Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mihaela nu trebuie să creadă în lacrimi

Mihaela Buzărnescu

Meciul Mihaelei Buzărnescu împotriva Camilei Giorgi mi-a amintit de un pariu care se făcea în box cu mai bine de un veac în urmă: cei doi pugiliști, proțăpiți față în față, se loveau pe rând, cu garda jos, cât puteau de tare, fără a avea voie să schițeze cel mai mic gest de apărare. Câștiga cel care rămânea în picioare.

Mai mult de două ceasuri, românca și italianca au izbit mingea fără reținere, lung și tare, într-un ritm uimitor pentru zgura deloc rapidă de la Praga. Nimeni nu a încercat vreo temporizare, o „țăcăneală”, cu mingi mai înalte sau mai lente, de siguranță. Mihaela a mai recurs câteodată la un slais pe rever cu două mâini, dar numai când era prea înghesuită, iar lovitura, deși tăiată, rămânea adâncă și incomodă; Giorgi, în schimb, pare că nu concepe să dea în minge altfel decât puternic și semiplat.

Cea care a schimbat prima direcția de atac a fost, de cele mai multe ori, Michi, în special cu minunatul ei forehand de stângace în lung de linie. Și-a asumat mai multe riscuri decât adversara, ceea ce părea să arate soliditate psihică...

Și totuși, după ce a ajuns să conducă cu 3-2 și 40-15 în setul decisiv, și a ratat cele două mingi de break, fiind egalată și apoi depășită cu break de Giorgi, Mihaela s-a prăbușit pe bancă în lacrimi, căinându-se că i-a lipsit un deget ca să facă 4-2. Antrenoarea poloneză i-a spus un lucru foarte corect și oportun: „De ce te sperii, nu s-a întâmplat nimic, are doar 4-3, cum ți-a făcut ea break, poți să-i faci și tu. Rămâi în meci, rămâi pozitivă”. Însă Michi nu arăta în stare s-o asculte...

Criza asta nu e de tenisul mare în care joacă acum Mihaela, își are rădăcinile în Valea Plângerii, de după locul 300 WTA, pe care a traversat-o atâția ani. Spre surpriza mea însă, la 4-3 și 40-0 pentru Giorgi, Michi a făcut 5 puncte consecutiv atacând cu sânge rece. Și a egalat la 4. Acolo s-a jucat meciul.

A câștigat, dar geografia ei psihică încă este compusă din munți înalți și văi adânci.

În finala de la Praga o va întâlni însă pe Petra Kvitová, dublă câștigătoare la Wimbledon, care joacă acasă. Este meciul de cel mai înalt nivel din cariera de până acum a Mihaelei. Sper ca aceste condiții s-o facă să lase deoparte orice crispare, disperare, autocompătimire.

Dacă ne gândim la titlul unui film celebru, ea nu trebuie să mai creadă în lacrimi. Parafrazând o replică din Moscova nu crede în lacrimi, i-aș spune Mihaelei Buzărnescu: „La 30 de ani, viața în tenis abia începe”...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult