(Foto: Facebook/Daniel Breaz)
Moderator:
- Dar o mamă singură cu doi copii nu este o familie?
Daniel Breaz, senator PSD:
- Nu. A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva şi nu mai este.
În urma evenimentului petrecut weekend-ul ce tocmai a trecut la cinematograful Hollywood Multiplex din București, s-a pornit la vale un bulgăre ce crește în fiecare zi. Situația nefericită de la cinematograf, în care a fost implicată familia mea, a adus în opinia publică o problemă mult mai gravă - discriminarea familiilor monoparentale în România.
Drept dovadă stau chiar declarațiile senatorului Daniel Breaz (PSD Alba) care a afirmat că nu știe despre existența familiilor monoparentale în România și a adăugat apoi că nu sunt familii, ci au fost familii.
Constituția, legea și noi, părinții singuri ai acestei țări, însă, dorim să îl contrazicem.
Căsătoria poate fi dizolvată. Doi soți fără copii formează împreună o familie până la momentul divorțului. Despre ei da, poți spune că au fost o familie, dar acum au divorțat. Dar nu putem spune același lucru despre o familie cu copii. Chiar și în urma divorțului, fiecare dintre părinți formază împreună cu copiii săi o familie.
Să nu confundăm familia cu căsătoria, între cele două nu este neapărat semnul egal. Dacă o familie formată din soț și soție se destramă și intervine un divorț putem spune că a existat o familie, dar acum nu mai există. Dar dacă o familie cu copii se destramă și intervine divorțul, între părinte și copil va exista mereu relația de familie. Fără excepție!
Constituția României
Art. 48 alin. 1 arată în prima teză că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre soți, iar în teza a treia arată că familia se întemeiază pe raportul juridic (drepturile și obligațiile) izvorât din calitatea de PĂRINTE, aici încadrându-se și categoria FAMILIEI MONOPARENTALE, astfel garantată de Constituție.
Legea 277/2010
"Art. 2. -
(2) Beneficiază de alocație și familia formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală. "
Am încercat să iau legătura telefonic toată ziua de marți (08.05.2018) cu domnul senator, fără succes, pentru a-i cere o declarație. Am trimis și un email care până la această oră încă nu a primit un răspuns.
Mai jos, conținutul email-ului trimis către domnul senator:
„Bună ziua,
Numele meu este Raluca Zdrobiș și îmi cresc singură copiii de 9 ani. Asta înseamnă că familia noastră este monoparentală.
Am ascultat ieri seară înregistrarea unei discuții pe care domnia dumneavoastră a avut-o la postul tv Realitatea TV în care declarați ca nu știți despre existența familiilor monoparentale în România. Și, mai mult, susțineți că nu sunt familii, au fost familii.
Este o afirmație jignitoare și umilitoare la adresa tuturor familiilor monoparentale din această țară și este cel putin îngrozitor ca afirmația vine din partea unui ales al poporului, pus într-o funcție din care ar trebui să muncească pentru acesta din urmă. Nu credeți? Funcțiile publice, domnule senator, nu sunt pentru confortul dumneavoastră personal, ci pentru a ajuta la confortul cetățenilor acestei țări. Tuturor cetățenilor, chiar și acelora care sunt părinți singuri. Să ne jigniți și să ne batjocoriți public, afirmând că noi împreună cu copiii noștri nu suntem familii, este absolut îngrozitor și de condamnat.
Doresc să vă reamintesc definiția familiei, înainte de toate:
De asemenea, legea 277/2010, cu privire la acordarea alocațiilor, definește la punctul doi tipurile de familie:
„Art. 2. -
(1) Beneficiază de alocația prevăzută la art. 1familia formată din soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună, denumită în continuare familie.
(2) Beneficiază de alocație și familia formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală.
(3) Se consideră familie în înțelesul prevederilor alin. (1) și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială."
Raportul de familie izvorăște din calitatea de părinte, în primul rând, dacă tot nu sunteți familiarizat cu conceptul de familie.
Vă rog frumos să nu mai confundați căsătoria cu familia, deoarece sunt două lucruri diferite. De asemenea, familia tradițională nu înseamnă doar doi soți. Dacă a fost sau nu întemeiată prin căsătorie, dacă relațiile de căsătorie au fost întrerupte la un moment dat sau dacă a intervenit decesul unuia dintre cei doi părinți care au pus bazele familiei, ce a rămas după separare, se va numi în continuare familie. Repet, raportul de familie izvorăște din calitatea de părinte, în primul rând, dobândit fie prin nașterea unui copil sau, legal, prin adoptarea acestuia.
Declarațiile pe care le faceți nu pot fi opinii proprii și private ca ale oricărui cetățean de rând, din simplul motiv că dumneavoastră nu sunteți unul.
Vă rog să veniți în fața poporului care v-a ales să stați în fruntea lui, într-o poziție de conducere, să vă cereți scuze public de la familiile monoparentale pe care le-ați desconsiderat, și cărora le-ați furat dreptul de a se numi familie, și să admiteți existența familiilor monoparentale din România.
Seară bună,
Raluca Zdrobiș
Cap de familie monoparentală"
Îmi doresc foarte tare ca domnul senator să revină la orice televiziune dorește dumnealui și să își ceară scuze față de familiile monoparentale pe care le-a jignit prin afirmația făcută. Să își ceară scuze de la părinți și de la copii deopotrivă și să admită în fața poporului că suntem familii.
Personal, sunt foarte rănită de reacția domnului senator, mai ales că vine în urma unui scandal fix pe această temă. Să nu ai pic de considerație față de niște oameni pe care ai ales să îi conduci mi se pare absolut îngrozitor. Trebuie să înțelegem, ca națiune, că nu este normal să îți bați joc de oameni și de sentimentele lor. Îndiferent dacă intră sau nu în șablonul pe care l-ai creat în mintea ta.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Să nu-i facem publicitate pomenindu-i numele, că nu merită.
Ca sa ne tina ocupati cu subiecte, PSD-ul abordeaza in mod intentionat linia dura bolsevica potentata si in simbioza cu bor :
- nu concubinaj
- nu avort (n-o sa dureze mult pana o sa apara si acest subiect)
- nu divort
Tuns regulamentar si fara plete. Aveti grija si ce muzica ascultati.
Despre alea mai grele gen LGBT nu mai vorbesc.
Nu ai voie sa iesi din norma. Altfel ajungi la rebuturi.