Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mierea în școli, un dezastru pentru copii

Am înțeles că deputații au aprobat proiectul de lege prin care școlarii I-IV vor primi miere de albine ca supliment nutritiv. Asta-i minunat! Pentru apicultori, că pentru școlari e dezastru, ținând cont de faptul că mierea e practic un zahăr lichid, galben, fermecător. 

Foto: Guliver/Getty Images

Nu-i bai, oricum nu avem probleme cu obezitatea infantilă care doar e-n explozie, acum urmează să uniformizăm lucrurile, că doar asta face școala românească. Uniformizare și nu la uniforme mă refer, ci la gândire. Adică toți să gândească anapoda. Mai nou, toți vor fi și rotofei, iar când îl vor studia pe Flaubert, cel care spunea că grăsimea în exces e semn de bunăstare și sănătate, își vor umple celulele și cu bucurie, pe lângă vacuole cu lipide. Măcar francezul trăia în niște timpuri în care formele rubensiene erau adorate și constituiau normă, dar noi ținem la normoponderalitate, că am avansat cu medicina. Chipurile am avansat. Uite că unii ne arată altceva.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru autor (banuit ca ar fi medic):
    Mierea este un zahăr predigerat de către albine care oferă organismului uman multa energie, plus minerale si vitamine. Zahărul tos are parte în interiorul nostru de un așa numit coeficient de corecție. Adică organismul depune efort sa-l asimileze fara prea mult succes.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Au mai găsit una! Miere, care ar fi sigur din cea mai slabă calitativ, dacă nu și falsă ( sirop de zahăr, cum spune cineva). Pentru că e dulce ar fi bine primită de copii, dar să le asigure și spălatul pe mâini, îmi imaginez mânuțe lipicioase, dar și caiete la fel...si CU CE s-o mănânce? Le dă și linguriță? La aspectele practice nu s-a gândit nimeni? Parcă le dădea corn, lapte, măr, o alegere bună în principiu.Mierea e un fel de tichie de mărgăritar, inutilă, costisitoare, praf în ochi.
    • Like 0
  • Mă îngrozesc de ce am citit aici. Ca orice lucru mâncat în exces dăunează dar nu se poate spune ca mierea nu este buna deoarece îngrașă. Sunt apicultor și am lucrat în export miere peste 10 ani. Se pune problema responsabilitatii:calitatea mierii (aici vorbim de falsificare,HMF,polen,antibiotice fel și fel, se poate ajunge pana la 30 de analize inclusiv pentru mierea certificata BIO ) prețul la care se achiziționează ( aici se pune problema ce reflecta calitatea deoarece o miere livrata trebuie sa aibă aceeași calitate uniforma.Nu merge miere de la 5 apicultori fiecare cu 30 de kg, iar un preț incorect atrage importul din China. Argentina, etc) și un raport nutrițional corect. Mierea nu îngrașă! Oare cornul acela insipid făcut parcă din beton cu aracet este mai bun?? pe principiul costului cât mai mic s- a oferit copiilor o mizerie. Speram ca nu vom da copiilor mierea pe care au primit o acum câțiva ani persoanele defavorizate....adică mai precis zahar din Bulgaria. Consider ca acel corn cu lapte nu s a făcut pentru copii.Dacă se făcea pentru ei era la un preț corect cu un raport nutrițional corect: știu eu cu semințe, cu faina neagra, fără zahar, etc....Și nu pentru admirația autorităților.
    • Like 2
  • Macar daca ar ajunge la copii cate-o lingurita de miere(naturala, nu contrafacuta) zilnic si ar reusi sa evite zaharul cat mai mult....nu de la miere se vor ingrasa ci de la sucurile mai mult nenaturale si dulci pe care foarte multi le beau zilnic, fiind, efectiv nu numai inutile, ci chiar otrava care se acumuleaza in corp. Foarte multi oameni sunt obezi din cauza sucurilor care contin zahar si ei ar trebui sa bea apa simpla, nu toata ziua buna ziua suc dulce...ingurciteaza cu usurinta prea mult zahar sub aceasta forma si nu-si dau seama...ar trebui facuta educatie in acest sens!
    • Like 2
  • Asta dacă acele minicaserole vor conţine 100% miere, şi nu vor fi cu îndulcitor pe bază de miere. Adică sirop din fuctoză şi glucoză care "poate conţine urme de miere".
    • Like 1
  • Cred ca este o gluma mini-articolul asta. Toti vor fi rotofei de la o lingurita de miere??? De parca copiii romani ar merge cu caserola de legume dupa ei.... Si sucul de fructe proaspat stors e doar un zahar, inteleg ca o cola light si niste bomboane no sugar sunt de preferat?!
    • Like 1
  • Ada check icon
    De parca fara miere nu se putea.Copii au nevoie de educatie nu de miere.
    Cel mai mult ma ingrijoreaza continutul mierii si cantitatea care va fii data copiilor.
    Stim foarte bine ca exista miere contrafacuta ( atat din extern cat si din intern ). Daca dai asa ceva la copii nu mai ajung la obezitate ci direct la spital .
    • Like 1
    • @ Ada
      Echilibrul nutrițional și fraudele alimentate sunt două probleme diferite care trebuiesc rezolvate separat.
      • Like 3
  • AlexI check icon
    Problema cu mierea este ca in aceste vremuri ale consumului si lacomiei, albinele sunt hranite folosind zahar lichid .
    Mierea rezultata este practic zahar lichid si nu mai are nici macar proprietatile bune.
    Sunt sigur ca cei care vor castiga aceste contracte nu folosesc miere naturala in care albinele nu primesc "suplimente"
    Problema cu zaharul nu ar fi de la mierea asta ci de la faptul ca tot ce consuma acesti copii au zaharuri (adica cam tot ce gasesti in magazine mai ales cele de pe langa scoli in care copii se opresc cu sfintenie la sfarsitul orelor)
    • Like 1
  • ". . . pentru școlari e dezastru, ținând cont de faptul că mierea e practic un zahăr lichid, galben, fermecător"

    Pe ce va bazati, ca sa citez un personaj renumit din literatura romana? Doar pe afirmatia "mierea e practic un zahăr lichid, galben, fermecător" ?! Mult pea subtire argumentul, daca ignoram cantitatea de miere consumata pe zi de fiecare de copil si provenienta ei. Daca mierea nu este cumparata de la supermarket si cantitatea zilnica este bine dozata, nu este deloc un dezastru pentru scolari.

    Nea Vasi, apreciez celelalte articole pe care le-ai impartasit pe aici cu ceilalti Republicani, dar de data asta ai dat-o in bara. Afirmatia dumitale pe care eu am citat-o mai sus este mult prea simplista si generala pentru un medic cu ceva experienta si cu multi neuroni, asa cum pari a fi dumneata. Tocmai pentru ca "am avansat cu medicina", asa cum bine zici. No offense !

    Graba asta de a arunca cu concluzii negandite bine . . .
    • Like 1
    • @ AustrianEconomics
      Delia MC Delia MC check icon
      O fi un dezastru pentru domniile lor, care își supra-alimentează oricum copiii, sau pentru adepții nutriției stricte la copii. Sunt de părere că această măsură e oricum greșită. Copiii primesc corn, lapte și măr. O gustare bună, numai dacă acel corn n-ar fi total insipid...Mai bine să facă acele licitații pentru lapte și corn în școli pe alte criterii decât favoritisme sau prețul minim. Măsură ilogică, în loc să perfecționeze ce deja este , mai adaugă ceva. Programul cornul și laptele rămâne un eșec, oricât vrem noi să îndulcim cu miere...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Da, si eu ma tem ca este o masura gresita. Nu pentru ca a consuma miere zilnic este gresit in sine (cu precizarea pe care am facut-o - NU miere de la supermarket/hypermarket, si NU consum in cantitate exagerata), ci pentru ca nu se poate in acelasi timp:

      - numar de furnizori mic - atribuirea contractului unui singur furnizor per zona/judet/localitate,
      - pret minim - castigarea licitatiei de catre furnizor pe criteriul pretului celui mai mic,
      - calitatea produsului - achizitia materiei prime (mierea, in cazul nostru) direct de la producator individual, eventual mai multi producatori, avand in vedere cantitatea totala necesara.

      Chiar daca reducem lista la doua conditii in loc de trei, dar fara sa renuntam la a treia conditie, tot ar fi greu de implementat la scara mare. Nu prea stiu sa se fi reusit asa ceva pana acum in programele pentru scoli de genul "cornul si laptele".
      • Like 0
  • Victor66 check icon
    Deci, mierea, cea atat glorificata dpdv al beneficiilor pentru sanatate si sistem imun, e brusc, nociva. Braaaaavoooooo!
    • Like 3


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult