Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul de finanțe, despre amânarea ratelor la credite: Am discutat cu băncile de amânarea ratelor pentru o perioadă „mai aproape de șase luni”. Va fi suficient să ceri băncii

Florin Cîțu - Foto Facebook / Ministerul Finanțelor Publice

Foto Facebook/Ministerul Finanțelor Publice 

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență, care va fi adoptată joi în ședința Executivului, prin care cei ce nu pot plăti ratele pot merge la bancă unde vor primi o păsuire. Perioada nu a fost încă decisă, dar e „mai aproape de 6 luni, nu de 3 luni”, a spus ministrul Finanțelor Florin Cîțu, la Digi24.

„E o soluție pe care o vom adopta joi în sedinta de Guvern, prin Ordonanță. Detaliile tehnice încă se pun la punct. Este o soluție pentru amânarea ratelor pe o perioadă mai mare decât perioada de stare de urgență. Va fi implicat și statul. Dar nu vom discrimina, cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. Exact cât va fi durata de amânare si care vor fi conditiile le vom pune în OUG. A durat puțin mai mult, pentru că a trebuit să lucrăm la soluția tehnică care să cuprindă toată lumea, si persoane fizice și juridice. Nu trebuie niciun fel de certificat, nu trebuie nimic. Cei care au nevoie de această păsuire vor putea să apeleze la această facilitate. Joi vom veni exact cu detaliile în ordonanța de urgență”, a spus Florin Cîțu. 

Întrebat dacă va fi suficient doar ca o persoană să meargă la bancă și să ceară, ca să primească păsuire, ministrul Finanțelor a răspuns că da, și că păsuirea „va fi mult mai mare, nu știm cât va dura situația de urgență, credem că e nevoie de o perioadă după aceea pentru a reveni la normal”. „Deja cu băncile am agreat o variantă, care se extinde pe o perioadă lungă de timp. (Mai aproape de 3 luni sau de 6 luni?). Mai aproape de șase luni”, a mai spus ministrul Finanțelor la Digi24. 

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • aha. deci vor urma cozi și la bancă
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult