Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În preajma alegerilor din SUA, am făcut un experiment. Am urmărit activ conturi ale unor rusofili, antivacciniști, xenofobi, misogini, legionari. Iată ce am descoperit

Make America great

Foto: Bryan Dozier / Shutterstock Editorial / Profimedia

Capitoliul devastat, asfixiat de praf de pușcă, înecat de gaz lacrimogen, infiltrat cu bombe și cocktail-uri Molotov și pătat cu simbolul rasist al steagurilor confederate; congresmani terifiați, închiși în birourile lor; săli de ședință ocupate cu forța de naziști, șamani sau conspiraționiști care își propun răsturnarea violentă a rezultatului unui vot democratic recent încheiat. Acum 4 ani, aceste imagini ar fi putut reprezenta cel mult un decor imaginar dintr-un scenariu tras de păr al unui film patriotic aproape ridicol, marca Michael Bay.

Astăzi, această imagine reprezintă realitatea. O realitate halucinantă, dar, din păcate, explicabilă. Insurecția dementă instigată, planificată și susținută de (încă) președintele Donald Trump nu este doar o ieșire din scenă reprezentativă al celui mai inadecvat și distructiv președinte american, ci și o metaforă perfectă a mandatului său, auto-intitulat drept „cel mai bun prim mandat din istorie al unui președinte american”. Pagubele comise de acesta la nivelul principiilor, valorilor sau ideilor democratice au căpătat în final un echivalent în plan concret – distrugerea fizică a unuia dintre simbolurile democrației americane - sediul legislativului Statelor Unite. 

Cu siguranță, asta nu înseamnă nimic pentru Trump. Este un președinte care nu acceptă și nu înțelege democrația. Acum, democrația nu-i mai servește la nimic, doar îl încurcă. În consecință, o bună parte dintre susținători săi, inclusiv cei care au invadat Capitoliul, nu vor democrație. Îl vor pe Trump, chiar și reinstaurat cu forța. Alimentat de acest fanatism, Trump a încercat în mod real să se reinstaureze președinte fie cu ajutorul Armatei, fie solicitând pe față falsificarea rezultatului alegerilor. Refuzat de fiecare dată, a recurs la soluția extremă – asediul violent al Capitoliului. Iar asta nu s-a putut face decât printr-o masă de manevră – câteva mii de fanatici și-au riscat viețile, iar 4 dintre ei și le-au pierdut în această mascaradă înfiorătoare. Ei au fost figuranții de sacrificiu într-o ultimă încercare disperată de a pune în operă agățarea de putere a unui om căruia nu i-a păsat niciodată decât de propria persoană. Trist mod de a muri...

Un astfel de fanatism de tip kamikaze nu poate fi provocat decât de către figuri politice nocive, autoritare și populiste. Timp de 4 ani, discursul înveninat al președintelui american a semănat mai degrabă cu cel al unui lider de juntă militară: o campanie sistematică de instigare la ură și intoleranță împotriva oricui nu era de acord cu el. Narativul său simplist, vulgar, care înfiera pericole și amenințări închipuite, a avut mereu o constantă: dezbinarea. Trump este probabil singurul președinte american care nu a rostit niciodată fraza aparent banală „voi guverna pentru toți americanii”. Mai mult, nu s-a referit niciodată la țara pe care o conduce cu formula Statele Unite, ci doar cu America, inclusiv în celebrul său slogan.

Radicalismul său a avut și are desigur un scop în principal electoral – atragerea unui electorat inadaptat, frustrat și dezamăgit. În plan secundar însă, a fost o tactică menită a ascunde vidul care îl caracterizează - superficialitatea, inadecvarea și nepriceperea, expuse din plin cu prilejul crizelor pe care le-a întâmpinat, cel mai relevant exemplu fiind gestionarea dezastruoasă a pandemiei de COVID-19.

În preajma alegerilor din Statele Unite, am făcut un mic experiment. Am urmărit activ timp de câteva zile conturi ale unor categorii cât mai diferite de „bula” mea: rusofili, nostalgici ceaușiști, colaboratori deconspirați ai fostei Securități, dacopați, antivacciniști, xenofobi, misogini, homofobi, legionari, ultranaționaliști anti-UE și anti-NATO și, bineînțeles, negaționiști ai pandemiei. Am urmărit ce spun politicienii condamnați pentru corupție, infractorii dovediți, pușcăriașii care au devalizat bănci sau fonduri de investiții, dar și apărătorii și susținătorii lor. Am citit (cu greu) articolele de opinie ale tuturor speciilor abjecte de jurnaliști: șantajiștii dovediți, mincinoșii prinși în fapt, propagandiștii mafiei politico-economice, distribuitorii de serviciu de fake news sau "invitații Sputnik/Russia Today". Chiar și pe Mircea Badea. Am vrut să văd cum se poziționează populiștii și ultraconservatorii de extremă dreaptă finanțați de Rusia, dar și dictatorii care amenință zi de zi democrația peste tot în lume: Marine Le Pen, Salvini, Nigel Farage sau Jair Bolsonaro. Am monitorizat declarațiile celor mai aberanți și periculoși conspiraționiști din SUA, precum Alex Jones, ale rasiștilor proclamați, precum David Duke (ultimul conducător al KKK) sau ale fanilor Hitler care semnează articole în Breitbart. Absolut toți, fără excepție, l-au susținut pe Trump. Spune-mi cine te susține, ca să-ți spun cine ești.

Toate aceste specimene s-au regăsit într-un personaj care, înainte de toate, este Impostorul Suprem. Niciunul dintre pretextele pe care le invocă pentru a fi sprijinit nu are bază în realitate.

Este Trump un ocrotitor al valorilor creștine? Multiple mărturisiri ale unor foști colaboratori arată că președintele SUA lua în derâdere și ridiculiza liderii conservatori religioși. De altfel, aproape două treimi dintre americani consideră că Trump nu este o persoană religioasă și sub jumătate consideră că este creștin.

Este Trump un apărător al familiei tradiționale? Trecutul său nu prea îl recomandă, ba din contră. Vedetă mondenă cu două divorțuri la activ și cu copii din trei căsnicii, Trump s-a declarat în 1999 pro-avort, ba chiar există zvonuri că ar fi și finanțat multiple întreruperi de sarcină ale unor partenere pasagere.

Este Trump un republican? Acum da. Dar este probabil cel mai “nehotărât” lider republican din istorie. Într-o țară în care traseismul politic e cvasi-inexistent, Trump a reușit performanța de a schimba patru partide în nici 20 de ani. La momentul inaugurării președintelui Obama în 2009, acesta era coleg de partid cu actualul șef de stat. Trump a fost democrat între 2001 și 2009, după ce anterior fusese timp de doi ani în Partidul Reformist. Înainte să treacă la Republicani, a mai zăbovit un an și prin Partidul Independent, între 2011 și 2012. Anterior, mai fusese membru al Partidului Republican în două rânduri: între 1987 și 1999, respectiv între 2009 și 2011.

Este Trump un patriot? Cu siguranță clamează asta, dar în cel mai greu și dureros moment al Americii din ultimele decenii, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, prima reacție a actualului președinte american a fost să se laude că, după prăbușirea turnurilor gemene, deține acum cea mai înaltă clădire din Manhattan.

Este Trump un promotor al păcii? Fanii lui spun că nu a pornit războaie, dar asta este o judecată superficială. Retragerea precipitată a trupelor americane din Siria i-a lăsat pe kurzi (aliații SUA) victime sigure, încolțiți pe de-o parte de turci, iar pe de alta de armata lui Bashar al-Assad. Urmarea este că zona este controlată acum de Iran, Turcia și Rusia, iar conflictul persistă, ceea ce provoacă continuarea migrației în masă a sirienilor.

Este Trump un susținător al economiei americane? Președintele american se laudă că a redus șomajul și că a creat locuri de muncă. Însă, obsesia creșterii dolarului a fost posibilă prin majorarea taxelor pentru importuri care, deși au ajutat economia locală, au mărit prețul materiilor prime, ceea ce a făcut ca produsele americane să nu mai fie competitive la export. În concluzie, Trump a creat locuri de muncă în industrii primare, dar a sacrificat locuri de muncă în industrii avansate – o viziune protecționistă, prin care a sacrificat viitorul în favoarea prezentului.

În consens cu impostura care-l caracterizează, Trump a pierdut alegerile pentru că s-a încăpățânat să insiste cu un narativ puțin credibil – lupta împotriva amenințării comuniste/marxiste/socialiste. Consultanții președintelui au încercat să ascundă virajul abrupt al Partidului Republican către extrema dreaptă prin promisiunea că Trump scapă America de un rău și mai mare: extrema stângă. Însă, avându-l drept oponent pe Joe Biden, un centrist moderat și flexibil, apropiat de unele cercuri republicane, mesajul GOP s-a lovit de o inadecvare evidentă. Traducând doctrinar orientarea lui Joe Biden în termeni europeni, acesta se regăsește mai degrabă într-o zonă de centru-dreapta creștin-democrată.

Prin scenele ireale de la Capitoliu, Trump, care teoretic ar putea în viitor să mai ocupe funcția de președinte pentru încă 4 ani, și-a semnat cel mai probabil decesul politic. Chiar și cei mai fideli colaboratori ai săi, precum Mike Pence sau Mitch McConnell, l-au abandonat, dezicându-se de el. Este probabil singura veste bună a acestui final de mandat, care mai adaugă încă 4 victime pe “conștiința” Impostorului Suprem.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ma uit cati sustinatori are inca Trump in Romania. Ii acorda cele mai speculative circumstante atenuante. Zici ca se vorbeste de scenarii SF. De ce sa ne mai miram ca se gasesc mereu impostori care sa ocupe functiile de varf la noi. Se pare ca poporul asta vrea. Gargara incompetenta si fudulie fara fundament. Nu degeaba PSD ia inca jumatate din voturi. Atata timp cat te dai cocos, mergi țanțoș si scoti flatulatii pe gura, esti pasibil de a coagula sperantele si nevoia de gudurat a multor romani. Trist.
  • Like 6
 • După atâtea cercetări v-au scăpat imaginile cu prezența în Capitoliu a reprezentanților Antifa. Oare simpatizau cu Trump?
  • Like 0
  • @ Piroska Zagyva
   Filbert check icon
   Da, da, era plin de negri pe acolo, cred ca la aia te refereai. Daca nu, cum de i-ai vazut doar tu pe antifa de la, probabil, mii de kilometri distanta iar trumpitii furiosi de la fata locului nu i-au bagat in seama?
   • Like 3
 • Tinere Alin Iliescu, eu zic sa nu te avanti asa drept cu capul in perete.
  Chiar crezi ca toti cei peste 70 milioane de votanti Trump sunt tampiti? Crezi ca sunt ca pesedistii nostri care voteaza visceral? Stiu ei bine de ce se tem. Si eu stiu, dar ma abtin sa detaliez. Oricum, voiau sa aleaga raul mai mic, ca si multi dintre noi.
  • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Filbert check icon
   Nu stiu ce crede tinarul Iliescu insa eu stiu ca votantii trumpiti sint timpiti.
   Seamana uimitor de bine cu votantii pesedelei, ca tot i-ai amintit, adica sint needucati, rasisti, xenofobi si homofobi. Bingo!
   • Like 5
 • Trump nu este politician! El este om de afaceri si d aceea acest articol ar trebui sters imediat de pe platforma Republica! Si tineti minte ca cei mai tineri vor trai destul de repede intr-o America totalitara, la cheremul banului, cu care vor fi rezolvate toate problemele dupa model rusia, china, coreea de nord, iran....
  • Like 1
  • @ Mihail Plinga
   Totalitar in sensul de dictatorial sunteti dumneavoastra ca dictati sa fie scos articolul de pe platforma Republica. Cand de fapt articolul e perfect scris. Este adevarul pur. Ce va tot temeti de totalitarism? E mai bine dictatura unuia ca Trump, de o mitocanie insuportabila si care minte in continuu numai in interes personal, calcand pe orice norma a bunului simt? Fabulati de dragul unuia ca el, spunand ca nu stiu ce totalitarism vine in America?
   • Like 1
 • mi - am permis sa numar categoriile investigate (am presupus ca fiecare eticheta reprezinta ceva distinct) si cred ca mi-au iesit cca 37, in cateva zile, presupunand ca in fiecare categorie (erau pluraluri, de regula) au fost mai multe materiale (cat sa dea greutate statistica studiului) - 37 ori nr de persoane dintr-o categorie ori cateva zile , mi se pare o munca titanica,
  cum toti reiese ca erau la unison , poate doar asta a facut studiul fezabil in timp real!
  • Like 1
 • Ce vad in articol este doar o insiruire de etichete aplicate unor oameni, etichete destul de jignitoare si majoritar neadevarate, care nu rezolva problemele de fond, ci le escamoteaza. Jalnic, din partea unui jurnalist / contributor / whatever. Trump a fost votat de 75 de milioane de americani, carora aceste etichete ale dlui Iliescu ar putea foarte bine sa nu le placa si sa le considere mincinoase. Sau e mai usor sa le aplici (etichetele) doar romanilor care il simpatizeaza pe Trump sau macar achieseaza la spusele lui despre patriotism, natiune, interese nationale, familie, etc.? Or fi acestea valori false, demne de a fi sterse din Istorie la fel cum sunt daramate azi statuia lui Columb, ale generalilor confederati sau non-confederati? Asta e maoism in stare pura, sunteti constienti?
  • Like 5
  • @ Gabi Vlad
   Minți prin omisiune, trolule cu profil fals.. Cîte voturi a avut Biden? Altfel spus, cîte voturi au fost anti-Trump? Aha, așa mă gîndeam și eu.
   Maoism? Măcar ai idee ce reprezintă cuvîntul?
   • Like 7
  • @ Gabi Vlad
   Nu e vorba de cate milioane de americani a fost votat, ci de cum s-a comportat, si asta s-a vazut de la mare distanta pentru orice om cu un IQ normal: pueril, incompetent, incapatanat, cu un discurs de tot rasul - pai sa stii ca Ceausescu vorbea mai bine.... problema se pune cati din acesti 75 de milioane de votanti Trump au fost dezamagiti de prestatie..... Si apropos, SUA au 312 milioane de persoane, asa ca cele 75 de milioane nu reprezinta chiar o majoritate zdrobitoare....
   • Like 6
  • @ Gabi Vlad
   Da, au fost peste 70 de milioane de americani care l-au votat, pentru ca au crezut ca Trump chiar face SUA great again. Fie din incultura(in cele mai multe cazuri, americanii urasc oamenii cultivati, urasc elitele intelectuale), fie din meschinarie si disperare dupa bani si totala xenofobie(nu au empatie pentru alte tari, avand impresia ca America e natiune separata, nu creata, de fapt, de restul lumii care si-a trimis oamenii acolo), fie din caracter josnic si gregar care si-a gasit idolul in mitocanul de Trump, fie din prostie pura, luand toate minciunile lui drept adevar....
   • Like 4
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Mai baiatule, tu pe ce lume traiesti, ca nu esti nici roman si nici american!?
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Maoism? Daca luam de bun ce striga cu disperare maistrul IC, USR+ = maoism.
   • Like 0
 • Analiza este superficiala, cu ifose "stiintifice". "Experiment".
  • Like 7
  • @ Liviu Catana
   Pentru că așa ai decis tu? :))))))))))))))
   • Like 7
  • @ Liviu Catana
   Analiza e foarte corecta. Trump e mitocania insasi. Chiar si pentru asta si nu era cazul sa mai fie reales.
   • Like 7
  • @ Adriana Negruti
   Este un punct de vedere dar mai sunt si alte perspective! Si ca sa tii minte - sa stii ca atitudinea lui antiglobalizare l-a mancat! Tu stii cine si de ce vrea sa mute toata economia planetara in China? Eu nu stiu inca!
   • Like 0
  • @ Mihail Plinga
   Delia MC Delia MC check icon
   China însăși?...
   Make China great again!
   Make communism great again!
   • Like 1
 • Paul check icon
  Lăudabilă inițiativa de a sintetiza fie doar și câteva dintre carentele lui Trump, dar totuși care este sensul acestui articol?

  Cei care îl disprețuiesc și cărora le repugna imbecilul oranj sunt familiarizați cu tâmpeniile lui, votanții republicani normali la cap s-au lămurit cine e Trump cel mai târziu in urma evenimentelor din ultimile zile, iar celor 10-20% din electoratul american care sunt trumpisti convinși li se fâlfâie... Pentru acești sărmani retardati Trump este zeul suprem al realității lor in care 1+1=3,5. La ei nu se poate ajunge nici cu argumente raționale nici cu argumente emoționale deoarece nu au capacitatea intelectuala de a le procesa.

  La urma urmei, dpdv științific aceștia reprezinta un grup foarte interesant, care ar trebui studiat. In mod clar pot face mult rau societății, dar nu cred ca sunt oameni rai ci doar prosti in sens patologic, nu vreau sa ii insult. Sunt prosti și probabil ca o consecință creduli, crezand fără sa cerceteze tot felul de baliverne și mai au și tendința sa caute vinovații pentru frustrările izvorate din insuccesele cauzate de propia prostie oriunde altundeva numai la ei înșiși nu, neavând inteligenta necesar pentru a dezvolta o capacitate de reflecție.

  Pe mine m-ar interesa o discuție despre calea de urmat pentru a ajunge la acești oameni - care exista in orice societate, nu doar in SUA. In mod clar nu pot fi ignorați și nu trebuie marginalizați.
  • Like 6
  • @ Paul
   La noi li se zice „votanți AUR”.
   • Like 5
  • @ Paul
   Ultimul paragraf il contrazice logic complet pe penultimul.
   • Like 0
  • @ Paul
   Sensul este de a destupa mintile confuze care au cascat gura in acesti ani si tot se mai indoiesc ca Trump merita sa fie inlaturat de la Casa Alba....
   • Like 2
  • @ Paul
   Da, probabil ca peste 4 ani vor vota si americanii un AUR!
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Am zis!
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Am zis!
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Paul check icon
   De ce?
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Paul check icon
   Problema este cum sa ajungi la acele minți confuze...
   • Like 1
  • @ Mihail Plinga
   Paul check icon
   N-ar fi rau ca americanii sa aibă pe lângă republicani și democrați un AUR al lor și eventual și un partid comunist. In felul asta s-ar evita derapaje populiste atât la democrați cât și la republicani.
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Paul check icon
   Exact, iar in Germania acest tip de votant, voteaza AfD și in Franța FN, in Italia LN, in Ungaria FIDESZ, șamd. In majoritatea cazurilor exista alternative conservatoare (in Ungaria și Italia mai puțin decât in alte părți, dar totuși). In USA însă pentru acesti votanți se zbat republicanii și pentru a ii atrage au aruncat întreg partidul către drepta populista. E cam ca și când Sosoaca ar fi președintele României din partea PNL...
   • Like 1
  • @ Paul
   Delia MC Delia MC check icon
   Că cine se aseamănă se adună...

   USA, în țara cu un cult al libertății și democrației, susținătorii lui Trump vor, nici mai mult nici mai puțin decât abolirea democrației. Căci asta înseamnă încercarea lor disperată: Trump să iasă, egal cum. Democrația a dat naștere unui curent periculos generat de ignoranță. Ce ar fi însemnat pentru o lume întreagă, ce semnal ar fi fost? Greu de imaginat.

   În legătură cu aceștia, cam greu. Fiindcă ar însemna reîntoarcerea lor la școală, practic imposibil. O soluție pe termen lung, educația. Măcar pentru tineri. Din ceilalți, mai puțin tineri, o parte, cei capabili de a învăța - plus foarte important, să-și dea seama că s-au înșelat- s-ar putea schimba. Dar rămân irecuperabilii. Care din orgoliu, lene, vor rămâne neschimbați. Aici intervine societatea în general care printr-o masă critică poate înclina balanța și echilibra astfel de tendințe.
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult