Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mircea Geoană, după ce Moscova a cerut retragerea NATO din România și Bulgaria: Este treaba NATO unde și în ce configurație ne așezăm prezența militară în țările aliate

Mircea Geoana.

Foto: Getty Images

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri la Digi24 că „nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO”.

„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: Nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu e problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe propriul teritoriu. Ceea ce spunem Federației Ruse e că este totalmente anacronic și este o întoarcere în timp, istoric vorbesc, către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin suveran independent și democratic din Europa. Aceasta este zona cu adevărata linie roșie, nu cea de care vă spune șeful diplomației de la Moscova”, a declarat Mircea Geoană la Digi24.

Declarația secretarului general adjunct al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord vine după ce Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a spus că Rusia vrea să obțină de la Occident prevederi care presupun plecarea forţelor militare NATO din România şi Bulgaria.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu e problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe propriul teritoriu."

    Păi cei 127.000 de soldați ruși de care se face atâta caz sunt propriile forțe ale Federației Ruse, pe propriul teritoriu. Restul, adică vrăjeala unei invazii a Ukrainei de către Federația Rusă, e doar povestea drobului de sare...
    • Like 0
  • Cererea Rusiei este 50% tupeu şi 50% nesimţire. Nu exită pe planeta noastră o naţiune ma lipsită de caracter decât naţiunea rusă. Chiar dacă unii se supără, Putin şi Lavrov (şi nu numai ei) aruncă această imagine asupra întregii naţiuni.
    România este o ţară membră NATO, ca atare trupele NATO sunt la ele acasă. Să le ceri să plece e ca şi cum le-ai da afară din casa lor. Poţi să ceri astfel de lucruri idioate doar atunci când ştii clar că nu se poate, însă vrei să întreţii o stare de conflict. Specialitate URSS/Rusia.
    • Like 1
  • Ciumegul asta maine ar sarii in tabara rusa daca ar avea ceva de castigat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult