Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mihai Tudose, omul-peșin din politica românească și europeană, în război cu trecutul

Mihai Tudose 2024

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deoarece războiul-fantomă pe care PSD l-a declanșat la recentul său congres, război împotriva PNL și nu numai, nu a încetat, unii lideri de plesneală din acest partid continuă să se simtă bine în travestiul războinic donquijotesc, mai exact Mihai Tudose ot Brăila, un lider rămas în memoria colectivă prin întruchiparea de om – peșin, adică un ins care operează cu doar cu bani numerar, cu bani gheață după propria mărturisire convingătoare făcută în calitatea sa de prim ministru. Acestui scorțos personaj nu îi este suficient dușmanul PNL, ci mai mult decât atât, în socoteala sa searbădă și agramată, el se războiește cu trecutul, cu guvernarea CDR din 1996 – 2000 când, după spusele ipochimenului, „PNTcd și PNL au făcut România țăndări”. 

Nu poți să te aștepți la altceva de la acest „șomer cu diplomă de liceu până la 25 de ani”, școlit la celebra Academie de Informații a SRI și strângător, nevoie mare, de masterate și specializări în țară și străinătate, un cripto-comunist și un securist în adâncul convingerilor sale, chiar și în condițiile în care, scuipându-și în degete, își numără peșin solda grasă de europarlamentar.

Este bine, îi amintim încrâncenatului și ironicului Mihai Tudose, noua „lumină” pesedistă, că guvernarea CDR a scos țara din ruina și zgura lăsate de Văcăroiu, Iliescu și alți „făcători de bine” ai țării. Mai întâi, CDR, PNTcd au scos România din falimentul financiar și bancar, din incapacitatea de plată a statului cauzate de brigandajul PSDR-ului în băncile țării: Bancorex, Bankcoop, Banca Agricolă etc. CDR a refăcut rezerva valutară a BNR într-un timp record. Guvernarea CDR a închis găurile negre din industria românească, cu predilecție din industria minieră. CDR a pus capăt rebeliunilor și violențelor frecvente ale minerilor conduși de o „stea” din constelația iliesciană, Miron Mitrea. CDR a deschis definitiv drumul României spre NATO după vizita președintelui american Bill Clinton la București, în vara anului 1997. CDR a soluționat tensiunile interetnice prin invitarea UDMR la guvernare. CDR și PNTcd au făcut privatizări majore și de succes precum cea din 1999 a Uzinelor de automobile „Dacia”. Începând cu guvernarea Isărescu, CDR a înscris România definitiv pe drumul creșterii economice. CDR a deschis și finalizat primele capitole majore privind integrarea în UE. Trebuie spus că profitorii direcți ai integrării în NATO și UE au fost aceiași tovarăși pesediști de grabă schimbători în mentalități și viziuni euroatlantice, făcute însă în mod meschin, cu interese proprii pentru ei, copiii și nepoții lor. Îmi aduc aminte cum floarea pesedistă s-a încolonat festiv împreună cu copiii lor la Praga în momentul primirii oficiale a României în NATO. Precum toți aceștia, Mihai Tudose în calitate de europarlamentar este unul dintre profitorii-model ai intrării României în UE.

Este năucitor și de neînțeles războiul pornit la congresul PSD împotriva propriilor aliați la guvernare. Pesediștii s-au repliat într-un corp comun de lăncieri, precum Ciolacu, Tudose, Grindeanu, Simonis, sau vivandiera vocalistă de partide, Lia Olguța Vasilescu. Această pletoră comunisto-pesedistă s-a întrecut în injurii și diatribe la adresa tuturor celor care nu sunt de factura lor și au pornit un război „contra omnes”: președinte, PNL, USR și chiar defunctul PNTcd, partid care a fost și este un coșmar pentru formațiunile comuniste și securiste din România. Acest partid a fost ca un ghimpe în coasta bolșevică a PSD, iar pentru Mihai Tudose este o pietricică în pantofii lui de brăilean europarlamentar. S-au întrecut în sarcasme și ironii dintre cele mai ieftine, inflamându-se și incendiindu-se unii de la alții într-o stilistică precară și desuetă. În esență, aceste injurii și sarcasmul la adresa celorlalte partide poartă în conținutul lor accente profund maniheiste. Toți ceilalți sunt diavoli, doar ei, pesediștii, sunt îngerii binefăcători ai României. Demonizările din retorica pesedistă fac încă o dată proba că acest partid reproduce sârguincios lozinca proletară „cine nu e cu noi, este împotriva noastră”. Pe de altă parte, PNL a primit de astă dată o lecție usturătoare din partea aliatului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Autorul mizează probabil pe memoria scurtă a cititorilor!
    Una e să critici, pe bună dreptate, perioada fesenewhatever '90-96, dar a ridica în slăvi epoca CDR-ului înseamnă doar jigni inteligența interlocutorilor...
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Nu cred că e vorba de a ridica în slavi perioada CDR ci mai degrabă de a sublinia faptul că per ansamblu deciziile majore din acea perioadă au fost cele corecte iar rezultatele s-au văzut în perioada de creștere economică ulterioară care a durat până la criza financiară. Cu PDSR-ul la guvernare probabil se luau decizii în funcție de interese personale sau de gașcă care nu aveau cum să ducă la altceva pe termen lung decât la sărăcie în societate. CDR-ul deși nu anticipat unele efecte totuși a avut curajul să facă ceva, să miște economia și să o apropie de modelul occidental. Că au fost unele sincope și că nici ei nu au fost lipsiți de personaje insalubre nu poate fi negat dar toate acestea adunate nu se compară cu PDSR-ul lui Iliescu și PSD-ul lui Năstase, cu baronii și sinecuriștii de rigoare.
      • Like 4
    • @ RazvanP
      IonutB check icon
      nu cred ca s-a gandit sa jigneasca inteligenta cuiva. cdr a functionat intre 91-2000. abia dupa aceea prin 2011 a revenit epoca marelor impliniri marete, cand s-a infiintat usl1. chiar nu se referea la inteligenta, pentru ca stia ca nu are ce sa ceara. se referea la amintiri fsn vs pnt, care la dvs se pare ca sunt selective. si nu va condamn. atat va duce capul
      • Like 0
    • @ RazvanP
      fan CTP check icon
      memorie selectiva? cdr 1991-2000. probleme? si dupa usl...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      fan CTP check icon
      cam cum ofi sa jignesti pregatirea unora care nu au votat iliescu?
      • Like 0
    • @ Mihai
      Francisc check icon
      Unii dintre cititorii de pe-aici se simt „jigniți la inteligență”, pe motiv că au memoria mai lungă decât alții, domnule Mihai.

      Retrospectiv privind, victoria CDR în alegerile din 1996 a venit cu o întârziere de 7 ani, dacă e să luăm de bună „revoluția anticomunistă” din 1989. Alte țări din estul Europei au schimbat „macazul” imediat (cehii cu Havel și polonezii cu Walesa), noi am avut nevoie de o „tranziție” în care să zărim „luminița de la capătul tunelului” până se regrupează tovarășii cu ochi albaștri.

      Cei 15.000 de specialiști ai Convenției Democratice n-au „apucat” să-și arate competența tocmai fiindcă „sistemul” (despre care vorbim și în prezent!) și-a demonstrat puterea. Emil Constantinescu (i se spunea „țapu” în acele vremuri) e singurul președinte din epoca postrevoluționară care a renunțat la încă o candidatură, recunoscându-se învins de sistem. De-aici concluzia (poate greșită) că „sistemul” e atotputernic...

      Vă mai amintiți de „statul paralel” clamat de Ponta în tandem cu Antonescu? Sau de aroganța cu care Năstase (cel „sinucis”!) ne invita să-i numărăm ouăle?

      După cum se fac jocurile, urmează încă un deceniu de „victorii” social-democrate în care suntem „condamnați” la bunăstare, cu „girul” unor „partide istorice”. Generația de alegători s-a shimbat, mentalitatea a rămas aceeași: de ce să înlocuiesc stăpânul când îmi convine să îl slujesc?

      Ce să caute o femeie în funcția de președinte când avem ostași pregătiți să-și pună pieptul la bătaie și tovarăși mânați de dorința creșterii nivelului de trai al tuturor românilor? Se mai bagă în joc și „prostănacul” (m-astup când aud că e „independent”!), ca să fie hora perfectă...

      Dacă cititorii republica cred că George Simion ar putea fi soluția ieșirii din criză atunci e musai să mă „reorientez” și să-mi revizuiesc părerea: tot răul mai mic e mai bun! Doamna Lasconi nu are nicio șansă...

      Eu o aleg!



      • Like 2
    • @ Francisc
      Mihai check icon
      Când sistemul a devenit atotputernic se scindează în facțiuni care susțin fiecare alți candidați. Altfel nu cred că este posibil ca personaje cu inteligență atât de redusă să beneficieze de un asemenea sprijin devenind evident că aceștia sunt împliniși în față pentru a deveni marionete. La cum arată sondajele primul tur este decisiv spre deosebire de ultimele alegeri din 2004 încoace când acesta a fost practic o formalitate, mai ales de când și-a decuplat de alegerile parlamentare. Problema este să nu ne trezim cu un tur 2 ca în 2000 iar dacă un candidat nu reușește să avanseze, automat votul respectiv favorizează pe cel de pe locul 2 care poate fi Simion sau Geoană la cum stau lucrurile. În cazul respectiv practic nu mai avem un tur 2.
      • Like 0
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Mda, unii care au trăit perioada respectivă pe viu, nu din amintiri edulcorate se pot simti "jigniți la inteligență" de cosmetizarea unei perioade în care nepotismul eșalonului doi din PCR a fost înlocuit cu nepotismul liderilor partidelor istorice, cu numirile "pe baza algoritmului", perioada supraîndatorării țării cu prețul distrugerii economice (Poul Thomsen vă spune ceva?), perioada în care țigările de contrabandă treceau pe la vile de protocol s.a.m.d.
      Că nici înainte de CDR, nici după nu am avut guvernări responsabile, perfect de acord, până la perioada actuală inclusiv, și cel mai probabil și după alegeri.
      Dar a idealiza un eșec ESTE o jignire a inteligenței...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Mda, domnule RazvanP. Aveam 23 de ani când Iliescu l-a împușcat pe Ceaușescu (absolut „democratic”, n'-așa?). Despre ce „amintiri edulcorate” vorbiți?

      Tot „liderii partidelor istorice” sunt vinovați că în prezent „algoritmul” a fost înlocuit de „rotativă”? „Nepotismul” despre care aduceți vorbire (și pe care îl aruncați în cârca partidelor istorice!) a devenit regulă în „democrația” ciolaco-ciucanistă.

      Nu idealizez eșecul CDR, constat doar că „succesul” actualei clase politice e clădit și cu sprijinul unor cetățeni ca dumneavoastră.

      Îmi cer ietare că v-am jignit inteligența...

      Apropo: pe cine alegeți să ne fie președinte când avem atâtea „variante”? Dacă nu e Ciolacu, e Ciucă. Dacă nu e Ciucă, e Geoană. Dacă nu e Geoană, e Simion. „Alternativa” Șoșoacă nu o mai pun la socoată...

      Mă întreb: ce-i trebuie Elenei Lasconi de vrea să devină președintele țării când partidul dânsei are probleme cu propria-i salvare?

      • Like 1
    • @ Mihai
      Francisc check icon
      „Sistemul” a devenit atotputernic (și) cu sprijinul nostru, domnule Mihai. Vom avea un tur 2 în care vom alege încă o dată răul mai mic...

      Nu suntem destul de inteligenți (în medie vorbind!) ca să le tragem un șut în cur mincinoșilor de pe scena politică. Și sunt atâția, din păcate...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Asta cu țigările de contrabandă a făcut mare vâlvă mediatică atunci, chiar disproporționat de mult pentru că s-au făcut mânării mult mai toxice pentru care plătim și acum. Diferența e că în legislatura următoare Adi Năstase a ridicat astfel de practici la nivel de artă împreună cu acoliții săi.
      • Like 1
    • @ Francisc
      Mihai check icon
      E greu să ajungă cineva în turul 2 fără o mașinărie de partid în spate, fără expunere media pentru că aceasta este plătită practic de toți contribuabilii prin intermediul partidelor care decid astfel politica redacțiilor.
      În funcție de cine e în turul 2 s-ar putea să nu votez pentru prima dată dacă nu merită niciunul sau dacă diferența este prea mică între cele două rele. În plus vom avea rezultatele pentru parlament înainte de turul 2 deci vom vedea clar cum stau lucrurile și este posibil ca indiferent ce președinte avem să se formeze aceiași coaliție guvernamentală, eventual după suspendarea acestuia, cu sau fără revenire în funcție a acestuia.
      • Like 0
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Având în vedere că nu mă cunoașteți și nu îmi știți opțiunile politice mi se pare cel puțin hazardat să mă acuzați de vreo vinovăție legată de situația politică actuală. FYI, în '96 am votat "schimbarea", eram oarecum implicat, la nivelul de jos, "pălmaș", mi-a trecut repede când "competența" în organizația de tineret a unuia dintre partidele care formau CDR-ul a venit pe linia "e băiatul lui..."!
      Tot FYI, a doua și ultima oară când m-am mai implicat a fost cu faimoșii "salvatori", doar că mișcarea a fost atât de "grassroots" încât numele candidaților au venit în plic de la centru...
      Așa că mi-au trecut din nou iluziile și am preferat să pregătesc popcorn-ul și să urmăresc detașat spectacolul, care nu m-a dezamăgit, circ penibil din toate părțile, indiferent de acronim.
      Referitor la prezidențiale, sincer habar nu am, niciunul dintre candidați nu-mi inspiră vreo urmă de încredere.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult