Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Simona și Irina, pe val în Ardeal

Halep și Begu

„Mi-a fost de 3 ori mai greu decât în finala de la Melbourne!”, declara Simona Halep la sfârșitul meciului cu Viktorija Golubic, exagerând, firește, pentru a ne spune însă că este altceva să joci în echipă, sub culorile naționale. Dacă meciul cu elvețianca 115 WTA s-ar fi desfășurat în turul 1 al unui turneu individual, Simona îl închidea, probabil, într-o oră.

Așa se face că Golubic și-a putut permite o lipsă de respect față de liderul mondial, în sens pozitiv, adică și-a șters din minte cu cine joacă, dar și negativ, prin ieșirile ușor mârlănești din finalul partidei. După ce a depășit handicapul emoțional, care a dus-o până la 1-3, Simona i-a pus în vedere adversarei diferența mare de clasă dintre ele, luând primul set. 

Apoi, Golubic a găsit un echilibru surprinzător între o apărare tenace și atacuri la momentul potrivit, reușite miraculos, în special pe backhandul cu o mână, plat și împușcat, antrenat parcă împreună cu conaționalul ei, Stan Wawrinka.

Simona a arătat o stabilitate psihică îmbucurătoare după pierderea cu 1-6 a setului 2. Când joci într-o sală plină cu români, care așteaptă să câștigi la galop în fața unei outsidere, o astfel de cădere poate să te streseze rău. Însă nr. 1 mondial a făcut în setul 2 exact ce trebuia să facă, fără să șovăie. A atacat-o decisiv pe elvețiancă, în special cu reverul lung de linie, lovitura de marcă a Simonei. A pus și scurte, cu mână rece. A servit apăsat și precis, fără să-i lase lui Golubic șansa de a se mai agăța.

Deși a pierdut un set, Simona a arătat că stă bine în zgură, la începutul sezonului roșu.

Formula confruntării dintre Irina Begu și Timea Bacsinszky era limpede: dacă valoroasa jucătoare elvețiană, fostă Top 10 și semifinalistă la Roland Garros anul trecut, și-ar fi refăcut complet condiția fizică, după o perioadă de accidentări, atunci meciul ar fi echilibrat și lung. Dacă nu, pe zgura lentă din Polivalenta clujeană, unde este nevoie de efort fizic susținut, Irina s-ar impune destul de ușor. 

Bacsinszky nu a rezistat onorabil decât în primul set. Încă de atunci însă, se vedea că nu face față schimburilor prelungite de lovituri tari, de pe fundul terenului, cu Irina. Fiind foarte îndemânatică, a încercat să compenseze prin ruperi de ritm, cu scurte și slaisuri de forehand. Dar Irina a presat-o constant și nemilos, cu o remarcabilă regularitate în regim de forță, pistonându-i în special partea mai slabă, forehandul.

La jumătatea setului 2, simpatica elvețiancă, al cărei tată este din Satu Mare, a cedat fizic, nemaifiind capabilă să servească și să se așeze suficient de repede la minge.

Dincolo însă de analizele tehnice, Simona și Irina au fost purtate spre victorie de valurile celor 10.000 de spectatori de la Cluj, entuziaști și calzi...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult