Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Medicii și asistentele din centrele de vaccinare sunt neplătiți de mai bine de două luni. Ministerul Sănătății: Banii vor veni după rectificarea bugetară

Centru de vaccinare

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ultima remunerație primită de personalul centrelor de vaccinare a fost cea aferentă lunii mai, acuză medici și asistenți din mai multe județe din țară, în condițiile în care imunizarea populației împotriva Covid este o prioritate națională.

„Ultimii bani i-am primit la sfârșitul lui iunie - începutul lui iulie pentru luna mai și de atunci nimic. Centrele funcționează în permanență, oamenii se pot vaccina fără programare, iar noi suntem tot timpul acolo, de la începutul la sfârșitul programului. Dacă cineva vine să se vaccineze la ora 19, nu poate să găsească centrul închis, noi suntem acolo. Am lucrat de Paște, de Rusalii, de Sfânta Maria, noi nu avem sărbători și nu suntem plătiți. Pentru că există un interes scăzut pentru vaccinare, încercăm să convingem cât mai mulți oameni să vină - mergem pe sate, dăm telefoane la toți cunoscuții pe care îi avem, ca să nu aruncăm dozele”, spune un asistent medical din județul Caraș-Severin. 

Potrivit legii, un medic care lucrează într-un centru de vaccinare primește 90 de lei impozabili pe oră, un asistent medical 45 de lei impozabili pe oră, în timp ce un registrator, 20 de lei impozabili pe oră. Însă încă de la demararea campaniei de vaccinare aceștia au fost remunerați mereu cu întârziere. 

În urmă cu câteva zile, un medic coordonator al unui centru de vaccinare din Prahova, din localitatea Boldești-Scăeni, amenința cu demisia pentru că nu mai fusese plătit de pe 22 iulie pentru munca din luna mai. „Nu am primit banii pe orele prestate de muncă. Tot colectivul este nemulțumit, tot colectivul cere acești bani iar eu o să fac o adresă către Primărie. în care o să anunț că îmi suspend activitatea începând din 1 septembrie”, a declarat medicul Rareș Garofeanu pentru TVR.

Deși centrele de vaccinare se află sub coordonarea primăriilor, banii pentru plata personalului vin de la Ministerul Sănătății, prin direcțiile județene de sănătate publică.

Ministerul Sănătății a confirmat pentru Republica faptul că există întârzieri la plata personalului din centrele de vaccinare și a precizat că situația va fi remediată la rectificarea bugetară. „Banii vor fi plătiți după rectificarea bugetară, există fonduri prevăzute și, imediat ce îi vom primi, îi vom distribui către DSP-uri pentru plata personalului din centrele de vaccinare”, a declarat pentru Republica Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății, care a subliniat că vor fi achitate toate sumele restante.

Premierul Florin Cîțu spunea luni că rectificarea bugetară va fi aprobată în cursul acestei săptămâni.

O situație similară a existat în luna martie, când  coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, semnala faptul că până la acea dată medicii și asistentele din centrele de vaccinare nu fuseseră plătiți pentru munca prestată din ianuarie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Alo, dl. Catu, cel mai specialist epidemiolog la tarii si cel mai peformant finantist al tuturor timpurilor. Unde sunt banii?
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult