Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ministrul Economiei arată suma uriașă pe care o pierde România în fiecare an din cauza neintrării în Schengen: 10 miliarde de euro

Coada la ieșirea din țară

Foto: Coadă la ieșirea din țară/ Inquam Photos

Neintrarea României în spațiu  Schengen, ca urmare a opoziției de ultim moment a Austriei, are costuri economice uriașe, care pot fi deja estimate. Potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, acestea se ridică la 10 miliarde de euro anual.

„Gândiți-vă că neincluderea noastră în spațiul Schengen ne-ar aduce un prejudiciu economic de până la 10 miliarde de euro (...) Este un calcul făcut de Comisia Europeană pentru toate țările și, raportat la populație și la PIB-ul României, aceasta este estimarea,  impactul. Zece miliarde de euro, pe care le pierdem an de an neintrând în acest spațiu”, a declarat Spătaru la Digi24.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre cât ar putea câștiga România dacă intra în Schengen - 0,5 puncte procentuale în plus la creşterea economică, în următorii zece ani. Totodată, aderarea la OECD ar însemna o creştere medie de cinci puncte procentuale, raportat la aceeaşi perioadă, a afirmat, potrivit Economedia. Câciu, la o dezbatere de specialitate.

„Lanţurile de aprovizionare vor trebui internalizate, vor trebui scurtate, vedem ce înseamnă crizele, până la urmă crize care ne spun adevărul despre unde suntem vulnerabili. (…) ar fi extraordinar pentru România să intre în Schengen, pentru că această intrare în spaţiul Schengen, până la urmă, ar aduce un plus de investiţii şi de încredere în economia românească. Eu făcusem un calcul, pe o perioadă de 10 ani ar însemna cel puţin 0,5 puncte procentuale în plus la creşterea economică. Intrarea în OECD, în schimb, ar fi ca intrarea în Liga Campionilor, adică o creştere medie de cinci puncte procentuale pe an, pe o perioadă de 10 ani”, a spus ministrul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult