Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: „România nu va intra în niciun război în acest moment. România trebuie să fie pregătită doar pentru consecințele unui posibil conflict de la granița Ucrainei”

Vasile Dîncu, la emisiunea „În fața ta”

„România nu va intra în niciun război în acest moment”, declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. În opinia demnitarului, România trebuie să fie pregătită „doar pentru consecințele unui posibil conflict de la granița Ucrainei”.

„Nu putem să spunem cu siguranță dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru”, a punctat Dîncu.

El a amintit că NATO a anunțat, prin vocea lui Jens Stoltenberg, secretarul general Alianței, că nu poate fi vorba de o intervenție militară, pentru că Ucraina nu e membru al Alianței, „deci nu va fi vorba de un răspuns militar din partea asta”. 

„Deci din perspectiva asta, noi, România și NATO, nu vom intra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic, un blocking total poate va exista, dacă va fi un conflict. Dar în acest moment, la un război cald, ca să spunem așa, nu ne așteptăm”, spune Dîncu.

Moderator: O invazie a Rusiei în Ucraina e probabilă în perioada următoare?

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: Există șanse și este luată în calcul și această ipoteză a unei posibile invazii în cele două regiuni din Ucraina, Donețk si Lugansk.

„Chiar dacă la prima vedere unii au senzația că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război, noi ne pregătim pentru asta”

Moderator: Oamenii de obicei fug din calea războiului, a conflictului. Vă așteptați, ca o consecință a acestui conflict, în perioada următoare, dacă rușii intră în Ucraina, la un val de refugiați ucraineni în România?

Ministrul Apărării: Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict militar, migrații masive din calea războiului se pot produce și ne asteptăm și noi la acest lucru evident. Chiar dacă la prima vedere unii au senzația că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război, noi ne pregătim pentru asta, ne pregătim la nivelul NATO, toate țările din Europa și din Flancul Estic luăm în calcul acest lucru si ne pregătim serios pentru toate consecințele unei asemenea migrații. Suntem pregătiți în acest moment pentru o posibilă asistență pentru migranți din această perioadă. E o datorie umanitară asta. (...) Suntem pregătiți logistic pentru toate aceste situații.

Moderator: Ce ați vorbit dvs, în ultima săptămână, în calitate de șef al Apărării, cu comandantul suprem al Armatei, președintele României, despre situația de la granița României? Cât de pregătită e România, pe ce scenarii merge?

Ministrul Apărării: Există o anumită inhibiție în a vorbi din partea Armatei cu presa pentru pregătiri din două motive: unul e că sigur că aceste strategii sunt secrete, au regim de secret de stat și nu poți să faci o pregătire strategică la televizor, decât atunci când vorbești de componenta care înseamnă pregătirea populației pentru un posibil conflict - este singurul lucru despre care poți vorbi. În al doilea rând, orice încercare de a populariza foarte mult, de a dezbate foarte mult în acest moment această situație poate să dea semnalul unei escaladări din partea noastră a unor pregătiri insistente, a unei escaladări a situației.

Moderator: Nu ar trebui să iasă președintele României să vorbească cu oamenii? Noi am aflat ce se întâmplă de la președintele SUA și de la președintele francez care a spus că va trimite trupe în România.

Vasile Dîncu: Președintele României a vorbit despre această situație atunci când a fost la întâlniri la Bruxelles. Premierul României, am fost împreună cu dânsul la sediul NATO și a făcut o conferință de presă împreună cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, deci a vorbit despre asta. Președintele vorbește mai puțin decât ceilalți din sistem. Asta e ordinea piramidală până la urmă într-un sistem de apărare. În acest moment, al unor negocieri care s-au dus în mod accelerat la Geneva, la Bruxelles și în alte locuri, formatele Rusia - SUA - Europa, se comunică în general mai puțin cu populația. Comunici atunci când ai ajuns la un rezultat sau atunci când există un pericol, să spunem, pentru România. Nu era cazul în acest moment. Pregătirile noastre sunt pregătiri tactice și strategice care își urmează cursul și în momentele respective nu cred că merita să comunicăm cu tot sistemul de apărare, să comunicăm foarte des. 

Moderator: Și nici acum nu e un motiv de îngrijorare?

Vasile Dîncu: E un motiv de îngrijorare, dar credem că la nivelul opiniei publice nu e necesar să comunicăm mai mult decât s-a comunicat. Nu suntem în cazul iminenței unui conflict în care populația să fie implicată. (...) Există o disciplină comunicațională în cadrul oricărei alianțe politice militare pe care o respectă toată lumea. 

Întrebat cum numește ceea ce face Vladimir Putin cu Ucraina, ministrul Vasile Dîncu a declarat că este  o încercare a președintelui Rusiei de a „reconstrui simbolic” imperiul sovietic. 

„Este o încercare de a reface imperiul sovietic, URSS-ul, cu alte mijloace, cu mijloacele pe care acum le are nu numai armata, dar și folosindu-se de mișcări secesioniste, influențând cultura unor regiuni sau subregiuni care aveau o componentă rusească mai importantă, în planul mare pe care de fapt îl urnărește și prin revendicările unui spațiu-tampon, care să vină până la zidul Berlinului, ca să zic asa, toate țările care au intrat după 1997 să fie scoase de fapt sau neutralizate de tot. Plus ceea ce se întâmplă în Asia, în zona de dincolo de Urali sau în zona Asiei de Sud. Deci tot ce se întâmplă este de fapt o reconstrucție nu numai simbolică, dar și culturală a bazelor sistemului sovietic. (...) Putin vrea să reconstruiască simbolic această zonă, are nevoie și din punct de vedere politic, poate că și din punct de vedere economic e foarte important acest lucru”, a spus Vasile Dîncu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Situația este în schimbare... Imperiul rus prin 1990 era în degringoladă, pierdea controlul asupra țărilor din estul și centrul Europei pe care le,, convinse să îi devină aliate.
    Rusia, pe atunci numită URSS, sub conducerile lui Gorbaciov, asasinul soților Ceaușescu, și apoi a alcoolicui Elțîn, a întrat în disoluție... Practic s-a dezmembrat.
    Dar venirea la putere a lui Putin, explozia prețului petrolului a generat revirimentului Rusiei.
    În același timp SUA, inițial pe,, cai mari " a început eput să decadă. Ocuparea Irakului și mai apoi a Afganistanului au,, dăulat-o".
    Ce este azi SUA? O putere cu aspirații imperiale sărăcită de costurile generate de 20 de ani de ocupare a Afganistanului... După unii, cam 2000-4000 miliarde $!!!
    Azi SUA ar vrea să exporte hidrocarburi spre Europa și să scoată Rusia din piață, dar azi, Rusia are o alternativă la asta! China. China are nevoie de hidrocarburi și are cu ce plăti. Cel mai mare gazoduct leagă Rusia de China.
    La noi, pe la România, este indolență și incompetență maximă. Teoretic, eu, un boșorog, aproape 62 ani, sînt încă ,, rezervist ", am aflat asta anul trecut. Presupuneți că Armata s-a ostenit să mă apeleze telefonic să afle dacă mă mai,, țin balamalele" ? NU.
    Sînt un boșorog plin cu comorbidități și Armata mă are pe lista cu mobilizabili?!
    Să fac ce?
    Sîntem,, pregătiți "să primim refugiați din Ukraina...Unde vor fi cazați? Cu ce vor fi hrăniți? Vorbe...
    • Like 0
  • nicu check icon
    Monument al prostiei.
    • Like 1
  • 'Sa implicam populatia' - Singura implicare este aceea de a va da un sut in cur. Credeti ca noi suntem prostii sa ne ducem la razboi sa va aparam pe voi - sa puteti fura in continuare si dupa.
    Daca romania intra in razboi, singurul inamic valabil sunt partidele traditionale.
    • Like 3
    • @ Adrian Chirita
      Probabil nu va fi cazul de niciun război acum pentru România. Dar e trist să vezi atitudinea unor compatrioți în cazul ipotetic al unui război. S-au învățat mulți să considere că e POATE acceptabil (in extremis) să mergi să lupți într-un război doar dacă ești super-mulțumit de situația din țară, respectiv de conducerea de moment a țării. Ei bine, nu-i așa. La război se apără ȚARA, nu conducerea efemeră a ei. Mă întristează când văd lipsa totală a patriotismului și a spiritului de sacrificiu, frica de moarte și de orice inconveniente, comoditatea grețoasă și lipsa tăriei de caracter, sub pretexte de tot felul, inclusiv pretextul lipsei atașamentului la politica internă dezastruoasă de moment. Dar țara a existat începând de mult timp și sperăm că va mai exista și în alte condiții, mai bune, fără legătură cu canaliile care o conduc într-un moment sau altul. Și în final, țara reprezintă mai mult decât conducerea dezastruasă, de moment, a ei. Țara suntem noi. Dacă vreodată vom lupta, vom lupta pentru noi și pentru urmașii noștri, în primul rând. Dar dacă pentru unii e mai simplu să plece unde le e mai ușor de moment, să se fofileze, atunci când vremurile sunt grele.... asta e, fiecare cu caracterul lui și buna / reaua lui credință....
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Like.
      • Like 0
  • Marius check icon
    N-avem nici un motiv de ingrijorare. Ca n-avem nici cu ce, nici de ce.... Si nici ministru al apararii. Asta-i o caricatura de partid...... ca si partidul!
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult