Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată țara, dar ne întristează aceste fenomene extreme”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că privește cu „îngrijorare și preocupare” fenomenele meteo din ultimele zile. „Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată țara pentru că solul și plantele au nevoie de apă, dar ne întristează aceste fenomene extreme. 

Urmărim evoluția și pe urmă vom face determinări în câmp și vedem gradul de afectare. Este prematur să facem estimări pe producții. Abia după ce vor trece aceste fenomene se iau probe din teren, se analizează, se vede gradul de afectare și efectul la nivelul țării. Din păcate, agricultorii țării românești întotdeauna lucrează sub zodia riscurilor”, a declarat Daea, citat de Agerpres

Vremea este foarte rece pentru această perioadă, iar potrivit News.ro 19 judeţe din estul, centrul şi nordul ţării au intrat, joi dimineaţă, sub avertizare cod galben de ninsori, ploi şi vânt. În regiunile estice şi centrale, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metri pătrat, în Moldova, în Transilvania şi la munte va ninge, iar vântul va atinge la rafală viteze de 55-65 de kilometri pe oră.

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, spune că deocamdată nu pot fi prevăzute pagubele pentru agricultură. 

„Nu putem avea estimări deocamdată, abia se produce fenomenul. În Moldova este totul alb, ninge de azi-noapte, iar culturile sunt sub zăpadă. Nu știu deocamdată ce se va întâmpla. Dacă nu ar fi temperaturi negative și ar rămâne pe plus, cred că nu ar fi nicio problemă pentru că zăpada se topește la 1 — 2 grade Celsius. Din păcate, se anunță că din această noapte și până duminică temperaturile vor scădea sub zero grade, iar la minus două grade, de exemplu, cu apă și zăpadă pe plante, mai ales la cele mici, la floarea soarelui și la rapiță, nu știu dacă le-ar face bine”, a spus el pentru Agerpres. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult