Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„S-a-ntâmplat ceva și nu mai este”. Un răspuns domnului senator Breaz, care susține că o mamă singură cu doi copii nu este o familie

Daniel Breaz

(Foto: Facebook/Daniel Breaz)

Moderator:

- Dar o mamă singură cu doi copii nu este o familie?

Daniel Breaz, senator PSD:

- Nu. A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva şi nu mai este.

În urma evenimentului petrecut weekend-ul ce tocmai a trecut la cinematograful Hollywood Multiplex din București, s-a pornit la vale un bulgăre ce crește în fiecare zi. Situația nefericită de la cinematograf, în care a fost implicată familia mea, a adus în opinia publică o problemă mult mai gravă - discriminarea familiilor monoparentale în România.

Drept dovadă stau chiar declarațiile senatorului Daniel Breaz (PSD Alba) care a afirmat că nu știe despre existența familiilor monoparentale în România și a adăugat apoi că nu sunt familii, ci au fost familii.

Constituția, legea și noi, părinții singuri ai acestei țări, însă, dorim să îl contrazicem. 

Căsătoria poate fi dizolvată. Doi soți fără copii formează împreună o familie până la momentul divorțului. Despre ei da, poți spune că au fost o familie, dar acum au divorțat. Dar nu putem spune același lucru despre o familie cu copii. Chiar și în urma divorțului, fiecare dintre părinți formază împreună cu copiii săi o familie.

Să nu confundăm familia cu căsătoria, între cele două nu este neapărat semnul egal. Dacă o familie formată din soț și soție se destramă și intervine un divorț putem spune că a existat o familie, dar acum nu mai există. Dar dacă o familie cu copii se destramă și intervine divorțul, între părinte și copil va exista mereu relația de familie. Fără excepție!

Constituția României

Art. 48 alin. 1 arată în prima teză că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre soți, iar în teza a treia arată că familia se întemeiază pe raportul juridic (drepturile și obligațiile) izvorât din calitatea de PĂRINTE, aici încadrându-se și categoria FAMILIEI MONOPARENTALE, astfel garantată de Constituție.

Legea 277/2010

"Art. 2. -

(2) Beneficiază de alocație și familia formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală. "

Am încercat să iau legătura telefonic toată ziua de marți (08.05.2018) cu domnul senator, fără succes, pentru a-i cere o declarație. Am trimis și un email care până la această oră încă nu a primit un răspuns.

Mai jos, conținutul email-ului trimis către domnul senator:

„Bună ziua, 

Numele meu este Raluca Zdrobiș și îmi cresc singură copiii de 9 ani. Asta înseamnă că familia noastră este monoparentală. 

Am ascultat ieri seară înregistrarea unei discuții pe care domnia dumneavoastră a avut-o la postul tv Realitatea TV în care declarați ca nu știți despre existența familiilor monoparentale în România. Și, mai mult, susțineți că nu sunt familii, au fost familii. 

Este o afirmație jignitoare și umilitoare la adresa tuturor familiilor monoparentale din această țară și este cel putin îngrozitor ca afirmația vine din partea unui ales al poporului, pus într-o funcție din care ar trebui să muncească pentru acesta din urmă. Nu credeți? Funcțiile publice, domnule senator, nu sunt pentru confortul dumneavoastră personal, ci pentru a ajuta la confortul cetățenilor acestei țări. Tuturor cetățenilor, chiar și acelora care sunt părinți singuri. Să ne jigniți și să ne batjocoriți public, afirmând că noi împreună cu copiii noștri nu suntem familii, este absolut îngrozitor și de condamnat.

Doresc să vă reamintesc definiția familiei, înainte de toate:

De asemenea, legea 277/2010, cu privire la acordarea alocațiilor, definește la punctul doi tipurile de familie:

„Art. 2. -

(1) Beneficiază de alocația prevăzută la art. 1familia formată din soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună, denumită în continuare familie.

(2) Beneficiază de alocație și familia formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală.

(3) Se consideră familie în înțelesul prevederilor alin. (1) și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială."

Raportul de familie izvorăște din calitatea de părinte, în primul rând, dacă tot nu sunteți familiarizat cu conceptul de familie. 

Vă rog frumos să nu mai confundați căsătoria cu familia, deoarece sunt două lucruri diferite. De asemenea, familia tradițională nu înseamnă doar doi soți. Dacă a fost sau nu întemeiată prin căsătorie, dacă relațiile de căsătorie au fost întrerupte la un moment dat sau dacă a intervenit decesul unuia dintre cei doi părinți care au pus bazele familiei, ce a rămas după separare, se va numi în continuare familie. Repet, raportul de familie izvorăște din calitatea de părinte, în primul rând, dobândit fie prin nașterea unui copil sau, legal, prin adoptarea acestuia. 

Declarațiile pe care le faceți nu pot fi opinii proprii și private ca ale oricărui cetățean de rând, din simplul motiv că dumneavoastră nu sunteți unul. 

Vă rog să veniți în fața poporului care v-a ales să stați în fruntea lui, într-o poziție de conducere, să vă cereți scuze public de la familiile monoparentale pe care le-ați desconsiderat, și cărora le-ați furat dreptul de a se numi familie, și să admiteți existența familiilor monoparentale din România. 

Seară bună,

Raluca Zdrobiș

Cap de familie monoparentală​"

Îmi doresc foarte tare ca domnul senator să revină la orice televiziune dorește dumnealui și să își ceară scuze față de familiile monoparentale pe care le-a jignit prin afirmația făcută. Să își ceară scuze de la părinți și de la copii deopotrivă și să admită în fața poporului că suntem familii.

Personal, sunt foarte rănită de reacția domnului senator, mai ales că vine în urma unui scandal fix pe această temă. Să nu ai pic de considerație față de niște oameni pe care ai ales să îi conduci mi se pare absolut îngrozitor. Trebuie să înțelegem, ca națiune, că nu este normal să îți bați joc de oameni și de sentimentele lor. Îndiferent dacă intră sau nu în șablonul pe care l-ai creat în mintea ta. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum a mai spus cineva, omul este ignorant.
    Să nu-i facem publicitate pomenindu-i numele, că nu merită.
    • Like 0
  • Senatorul a greșit, fără îndoială, dar hai să nu facem din asta o ofensă națională. Nu este cazul. Mai bine să îi arătăm omului că a greșit, frumos, cu argumente, și să-i dăm răgaz să se corecteze. Altfel, întreținem o atmosferă de isterie generalizată care nu folosește nimănui. Articolul a început foarte bine, dar se încheie neconstructiv.
    • Like 0
  • Unde este "jignirea si bataia de joc", stimata doamna? Omul este ignorant (ceea ce este regretabil), atat. nu v-a jignit cu absolut nimic. Una e una, doua sunt mai multe. N-ar strica, pe langa patosul explicatiilor, sa aveti si ceva mai mult simt al realitatii si proprietatea termenilor folositi. Cele bune si succes!
    • Like 1
  • ”Mamă single”, aceasta este caracterizarea sau mai bine zis denumirea corectă a mamelor cu copii dar fără soț. Mamă single = mamă singură. Restul, alte discuții, sunt superflue. O mamă cu un copil sau mai mulți pe care îi crește singură, merită tot respectul și aprecierea, pentru că nu-i ușor. Nicăieri în lumea această nu cred că este scris că familia implică obligatoriu și prezența figurii masculine, a unui bărbat. Și motive din care cauză se poate întâmpla să rămână singură o mamă, sunt zeci cea mai frecventă fiind că tatăl ticălos își părăsește copilul și implicit mama copilului.
    • Like 1
  • Are dreptate senatorul ! Cum sa fie o familie o mama , parinte singur si copii e?! Nu exista asa ceva ! In schimb , exista familia formata din sot, sotie , ( eventual si copii ) si amanta ! Asta da familie , nu domnule senator ?
    • Like 1
    • @ Gabriela Apostol
      James check icon
      Copiii ii ouati ? Familie poate sa insemne si numai doi adulti si poate fi chiar si non-parentala, spre exemplu un nepot impreuna cu bunicii sau numai cu unul dintre ei, nu-i asa ca sunt la fel de indreptatiti sa plateasca 2 in loc de 4 bilete ? Este ca nu v-ati gandit defel la asta ? In limitele tale/voastre extrem de inguste, copie fidela a shariei cu singura diferenta ca acolo femeia e partea exclusa, barbatul pastrand automat copiii dupa divort, nici n-aveti cum, singura aplecare sau preocupare fiind aceea de a va asigura in permanenta privilegii sustinute/platite/oferite de barbati.. Da, era si logic ca o familie c-o-m-p-l-e-t-a dupa cum s-a si exprimat senatorul e formata din parinti (repet, nu-i ouati !) si copil/copii, exceptie daca ea se destrama prin vointa parintilor si ca atare devine incompleta. Pe Zdrobis, care bubuie de aceeasi prostie feminista a salvat-o Multiplexul dupa ce tot netul ii demonstrase cat de putina la minte e si anume ca vor pune in circulatie un pachet de familie monoparentala. fara a preciza insa n-i-c-a-i-e-r-i ca acesta va fi la fel de redus ca cel al unei familii complete, intrucat n-ar fi in spirit comercial. Incurajata ca i s-a dat astfel nas, ea se repede acuma dupa toata mana, se si vede acuma chemata sa-i judece pe barbati (caci e clar ca femeile isi vor apara privilegiile !). Stiti ce se intampla spre ex. in SUA cand te apuci sa faci propaganda defaimatoare unei afaceri din razbunare ? Platesti cateva milioane bune despagubire ! (vezi cazul familiei Moldovan obligata de plateasca 6 milioane USD despagubiri)
      • Like 0
  • Poate da o lege domnul senator în care se interzice unui părinte sa moară pina ajunge copilul major și se căsătorește.
    • Like 0
  • aspa check icon
    Va recomand sa sesizati acel CNCD. Poate o dau tot cu oistea-n gard. Oricum ar fi face bine. Folositi articolul ca sesizare. E bine argumentat si la obiect...
    • Like 0
  • Buuuun! Daca, ai avut "norocul" sa divortezi, si ai ramas cu 1-2 sau cati copii ai- clar nu mai sunteti o familie. Dar ce sunteti: trib, clan, grup organizat? Atunci eu( vaduva) si copilul meu ce suntem?
    • Like 0
    • @ Anca Stanciu
      James check icon
      Nu, doamna, nu ati avut "norocul" sa divortati, afara doar de cazul in care va referiti la divortul care exclude vointa unei parti. Altfel putem vorbi cel mult de actiuni voluntare de comun acord sau nu si/sau involuntare (deces natural, prin forta majora etc.). Nu puneti copilareste sau rauvoitor semnul egal intre una si alta (cum ar fi o nefericire survenita dintr-un accident auto). Din pacate, repet, din pacate, si in acest dureros caz familia tot incompleta devine, n-ai cum sa scamatoresti un alt tata sau o alta mama pentru copil/copii. Sigur, fara a o singulariza sau stigmatiza acuma pe nedrept, atat autoarea cat si multe altele se considera niste polivalente arhisuficiente copiilor, pentru ca ... atata simt ele, n-ai cum sa-i torni cuiva sentimente sau notiuni cu palnia in cap ! Si aceste femei se agata ca inecatul de pai, bazandu-se pe reala dificultate etimologica de a gasi termenii adecvati tuturor situatilor existente, brodand insa pe forma si nu pe fondul problemei. Spuneti si dumneavoastra din perspectiva copilului care ati fost, daca-i totuna sa fi avut sau sa nu fi avut mama respectiv daca-i totuna sa fi avut sau nu fi avut tata ? Revenind, da, datorita scarcitatii lingvistice de a denomina in termeni succinti diversele situatii s-a luat in considerare realitatea fizica bruta, anume ca un copil sau copii au un singur parinte (familie monoparentala) sau pe ambii, aceasta neinsemnand nicidecum ca-i totuna dupa cum afirma cu vehementa autoarea. Mono, mono, mono ... stiti ce inseamna mono ? Din perspectiva unei deplinatati, a unei armonii, tot i-n-c-o-m-p-l-e-t (trunchiat sau o fractie in limbaj matematic) inseamna. Un matematician s-a exprimat dupa putintele sale de exprimare, anume in intreg sau fractie, ce era asa de greu de inteles ?
      • Like 0
  • Mintea acestui vierme senator e mono-neuronala si deci "NU EXISTA"!!!
    • Like 6
  • Moka check icon
    Tovarasul senator din Evul Mediu... ce pretentii sa ai...
    Ca sa ne tina ocupati cu subiecte, PSD-ul abordeaza in mod intentionat linia dura bolsevica potentata si in simbioza cu bor :
    - nu concubinaj
    - nu avort (n-o sa dureze mult pana o sa apara si acest subiect)
    - nu divort
    Tuns regulamentar si fara plete. Aveti grija si ce muzica ascultati.

    Despre alea mai grele gen LGBT nu mai vorbesc.

    Nu ai voie sa iesi din norma. Altfel ajungi la rebuturi.
    • Like 8


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult