Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Halucinant. „Re-ați ai dreacu dă intelectuali care vă credeți! Dăcât atâta știți, să protestați!”

Vă vedem

(Foto: Facebook/Vă vedem)

Halucinant este unul dintre cuvintele folosite (cum la modă se spune acum) cu asupra de măsură. E un cuvânt al cărui înțeles nu cred că a trebuit căutat în dicționar. Probabil multora le era limpede la ce se referă. Atât că a devenit rapid un automatism verbal, folosit excesiv de crainicii de televiziune și de o anume presă. Dacă pe la unele televiziuni crainica aleasă cu grijă, pieptănată cu grijă, machiată cu grijă, îmbrăcată fără grijă, nu avea în sumar măcar una bucată știre halucinantă, declarație halucinantă ș.a.m.d., apoi degeaba se mai derula un buletin de știri. Cum să capteze jurnalul pe omul de rând, fără nimic halucinant în secțiunea pe scurt?

Ce o fi halucinant pentru protestatarul din fața Guvernului față de cel din fața Palatului Cotroceni? Retoric, mă-ntreb. Că îi știm cu toții și pe unii, și pe ceilalți (că unii citiți Republica, nu?) și se văd clar niște percepții diferite despre lume, despre viață între cele două tabere… Sunt sigură că pentru cel din Piața Victoriei nu este halucinant că vreo pipiță își explică viața intimă fără jenă la televizor, asta e halucinant pentru ceilalți. Pentru unii e doar ceva de un cumplit prost gust. Dar pentru aceștia din urmă este halucinant că CFR a înregistrat în 2017 vreo nouă ani de întârzieri la trenuri, că șefa Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse (chiar) are explicații pentru imposibilitatea vreunei femei de a fi motostivuitor, că ministrul economiei, deși un gângav cu intelect limitat, a trecut audierile pentru numirea în funcție…Oare pentru care dintre aceste două grupe este halucinant că de atâta vreme nu există ac de cojocul tâlharilor deveniți extrem de organizați și care te atacă în parcări ziua și la drumul mare sau că Florin Iordache consideră (și declară public) că trimiterea Legilor Justiției la Comisia de la Veneția e o gogoriță de-a Președintelui României? Pentru cea din Piața Victoriei sau pentru cea de la Cotroceni? Vă spuneam că mă-ntreb doar retoric. Să continui? Păi, nu e halucinantă deloc știrea că o beizadea de Galați s-a-mbătat cu șampanie de nu știu câte mii de euro sticla în ziua de 1 mai, asta nici măcar nu e o știre, dar nu-i așa că e halucinant că a durat atât de mult până când domnul Iohannis, în sfârșit, a vorbit despre Viorica Dăncilă sau despre Legile Justiției? (Aici se cuvine un update: zilele astea a vorbit a doua oară.)

Nu e halucinant că unii știm că nu mai sunt bani pentru pensii și salarii (buboiul supurează rău), dar atât de mulți, ceilalți, îl cred pe Liviu Dragnea care zice că nu e adevărat? Nu e halucinant că Gigi Becali zice că Eugen Stan se poate vindeca de pedofilie prin multă, multă credință. Ce e halucinant e că individul (de Becali vorbesc) a fost europarlamentar!

Oare mai există cineva, un om care să ia pe umerii săi toată responsabilitatea de a repara, dacă se mai poate repara vreodată, tot ce s-a-ntâmplat în țara noastră în timpul guvernării PSD? De data asta nu mă mai întreb retoric, ci cu tristețe. Cum e? Halucinant sau înfricoșător să realizezi că o situație atât de gravă cum e cea în care ne scăldăm acum poate determina vreun om cu bune intenții și priceput în treburi de stat și în politică (că eu tot mai cred că este măcar unul, pe undeva) să spună: Nu, mai bine mă retrag! Mă gândeam eu că mă bag în politică să fac ceva, că nu se mai poate dar…nu prea mai am ce face!?

Cum au putut oare lucrurile să ajungă atât de rău?! De ce, de după displayurile laptopurilor, oamenii cred că luptă?! Văd că armele unora sunt înjurăturile la modă (Dă-te dreaq!) sau tot felul de emoticoni care vomită ori scot limba, de măgari care se tăvălesc de râs, câini așijderea, ce mai, un bestiar întreg care ne ajută să „luptăm” cu un sistem care ne distruge mai abitir decât a distrus orice război sau pandemie. Cred că atunci când închid computerele oamenii ăștia chiar au sentimentul că sunt niște eroi. Pleacă obosiți de-atâta înjurat, la culcare. Ce-au mai combătut!

Doar pe stradă nu se mai întâmplă nimic. Mie asta mi se pare halucinant. Ne-au învins, vedeți cum ne-am plictisit și stăm cu toții cuminți? Primăvara a fost atât de timpurie, în scurt timp s-a transformat în vară, nimeni nu poate spune că vremea a fost de partea lor. Iar noi… Oare mai au lacrimi să râdă de după perdelele ferestrelor de la sediu PSD-iștii din Sibiu? Au fost grozav de impresionați de protestul mut! Iar ăștia de la București nici nu mai ridică privirea din pământ de rușine când ies din sediul Guvernului! Parcă le aud gândurile când se urcă în dreapta șoferului, în mașinile lor luxoase: …re-ați ai dreacu dă intelectualii dreacu care vă credeți! Dăcât atâta știți, să protestați!

Acum câteva săptămâni, când credeam că strada fierbe și dintr-o clipă într-alta se dă semnalul de ieșire la proteste, am distribuit insigne și stickere pentru agende (sau orice alt suport) cu celebrele mânuțe „Toți pentru justiție” de la Declic. M-am străduit să ajungă doar la persoane despre care știam că gândesc ca mine, pe scurt, doar la unii și că nimic, nici măcar o insignă nu va fi risipită. Am avut și câteva stickere pentru mașini. Nu am găsit niciun doritor pentru ele. Toți mi-au spus că se tem că-și găsesc mașina zgâriată sau mai rău, dacă-și lipesc stickerul pe ea. Am întrebat în treacăt într-o stație de taximetre și câțiva taximetriști dacă nu doresc să poarte un sticker pe mașină, deși am știut că nu prea am sorți de izbândă. N-a vrut niciunul. Nici cei independenți care nu dau socoteală șefului despre mașină. Dar majoritatea avea lipite pe bord fie icoane, fie poze tip „fata de la pagina 5”. Un șofer m-a întrebat de la ce partid m-au trimis, iar un bătrânel de pe trotuar care târâia după el un troller în care avea tot felul de lucruri vechi dar pe care și-l decorase cu Tricolorul, ne privea și nu-nțelegea discuția. Apoi s-a luminat dintr-odată: Aaa! Mai bine dădeai zahăr sau orez, din alea lua toată lumea. Mm? Nu e halucinant?

Dar video-reportajul celor de la Recorder despre dezmățul de la Căcâna, cum l-ați califica? Îl găsiți cu ușurință pe internet și dacă tot dați o fugă pe-acolo, mai accesați și alte video-reportaje de-ale lor. Priviți și halucinați-vă! Apoi gândiți-vă dacă e cazul să mai așteptați ceva de la cineva din guvernul actual. Vă-ntrebați și voi cum de au putut lucrurile să ajungă atât de rău? Ei, uitându-vă la video-reportajele despre care vă spun veți avea și răspunsul.

Îmi spun unii că întotdeauna a fost așa și nu numai la noi. A fost sau este chiar acum și la alții. Da, mereu în politică își fac loc șmecheri. Că altfel nu ne-ar fi rămas de la Mark Twain, de prin anii de sfârșit ai secolului unu-nouă (sic!), chestii de genul „Cititorule, să presupunem că ai fi idiot. Sau că ai fi parlamentar…Dar stai, că mă repet.” sau „Parlamentarul nu este decât un infractor de rând care face legi în perioada cât nu stă în închisoare pentru vreo crimă de drept comun”. 

Doar noi ne lipim numai de șmecheri. Cum miroase vreunul a moralitate, cum pregătim furcile și topoarele să-l alungăm din țară. Nu generalizez. Nu vorbesc despre unii. Știți voi despre care noi vorbesc. Cum nu știți? Noi, ceilalți!

„Se știe sau se intuiește: când gândirea își pierde puritatea și vigilența, iar respectul față de spirit se stinge, atunci vapoarele și automobilele circulă anapoda, valabilitatea și autoritatea riglei de calcul inginerești, ca și acelea ale matematicii băncilor și bursei se clatină, apare haosul. A durat totuși destul de mult până când și-a făcut drum recunoașterea faptului că și laturile exterioare ale civilizației, că și tehnica, industria, comerțul și așa mai departe au nevoie de aceeași bază generală constând din moralitate și onestitate generală.”

Citatul este din Jocul cu mărgele de sticlă, carte scrisă între 1931 și 1942 de Hermann Hesse. Unii știu de el, ceilalți nu. Poftim? Ceilalți au crezut că e din „Viața, între scrieri și trans-scrieri” de Maria Grapini? Ei, asta nu e halucinant. E doar trist. N-o mai dați la știri. Și-așa suntem un popor de depresivi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion Pop Ion Pop check icon
    Democratia e sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam. Daca ai de ales, ca individ sau popor, intre urmasii celui mai criminal sistem politic din istoria bipeda si orice altceva si nu misti cateva ore odata la 4/5 ani ca sa votezi ORICE altceva, iti meriti soarta. Poporasu' de 84% (!) bipezi pasivi imbecili comunisti mamaligari pomanagii cu memorie de retardat, lingator de oase de morti, ce voteaza comunisti de 30 de ani, are nevoie de o lectie despre ce inseamna sa existi degeaba. Un popor de retardati si fara caracter, ce si-a ucis in temnite prin schingiuiri in chinuri fauritorii de neam si tara, trebuie si merita sa dispara cat mai urgent. Vom fi singurul popor din istorie ce va disparea pe timp de pace, dintr-o singura cauza: cretinism. Daca eram un poporas de prosti am fi avut o sansa, pe prost il poti invata, educa insa cretinismul e un retard mintal.
    • Like 2
  • check icon
    ”„Se știe sau se intuiește: când gândirea își pierde puritatea și vigilența, iar respectul față de spirit se stinge...”

    Aș șanse mici ca acest comentariu să fie aprobat, dar tot o spun...
    Dacă văd eu bine, premisa pasajului din Hesse-i „Se știe sau se intuiește”...

    Cristoase!
    Ăsta da argument.

    La bani mărunți, și respectivul autor, în lipsă de argumente (potrivite publicului ales), calcă pe formulări de succes la vremea tribului... Și anume „Cei din jur gîndesc astfel, deci nu poți judeca tu altfel...”

    Totodată.
    Dacă vreun lucru se știe, la cel-l mai aducem în discuție?

    Mare panglicar, herr Hesse!
    Cum o fi aia gîndire pură?
    Ori pierderea spiritului?!!
    • Like 0
  • check icon
    Apreciez mult că citiți din Hesse (de care eu, spre rușinea-mi, iau contact abia aici), dar vi se întîmplă a sta cu departamentul critic deschis, pe cînd îi parcurgeți rîndurile?
    Sau pomeniți de dînsul doar pentru a da gata semeni - și ei luînd pe nemestecate afirmațiile din jur?
    • Like 0
  • check icon
    „ Da, mereu în politică își fac loc șmecheri. Că altfel nu ne-ar fi rămas de la Mark Twain, de prin anii de sfârșit ai secolului unu-nouă (sic!), chestii de genul „Cititorule, să presupunem că ai fi idiot. Sau că ai fi parlamentar…Dar stai, că mă repet.” sau „Parlamentarul nu este decât un infractor de rând care face legi în perioada cât nu stă în închisoare pentru vreo crimă de drept comun”. ”

    Eu n-aș cita cu dezinvoltură zisele de mai sus atribuite lui Mark Twain. Asta întrucît se află discutabile.
    Politicianul se află specie socială foarte utilă, chit că din categoria vidanjorului stradal. Mai exact el face legătura între firea noastră și realitatea conducerii unui stat.
    Totodată, nu ne oprește nimeni a merge noi ca politicieni, la fruncea acestei țări.
    • Like 0
  • check icon
    Fie și școliți aflîndu-ne (trec între așa norociți și pe dna autor), primitivitatea ne răzbate prin pori.
    Mai exact sub forma părtinirii, respectiv a facerii de baftă, pe dumnealui adversarul nostru...
    • Like 0
  • check icon
    Cu respect.

    Mă uit la citatul din Hesse.
    Cu multă părere de rău zicînd, simt că multe-s discutabile, acolo..

    La bani mărunți, și neamțul era dominat de-o idee nu foarte obiectivă: a servi publicului vizat ceea ce dorește acesta să audă.
    • Like 0
  • Ce s-a intamplat la Căcâna, este fix oglinda parlamentului romanesc. Asa popor majoritar, asa conducere. Restul e can-can. A zis Brucan ca ne trebuie 20 de ani, a cam gresit, eu zic vreo 2-3 generatii. Problema e ca tinerii de azi cresc fara niciun fel de sistem de valori (in afara de ala de la Loft din Navodari), deci in scurt timp vor ajunge sa practice aceleasi "smecherii" ca toata lumea, iar Dragnea care e un "smecher" descurcaret, ca tot romanu' verde, va fi model de urmat.
    • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      „Problema e ca tinerii de azi cresc fara niciun fel de sistem de valori (in afara de ala de la Loft din Navodari),”

      Eu unul cred că nevoia de valori, ori măcar acceptarea fără surîs a ideii punctează aceeași maturizare aparte - a minții respectivului.
      • Like 0
  • ”Halucinant” este un soi de ”click-bait” foarte utilizat pentru că întradevăr dă rezultate.
    Iar restul articolului...împărțiți populația în două categorii, aici includ și politicienii, mai exact PSD-ALDE și simpatizanți acestora o categorie, iar restul a cealaltă. Presupun că vederea dumneavoastră nu este în alb și negru. Eu nu vreau stickere de la nimeni, mi-aș face singur dacă aș avea nevoie, așa cum la proteste merg în cazul în care acestea sunt orientate în direcția pe care eu o consider corectă. Cu alte cuvinte nu merg să fac campanie cuiva, pentru că nu simpatizez absolut nici un partid în acest moment.
    • Like 0
  • check icon
    Sunt din Barlad,un orasel mic din Moldova lui Stefan si in seara asta am iesit cu speranta ca mana aia de oameni care merg de obicei la protest in fata Primariei va fi acolo.Nu,nu era nimeni,desi in februarie,pe ger am iesit aproape 100 de oameni,mai mult sau mai putin-de cate ori Iordache isi facea de cap cu legile justitiei.Azi am aflat stupefiati ca au trecut iar peste capul presedintelui si au votat impotriva o initiativa a Frantei care ar fi vrut o Europa unuita in problema creata de Trump cu cea ambasada.Cu Cehia si Ungaria...oare e normal,e firesc sa dea cu piciorul atator ani de munca pentru aderare-vrem sa fim out din Europa?Azi e trist.
    • Like 1
  • "Nu e halucinant că UNII STIM că nu mai sunt bani pentru pensii și salarii (buboiul supurează rău), dar atât de mulți, CEILALTI, IL CRED pe Liviu Dragnea care zice că nu e adevărat?" versus "Oare mai există cineva, un om care să ia pe umerii săi toată responsabilitatea de a repara, dacă se mai poate repara vreodată, tot ce s-a-ntâmplat în țara noastră în timpul guvernării PSD?".
    Cred ca nu mai este nimic de comentat despre suficienta, aroganta si credinta in mesianism. In totalitate contradictie in termeni.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult