Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Mic, dar împărțit eficient: puzzle-ul unui studio bucureștean de 32 mp

Începem cu o scurtă precizare: sigur că orice amenajare este un puzzle, indiferent de suprafața spațiului pe care îl include. Și sigur că puzzle-ul cu pricina are mai multe rezolvări. Totuși, într-un studio, funcționalitatea, un instrument esențial de lucru în general, devine scenograful designist, cel care alege forma pieselor și le decide ordinea fără drept de apel.

Așa s-a întâmplat și în povestea pe care ți-o spunem mai jos: „puzzle”-ul de doar 32 mp, cu o lungime atipică, și-a schimbat mobilarea inițială, care nu era pe placul proprietarului, cu o versiune mult mai aerisită. Au apărut, astfel, zone definite eficient, funcțiuni coerente, accente cromatice și materiale rezistente, care permit intervenții ușoare în timp. Amenajarea este semnată de echipa CRAFTR (arh. Andrei Butușină, arh Cătălin Sandu).

„Pentru că este vorba despre un spațiu de dimensiuni reduse, am vrut ca piesele de mobilier să fie cât mai simple și să nu aglomereze vizual. Este un scenariu de amenajare compact, care funcționează ca un tot unitar. Așa cum știm, un spațiu mic, dar mobilat corect, poate fi mult mai primitor decât un spațiu cu o suprafață mai mare, dar fragmentat ca funcțiuni.”, ne-a povestit Andrei.

Mare parte a mobilierului este custom made, realizat de CRAFTR și Atelier Drag. Cadrele pieselor de mobilier sunt din PAL, iar fronturile sunt fie din MDF furniruit, cu un finisaj care imită lemnul, fie din MDF vopsit, ușor de refăcut în cazul unui impact.

Funcțiuni succesive

Modificările de compartimentare ale studioului nu au fost majore, însă reprezintă exact nuanțele care au conturat mai clar spațiile cu diferite funcțiuni ale studioului. Zonele curg una în alta, departajate doar punctual, așa cum o să vezi în continuare.

Bucătăria este cea care ne întâmpină la intrarea în studio. De altfel, principalele cerințe ale proprietarului s-au îndreptat către ea: o bucătărie complet funcțională și suficiente spații de depozitare – niște obiective destul de îndrăznețe pentru un studio clasic, am zice noi.

Rezolvarea a constat în depozitările încastrate în nișe, care nu aglomerează amenajarea nici practic, nici vizual. În plus, alături, în spațiile de depozitare din zona de acces în studio, este integrată și mașina de spălat și uscat rufe – o mișcare de inspirație scandinavă, tărâmul amenajărilor fără elemente superflue. 

Fructifică fiecare spațiu: în laterala mobilierului de bucătărie stau câteva rafturi pentru cărți. 

Peretele din spatele bibliotecii este acoperit de vopsea decorativă, pentru un accent cromatic.

Din bucătărie trecem lin spre livingul dominat de cu mobilier media și biblioteca (Andrei ne-a spus că a folosit metal pentru structura lor mai suplă). Este, de fapt, o compoziție extinsă și încastrată, care face trecerea de la zona de zi spre cea de noapte, ascunsă chiar după colț.

Rafturile cu structură metalică

Canapeaua vine de la IKEA.

Mica zonă de dormit cu dressing inclus, încastrat și el…

Patul vine de la IKEA, iar tăblia este custom made.

…are vedere spre balconul-terasă, colțul nostru favorit din întregul studio (și al arhitecților, cum ne-au mărturisit)….


Terasa nu a trecut prin vreo modificare, ci și-a păstrat sistemul de închidere-armonică din proiectul inițial și banca la care am fi putut visa în fiecare zi din lockdown-ul de primăvara trecută.

„Este compromisul ideal între balcon închis și terasă. Singura completare a acestei zone a fost sistemul de rafturi care creează un filtru între terasă și zona de dormit”, ne-a povestit Andrei. 

Notă: zona de dormit nu este necesară pentru terrier-ul casei, Eva, ea poate dormi la fel de confortabil oriunde. 

La final, ne întoarcem foarte aproape de punctul de start: baia a „furat” un mic procent din suprafața bucătăriei ca să devină mai practică. De reținut: unele „sacrificări” ale spațiului se traduc, de fapt, prin optimizare și un plus de funcționalitate.

Forma care contribuie la fond

Și finisajele studioului au intrat în puzzle-ul vizual aerisit al amenajării.

Pardoseala inițială din lemn a fost înlocuită cu microciment: un finisaj mai rezistent, gata să facă față slalomurilor agitate ale terrier-ului Eva. De asemenea, pentru a salva imaginea casei de piese suplimentare, arhitecții au renunțat la radiatoare și au optat pentru încălzirea în pardoseală.

Corpurile de iluminat din studio vin de la Albora Concept.

Probabil că ai observat deja plafonul spectaculos, o notă industrială adusă amenajării: ca să obțină o înălțime cât mai mare a spațiului, arhitecții au decis să nu mai placheze plafonul cu gipscarton, ci să lase betonul aparent „în libertate”. În plus, au folosit traseele electrice pentru iluminat ca element decorativ.

Și o informație din culise, pe care o poți folosi ca lecție de viitor: montajul sistemului de iluminat a fost una dintre principalele provocări ale proiectului – este nevoie de multă răbdare pentru alinierea tuturor cablurilor și spoturilor. 


În linii mari, bugetul proiectului a fost de aproximativ 20.000 euro, iar lucrările au avut o durată extinsă: primii pași au avut loc în 2018 și totul s-a încheiat în 2020. Este vorba, de altfel, despre un alt punct de reținut pe care ni l-a furnizat Andrei:

„Ca în marea majoritate a proiectelor, întârzierea unui furnizor creează un efect de domino, iar acest proiect nu a fost o excepție. Cea mai mare întârziere a fost dată de blatul de lucru care a avut nevoie de trei luni ca să sosească”.

Fotografii: Mihai Theodor Sava

Articol preluat de pe Designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Maron_S check icon
    uite ca se poate si cu cutiile de chibrituri ceausiste (devenite intre timp cutiile de chibrituri capitaliste.)
    • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult