Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Platforma „România dorită” a lui Marcel Ciolacu și instinctele comuniste ale pesedismului

Marcel Ciolacu, martie 2024

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Această platformă ca ofertă electorală pentru prezidențiale lansată de candidatul pesedist Marcel Ciolacu miroase de la o poștă a comunism. Ea este în fond o ridicolă găselniță electorală care are scopul „să adune propuneri pentru dezvoltarea României în următorii 4 ani” și „cu cât vor fi mai multe mesaje și soluții, cu atât mai bune și legitim va fi acest Plan pentru România”. 

Se subliniază că această platformă are rolul de colectare de idei „de la oameni obișnuiți”. În primul rând, este vorba despre de un populism total mincinos precum cel promovat de comuniști, el fiind expresia peste timp a sloganului ideologiei proletare care promitea „o largă consultare democratică” a deciziilor politice majore din societatea comunistă. Prin urmare, Ciolacu nu se poate desprinde de prejudecățile comuniste ale PSD. Colectarea de idei de la oamenii muncii este ridicolă în totalitate și, totodată, ea delegitimează clasa politică actuală. Mai pe scurt, reprezentanții acestei clase nu au idei, nu au priceperi în a lansa mari proiecte de stat românesc, mai exact, își „dau cu stângul în dreptul”. Nu au idei, dar au urcat în scaunele demnităților de vârf ale României și ajung în situația ridicolă de a fi „în afară și la stânga” în treburile politice ale țării.

În acest caz, oamenii politici se situează în una din două ipostaze politice: ori caută soluții pentru că nu sunt în stare să ofere ei înșiși, ori dau dovadă de un populism specific comunismului. Mai simplu și mai pe înțeles spus, în primul caz se aplică formula sapiențială populară, și anume, „de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere”, iar în al doilea caz este vorba „de aruncare cu praf” în ochii electoratului. 

Întreaga construcție doctrinară ideologică și organizatorică a PSD reproduce fidel toate habitudinile și „virtuțile” partidului comunist. Astfel, PSD este un partid-stat tentacular și sufocant în sensul că el „ia totul” în calitate de câștigător electoral, hămesit și neconcesiv în gestiunea puterii în stat. Este un partid care ordonă și nu conduce, este univoc și exclusivist în diriguirea treburilor publice. În al treilea rând, este un partid ca nici un altul, care știe să-i recompenseze pe toți membrii săi fideli conform principiului comunist „de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi”. Disciplina de partid comunist a influențat profund și definitiv metabolismul politic al pesedismului, adică „cine nu cu noi este împotriva noastră”, o formulă tipic bolșevică în conformitate cu care se repliază la vârf și în contextul luptei pentru putere clanuri, găști, coterii precum cele de la Gheorghiu Dej, Ana Pauker vs. Lucrețiu Pătrășcanu, până la Ciolacu, Tudose vs. Dragnea, Dăncilă, adică o întreagă scenă de drame, melodrame care au trecut în ridicol și dincolo de ridicol.

Cu ce bagaj merituos de experiență vine Ciolacu să candideze pentru funcția de președinte al republicii? Mă întreb dacă are el vreuna din calitățile și virtuțile necesare unui viitor președinte, ca de pildă pregătire intelectuală corespunzătoare și realizări solide pe plan profesional, experiență și expertiză din postura de conducător, inteligență politică necesară, patriotism legat de deservirea țării și a cetățenilor săi. Ciolacu nu rezistă la niciunul dintre criterii, el fiind promovat asemenea activiștilor comuniști, pe baza meritelor de partid, care au ajuns din proletari și lumpenproletari în funcții înalte de conducere, școliți neapărat la Academia „Stefan Gheorghiu”, sau astăzi la Colegiul Național de Apărare, la Academia SRI, sau la cel mai înalt și mai „onorabil” nivel, la SNSPA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă "România educată" a avut ca rezultat că 89% dintre elevii de școală generală sunt analfabeți sau semianalfabeți funcțional (https://adevarul.ro/stiri-interne/educatie/analfabetizarea-romaniei-89percent-dintre-elevii-de-2262856.html), prin inducție, "România dorită" o să sporească la fel de mult numărul celor care vor pleca spre Vest (adică, programul o să fie de fapt “România dorită de Paște și de Crăciun”). O să rămână pe plaiurile mioritice pesedeneleii, AURolacii și șoșocii.
    • Like 0
  • Propunerea mea pentru planul lui Ciolacu: cărați-vă dracului cu PSD-ul vostru din țara noastră unde a înțărcat mutu' iapa. Fără voi are șanse și țara noastră să devină normală.
    • Like 2
    • @ Dan Filip
      Razvan check icon
      Bine ar fi sa se intample asta, dar asa am ramane maxim jumatate din populatia actuala.
      :)
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Pentru cei un pic mai tineri decât mine, reiau încă un text mai vechi:

    Premierii României post decembriste...

    Azi nu prea am ce face (berea îmi prisosește, nu prea mi se întâmplă așa pocinog!) și ca să nu mă plictisesc îmi arunc un ochi pe Wikipedia pentru a-mi (și a vă) reaminti de premierii României post Ceaușiste. Fiecare dintre ei ne-au determinat trăirea...

    Lista șefilor de guvern de la Dăscălescu încoace arată așa:

    • Petre Roman - FSN
    • Teodor Stolojan - FSN
    • Nicolae Văcăroiu - PDSR
    • Victor Ciorbea – PNȚCD
    • Radu Vasile – PNȚCD
    • Mugur Isărescu – independent (cică!)
    • Adrian Năstase - PSD
    • Călin Popescu Tăriceanu - PNL
    • Emil Boc – PD-L
    • Victor Ponta - PSD
    • Dacian Cioloș - independent (iarăși cică!)
    • Sorin Grindeanu - PSD
    • Mihai Tudose - PSD
    • Viorica Dăncilă - PSD
    • Ludovic Orban - PNL
    • Florin Cîțu - PNL
    • Nicolae Ciucă -PNL

    Au mai fost câțiva, dar aparițiile lor au fost meteorice și nu merită menționați. Citiți lista și spuneți-mi: câți dintre ei și-au făcut treaba cu gândul la cetățenii patriei?

    Toți ne doreau binele (la modul declarativ, desigur!) în timp ce-și vedeau de învârtelile lor... Dacă ne uităm mai atent, nu se poate să nu ne sară în ochi apartenența politică a acestor tovarăși. Cu excepția lui Radu Vasile (fie-i țărâna ușoară!) și a lui Victor Ciorbea (care și-a demonstrat cu brio oportunismul!) toți aparțin aceleiași găști politice care ne tot conduce de 32 de ani. Își mai schimbă din când în când locurile și perucile (știți vorba, lupul își schimbă părul...), iar atunci când simt în ceafă că și-ar putea pierde privilegiile bat palma între ei.

    Iar noi, populimea, mușcăm ca bibanul nada cu care suntem momiți...

    -Francisc, 6 februarie 2022-

    P.S.: Textul trebuie actualizat cu ultimul tovarăș devenit premier după celebra „rotativă”, Marcel Ciolacu. Acum suntem pe cale să-l facem președinte!

    • Like 0
  • Francisc check icon
    Dacă tot m-am pus la vorbă, mai reîncălzesc „o ciorbă”. Sper să nu-i enervez pe cititorii republica cu insistența mea...

    Ne pleacă toți „cinstiții” din țară...

    -despre primarul de la Baia Mare și „democrație”-

    Tare faină rânduială avem în patria noastră iubită. Nu suntem toți „neam de hoți și derbedei”, vorba lu Sorin Oprescu. Unii dintre noi sunt mai „cinstiți” decât majoritatea și mai „egali” în fața legii.

    Toți amploiații statului român (cu unele mici excepții) se comportă ca niște vătafi din evul mediu. Odată aleși sau numiți în funcții, confundă țara și vistieria ei cu propria moșie, iar când se sparge buba își iau catrafusele (a se citi conturile bancare ascunse în paradisuri fiscale!) și se cărăbănesc că, vorba aia, ce să caute niște „cinstiți” precum domniile lor într-o țară plină de corupți?

    Începând de la președinte și terminând cu primarul celei mai prăpădite comune din țară, aleșii cred că totul li se cuvine. Ne „aburesc” la fiecare ciclu electoral cu tot felul de promisiuni și noi îi credem pe cuvânt, fiindcă e musai să credem în ceva ca să avem nădejde de mai bine...

    Cele patru „puteri” ale statului (legislativă, executivă, judecătorească și media) au bătut palma și s-au unit. Legiferează, execută și judecă după bunul lor plac, acompaniați (a se citi linși în fund!) de lătrăii din presă.

    Ultimul exemplu despre cum se spală putina ni l-a dat primarul băimărean Cherecheș. Încă nu se știe unde a plecat, cert e că a dat bir cu fugiții de „cinstit” ce era. Mai sunt câteva „persoane cinstite” în istoria recentă a țării care și-au luat tălpășița la momentul oportun: Sebastian Ghiță în Serbia (2016), Radu Mazăre în Madagascar (2017), Sorin Oprescu în Grecia (2022).

    Concluzia? Dacă ești „cinstit” precum cei amintiți mai sus, nu ai ce căuta în România! Trebuie neapărat să te cari...

    Închei cu o epigramă:

    Primarul Cherecheș...

    Toți știau că cere „cheș”
    Atunci când lua peșcheș...
    ´N loc să-l lege fedeleș
    Au băgat legea sub preș.


    -25.11.2023, sărbătoarea sfintei Ecaterina-

    P.S.: Între timp primarul Cherecheș a fost „repatriat”...
    • Like 0
    • @ Francisc
      Și Mazăre a fost repatriat direct la zdup și a ispășit la un moment dat.
      Sper să îi ia exemplul și Ghiță, Oprescu și care mai sunt pe-afară.
      • Like 1
  • Francisc check icon
    Azi sunt ginit pe rime vechi, după ce am văzut concordia tovărășească de la congresul PSD...

    Luceafărul...

    (încă nu știu dacă e plagiat sau parodie)

    Motto: Cine să lupte cu corupția când corupții stau în capul mesei?

    Aud tot felul de povești
    Ce-ți spun c'-a fost odată
    Din rude mari, împărătești,
    O preafrumoasă fată...

    Nu era una la părinți
    Nici mândră-n toate cele
    Și nici fecioară între sfinți
    Sau lună între stele.

    Din umbra falnicilor hoți
    Ea pasul și-l îndreaptă
    Lângă fereastră, unde toți
    Minciuna o fac dreaptă.

    Privea în urmă pe cărări
    Bătute și caduce
    Cum că tovarășii mahări
    Pierzanie aduce...

    (uneori în poezie sunt acceptate „licențele lingvistice”)

    Îl vede azi, îl vede mâni
    Și-astfel dorința-i gata:
    Eu te votez cu-ambele mâini
    Dacă îmi dai găleata.

    Cum „penele” tot promitea
    Că totu‘-o să se-ntâmple
    Românii au făcut cumva
    Ca urne să se umple.

    Și cât de viu s-au aprins ei
    În promisiuni amare!
    Din luminițe și scântei
    Doar „viitor” apare...

    Și pas cu pas pe urma lor
    Alunecă-n odaie
    Câte o casă dintr-un spor
    Și-o umbră de văpaie.

    Iar când în pat se-ntinde drept
    Poporul să se culce
    Nu-și pune mâinile pe piept
    Ci doar la vot se duce

    Și din cabină luminiș
    În mintea-i se revarsă:
    Ce bine că au fost închiși
    Chiaburi cu fața-ntoarsă...

    „Poporul”, cu un larg surâs
    Ales-a încă-o gioarsă.
    Nu râdeți, că nu e de râs
    Și nu este o farsă...

    El ne privea cu zâmbet larg
    Și noi băteam din palme
    Că vin minerii și ne sparg
    Tot ce-am visat... O Doamne!

    -decembrie 2021-
    • Like 1
  • Francisc check icon
    După realegerea lui Marcel Ciolacu ca președinte PSD și candidat la președinție, făcută în cel mai pur stil comunist, reiau un text mai vechi. Trebuie...

    Din nou alegeri. Trebuie...

    Naiba știe cum se face că cei 4 ani în care aleșii te reprezintă trec atât de repede. Nici nu apuci să te dezmeticești, că promisiunile candidaților la un nou mandat curg gârlă. Toți, fără excepție, se prezintă drept salvatorii neamului, de parcă doar ei sunt posesorii cheii care deschide ușa către bunăstare...

    Plebea (adică fraierii ce se amăgesc că votul lor contează!) nu are decât să creadă că e „democrație”. Și e, nu-i așa? Păi cum să vină la conducere oameni de bun simț când listele de candidați sunt ocupate de indivizi fără scrupule, care în sinea lor cred că s-au născut pentru a conduce? După mai mult de 3 decenii de „democrație originală” România rămâne la cheremul băieților descurcăreți care se pricep la vorbe măiastre. Au pus mână de la mână ca să salveze nația română. Au bătut palma, cum se spune pe românește...

    „România educată” e o țară plină de „doctori” cu diplome obținute prin șperț. Plagiatul nu e socotit furt, ci măsura universală pentru descurcăreală. Cine nu are un doctorat obținut prin plagiat nu merită să fie „spuma” societății. De-aia s-a împământenit vorba „a furat, maică, da’ a și făcut”!

    Românii de rând se ceartă între ei ca să stabilească cine e mai prost: cei care votează cu mai marii zilei sau cei care se opun? Pentru mulți traiul pe vătrai înseamnă că cineva trebuie să-ți dea, nu mai contează de unde. E „democrație” și fiecare dintre noi are dreptul la o trăire „decentă”, nu-i așa? Mai ales specialii...

    Să ne trăiască „democrația” asta în care unii ne tot dă cât nu putem duce, că ce ne-am face fără ei! Cine ne-ar mai da după ce ne ia, dacă nu aleșii?

    Baiul e că băieții ăștia din capul mesei cred că fără ei nu se poate, dar noi nu și nu: trebuie să îi tot alegem (în numele „stabilității politice” a țării!) că, cică, nu avem alții. Că, vezi Doamne, e mai bine să alegem răul mai mic, de parcă n-am ști ce e binele. Și uite-așa îmbătrânim alegând minciuna în loc de adevăr, șmecheria în locul onestității și nesimțirea pe post de bună-creștere. Ce să facem dacă trebuie?

    Șmenarii acestei tranziții spre nicăieri au cucerit cetatea. Bunul simț a fost învins de obrazul gros al celor care ne conduc cu voia noastră (vă mai aduceți aminte: „cu voia dumneavoastră ultimul pe listă Ion Iliescu”?). Am ajuns să trăim o epocă în care ciucii și ciolacii ne dictează destinele, vegheați pas cu pas de un președinte care tace și face. Corul vânătorilor de funcții în stat acoperă definitiv orice inițiativă cetățenească...

    Ce mai rămâne de făcut? Trebuie să mergem cuminți la urne și să-i alegem tot pe ei, că nu-i frumos să le tragem un șut în cur după ce ne-au condus trei decenii. Vorba aia, pe cine naiba să mai alegi când minciuna a devenit transpartinică? Îi votezi pe liberali și te trezești că alesul tău devine peste noapte social-democrat, că nu-i mai place liberalismul dacă nu are o funcție bine remunerată la stat. O dată la 4 ani ne trezim că-i musai să alegem tot felul de covrigari pricepuți nevoie mare la treburile țării. Și-i alegem, că de-aia e „democrație”!

    Și de-aia, cu mic cu mare hai să mergem la votare ca să nu-i lăsăm pe „frați” să rămână nevotați..Trebuie...
    -6 aprilie 2024-
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Păi de asta merită PSD-imea pe veci tradiționalul .Mu...Mu.. .
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Crede cineva că un individ ca Ciolacu are idei providențiale?
    • Like 3
    • @ Mihai
      Bine punctat.

      Nu!!!
      • Like 2
    • @ Mihai
      Francisc check icon
      Doar idioții, domnule Mihai. Și sunt prea mulți, din păcate...
      • Like 2
  • Ca cititor, ca si cumparator de carte, ca simplu cetatean vreau sa aduc in discutie subiectul sanctiunilor acordate de catre Consiliul Concurentei celor mai mari librarii din Romania. De ieri m-am gandit la acest comentariu si azi am vazut ca dl. Cristian Tudor Popescu a scris despre asta.

    Sunt de acord ca orice fapta nelegala trebuie pedepsita, dar in Romania pe langa lipsa de incredere pe care o am in verdictele de acest gen mai e si problema uriasa a vanzarilor de carte foarte mici. Un sector atat de important, mereu in dificultati, de multe ori supravietuind la limita este atat de aspru sanctionat. E foarte usor din pix sa scrii tot felul de cifre pe hartie.

    E ca si condamnarea bunicutei care fura o paine egala cu cel care fura 1-2-3 milioane de euro. Justitia vine si spune: ca e oarba, ca nu face distinctie. Aiurea. Face distinctie din moment ce „oamenii de afaceri” au voie sa fure, si daca sunt prinsi pot sa-si ceara scuze, sa promita ca o sa restituie tot ce-au luat si gata. Pe cand cu bunicuta e clara situatia ca lumina zilei: ai prins-o cu painea in buzunar? Da. Pai s-atunci? Nu mai avem ce discuta.

    O justitie corecta se face in litera dar si in spiritul legii: circumstante, gravitate, repetitivitate si multe altele stau la baza unei decizii. Si cum in Romania nimic nu e „ca la carte” am indoieli mari ca verdictul este corect 100%. Nivelul sanctiunilor e din cale-afara, e urias. Aici nu vorbim de jocuri de nororc, de pariuri sportive (acolo nu se baga nimeni, nu amendeaza nimeni nimic).

    Pentru ca vorbim de edituri si librarii, de carti in fapt, Consiliul Concurentei ar trebui sa prezinte public referatul, procesul-verbal cu ce a cercetat, ce a descoperit si de ce a aplicat asemenea amenzi. Trebuie sa dea detalii si sa justifice amenzile aplicate.

    „Potrivit unui comunicat al autorității de concurență emis miercuri, cele șase companii și asociația și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile și librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor. Companiile sancționate sunt: Curtea Veche Publishing (422.220,85 lei), Nemira Publishing House (324.636,37 lei), Humanitas (365.718,84 lei), Publica Com (174.677,34 lei), Direct Client Services / Librăriile Cărturești (3.982.290,66 lei), Librăriile Humanitas (582.362,94 lei). Asociația Editorilor Din România a fost amendată cu 115.696,04 lei”.
    - https://www.digi24.ro/digieconomic/companii/consiliul-concurentei-a-amendat-sase-edituri-reactia-nemira-sanctionata-cu-peste-300-000-lei-ne-adresam-instantelor-de-judecata-27559

    Fratii Tate, Hexi Pharma, Buzatu, Voiculescu, Ferma Dacilor, Crevedia, Piedone, Colectiv. Toate insuccese majore ale justitiei de tinichea romanesti. Si acestea sunt doar cateva exemple ce mi-au venit in minte, de-a valma. „Printul” Paul, Sebastian Ghita, Sorin Oprescu, Mario Iorgulescu: coruptie + esec + legi proaste + greseli de procedura. Toti marii corupti, toti marii derbedei ai natiei zburda si-si bat joc de oameni, cu banii furati in buzunar, cu crime la activ.

    Bine ca Consiliul Concurentei sanctioneaza mai mult decat valoreaza editurile in sine, nu stiu ce intelegere in vanzarea de carte.
    Astept procesul „2 Mai”. Sa vedem cum Vlad Pascu este scos victima in acest caz.

    A, si sa nu uit. Referitor la fratii Tate. De ce au ales Romania? De dragul tarisorei minunate? Nuuuu! Din cauza sistemului juridic nevolnic, corupt, prost. Lumea interlopa o duce foarte bine aici. Cand atingi un anumit nivel de interlop avut, smecher, tupeist si cu multe relatii (de, coruptia sa traiasca) normal ca o duci bine si fara griji daca stii sa alegi locul in care sa-ti desfasori „activitatile”. Aici sunt niste onorabili cetateni cu afaceri. Si eu daca as fi in locul lor as iesi si as tipa si injura sistemul pe motiv ca ma deranjeaza, ma hartuieste. Si chiar asa. Daca n-ai suficiente date de ce-i tot arestezi?

    Chiar daca par niste subiecte pe langa subiect, nu e deloc asa. Subiectul PSD si subiectul politicii din Romania sunt prezente in tot si in toate. Politicul a marcat ireversibil si a generat permanent aceasta stare de prostie si incompetenta romaneasca.

    Problema nu e ca PSD lanseaza platforme si cere pareri. Problema e ca in spatele tuturor initiativelor stau niste oameni prosti si corupti. N-au idei pentru ca ar fi prea mult pentru ei. N-au ajuns acolo pe proiecte si viziuni, ci pe pile, gasca si apartenenta la un grup.
    • Like 5
    • @ Daniela Damian
      Francisc check icon
      Au trecut deja 6 ani de la ultimul protest major al românilor, doamnă Damian. Dacă nimeni nu mai protestează, înseamnă că ne convine să fim conduși de proștii și corupții care și-au desăvârșit sistemul lor de pile și relații.

      Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar tare proști suntem în medie vorbind...

      Ce credeți că ne așteaptă în următorul cincinal cu Ciolacu sau Ciucă președinte?
      • Like 1
    • @ Francisc
      Stiu ca aveti dreptate, dar mai stiu ca trebuie sa punem presiune permanenta pe politic. Sa nu renuntam. Din pacate e greu ca societatea sa ramana permanent intr-o stare de veghe, intr-o stare de protest, mai ales o societate ca cea romaneasca.

      Oamenii au vietile lor cu bune si cu rele. Au serviciu sau o afacere, au responsabilitati, au familii, au prieteni, pleaca in vacante, isi cumpara o canapea noua in living sau schimba faianta din bucatarie. Mai au si probleme de sanatate, din pacate, sau decizii de luat in probleme de copii, scoala si alte evenimente placute sau neplacute. Viata e vie, ca sa zic asa si e formata din numeroase nuante. Oamenii nu se pot mobiliza permanent la demonstaratii, proteste. E practic imposibil. La vot romanii au avut reactii pozitive, de schimbare. Din pacate ele n-au dat rezultatul scontat. Ma gandesc in primul rand la Iohannis, concetatean cu mine, care a venit pe un val de speranta, de incredere si nu a fost chiar ce se dorea. Eu l-am aparat si-l apar prin parerile mele si tin cont ca-n Romania Constitutia e o strutocamila. Avem nevoie de o Constitutie noua, de schimbari majore, dar cine sa le faca?

      Probabil ca daca ar veni Obama si-ar candida aici, romanii l-ar alege, adica, asa cum am mai spus, oamenii, pe ansamblu, ar reactiona. Pacat ca la noi coruptia si prostia sunt uriase si probabil ca nici Obama n-ar face fata.
      Avem un „dar”, de a duce totul in noroi.

      Ce pot sa reprosez romanilor? Indiferenta, lipsa de implicare la nivel de societate civila.
      Cati romani sustin organizatii nonprofit? Cati doneaza niste bani (nu trebuie sume importante), cati fac voluntariat? Cati semneaza online o petitie, cati scriu un protest pe o pagina a unui ONG?
      Cati au un crez? O dorinta de a schimba ceva fara sa stea in strada cu pancarta in mana? Nu e doar protestul de strada, cu toate ca e cel mai vizibil si cel mai eficient. Pune presiune mare.

      Aici mi se pare problema si marea diferenta dintre noi si cei din Vest. Acolo cand se iese in strada se matura totul la propriu. La noi se fluiera asurzitor cu ochii pe ceas sa mergem acasa. Sigur, nu incit la violenta, vreau sa subliniez fermitatea, amploarea, importanta unui protest. In rest (anul 2018) cei din strada sunt ignorati, iar multi din cetatenii orasului erau mai indignati si ingrijorati ca se face mizerie si se incurca circulatia. Manipulati si cu largul concurs al presei de mucava.

      La alegeri, atata timp cat il votezi primar pe ala cu condamnari, pe ala cu grave derapaje de comportament, pe ala ce a mai fost primar si n-a facut nimic, atata timp cat il votezi primar pe Ion din capul satului, ala de se tine cu Floarea a lui Gheorghe, normal ca n-o sa iasa nimeni din evul mediu romanesc ce dainuie de peste 30 de ani (ca sa vorbim doar de anii de dupa 1989).

      Si cand vorbesc de neimplicare ma refer la oamenii de la oras, in primul rand, din marile orase. Oamenii cu un nivel relativ bun de studii, de castig, de job-uri, de afaceri. Nu ma refer la marii bogati ai Romaniei care ori sunt de factura proasta (cam 5%) adica cei ce si-au castigat banii prin munca si idei. Si cu atat mai putin ma refer la cei 95% care si-au castigat banii prin furt, contracte cu statul, inginerii financiare de mari proportii.

      Pastrand proportiile, noi nu avem niste oameni cu bani care sa aiba responsabilitatea unei societati, cum e in afara. Nu avem o clasa medie instarita (ce ar trebui sa fie clasa majoritara, in jur de 65-70% din populatie) oameni ce realizeaza castiguri bune si foarte bune anual si care se implica in tot felul de cauze.

      „Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului din perioada 2002-2013, donează 1,8 miliarde dolari către Johns Hopkins University, instituţia la care a studiat, informează, luni, 19 noiembrie 2018, presa americană.
      Acesta şi-a anunţat donaţia printr-un advertorial publicat în New York Times (NYT), duminică, 18 noiembrie, iar informaţia a fost preluată de restul presei de peste Ocean, în cursul zilei de luni.

      „Niciun absolvent de liceu bine pregătit nu ar trebui să aibă probleme să intre la colegiu din cauza contului bancar al părinţilor ei sau lui. Cu toate acestea, se întâmplă tot timpul”, a subliniat Bloomberg, în advertorialul din NYT.

      De-a lungul timpului, miliardarul american a mai făcut donaţii în valoare cumulată de 1,5 miliarde de dolari către aceeaşi universitate, sub formă de sprijin pentru cercetare, pentru profesori şi direct donaţii financiare.

      De asemenea, până la donaţia anunţată duminică, Bloomberg a mai donat pentru diverse cauze o sumă de 6,4 miliarde de dolari, inclusiv cea de 1,5 miliarde de dolari către Johns Hopkins University”. -https://www.publika.press/a-donat-18-miliarde-unei-universitati-din-sua-cine-este-miliardarul-generos_3025801.html#ixzz8juNkAIkD

      „Tot mai multi oameni bogati isi indreapta atentia spre ceilalti. Unii fac donatii catre institutii, altii catre firme, altii catre scoli”.- Ziare.com Miliardarii lumii fac donatii-record catre universitatiollow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook

      „O facultate de medicină din SUA a primit o donaţie uriaşă. Studenţii nu vor mai plăti şcolarizarea
      O facultate de medicină din New York va oferi studenţilor şcolarizare gratuită în urma unei donaţii de 1 miliard de dolari din partea văduvei în vârstă de 93 de ani a unui mare investitor de pe Wall Street.

      Donaţia către Colegiul de Medicină Albert Einstein a venit de la Dr. Ruth Gottesman, fostă profesoară la şcoala din Bronx. Este una dintre cele mai mari donaţii făcute vreodată unei şcoli din SUA.

      Universitatea menţionează într-un comunicat că studenţilor actuali li se va rambursa taxa de şcolarizare în următoarele luni. Din august, toţi studenţii vor primi şcolarizare gratuită. Donaţia "îi va elibera şi îi va ridica pe studenţii noştri, permiţându-le să urmărească proiecte şi idei care altfel ar putea fi prohibitive", a adăugat Dr. Yomer.

      Dr. Gottesman, acum în vârstă de 93 de ani, a început să lucreze la şcoală în 1968. Ea a studiat tulburările de învăţare, a condus programe de alfabetizare şi a dezvoltat protocoale de screening şi evaluare utilizate pe scară largă. Răposatul ei soţ, David Gottesman, a fondat o casă de investiţii proeminentă şi a fost unul dintre primii investitori în Berkshire Hathaway, conglomeratul multinaţional al lui Warren Buffet. A murit în septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

      Dr. Gottesman a declarat că medicii care se pregătesc la Colegiul de Medicină Albert Einstein continuă să "ofere cele mai bune îngrijiri medicale comunităţilor de aici din Bronx şi din întreaga lume". "Îi sunt foarte recunoscătoare regretatului meu soţ, Sandy, pentru că mi-a lăsat aceste fonduri în grijă şi mă simt binecuvântată că am avut marele privilegiu de a face acest cadou pentru o cauză atât de demnă", a adăugat ea”. - https://www.mediafax.ro/social/o-facultate-de-medicina-din-sua-a-primit-o-donatie-uriasa-studentii-nu-vor-mai-plati-scolarizarea-22281973

      Pana la urma despre asta e vorba. Cum se implica fiecare in bunul mers al lucrurilor. Romania, coplesita de impostura, prostie si coruptie, este la mana unor gasti ce au format partide politice, fac propuneri si impun candidati. Pe cine sa votezi? Pe ala condamnatul sau pe ala in curs de condamnare? Daca intre ei e unul mai „curat”, mai bine intentionat, nu e bagat in seama. Pentru ca la noi au trecere smecherii, cei care se descurca si guristii. Votul liber e o datorie civica, la noi castigat prin moartea a 1166 de oameni: „vom muri si vom fi liberi”. Si au murit. Si au venit Nicu si Marcel, ca sa vorbesc doar de prezent.

      La noi, oamenii de stiinta se cearta, nu fac donatii, nu sprijina tineri. Nu s-au hotarat care e mai stiintific. Nu mai stiu ce s-a intamplat ca n-am urmarit subiectul:
      „Scandal uriaș, cu plângeri penale și atacuri la persoană, în Academia Oamenilor de Știință din România, cu câteva zile înainte de alegerea unei noi conduceri. Fostul ministru al educației Ecaterina Andronescu vrea să devină șefa academiei și îl acuză pe Adrian Badea, actualul președinte, că îi blochează candidatura”. - https://www.digi24.ro/special/statul-la-stat/incaierare-pe-functii-intre-oameni-de-stiinta-ecaterina-andronescu-acuza-ca-i-s-a-blocat-candidatura-la-academia-politicienilor-2801055

      Si in alta ordine de idei:
      „WWF România împreună cu Eco Ruralis – Asociația Țăranilor și Țărăncilor din România și Federația Asociațiilor Apicole ROMAPIS lansează campania și petiția națională „To Be or Not To Bee” pentru a comunica urgența elaborării, adoptării și implementării unui plan național de acțiune pentru salvarea polenizatorilor, cu măsuri pentru fiecare domeniu/sector de impact, printre care agricultura, managementul spațiilor verzi din zonele urbane, educația și cercetarea.

      Având în vedere că declinul actual al insectelor polenizatoare conține indiciile unei posibile crize de ordin existențial, ce va afecta întreaga societate, fiecare om ce citește această știre este îndemnat să se alăture demersului prin semnarea și distribuirea petiției de pe pagina https://wwf.ro/campanii/tobee/”.

      Cati dintre oameni stiu despre asta? Putini, foarte putini. De ce? Pentru ca noi nu avem o societate civila activa, permanenta, vigilenta. Si nici o presa informata. Noi nu avem exercitiul democratic, pe noi ne ia somnul sau plictiseala imediat. Exact pe asta se bazeaza si politicul. Fix pe asta.

      O societate instarita si scolita este tot ce nu trebuie politicului romanesc. O societate instarita si scolita da o tara instarita si scolita. Si cand esti instarit si scolit incepi sa-ti pui si sa pui intrebari incomode. Adica, mai ai timp si de altele nu doar sa-ti numeri maruntul din buzunar.

      Imi pare rau ca raspunsul meu e lung, insa si subiectul este amplu.
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      "Declic" are peste 1,1 milioane de membri. Nu e chiar nimic. Dacă tot dați verdicte din îndepărtatele Țări de Jos (nu că n-ar fi corecte), tot "online" aveți ocazia să accesați și să participați la platforma respectivă. Că de truisme ne-am săturat.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Imi pare rau sa vad ca ati devenit foarte acid in dialogul cu mine. Nu stiu de ce. Intr-un comentariu chiar mi-am cerut scuze ca am fost poate prea categorica, dar in niciun caz nu v-am jignit. Daca considerati ca ati fost jignit de mine, va cer inca o data scuze.

      Despre donatii nu aduceam vorba daca noi nu am fi facut donatii lunare. Donam de mai multi ani, culmea, chiar catre Declic (cred ca sunt vreo 3 ani) si catre WWF Romania (cred ca de vreo 9 ani). La prima donatie am primit de la ei un ursulet de plus din colectia lor de plusuri WWF (1986 Panda – Symbol WWF- World Wide Fund For Nature).

      Era in sprijinul ocrotirii ursilor carpatini, din ce-mi mai amintesc. Au diverse campanii si poti sa adopti un animal (o specie), apoi poti dona permanent o suma, cat doresti. Donatia e ca un contract prin care cei de la ONG-uri retrag sumele convenite, lunar, din cont. Nu sunt sume mari, cat putem. Am mai donat unei asociatii care se ocupa de copiii cu probleme. Schizofrenie. Avem niste prieteni care o au pe fiica lor diagnosticata. Acum are 17 ani si nu pot sa va spun ce inseamna sa fii parintele unui copil cu asemenea suferinta.

      Nu ma cunoasteti, nu-mi cunoasteti familia, nu stiti nimic despre noi asa ca a fi repezita de dvs nu ma asteptam. Nu as fi discutata atat de clar daca eu nu as fi contribuit cu nimic, niciodata.

      Cand scriu aici, nu scriu sa ma lupt cu cineva, nu scriu pentru a ma certa cu cineva. Fiecare are opiniile sale si si le exprima prin comentarii. Nimic altceva. Comentariile mele nu au valoare, nu misca muntii, nu inspira oamenii. Sunt doar parerile mele exprimate destul de pertinent si cu argumente, consider eu.

      Faptul ca mi-am cerut scuze atunci, chiar daca nu gresisem cu nimic prin opiniile exprimate, dar am inteles ca am fost prea inflexibila si mi s-a parut incorect si am spus asta, dar nu vreau sa ajung sa-mi tot cer iertare pentru nimic important.
      Inca o data, scuze si sa incheiem aici. Multumesc.
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      M-am flambat pentru că ne certați că nu avem spirit civic. Și eu v-am spus că nu e chiar așa. Sper să nu vă supărați pentru că v-am dat un feedback onest. Știu, un milion de persoane nu sunt 10 sau 15 milioane, cum ar fi mai frumos. Și mă bucur că știți despre Declic, deci știți că nu stăm chiar atât de rău la capitolul civism.
      Și ne dați exemple de multimiliardari din SUA care donează miliarde... aici fiecare donăm cum și cât putem, redirecționăm cât avem dreptul din impozit, către ONG-uri etc. Da, nu avem donatori cu 9 cifre (nu ne așteptăm ca miliardarii români, gen Țiriac, să fie loviți de microbul filantropiei) dar "Am făcut un spital" cu banii celor care au donat, fiecare cât a reușit. Pentru asta merităm să nu fim certați.
      E rândul meu să îmi cer scuze dacă v-a supărat răspunsul meu.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Eu nu cert pe nimeni. Sa fie limpede. Ce fac romanii si cat contribuie ei la tot felul de campanii e problema lor, dar sa nu avem impresia ca suntem prea implicati si ca facem prea multe.

      Am avut doua veri la rand, in 2018 si in 2019, in care am participat ca voluntari (ca sa vorbim si despre asta) la adunarea gunoiului pe niste trasee din padurile de pe langa Targu Mures. Avem rude acolo si sunt intr-o asociatie. Si am mers cu ei. N-am vazut prea mare inghesuiala, in schimb munti de gunoaie, da. De astea am vazut, asa de implicati sunt romanii in protejarea naturii. Am gasit pe carari nebatute chiar si un monitor vechi de calculator. Din acelea de prin anii 90. A fost uimitor. Cum o fi ajuns tocmai in padure? Ne-am fotografiat cu el de parca era o relicva pretioasa. De ce e Romania sufocata de gunoaie? Daca oamenii nu mai trebuie trasi de maneca (nu indraznesc sa spun „certati”), inseamna ca stiu ce au de facut. Totusi de la munte, la mare, trecand prin campii, rauri, parauri, paduri gasim tone de gunoi aruncate la intamplare. De ce in nenorocita de Olanda nu gasim asa ceva?

      Am dat un raspuns dl-ui Francisc care pomenea de neimplicarea poporului roman.
      Da, neimplicarea este evidenta, nepasarea, lipsa de participare etc. Eu am remarcat ca totusi oamenii au reactionat la vot, dar ca nu au exercitiul protestului, ca nu se intereseaza de ce este in jur si asta se vede.

      Ca sunt un numar de persoane ce privesc lucrurile altfel, asta e normal. Nu putea sa fie 100% neimplicare. Normal ca sunt niste persoane fizice si juridice ce acorda importanta unor teme.

      Si da, am argumentat cu exemple uriase pentru a arata ca societatile puternice, dau oameni puternici, dar totodata societatile puternice au educat oamenii sa devina puternici, iar ei au intors in societate binele din viata lor.

      Nu toata lumea poate dona un miliard de dolari, dar exista in oameni o dorinta de a ajuta, de a actiona.

      Haideti sa fim mai critici cu noi, sa fim mai exigenti, sa fim mai pretentiosi si sa pretindem mai mult si mai bine de la guverne si de la noi si poate vom fi mai bine ca natie, ca nivel de trai si ca educatie civica si implicare in proiecte in numar cat mai mare. Asa va avea de castigat toata lumea.
      Eu mereu am fost autocritica cu mine si mereu i-am luat de exemplu pe cei din jurul meu care au reusit si mi-am dorit mereu sa fiu si eu ca ei. Nu cred ca asta-i un lucru rau.

      Si nu pot sa nu ma gandesc din milionul ala de oameni, cati traiesc in Romania si cati sunt din diaspora?
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      În România încă nu este o cultură extinsă pentru acțiuni de voluntariat sau dacă astfel de acțiuni există, nu sunt suficient de mult popularizate.
      În plus, veniturile per familie sunt în general mici, mult mai mici decât în occident. Astfel, cei cu bani puțini ori muncesc mai mult (inclusiv la al doilea job), în timp ce alții care câștigă bine sunt terminați după orele de program și numai de voluntariat nu le mai arde. Se știe că dintre statele membre UE, România este printre țările în care un angajat are cel mai mare număr de ore lucrate/săptămână. Sistemul este puțin mai complicat, cu mult prea multe variabile ca să putem avea pretenții de egalitate, de exemplu, între Olanda și România. Nașii mei sunt cetățeni olandezi și deși au avut job-uri care în România le-ar fi asigurat salariul minim pe economie, acolo câștigă mai bine decât un cuplu de profesori universitari de la noi. Desigur, ei își permit să participe în fiecare săptămână la acțiuni de voluntariat.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Sunt absolut perfect de acord cu dvs. Stiu si inteleg toate aceste aspecte. Avem rude, prieteni care indiferent ca sunt angajati sau angajatori, petrec timp la serviciu de dimineata pana seara.

      Am lucrat in Romania pana in 2016 si stiu cum e. Am fost economist pana mi-au iesit ochii din cap si in putinul timp liber faceam traduceri impreuna cu cumnata mea, absolventa de litere, dar cu aproape 7 ani mai mare decat mine. Lucram amandoua pana la epuizare, fara exagerare. Noptile tarziu. Aveam termene de predare. Ea era responsabila cu aducerea materialului de tradus si nu stiu cum facea ca aveam numai carti tehnice la tradus. Era un cosmar. Ceream relatii la ingineri ca daca spuneai ca la masina X daca apesi pe butonul Y face asfalt si de fapt facea limonada, erai direct responsabil. Eram inconjurate de tot felul de dictionare tehnice si bajbaiam in ele dupa interpretatrea corecta a tuturor termenilor de specialitate.

      Stiu cum e sa stai la firma pana la 7-8-9 seara, mai ales in perioada declaratiilor, sa pui in aplicare toate tampeniile din contabilitate gandite peste noapte de tot felul de guvernanti imbecili. Am multe prietene care lucreaza in continuare in contabilitate si sunt cu nervii la pamant. Am prietene membre CECCAR si le-am intrebat de ce nu exista luari de pozitie clare, publice, proteste. Vedeti, aici intervine firea noastra, romaneasca: mai bine sa tacem si sa murim cu capul pe birou (chiar au fost cazuri, din pacate).

      De aia spun ca trebuie sa fim mai critici, mai pretentiosi, sa ne iubim mai mult sanatatea si timpul petrecut in afara serviciului, sa punem presiune, sa facem galagie. Altfel nu se va obtine nimic.
      Am plecat in Olanda cu mult trac si multe retineri, cu multe temeri ca nu o sa reusesc. Varul sotului meu era acolo de vreo 2 ani deja.
      Asa am ajuns si noi acolo, asa a venit si sotia lui. A fost neasteptat si minunat. Ne-a schimbat vietile, nu am de ce sa nu recunosc.

      Si cumnata mea a plecat in America in 2014. Era divortata si intr-o seara a primit un telefon de la fosta sa mare iubire plecat de prin 1995 in State cu parintii. Luase numarul de telefon de la niste cunostinte comune cu care tinea legatura si depana amintiri. Telefonul ala i-a schimbat viata. S-a dus la ambasada a luat viza de turist pe 10 ani si a plecat. Sunt intamplari marunte care iti schimba toata viata intr-o clipa.

      Cand povestesc ceva atat de personal aici, intr-un spatiu public, o fac pentru a povesti o experienta, a comunica ceva, a avea un comentariu cu un exemplu personal de viata. Poate am comentarii mai atipice, nu stiu.

      Avem prieteni din tari vestice, mutati in alte tari cum ar fi SUA, Japonia, Coreea de Sud. Fiecaruia i-a fost greu din anumite puncte de vedere sa ia o asemenea decizie, dar nici sa facem o drama. Sunt alegeri de viata, sunt destine si nu un stigmat.

      Si insist in continuare ca numai daca suntem critici si vehementi vom putea schimba ceva. Aici nu e vorba sa-ti critici tara, asa, de rautate sau de prostie, aici e vorba ca vezi si intelegi slabiciunile si greselile si coruptia si impostura si tot ce trage in jos Romania, si nu poti sa taci, sa nu zici nimic. Ar fi pacat si dureros sa ne facem ca nu vedem si sa ne mintim ca suntem bine. M-am obisnuit, dintr-o intamplare, sa scriu aici exprimand mai radical niste opinii si pareri pe care le exprimam pana de curand in particular, dar nu cred ca am sa mai continui prea mult.

      A tacea cui i-ar folosi? Guvernantilor care ne vor prosti si tacuti. Si ocupati cu neajunsurile si obositi si fara chef si fara timp si fara posibilitati materiale, fara putinta de a lua pozitie, de a sprijini, de a ne oferi voluntari intr-un proiect sau pentru o cauza, de a gandi mai atent la ziua de maine.
      Cum se spune: o viata ai, fa-o sa merite. A lasa pe cei ca Nicu si Marcel sa faca ce doresc, e o greseala.
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Aveți dreptate. Facem gălăgie numai când se depășește o anumită masă critică. Cum a fost cazul ordonanței care trebuia să-l scape pe Dragnea sau cum a fost cu anulare proiectului de exploatare la Roșia Montană. Cum se spune, mămăliga românească face greu explozie, dar și când face...
      • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult