Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Miliardele de euro care vor cădea peste noi de la Bruxelles - niște hârtii printate?

oameni pe strada - parc - Foto: Groșescu Alberto Mihai/ Shutterstock Editorial/ Profimedia)

Foto: Alberto Mihai Groșescu / Shutterstock Editorial/ Profimedia

Politicienii sunt cei mai buni vânzători din lume. Ei reușesc să păcălească aceiași oameni de un număr infinit de ori. 

Foarte mulți oameni sunt bucuroși că politicienii de la Bruxelles au hotărât să printeze niște hârtii și să spună că sunt bani.

Vor printa 750 miliarde de hârtii. România va primi 30 miliarde de bucăți de hârtie. Wow! Este o idee genială! Ah…stai…nu este o idee genială. 

Germania, Austria, Olanda, Danemarca și Suedia nu sunt de acord cu această idee „genială”. Cine sunt aceste țări? Sunt gospodarii Europei, cei care gestionează inteligent banii. Aceste țări știu că printarea de bani va duce la sărăcirea tuturor: țări, oameni. Se numește inflație.

Este ca și cum repetenți dintr-o școală hotărăsc ce se va preda în acea școală. 

Politicienii ar face orice. Mai puțin să gestioneze inteligent banii. Niciun politician nu spune „Nu avem nevoie să printăm hârtii, vom reduce cheltuielile sistemului bugetar. Nu avem nevoie de milioane de bugetari la Bruxelles, București etc. Nu avem nevoie de sedii gigantice care înghit sute de milioane de euro: sediile de la Bruxelles, Palatul Parlamentului etc. Nu avem nevoie de sute de senatori și deputați”.

Mesajul este că mai bine sărăcim toți, decât să-și reducă politicienii cheltuielile inutile. 

Românii sunt cel mai ușor de păcălit de către politicieni. Foarte mulți se bucură de acele miliarde ipotetice, deși de 30 de ani știm că România nu a fost în stare să ia banii de la UE. 

„Nebunie este să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți la rezultate diferite” - Albert Einstein

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Nu avem nevoie de sedii gigantice care înghit sute de milioane de euro: sediile de la Bruxelles, Palatul Parlamentului etc." ... aia zici ca ar trebui sa lucreze de acasa? :)))
    "Nu avem nevoie de sute de senatori și deputați" ...zici ca un Kim Jong Plm ar fi suficient?
    a mai incercat unul acum o juma de secol pe la noi... si a sfarsit prost!
    • Like 0
  • Fiti seriosi si reveniti-va, chiar mai aveti sperante?
    • Like 0
  • Ei, asta-i acum!!! Hai sa ne gandim cum sa-i verificam pe politicieni daca fac ce trebuie, nu sa negam sansa care pare ca ne este data. NOI suntem cei care trebuie sa nu dormim in ghete!!!
    • Like 1
  • Ei, asta-i acum!!! Hai sa ne gandim cum sa-i verificam pe politicieni daca fac ce trebuie, nu sa negam sansa care pare ca ne este data. NOI suntem cei care trebuie sa nu dormim in ghete!!!
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Si mai am o întrebare : Europa imprima 750 miliarde de hârtii colorate. Nu facem parte din clubul care a decis asta, nu avem mare lucru de spus.
    Însă . noi ar trebui sa primim, sa folosim cele 33 miliarde și sa spunem mulțumesc, sau nu? Pentru că până la urmă despre asta este vorba. Ar trebui sa refuzam doar asa, ca să-i facem o placere autorului?
    • Like 2
  • Parerist check icon
    Câte trilioane imprima americanii? Și ăștia ii sărăcesc pe toți, ca deh dolarul e dolar.
    Poltitica austerității a fost testata acum 10 ani în Europa iar rezultatele au fost discutabile. Deși și atunci au fost imprimați bani, ca să ii scoată din c..t fix pe cei care ne-au băgat în el.
    Și la urma urmei, TOTI banii actuali sunt "hârtii printate". Fiat currencies & stuff.
    • Like 1
    • @ Parerist
      Americanii tiparesc dolari, care sunt folositi ca moneda de rezerva, deci exporta inflatie. Dar e inflatie! O parte la altii, o parte in criptomonezi, imobiliare sau alte chesti speculative, cert este ca tiaprirea de moneda e doar o schema Robin Hood dar inversata, adica se ia de la saraci si se da la bogati. Dupa care socialistii urla ca e inegalitate!
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Pe zi ce trece mă mir de planeta pe care locuiesc. Evident, de nevoie, nu pentru că mi-am ales. Omul s-a născut cu plămâni, ochi, nas şi gură, însă nu cu bani. Banii sunt o invenţie omenească, nu un organ cu care omul e dotat din naştere.
    Aud mereu clişeul "nu s-a inventat un sistem mai bun".
    Păi inventaţi-l, fraţilor! Cine vă opreşte? Dacă banii nu mai merg, inventaţi altceva.
    Păi nu se poate!
    Dacă te plângi, sigur că nu se poate. Gândeşte creativ şi vino cu o soluţie.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult