Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, după ce a fost provocat de moderator să spună un vers din Eminescu: „Cel mai mare poet CARE l-a dat România”

Daniel Breaz

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a vorbit la Digi24 despre ce reprezintă pentru el „ca român, ca și cadru didactic” poetul Mihai Eminescu. Exprimarea demnitarului a lăsat, însă, de dorit.

„Pentru mine ca om, ca român, pot să spun, ca și cadru didactic....eu consider, așa cum consideră foarte multă lume, că este practic cel mai mare poet CARE l-a dat România, cel puțin până în momentul de față (corect „pe care l-a dat” - n.r.). O operă extraordinară”, a spus ministrul Culturii.

Daniel Breaz s-a arătat iritat atunci când a fost întrebat dacă are în minte niște versuri de Mihai Eminescu și dacă le poate recita și a făcut mai multe cacofonii.

Daniel Breaz: Una dintre poeziile care cred că este în mintea fiecărui român e Luceafărul. Bine, nu toată, că nu știu câți dintre români pot să reproducă această poezie. Este extrem de lungă. Cred că câteva versuri din Luceafărul există în mintea fiecărui român.

Cosmin Prelipceanu: Și cu ce semnificație? Dacă ne și spuneți versurile...

Daniel Breaz: Acum ce facem aici? Suntem la o oră de română, în care să fac comentariul literar al versurilor?

Cosmin Prelipceanu: V-am spus că vrem să ajungem la Daniel Breaz omul.

Daniel Breaz: Da, îmi place să citesc, îmi place să citesc poezie, îmi place să citesc și un roman bun, dar niciodată nu am fost omul care să facă comentarii literare.

Cosmin Prelipceanu: Ne spuneți câteva versuri din Eminescu? Importante pentru dumneavoastră.

Daniel Breaz: Pot să vă spun un singur vers. Suntem aici la o oră de limba română sau la un examen de bacalaureat? Pot să spun un vers, atâta vreau să spun, ca să vă satisfac și dumneavoastră plăcerea sau dorința de a vedea dacă cunosc un singur vers: Cobori în jos luceafăr blând.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • puaahhhh...eu vreau sa mi depun CV-ul pt MInistru al Culturii. "Ca si" cadru didactic, va rog indreptati ma catre ghiseul potrivit, Pe acest "ca si" cadru didactic nici macar "ca si" profesor nu l-as pune sa ma invete ceva vreodata... tara lu'Dancila
    • Like 1
  • Altă perlă: "ca și cadru didactic". Adică "ca și cum ar fi cadru didactic", pentru că asta înseamna "ca și".
    Ce caută "și" acolo. Aha, ca să evite o cacofonie.
    Nu putea să spună "în calitate de cadru didactic"?
    Dar dacă nivelul de lectură este limitat, atunci nici vocabularul nu este prea bogat.
    • Like 3
  • De ce va deranjeaza prostii ce ne conduc?Meritam altceva?
    • Like 0
  • Max Max Max Max check icon
    mare ti-e gradina, Doamne, si multi prosi in ea...........
    • Like 0
  • Nici asta nu-i mai breaz decat Pop, sau Dancila. Sunt toti, o apa si-un pamant. Oare ce iese daca le amesteci?
    • Like 1
    • @ Boby Take
      GabiC check icon
      noroi
      • Like 0
    • @ Boby Take
      Guvernul Romaniei,o echipa condimentata cu impostura,incultura si in plus la unii foarte multa obraznicie si tupeu.Sa nu care cumva sa contrazica lozinca :"pentru ca putem"
      • Like 2
    • @ Rodica Isop
      - rodicuto, dupa semnele de punctuatie, se lasa spatiu. - s-a invatat asta in scoala primara, la disciplinele caligrafie-dictare, mai tarziu la gramatica ....... este inadmisibil sa uiti treaba asta .......
      • Like 0
  • gri check icon
    Indrazneste sa crezi in Romania !
    • Like 0
  • Au astia vreun ministru care in clasele elementare ( de gimnaziu, liceu si mai departe sa nu mai vorbim) a primit calificativul "bine" la limba romana? Daca ar trebui sa explic unui copil intelesul zicalei "a tunat si i-a adunat" , as exemplifica cu guvernul Romaniei. Cu ce drept imi hotarasc astia, mie, modul de viata, normele dupa care sa traiesc?
    • Like 4
    • @ Ana-Eugenia Manea
      gri check icon
      " pentru ca pot" .
      Următoarele alegeri nu mai stam acasă strâmbând din nas " ca toți sunt la fel "
      • Like 2
    • @ gri
      Exact,iată că nu toți sunt la fel!
      Cum s-au adunat în PSD prostia,incultura,hoția și ticăloșia,mai rar!
      Rar de tot!
      • Like 0
  • Ar fi comic daca n-ar fi trist.
    • Like 1
  • "bine si argumentat" - ceva 'comentarasi' mai putem gasi, cu putina cultura generala poti critica orice, dar specialistii s-au rarit serios, criticii si specialistii, chiar numai la nivel mediu in destule domenii, s-au pipernicit serios, brejii nu-s breji nici macar daca poarta acest nume sonor-atributiv ....... de Eminescu era vorba ? - eu constat aproape numai epigoni peste tot si pe tot plaiul dacic ....... in schimb avem o gramada de biblioteci pline cu diplome de tot soiul .......
    • Like 0
  • Da' stiu ca a zis unu' si bun !! :))).....MDa....desi nu suntem la limba ,,care" este romana ( sau ,,pe care" ??...n-are importanta) - omul a zis un vers !! - Si e doar un biet ministru, nu un geniu !!!....
    aaa - CUM ??Comentarii literare ?? - Nooo - niciodata !! Citesc....DA....poezii multe ( si nu doar titlul !!)- da' nu am fost omu' care sa fac comentarii literare !!
    Mda - sunt doar minstrul culturii...si am ajuns aici pentru ca am fost ascultator si nu am comentat niciodata ceea ce am citit !! Adica - asa cum fac la partid - nu comentez la ce ordona ,,sefu' !! Asa ca nu.....comentez......nici chiar literar. Chiar daca vad ca mi se cere sa redau un vers - eu ....consider ca eu un ,,comentariu literar" si cum nu fac comentarii literare ( sau neliterare) asa nu voi recita vreun vers.......
    Ei bine hai.....ca uite - unul l-am dibuit dupa vreo cateva ,,coteli" - Un vers, care pentru mine si pentru multi betivi de prin baruri , inseamna mult. Oare trebuia sa zic - ,,un vers pe care pentru mine......" ?? - Off.......las-o dreacu' da ,,jmekereala" cum ar zice Giovani Becali.... - Deci un vers pe care il spun ...sau care il spun acum si ,,pe care este" - Cobori in jos luceafar bland !
    Daaa !! Un vers extraordinar !! - Are asa......o putere de stopare !!! Adica - gata! Dupa ce l-ai spus nu mai stii nimic!! Adica ,,ca si continuarea"" - ,,alunecand pe o raza...." - se uita dom'le !!
    ,,Ca comentariile se fac la ora de romana"......Aaa - ,,Ca si comentariile se fac..." - Mamaaa, tot nu imi iese incercand sa evit cacofoniile astea - fac mai rau......desi sunt cadru didactic.....Sau mai exact sunt ,,ca si un cadru didactic".....altfel nu as fi asa de aburit la minte......DA! Asa e - sunt ,,ca si cadru didactic si ca si ministru" cum ar zice spuma zoaiei politice romanesti..
    Pai pana si Liviu Pop jubileaza acum !! E si firesc - pai ce ? El era agramat dar el era ,,decat" la M.Educatiei....mnah - incepatorii.....cei ce se formeaza abia, mai merge cate o perla ! - Da' asta, ar zice chiar si Liviu Pop - Pai aici e M.CULturii dom'le !!
    Aici mizilicuri ,,,care" vs. ,,pe care" sau ,,ca si" vs. ,,ca" (care ar merge pe la Educatie )nu mai sunt rodul unor sfortari uriase ci vin de la sine.....
    Sigur - dl. ministru ,,cultural" probabil va zice ca ne legam de ,,fleacuri".....dar un necunoscator al sfintelor taine ale acuzativului....ori ale sensurilor lui ,,ca si" - nu ar putea fi ministru decat , cel mult la M. Educatie !! ( glumesc....dar probabil, viziunea psd cam asa e....).
    Am redactat gratuit aceste randuri - reprezentandu-l pe dl. L.Pop - fostul minstru al Educatiei.....
    De asemenea, unele fraze sunt atribuite ministrului C. (...)
    Iar cele de la sfarsit sunt ale ,,reprezentantului" gratuit si din oficiu al ambilor minstri ! (autorul)
    ICer multa iertare pentru unele lipsuri tehnice si/sau conceptuale.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult