Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată țara, dar ne întristează aceste fenomene extreme”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că privește cu „îngrijorare și preocupare” fenomenele meteo din ultimele zile. „Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată țara pentru că solul și plantele au nevoie de apă, dar ne întristează aceste fenomene extreme. 

Urmărim evoluția și pe urmă vom face determinări în câmp și vedem gradul de afectare. Este prematur să facem estimări pe producții. Abia după ce vor trece aceste fenomene se iau probe din teren, se analizează, se vede gradul de afectare și efectul la nivelul țării. Din păcate, agricultorii țării românești întotdeauna lucrează sub zodia riscurilor”, a declarat Daea, citat de Agerpres

Vremea este foarte rece pentru această perioadă, iar potrivit News.ro 19 judeţe din estul, centrul şi nordul ţării au intrat, joi dimineaţă, sub avertizare cod galben de ninsori, ploi şi vânt. În regiunile estice şi centrale, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metri pătrat, în Moldova, în Transilvania şi la munte va ninge, iar vântul va atinge la rafală viteze de 55-65 de kilometri pe oră.

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, spune că deocamdată nu pot fi prevăzute pagubele pentru agricultură. 

„Nu putem avea estimări deocamdată, abia se produce fenomenul. În Moldova este totul alb, ninge de azi-noapte, iar culturile sunt sub zăpadă. Nu știu deocamdată ce se va întâmpla. Dacă nu ar fi temperaturi negative și ar rămâne pe plus, cred că nu ar fi nicio problemă pentru că zăpada se topește la 1 — 2 grade Celsius. Din păcate, se anunță că din această noapte și până duminică temperaturile vor scădea sub zero grade, iar la minus două grade, de exemplu, cu apă și zăpadă pe plante, mai ales la cele mici, la floarea soarelui și la rapiță, nu știu dacă le-ar face bine”, a spus el pentru Agerpres. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult