Tibi nu s-a gândit niciun moment să renunțe și spune că a avut în gând să termine cursa cu orice preț, după ce anul trecut, din cauza degerăturilor la picioare, a fost nevoit să o abandoneze după 100 de kilometri. „În cursa asta așa de lungă îți trec și răceala și durerile de stomac, își cam trec toate”, adaugă Tibi Ușeriu.

Mesajul pe care a vrut să îl transmită ultramaratonistul are legătură cu proiectul Via Transilvanica, drumul de 1.000 de km de la Putna la Drobeta Turnu Severin si care va străbate Transilvania prin 10 județe.

„Canada are un trail (traseu) care traversează dintr-o parte în alta, e o competiție de alergare, mers cu sania. A avut o legătură foarte bună cu Via Transilvanica, cu cărarea asta pe care noi vrem să o terminăm pentru România și în primul rând ca să ne cuoaștem noi țara. Poate la un moment dat nu o să mai trebuiască să mai alergăm pe aici, sau să vizitam alte țări si să facem trail-uri din astea, si să ne putem să ne facem noi un trail al nostru. Asta a fost un mesaj pe care am vrut să îl transmit – că dacă vrem cu adevărat se poate, dacă se poate la alții se poate și la noi. Dacă noi nu vrem, atunci nu se poate, în rest se poate tot ce vrem să facem”, a punctat Tibi Ușeriu, care vrea ca anul viitor să își ia revanșa.

„Deja m-am înțeles cu elvețianul, ne vedem anul viitor din nou aici. Îmi iau revanșa. Până atunci îmi mai îmbunătățesc și eu echipamentul, ca să fiu la nivelul lui”, a adăugat el.

Ultramaratonistul român a ajuns la linia de sosire al doilea, după elvețianul Fabian Imfeld, în timp ce ceilalți 19 concurenți înscriși au abandonat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o isterie generala cu promovarea Useriu ca erou national si pilda pentru toti romanii ! Se pare ca multi (inclusiv ziaristi) nu stiu cine este Tibi Useriu. A primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania si Austria si tentativa de omor. A fost si garda de corp a unui interlop care avea legaturi cu mafia sârba. Banda asta a spart magazine de bijuterii în Austria si a derulat diverse hold-up-uri, în Germania, asupra unor masini care transportau casete cu bani. Dupa doua evadari spectaculoase si o lunga prezenta în topurile Interpolului, Useriu a fost prins si a facut 10 ani de inchisoare. Acum ia bani de la sponsori sa fuga sute km la -40 grade si sa inghete noaptea cu degeraturi. A demonstrat odata ...corpul uman poate sa reziste la aceste suprasolicitari si chinuri ! Ce mai vrea ?.....Si sponsorii care dau bani pentru asemenea maratoane sunt cinici !!! Sunt curios daca ar lasa copii lor sa faca acest lucru ? Poate era mai bine pentru reabilitare sa faca ceva pentru societate si el ...si sponsorii (o casa pentru copii abandonati, sa curete padurile, etc.) ! Si multi din cei care afla acum de istoricul lui afirma: "Si ce ... si altii au furat si talharit", sau unele femei: " si ce daca ... mie imi place ca barbat". Asa sunt majoritatea romanilor si sunt mandrii de acest personaj ! Dar reprezinta Romania ?


    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult