Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu, a refuzat să aloce 10 milioane de lei din fondul de rezervă pentru vaccinarea copiilor anti-rujeolă și anti-poliomielită pe motiv că nu a fost explicată urgența situației

Un document publicat de G4Media arată că, în luna august, ministerul Finanțelor, condus atunci interimar de Florin Cîțu, a refuzat să aloce bani pentru programul de vaccinare a copiilor, din Fondul de rezervă bugetară, pe motiv că Ministerul Sănătății nu a explicat de ce e vorba de o cheltuială urgentă sau neprevăzută.

Ministerul Sănătății solicita zece milioane de lei pentru continuarea vaccinării copiilor cu vaccinurile împotriva tuberculozei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei și difteriei, însă Ministerul de Finanțe a restituit proiectul neavizat. „”Potrivit prevederilor art. 30 din Legea privind finanțele publice, Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite, pe bază de hotărâri ale guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar. Având în vedere că finanțarea programelor naționale de sănătate, respectiv a Programului național de vaccinare, se derulează în fiecare an de către Ministerul Sănătății, ar fi fost necesar ca Nota de fundamentare să cuprindă argumente care să răspundă cerințelor prevederilor menționate mai sus. De asemenea, atragem atenția asupra faptului că răspunderea asupra justificării urgenței și caracterului neprevăzut al cheltuielilor revine exclusiv inițiatorului”, se arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.”, se arată în adresa către Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăila, l-a acuzat sâmbătă pe premierul Cîțu că a refuzat să deblocheze bani și pentru alte chestiuni esențiale ce privesc sănătatea populației. precum plata personalului din centrele de vaccinare anti-Covid, pentru medicamentele din programele naționale (cancer, SIDA etc) și dotarea centrelor de ambulanțe.

Medicii, asistentele și registratorii din centrele de vaccinare nu și-au mai primit banii pentru munca prestată din luna mai, iar Florin Cîțu a susținut că nu înțelege cum au rămas aceștia neplătiți.

„Domnul prim-ministru ne spune că nu înţelege cum de s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi”, a replicat Ioana Mihăilă.

Ea a susţinut că în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată cu număr de înregistrare la cabinetul premierului, i-a prezentat situaţia financiară a Ministerului Sănătăţii, spunându-i că nu sunt suficienţi banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

În ceea ce priveşte salariile personalului medical, i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de Minsiterul Sănătăţii a crescut, prin suplimentarea acestuia, în Serviciile judeţene de Ambulanţă, în DSP şi crescând numărul de medici şi asistenţi în Unităţile de Primiri Urgenţe, la aproximativ 75.000 de persoane. De asemenea, am explicat în adresă, că în ceea ce priveşte programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinarea împotriva COVID-19 vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru TBC şi bolnavii cu HIV, a fost informat încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile Covid. Acţiunile prioritare, cele care vizează finanţarea secţiilor ATI şi a celor care tratează marii arşi era precizat că fondurile alocate de 240 milioane lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane lei decât în 2020”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătăţii a prezentat şi situaţia centrelor de vaccinare.

„Pentru personalul implicat în procesul de vaccinare, i-am spus că este nevoie de suplimentare având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit cu această destinaţie. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare”, a precizat Ioana Mihăilă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciprian check icon
    Acesta este viitorul guvernator al BNR: rău-platnic prin alte țări, în curând ne va semna bancnotele.

    Traiască povestea de dragoste Iohannis-Cîtu, pentru binele tuturor românilor!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult