Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mihail Hodorkovski: „Putin și-a pus cărțile pe masă. Nu trebuie să ne lăsăm intimidați de țipetele unui tiran care știe că pierde”

Mihail Hodorkovski

Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Anunțând anexarea ilegală, Vladimir Putin a manifestat un dispreț caracteristic față de adevăr. Anunțul a venit după referendumuri simulate. Acestea reflectă versiunea lui Putin a democrației. În viziunea lui Putin votul se desfășoară cu pușca și rezultatul este cunoscut de dinainte.

Discursul lui Putin pe tonul atacurilor nebunești la adresa Occidentului „satanic” a fost o altă încercare a lui Putin de a recâștiga inițiativa și de a distrage atenția de la faptul că pierde războiul într-un mod umilitor. Prin mobilizarea soldaților în rezervă, Putin a recunoscut înfrângerea. Și amenințările deja familiare ale utilizării armelor nucleare pot fi văzute și în acest context.

În mod clar, punctul de cotitură a venit

Putin a pus toate cărțile pe masă. Nu trebuie să ne lăsăm intimidați de țipetele tiranului care știe că pierde. În schimb, trebuie să ne sporim sprijinul pentru Ucraina. Trebuie să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a aduce înfrângerea lui Putin.

În același timp, Occidentul trebuie să ia măsuri pentru a sprijini și încuraja acei membri ai populației ruse care se opun ultimelor monstruozități ale Kremlinului.

Mihail Hodorkovski: Armata rusă este însângerată

Potrivit unor estimări, numărul total de ruși uciși și răniți de la începutul invaziei ar putea fi între 100.000 și 150.000 de oameni. Cam de această mărime erau forțele rusești inițiale.

Generalii ruși au subliniat în mod repetat, chiar și în public, că nu își pot atinge obiectivele. Disperarea lor a devenit clară când au apărut imagini cu prietenul lui Putin, Evgheni Prigojin, mergând în închisorile rusești pentru a înrola pușcăriași.

Și deși noua mobilizare este un răspuns la cererea generalilor, creează o mulțime de alte probleme, atât militare, cât și politice

Până acum, sprijinul publicului rus pentru războiul din Ucraina ar putea fi descris drept „lipsă apatică de interferență”. Aceasta a fost o problemă de care Kremlinul s-a ocupat, iar pe rușii obișnuiți nu i-a preocupat direct. Dar mobilizarea a trimis unde de șoc în întreaga societate.

Anterior, autoritățile erau în măsură să compenseze implicarea nu pe deplin voluntară a recruților cu o ofertă de subvenții generoase în cazul rănirii sau decesului acestora. În acest scop, au început cu cei din periferia săracă a Rusiei. Dar acest bazin de carne de tun s-a epuizat deja.

După mobilizare, războiul din Ucraina nu mai este ceva îndepărtat pentru rușii de rând

De aici sutele de mii de bărbați ruși cu vârstă de recrutare care încearcă cu disperare să fugă din țară. De ce ar dori acești oameni să rămână și să fie trimiși să înfrunte atrocitățile războiului? Războiul nu servește niciunui scop, decât capriciilor unui regim corupt.

De ce ar dori ei să devină criminali de război? Doresc ei să devină cadavre sau ambele, doar pentru a proteja bogăția, puterea și mândria lui Putin și a prietenilor săi gangsteri?

Mihail Hodorkovski: Mobilizarea se va intensifica

În plus, conscripția de 300 de mii este doar primul pas. În prezent, persoane din toate regiunile Rusiei și din grupurile sociale primesc notificări de mobilizare și este probabil ca mai mult de un milion de persoane să fie chemate până la începutul anului viitor.

Cu toate acestea, saturarea liniei frontului cu soldați slab pregătiți și chiar mai puțin motivați nu va duce la un succes militar mai mare. Va fi de necontrolat și pierderile vor fi catastrofale.

Capacitatea societății ruse de a tolera zeci și sute de mii de recruți morți nu este evidentă. În timp, formele pasive de protest, cum ar fi evitarea recrutării, se vor intensifica. Și pe măsură ce pierderile cresc și numărul dezertorilor crește și mai mult, protestele vor începe să ia forme mai agresive.

Există și alte amenințări interne, pe termen mediu, la adresa regimului. Vorbim despre sosirea în Rusia a cel puțin câtorva zeci de mii de oameni care dețin pretenții profunde, dar până acum reținute asupra soartei lor și care dețin acum arme, pregătire și experiență.

O repetare a anului 1917?

Mai mult, acest grup nu va fi format doar din ruși, ci și din separatiști înarmați din regiunile Ucrainei pe care Putin tocmai le-a „anexat” și cărora le-a acordat cetățenie rusă.

Nu va fi posibilă oprirea acestei hoarde armate, care să se retragă pe teritoriul Federației Ruse și să se deplaseze prin regiunile învecinate până la Moscova. Precedentul istoric din 1917 - atunci retragerea trupelor de pe front, în Primul Război Mondial, a dus la căderea regimului și preluarea puterii de către bolșevici, ceea ce poate servi drept model. Și acum ne putem confrunta cu un scenariu asemănător.

Toate aceste riscuri l-au împiedicat pe Putin să se mobilizeze devreme. Dar situația de pe front a scăpat de sub control. Mobilizarea, referendumurile false și declarațiile zadarnice de anexare sunt acte de disperare și slăbiciune. Occidentul trebuie să aleagă cum să le răspundă.

Un răspuns la mobilizare poate fi faptul că țările europene acordă azil celor care se abțin de la serviciul militar. De asemenea, Ucraina ar putea acorda azil rușilor care ar dori să lupte de partea ucraineană sau să-și susțină în alt mod efortul de război.

Azil pentru dezertori

În același timp, însă, Ucraina are nevoie de arme. Orice țară care poate face acest lucru ar trebui să le furnizeze. Este deosebit de importantă creșterea ofertei de arme capabile să elimine centrele de comandă și logistică la distanță.

Dar orice ar fi, acum nu este momentul ca Occidentul să-și îndulcească hotărârea de a lupta cu Putin. Este timpul să facă un pas. Nu există nicio „platformă de salvare” care să i se ofere. Nu există niciun mod elegant de a-l lăsa să declare o victorie.

Cei care susțin astfel de „soluții” nu-l înțeleg pe Putin. Sau mai rău, pledează pentru o politică de concesii către un dictator fascist pentru a încerca să-și reducă factura la gaz.

Cel mai eficient mod de a pune capăt șantajului energetic și amenințărilor nucleare ale lui Putin ar fi să-și înlăture în continuare forțele de invazie. Prin urmare, lumea trebuie să susțină acum forțele Ucrainei cu o intensitate mai mare decât oricând.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ce legitimitate are unul ca Hodorkhovsky, devenit mare opozant politic si contestatar dupa ce a facut (cum?) sub acelesi regim peste 15 miliarde de dolari ! si vreo 6 miliarde in bancile elvetiene !
    probabil din munca cinstita !
    • Like 0
  • Vuta mai vorbeste-ne despre cum ar trebuii sa vindem locuinta si sa bagam banii la bursa? Nimic ? Mucles? Ti-ai gasit alta arie de expertiza? Bravo!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult