Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu, a refuzat să aloce 10 milioane de lei din fondul de rezervă pentru vaccinarea copiilor anti-rujeolă și anti-poliomielită pe motiv că nu a fost explicată urgența situației

Un document publicat de G4Media arată că, în luna august, ministerul Finanțelor, condus atunci interimar de Florin Cîțu, a refuzat să aloce bani pentru programul de vaccinare a copiilor, din Fondul de rezervă bugetară, pe motiv că Ministerul Sănătății nu a explicat de ce e vorba de o cheltuială urgentă sau neprevăzută.

Ministerul Sănătății solicita zece milioane de lei pentru continuarea vaccinării copiilor cu vaccinurile împotriva tuberculozei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei și difteriei, însă Ministerul de Finanțe a restituit proiectul neavizat. „”Potrivit prevederilor art. 30 din Legea privind finanțele publice, Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite, pe bază de hotărâri ale guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar. Având în vedere că finanțarea programelor naționale de sănătate, respectiv a Programului național de vaccinare, se derulează în fiecare an de către Ministerul Sănătății, ar fi fost necesar ca Nota de fundamentare să cuprindă argumente care să răspundă cerințelor prevederilor menționate mai sus. De asemenea, atragem atenția asupra faptului că răspunderea asupra justificării urgenței și caracterului neprevăzut al cheltuielilor revine exclusiv inițiatorului”, se arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.”, se arată în adresa către Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăila, l-a acuzat sâmbătă pe premierul Cîțu că a refuzat să deblocheze bani și pentru alte chestiuni esențiale ce privesc sănătatea populației. precum plata personalului din centrele de vaccinare anti-Covid, pentru medicamentele din programele naționale (cancer, SIDA etc) și dotarea centrelor de ambulanțe.

Medicii, asistentele și registratorii din centrele de vaccinare nu și-au mai primit banii pentru munca prestată din luna mai, iar Florin Cîțu a susținut că nu înțelege cum au rămas aceștia neplătiți.

„Domnul prim-ministru ne spune că nu înţelege cum de s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi”, a replicat Ioana Mihăilă.

Ea a susţinut că în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată cu număr de înregistrare la cabinetul premierului, i-a prezentat situaţia financiară a Ministerului Sănătăţii, spunându-i că nu sunt suficienţi banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

În ceea ce priveşte salariile personalului medical, i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de Minsiterul Sănătăţii a crescut, prin suplimentarea acestuia, în Serviciile judeţene de Ambulanţă, în DSP şi crescând numărul de medici şi asistenţi în Unităţile de Primiri Urgenţe, la aproximativ 75.000 de persoane. De asemenea, am explicat în adresă, că în ceea ce priveşte programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinarea împotriva COVID-19 vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru TBC şi bolnavii cu HIV, a fost informat încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile Covid. Acţiunile prioritare, cele care vizează finanţarea secţiilor ATI şi a celor care tratează marii arşi era precizat că fondurile alocate de 240 milioane lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane lei decât în 2020”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătăţii a prezentat şi situaţia centrelor de vaccinare.

„Pentru personalul implicat în procesul de vaccinare, i-am spus că este nevoie de suplimentare având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit cu această destinaţie. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare”, a precizat Ioana Mihăilă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciprian check icon
    Acesta este viitorul guvernator al BNR: rău-platnic prin alte țări, în curând ne va semna bancnotele.

    Traiască povestea de dragoste Iohannis-Cîtu, pentru binele tuturor românilor!
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult