Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mi-e frică să mai deschid televizorul. Mic tratament de dezintoxicare digitală

Ochi - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Nu mai pot nici să citesc presa, nici să mă uit la știri, nici să particip la discuții legate de politică. Chiar îmi tresare inima când mă gândesc că, din când în când, trebuie să mai deschid televizorul. Dacă am fi invadați de extratereștri, eu n-aș afla.

Tot ce vezi sau auzi te duce la depresie și panică. În ultima vreme, în cercul meu, am evitat mereu discuțiile politice de când am observat că pot fi urmate de certuri, jigniri, prietenii rupte și alte nenorociri. M-am gândit mereu că e normal să nu gândească toți la fel, dar când gândesc prea diferit… Și uite-așa mi-am căutat și alte lucruri de făcut de când cu nebunia cu Codul Penal românesc.

Viața e în altă parte

M-am hotărât să încerc să-mi prelungesc puțin viața, evitând un infarct sau un atac cerebral din cauza lui Dragnea, Iordache, Nicolicea, Nicolae, Tudorel, evitând știrile scrise sau televizate.

Am ascultat la muzici radio și am văzut filme pe youtube și am „biciclit” într-un week-end cu o trupă de oameni grozavi, care organizează tururi cu bicicleta de ceva vreme sub nasul meu și eu n-am știut. Niște persoane foarte riguroase în organizarea evenimentului biciclistic. O micro-comunitate care a funcționat perfect, de la mailurile cu sfaturi pentru echiparea bicicletelor si pregătirea bagajelor, transportul bicicletelor și al bicicliștilor până la locul de start pe trasee și până la cazare și activitatea de a doua zi. Au prevăzut tot: ce facem dacă plouă, ce facem dacă nu plouă și sunt printre noi persoane inapte să mai biciclească încă o zi de la efort sau din cine știe ce cauză, cine face avangardă și ariergardă pentru fete, care dubă duce și trusa de scule și piese pentru biciclete, ce trebuie să avem la trusa sanitară proprie în caz de Doamne-ferește, traseul spre lacul Lala din ziua a doua în format jpeg, dar și în pdf pentru cei care nu au word pe telefon, ce alimente nu ne sunt recomandate în pachețelul de-acasă…Tot. Nu am avut nicio întrebare de pus după ce am citit mailurile lor. 

În prima zi ploaia nu prea ne-a lăsat să ne folosim bicicletele. A plouat mult și a fost tare frig așa că o parte dintre noi am decis să ajungem la locul de cazare cu mașinile. Cazare drăguță și oameni în compania cărora m-am simțit perfect. Pe mulți dintre ei îi vedeam atunci pentru prima oară dar, cunoscându-i, mi-am răspuns la o întrebare pe care mi-o pusesem mai demult: Unde sunt inteligenții din țara asta? Mai sunt pe-aici? Ei, uite că n-au plecat chiar toți! E drept că au rămas puțini, iată de ce a câștigat cine a câștigat ultimele alegeri parlamentare. Dar cei care au rămas, s-au hotărât chiar toți să stea în bula lor și să nu se bage sub nicio formă în față?

Și iar gândurile mele au dat-o pe „politică”…

Mi-am adus aminte că avem un prim-ministru semianalfabet, un condamnat penal șef al partidului de guvernământ, un ministru al economiei care e cireașa de pe tortul prostiei. Avem niște parlamentari penibili, atât de penibili că te jenezi să-i asculți vorbind, care stau în plen ca să hotărască viitorul copiilor și al nepoților noștri și, în realitate, nu știu ce votează, pentru că sunt simpli arlechini pe o ață…

În bula bicicliștilor nu s-a discutat politică. Unii au venit cu copiii, niște adolescenți frumoși despre care am auzit numai lucruri bune. Copii premianți, care au stat separat de noi și, cât n-au pedalat, și-au văzut de discuțiile și preocupările lor de tineri deștepți. Am fost tentată să-i întreb de planurile de viitor fiindcă în minte coceam un pariu cu mine însămi: niciunul nu are de gând să rămână în România. Nu am întrebat nimic. Cred că nu voiam sub nicio formă să fiu tristă. Dar mi-i închipuiam pe tinerii ăștia undeva în viitor, fiind medici sau economiști de exemplu, muncind pe brânci, pe bani puțini și având șefi ca domnul Bacalbașa sau ca domnul Andrușcă… Iar politică…

Mi-am amintit apoi că hotărâsem să mă detașez pentru un weekend de nervii cotidieni, să nu mă uit la televizor, să nu citesc newsletterul niciunei publicații la care sunt abonată și mi-am mutat gândurile de la Bacalbașa și Andrușcă. Am recuperat ce n-am pedalat în prima zi, de la Iacobeni la Cârlibaba și am străbătut a doua zi pe valea Bistriței Aurii invers, de la Cârlibaba la Iacobeni. Unele dintre cele mai frumoase case din Ciocănești, cu celebrul brâu tradițional sculptat pe fațadă, erau sufocate de cabluri și „lighene” de recepție TV așa că n-am făcut prea multe poze. Unele case aveau fațada cu brâul specific, dar acoperișul era din materiale moderne, de un albastru sau de un roșu care-ți strepezea dinții, în totală neconcordanță cu denumirea de comună-muzeu pe care ciocăneștenii și-au luat-o singuri, prin hotărâre de consiliu local. Oare cine-și pune semnătura pe proiectele de case?

Iacătă! Poți să nu te uiți la TV sau să nu citești știri în ideea că te mai protejezi puțin dar, dacă te lovești la tot pasul de mediocritate, cum să faci să nu observi? Că-ți vine să strigi: Fraților, suntem înconjurați! Societatea noastră se-ncăpățânează să-și continue construcția pe modelul „un prost a aruncat o piatră-n baltă și 10 deștepți n-o pot scoate”!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acumularile cantitative duc la salturi calitative. Din pacate saltul calitativ poate fi spre bine sau spre rau. Societatea romaneasca a acumulat multe rele iar acum se pregateste de salt, in abis. De fapt lumea intreaga merge in aceasta directie, noi santem ceva mai ravnitori. A te proteja fizic sau psihic inrautateste lucrurile in comunitate. Nu stiu si nu vreau sa stiu este mottoul de viata al majoritatii. La fel si cei mai mari critici sant cei care nu ridica un deget spre a face ceva concret. Fara a fi nici mai buni nici mai rai ca alte natii vezi istoria, avem o mare problema. Ne credem a fi cei mai buni, cei mai iubitori, credinciosi, generosi, educati, politicosi, ospitalieri. De orgoliu ce sa mai vorbim. Faptul ca realitatea, literatura romaneasca, propria istorie sau jurnalele occidentale arata exact contrariul ar trebui sa ne dea de gandit. In Noul Testament spune Isus Hristos;"daca voi care santeti rai, dati lucruri bune fiilor vostri....Lumeste spus, omul sfinteste locul. Fiecare isi aduce contributia sa in colectivitate. Adica acea mica parte de bine directionata si catre alti semeni, ori tocmai aici este problema. O societate dominata de binele din fiecare arata categoric altfel decat cotidianul romanesc. Daca un comentariu din multe pe retele sociale arata asa:"Na taranilor,fomistilor ca va da acum Natura de se pisa cu gheata pe voi..ati taiat si distrus hecatare de padure pentru bani... parca vad ca apare prostimea si zice:"daca asa vrea D-ZEU"...ba prostilor,incultilor, hapsanilor va-ti facuto cu mana voast".. Cum poate sa creada cineva ca realitatea se indreapta spre mai bine.
    • Like 0
  • Daca nu deschizi TV-ul nu inseamna ca lucrurile rele dispar, sau dragnea pleaca in Brazilia. Dimpotriva, cred ca asta au facut cei 60% care nu au fost la vot. Si uite am ajuns. Democratia e o chestie colectiva, la care trebuie sa lucram TOTI, cand e nevoie. Oricum si cu TV si fara TV, realitatile Romaniei te lovesc in moalele capului in fiecare zi, asa ca nu vad unde e beneficiul, weekendul frumos cu biciclistii ? Da, as putea spune, dar cum ar fi daca peste 1 an biciclistii ar fi arestati, pentru ca merg cu bicicleta sambata si nu duminica, cum spune partidul ? Nu de alta, dar s-a intamplat la masini acum vreo 30 de ani...
    • Like 2
  • Personal, nu va inteleg absolut deloc ! Pe telecomanda de la tv exista doua butoane foarte practice on/off si mute , ce va impiedica sa le folositi ? Si cum mai exista si alte solutii pt a afla stirile puteti sa ascultati radioul fie pe net , fie ala pe unde radio.
    Ce spuneti dvs de acel grup de biciclisti e interesant, dar poate nu stiati dar sunt oameni in Romania care merg in fiecare zi la lucru cu bicicleta (ca e soare si frumos afara sau e o vreme de aia ca nu scoti nici catelul din casa) fie din motive de inexistenta transportului public urban, fie din motive de ore suplimentare, fie din alte motive strict subiective. Spuneati ceva despre un grup de adolescenti care formau un grup aparte discutand problemele lor si ati evitat sa comunicati cu ei, foarte rau ! Poate ca trebuia sa faceti asta , sa ascultati care sunt si opiniile lor in legatura cu diferite subiecte si sigur nu s-ar fi intamplat absolut nimic rau si ati fi vazut exact ce ne lipseste in societatea noastra: dialogul intre generati !
    Si cum se spune din mosi-stramosi combinat cu un clasic in viata sau veata (dupa moda de pe FB :) ) : de ce iti e frica, nu scapi , hehehehe !
    • Like 0
  • Corina check icon
    Vă înțeleg panica și frica. Între cei care tresar la orice zvon de ceartă și cei complet nesimțiți, oare câți înțeleg fără să capituleze? Ei sunt elita adevărată. Pe de altă parte, există și la dumneavoastră un „segregaționism” hotărât. Sunteți și dumneavoastră unul dintre autodenumiții „oameni frumoși” care promovează sila față de tot ce nu le e asemenea.
    • Like 1
  • Mi se pare că n-ați scris suficient de clar concluzia: cangrena României ajunge oricum la locuitorii ei, fie pe cale digitală, fie fizic — pe cale directă.
    Scăparea este plecarea, astfel încât aici să rămână doar „bugetăreala” asta de partid și de stat, care, la cât de toxică este, va sfârși prin a se auto-omorî...
    • Like 1
  • Inainte sa aruncati cu ... aprecieri asupra pregatirii politicienilor romani cititi 2 biografii de politicieni europeni de prestigiu: https://www.thefamouspeople.com/profiles/jean-claude-juncker-39223.php si https://gov.mt/en/Government/Press%20Releases/Documents/pr150679b.pdf.
    Oricum este greu sa ne obisnuim cu modul de functionare a democratiei reprezentative, singura forma de democratie care a functionat, cu imperfectiuni ce-i drept, in toate statele democratice spre ale caror valori aspiram. In Romania moderna, pana la instaurarea regimului comunist de import, a functionat democratia reprezentativa, ne place sa ne mandrim cu familia Bratienilor, cu Iuliu Maniu si alti reprezentanti de frunte ai vremurilor apuse. Dar daca aruncam o privire in presa vremii, la ce scriau Eminescu si Caragiale despre ai lor contemporani in ale politicii, te apuca ameteala, nu mai stii daca vorbesc despre politicienii vremii lor sau despre cei din vremea noastra.
    Pana la punerea in opera a unei alte forme de guvernamant, mai incluziva si mai participativa, am putea s-o corectam pe cea in functiune printr-o actiune concertata de influentare/loby a politicienilor care ne reprezinta astfel incat sa creeze un sistem legislativ coerent, transparent si care sa permita trecerea facila la noua forma de guvernare. sau putem sa ne retragem in 'bulele' noastre de agnostici politici.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Chestia asta cu " au si ei prostii lor " este cea mai paguboasa abordare . Oricum sunt de acord ca peste tot in politica sunt neaveniti , dar daca am arunca o privire la oricare parlament dintr-o tara normala vom vedea ca ce gasim la noi in 80% din cazuri gasim la ei in 10-20% ... Proportia asta ne omoara . In orice tara normala exista o perioada de ucenicie in administratie , ministerul public unde viitorii politicieni isi demonstreaza talentele si invata viata cetatii. La noi conditiile de baza sunt: lichea , copilu' lu' tata sau donatoare de pasarica strimta si tite-n vint.
      Noi nu avem respect pentru cei sapte ani de acasa, scoala si pregatire profesionala pentru ca suntem o natie fudula si sfertodocta, careia i se spune de peste 70 de ani de catre niste lichele ca suntem cei mai mari si cei mai tari dar n-avem noroc in viata.
      Sunt iarasi de acord ca politica strutului este un dezastru , dar implicarea timpa nu va fi nici ea de bun augur.
      Sincer eu as vota dupa CV , nu dupa partid , votez candidatul cu cel mai puternic CV profesional si cel mai slab CV politic. Ai scoala facuta pe drepte cu ceva masterat/doctorat pe afara , ai realizari porfesionale de preferat in sectorul privat ? Perfect . Astia sunt genul de oameni care pot schimba sistemul , altfel o sa ne invirtim cum foarte frumos si trist a spus Raluca Feher : " intr-un nesfirsit joc de Piticot pentru adulti cu deficiente mintale" .
      Pe linga tarele noastre ca popor , lucrul cel mai periculos este capturarea acestei tari de catre o mafie transpartinica de sorginte comunisto/securista care decitiva ani isi vede amenintate privilegiile. Ceea ce vedem noi azi este reactia violenta a acestei mafii . Hai sa-i analizam pe urmatorii si sa-i vedem de unde vin : Dan Voiculescu , Popoviciu , Nastase , Basescu , Niro , DIP , Cocos , Adamescu , Andronic , Fratii Paunescu , Niculae si lista este lunga... Toti oamenii astia, dusmani in politica, dar prieteni in afaceri, sunt fosti securisti , comunisti sau progeniturile lor. Ghita , Dragnea , Vilcov sau valul nou de slugoi gen (Nicolae , Iordache , Firea , Olguta ....) sunt lupii tineri care dau din coate, dar nu sunt aia care au pus bazele acestei mafii . Atit timp cit oamenii astia vor controla statul orice schimbare de esenta este utopica . In ultimii ani le scapase statul din mina si incepuse sa-i bage la racoare, dar acum au pus din nou bocancul pe el. Ca Dragnea scapa de puscarie este un lucru minor in economia lucrurilor.
      • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Aceasta este realitatea din tara noastra: dupa perioada comunista am trecut brusc la capitalism dar fara capital. Singurii care aveau ceva in comun cu capitalismul au fost lucratorii din cadrul securitatii care se ocupau cu relatiile comerciale internationale ( o parte din cei numiti de catre dumneavoastra ) . Problema noastra nu rezida din faptul cu unii dintre ei au preluat, mai mult ilegal decat legal, portofoliul de clienti si de relatii cu acestia precum si o parte din capital ( cat a putut fiecare ). Problema care a generat sciziunea sociala a fost aceea ca nu s-a creat un cadru legislativ transparent prin care aceasta resursa importanta ( divizia economico-comerciala din cadrul securitatii ceausiste) sa constitue capitalul autohton capabil sa concureze cu cel extern, pentru ca aveau pregatirea necesara si cunosteau foarte bine contextul pietelor internationale. Pe fondul unei conceptii de masa a egalitarismului de sorginte comunista a fost foarte usor pentru cei interesati sa creeze devizarea romanilor. Degeaba ne lamentam ca "uite ce nepregatiti avem in legislativ si executiv, fara un capital autohton puternic nu vom avea niciodata 'o tara ca afara', vom fi mereu o 'tara in afara'. De aceea este urgent nevoie de o lege a amnistiei fiscale prin care sa se recunoasca faptul ca multe din actiunile de constituire a capitalului autohton au fost in afara legii, dar o lege care nu a tinut cont de necesitatea constituirii capitalului, prin care sa se institue regulile de constituire si functionare a capitalului autohton, fara jefuirea proprietatii publice. Fara acest lucru in societatea romaneasca se va adanci divizarea, miscarile civice stradale vor fi perpetue, dar fara rezultate notabile, munca va fi in continuare prost platita si supraimpozitata, iar cand va exploda 'mamaliga' vom fi ajuns in cea mai de jos situatie: marea majoritatea la limita existentei.
      • Like 0
  • dan check icon
    Usor usor ajungem la aceeasi concluzie dureroasa ,"Ei pomamagii cu tara lor cu Dragnea ,Tariceanu....,noi cu tara noastra mica intre oameni normali"
    Fara conexiuni intre ei si noi pe cat posibil,viata e scurta nu merita facuta praf din cauza lui Escobar asta de Romania.
    • Like 2
    • @ dan
      Problema dureroasa este ca tara asta mica se va tot micsora si grupul asta neadecvat la Romania profunda ( cum ar zice americanul...) o sa inceapa s-o ia in freza, pentru ca insulita asta de prosperitate o sa ramina singura zona de furat.
      Este o greseala amarnica sa-ti inchipui ca avind un job bun la privat te va feri de ce va veni. Ei de unde sa ia bani de pensii, daca nu de la cei care produc.
      • Like 0
  • Si strutii isi baga capul in nisip si se fac ca totul e ok in jurul lor. Ar fi bine noi sa avem alta atitudine si sa ne implicam. Daca inchizi televizorul, nu se opresc lucrurile proaste care se intampla ziele astea...
    P.S: daca ai prieteni de care poti sa te rupi la prima discutie in contradictie, aia nu sunt de fapt prieteni.
    • Like 3
    • @ Alina Elena
      Nici daca deschizi televizorul nu se opresc lucrurile rele....Dimpotriva.
      • Like 2
  • Cri check icon
    Prin articolul domniei sale, Liliana Ivan ne pune fatza in fatza doua comunitati antagonice: de o parte se afla comunitatea politicienilor, alcatuita bine-inteles din corupti, analfabeti, hoti, condamnati penal, incompetenti, etc etc, incat ai impresia ca distinsa doamna ne descrie un penitenciar sau un spital de boli mintale.
    De cealalta parte se afla o bucata din societatea civila, cea biciclistilor in cazul de fatza, unde, in opozitie cu politicienii, se afla desigur numai si numai oameni educati, tineri frumosi si bine scoliti, etc etc.
    Tabloul in alb-negru, zugravit astfel de distinsa autoare a acestui articol, este induiosator.
    Ca atare, as indrazni sa-i propun d-nei Liliana Ivan sa schimbam intre ele cele doua comunitati: tara sa fie condusa de biciclistii, iar politicienii sa fie trimisi la plimbare, pe biciclete desigur.
    • Like 1
    • @ Cri
      Ce vedem la tv e ce se vede deasupra apei la icebergul numit politichia romaneasca , ce e dedesupt e Sistemul, ala cu care dl Basescu sa batut de si-a a dus si domnia-sa la intarirea lui. Iar grupul ala de biciclisti ar fi categoria alora care " ma pis pe el vot" . Ce lipseste foarte mult in Romania e comunicarea aia reala, aia fara manipulari, aia intre generati, intre noi , votanti, si clasa politica care ne vrea votul si atat .
      • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult