Foto: Profimedia Images
Ceea ce face Vladimir Putin zilele acestea are o logică. E adevărat, una bizară, dar tot logică e. Culmea, deja a ieșit ceva bun din asta. Uneori, trebuie să pleci de lângă elefant ca să vezi elefantul.
Unul dintre cele mai reușite momente din spectacolele de stand-up ale lui Dave Chappelle nu are nicio treabă cu comedia.
Omul povestește cum un adolescent de culoare de 14 ani pleacă din Chicago, ca să-și viziteze niște rude în Mississippi (unde rasismul era în floare) la începutul anilor ’50. Numele acelui băiat era Emmett Till.
Ajuns în Mississippi, acesta este răpit de patru albi, bătut, mutilat și ucis. Motivul: Emmett ar fi fluierat când a trecut pe lângă o femeie albă, la intrarea într-un magazin.
La proces, așa-zisa victimă a hărțuirii sexuale, Carolyn Donham, a declarat sub jurământ că așa s-au petrecut lucrurile.
Adolescentul de 14 ani a devenit instant o figură emblematică în lupta împotriva rasismului dusă de persoanele de culoare din America. Practic, moartea lui a reprezentat începutul mișcării.
Chappelle o spune mai bine în spectacolul său: „Dacă mișcarea noastră pentru drepturile civile ar fi fost o mașină, cadavrul acelui băiat ar fi reprezentat benzina premium care a împins-o înainte”.
Evident, comediantul se arată copleșit de moartea băiatului, dezgustat de cruzimea ucigașilor, revoltat de crima oribilă care a îngrozit America.
Dintr-o dată, americanii au devenit conștienți că lucrurile nu mai puteau merge așa, că trebuia începută o luptă crâncenă cu rasismul. Moartea unui copil schimba întreaga paradigmă în care funcționase societatea.
Mulți ani după aceea, aflată pe patul de moarte, Carolyn Dunham a mărturisit că a mințit sub jurământ la proces. Nu fusese agresată de acel băiat. Minciuna ei, absolut oribilă, a dus la o tragedie înspăimântătoare.
Iar acum intervine geniul lui Chappelle. După ani de zile în care a urât-o pe acea femeie pentru incalificabila ei faptă, el a înțeles că, de fapt, acea minciună a transformat lumea într-un loc mai bun.
Mințind, Carolyn Dunham a provocat o crimă care a declanșat, aproape imediat, lupta pentru drepturile civile dusă de persoanele de culoare din America.
„Cum ar putea o minciună să facă lumea un loc mai bun? E o nebunie! Și totuși, așa s-a întâmplat. Acea minciună a făcut posibil ca eu să am o viață minunată, a făcut posibilă această noapte”, spune Chappelle.
La final, el face o paralelă între acea poveste și Donald Trump, președinte al Americii în 2017 (anul în care avea loc show-ul), arhicunoscut pentru rasismul pe care-l promovează:
„Simt că acest nenorocit ar putea fi minciuna care să ne salveze pe toți, pentru că nu m-am simțit niciodată mai american decât atunci când îl urâm împreună pe acest nenorocit". (“I feel like this motherfucker might be the lie that saves us all because I have never felt more American than when we hate on this motherfucker together. Jesus Christ, it’s brutal”).
Ei bine, probabil că dacă Chappelle ar face un show astăzi și ar folosi povestea de mai devreme, n-ar avea decât să schimbe numele lui Donald Trump cu cel al lui Vladimir Putin.
Poate că nemernicul ăsta, care a pornit un război împotriva unei țări independente, ucigând oameni nevinovați, amenințând cu atacuri nucleare o lume întreagă, este minciuna de care lumea întreagă avea nevoie pentru a se uni.
Pentru că asta se întâmplă zilele astea. Oroarea pe care a declanșat-o Putin a adus laolaltă Europa, America și întreaga lume liberă. Cu toții, ne-am unit în ura pentru acest individ, pentru sistemul pe care el îl reprezintă.
O invazie brutală a condus, iată, către ceva bun, care schimbă cu totul lucrurile. Moartea acelor oameni nevinovați are un rost: suntem împreună, umăr lângă umăr, împotriva ororii.
America, Uniunea Europeană, Germania, Franța, Marea Britanie și multe alte state ajută Ucraina cu fonduri, armament, trupe, provizii. Cu toții suntem uniți de aceleași principii: lupta împotriva violenței, a autoritarismului, a unui sistem represiv care ucide în fiecare zi.
Dincolo de toate, suntem împreună împotriva unui individ, întruchipare a răului absolut. Chintesență a violării drepturilor umane fundamentale.
D-aia Putin ar putea fi minciuna de care cu toții aveam nevoie. Ca să simțim că suntem împreună în timp ce-l urâm la unison pe acest nenorocit fără pereche.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Românii nu au fost în stare să scrie în cărţile de istorie nici măcar o pagină completă despre Revoluţia din '89, sau despre Procesul de Condamnare a Crimelor Comunismului. Dar, o mare majoritate sunt nostalgici după socialism şi încă mai votează cu CIUMA ROŞIE.
Din păcate România este plină de nişte votanţi care sunt viciaţi prin dezinformare şi incitare la ură. Mafia-Media spală creiere zilnic. Astfel slăbeşte încrederea oamenilor într-un Preşedinte care a fost ales democratic. Mafia-Media slăbeşte premeditat măsurile de prevenire a combaterii bolilor. Nu e zi în care Mafia-Media nu critică Uniunea Europeană, firmele multinaţionale, băncile străine, „investitorii afacerişti”, „samsarii capitalişti” şi „jandarmul planetei” (SUA). De parcă tot ce nu provine din rusia sau china reprezintă neapărat un duşman.
În momentul de faţă toată lumea de bună credinţă ar trebui să-şi dea seama cui serveşte propaganda păguboasă inoculată zilnic de către Mafia-Media.
După o condamnare oficială a comunismului, în mod automat ar trebui să urmeze ceea ce nu s-a petrecut în România din păcate; o aducere în faţa instanţei a tuturor celor vinovaţi de subminarea intereselor ţării noastre. Criminalii şi provocatorii să fie pedepsiţi. Statul trebuie să nu mai protejeze foştii călăi şi actualii aşa-zişi (pretinşi) idioţi utili. Este datoria statului.