Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mincinoasa nostalgie pentru o Românie care nu a existat vreodatã

tricolorul

„Ultimii bărbați adevăraţi au murit în Al Doilea Război Mondial.”

Propoziția asta meșteșugită scrisă de un vlogger cu ștaif dă de gândit unui cititor cult, care probabil că zâmbește condescendent la auzul legendelor cu geto-dacii neînfricați care au vorbit latină înaintea romanilor. Totuși, ascunde același mesaj pe care îl rosteau cănile văzute într-o tarabă cu suveniruri amenajată lângă o mănăstire: fotografia lui Ceaușescu întinerit și îmbujorat mai ceva decât Loredana Groza care zâmbea nostalgic dintre fotografia unui Aro și a unei Dacii 1300 roșii.

În Al Doilea Război Mondial poate că au murit ultimii bărbați care au mai asasinat câte un prim-ministru, au redescoperit virtuțile creștinismului autohton și au mai pus-o de câte un mic pogrom. A mai fost pe urmă unul „bărbat între bărbați și erou între eroi”, dar tot înainte de război se născuse și el, dar scăpase ca prin minune de la moarte pentru a ne arăta calea până în ’89. Adică bărbați dintr-o bucată, nu ca ăștia din ziua de azi, cărora le împușcă vreun austriac mândrețea de urs din pădure că ei nu sunt în stare să țină o pușcă în mână. Ba, așa cum mai vedem prin fotografii rostogolite pe facebook alăturate unora cu actori macho din alte vremuri spre rușinoasă comparație cu cei de azi, se dau câte doi pe o trotinetă și privesc tâmp la vreo mașinuță electrică.

De aici și până la „decadentul Occident” e doar un pas cât o falsă implicație logică. Și atunci, oare nu ar fi mai bine să scăpăm din ghearele acestui putred Vest care ne-a amăgit cu caramele și ne-a adus în casă pedofili şi corporații care ne fură bogățiile? Noi avem dreapta credință, nu ne temem nici de covid, suntem români verzi ca Zelea Codreanu şi Nea Nicu care a plătit cu viața că ne-a plătit datoriile.

Trăim o întoarcere la temele anilor ’80, cu acel național-comunism nord-corean care ar fi trebuit să ţină de foame și de libertate. Readuse în actualitate de tipi isteți şi preoţi iubitori de țară care îl omagiază pe Antonescu, de televiziuni ale infractorilor și bloguri de care ar fi fost mândri băieții de la propaganda de odinioară.

Adevărat că şi progresiștii noştri parcă le dau o mânã de ajutor: pe când unii ne amăgesc cât de bărbați eram odată, ceilalți îl aratã cu degetul pe Orban (Viktor, sinistru personaj) că nu dorește ca elevilor unguri să li se vorbească de homosexualitate și rostogolesc, la rându-le, fotografii cu stadioane luminate în culorile curcubeului. Sau îi pun la colț pe fotbaliștii care nu doresc să îngenuncheze pentru a-și cere iertare unor victime generice pentru ceea ce au făcut politicienii occidentali de odinioară. Victimizarea minorităților parcă e noua politică europeană și orice am face noi, majoritatea, parcă nu e suficient pentru a-i împăca. „Pidosnici de-ăştia vreți?” ne-ar întreba rânjind bãrbaţii de odinioară care ne-au lăsat o țară...

În ce mă privește, nu cred că bărbații sau femeile adevărate vor muri vreodată. Al Doilea Război Mondial i-a învățat doar că, pentru binele celorlalți, trebuie doar să își mai sacrifice dragostea câteodată fiindcă, altfel, copiii lor vor trăi într-o lume monstruoasă în care pentru majoritate vor vorbi doar câţiva. Dar, pentru ei, pentru curajul, recompensa și iubirea lor, întotdeauna va exista Parisul.

Pentru ceilalţi, mincinoși sau progresiști, vor exista Moscova şi bătrânul Marx, oriunde s-ar ascunde el şi orice chip va fi luat. Adică o lume mică, populată de orgoliile lor care îi împiedică să viseze măcar o noapte de dragoste la Casablanca.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Occidentul a fost totdeauna "decadent". Nu însă atunci când românii îi tot așteptau pe americani să vină. Ori când râvneau la bunătățile din occidentul ăla putred ( nu ei îi spuneau așa, nu, pentru ei era pământul făgăduinței numai că nu puteau ajunge acolo, ci propaganda de stat din vremea aia).
  Simplă metoda, veche de când lumea, nu numai din anii '80: unul cu veleități de dictator are nevoie de un dușman. Dacă nu-l are îl inventează. Și-l arată poporului ca acesta, speriat, să se adune în jurul dictatorului-salvator ca găinile speriate de uliu.
  Că acuma se cântă pe toate drumurile " pușca și cureaua lată " înseamnă nici mai mult nici mai puțin o încercare de îndobitocire a unor oameni naivi și ușor manipulabili din partea unora care tare și-ar dori să devină tătucii națiunii. Pe care o vor desprinsă din contextul european ca legislația europeană să nu-i mai poată ajunge. Niște oameni mici dornici de putere, ca Dragnea, Orban (Viktor), etc, etc. De aia pozele alb-negru cu elevi în bănci din facebook cu mesajul " ce carte se făcea odată" - pozele nu surprind și frigul din clase - ori " ce oameni frumoși erau odată " ori cât de decadentă e lumea de azi, dle! Circulă chiar un trucaj ordinar cu un trup de femeie urât îmbrăcată, bine, mai degrabă dezbrăcată cu un cap de bărbat și nu oricare ci președintele Ucrainei! Nu s-a prins aproape nimeni de făcătură dar aproape toți înfierau cu mânie proletară decadența și putreziciunea lumii de azi.
  Oamenilor li se induce constant ideea că societatea actuală e praf, că ce bine era odată iar mesajul implicit e dorul după un tătuc care să preia hățurile, dle, să ne absolve de orice responsabilitate ori necesitate de a lua decizii. Ori Doamne ferește, de a gândi! Să ne scape, dle, de putregaiul occidental, de firmele străine care sug sângele poporului, de decadență și homosexuali.
  • Like 1
 • "Victimizarea minorităților parcă e noua politică europeană și orice am face noi, majoritatea, parcă nu e suficient pentru a-i împăca."

  Nu, noua politică europeană este respectarea minorităților în conformitate cu principiul egalității de șanse și de tratament. Nicăieri în țările europene normale și democratice minoritățile nu sunt victime, fiindcă nu sunt discriminate, ci beneficiază cu adevărat de drepturi și libertăți democratice și de egalitate de șanse și tratament, căsătoriile și familiile LGBTQ+ sunt la fel de recunoscute ca orice alte căsătorii etc. etc. Minoritățile sunt victime numai la noi în etern înapoiata Românie și în câteva țări europene la fel de înapoiate sau și mai înapoiate ca ea, codașele Uniunii Europene!
  • Like 1
 • "Trăim o întoarcere la temele anilor ’80, cu acel național-comunism nord-corean care ar fi trebuit să ţină de foame și de libertate. Readuse în actualitate de tipi isteți şi preoţi iubitori de țară care îl omagiază pe Antonescu, de televiziuni ale infractorilor și bloguri de care ar fi fost mândri băieții de la propaganda de odinioară."

  În spatele și în fruntea deșănțatei propagande ultrareacționare și ultraconservatoare legionaro-fasciste, deviaționist-ceaușiste, ultranaționaliste, xenofobe, antisemite, anti diversitate, retrograde și fundamentaliste se află "serviciile", sau în orice caz oameni din "servicii". Misiunea lor este precisă: prostirea și manipularea poporului în scopul abaterii de la socialismul autentic marxist-leninist, prosovietic și internaționalist. Oriunde apare un grup socialist, comunist, muncitoresc etc., apar imediat și securiștii de serviciu, la început cu propaganda ceaușistă, urmărind să perpetueze minciuna ordinară că deviaționismul ceaușist ar fi același lucru cu socialismul sau cu comunismul. Pasul următor este trecerea de la ultranaționalismul ceaușist la cel antonescian, de aici încă un pas spre legionaro-fascism, cu tot cu aberațiile lui mistico-religioase de tip fundamentalist, iar de aici se ajunge la femeia de "servicii", șoșoaca securistă, la partidul aur-olacilor, neamul românesc, românia unită și alte asemenea creații neosecuriste.
  • Like 0
 • check icon
  #legionariihaurinafaralegii #comunistiipsdinafaralegii
  • Like 4
  • @
   Se poate să începem cu comuniștii care reprezentau minorități în România de atunci și de acum ? Că, doar, aceștia au venit pe tancurile rusești din al doilea război mondial și ne-au făurit viitorul- prezent !!
   • Like 0
  • @
   Dan check icon
   Cred ca, se acorda ,mare atentie ,lucrurilor mici .Adica ne preocupa mai mult interesul fata de minoritatii decat interesul de majoritari ,
   -- Nu ,agreez politica ruseasca ,dar ,trebuie sa-l citez pe rov, Putin ;
   --- In Rusia traiesc ,multe minoritati dar ei trebuie sa vorbeasca limba noastra rusa, caci ei ,au venit la noi si au nevoie de noi !
   • Like 1


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult