Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mai bine nu exista UE?

Cristian Tudor Popescu - Republica

Talpa pusă de Austria în ultimul moment intrării României în Schengen ține, înainte de politică, diplomație sau imigrație, de domeniul absurdului.

Mai întâi, absurdul geografic. România nu are graniță cu Austria. Pentru cei 75.000 de imigranți ilegal care zic ministrul de Interne și cancelarul că au intrat în Austria nu poate fi vinovată România decât dacă aceștia au zburat pe calea aerului de la noi peste Ungaria sau Serbia, după cum arată datele europene Frontex. Atitudinea Austriei diferă net de cea a Olandei, care a dorit să verifice realitatea din România și și-a schimbat poziția. E vorba de un „Așa vrem noi!”, bazat pe nimic ca argumente și fapte, dar pe tema imigrației în bătălia de imagine din politica internă austriacă. Nici nu avem ce să demonstrăm, să încercăm să convingem, căci ni se refuză de plano orice argument. 

Apoi, uriaș, absurdul consensual. Să presupunem că nu exista acum decât Europa, nu și Uniunea Europeană. România ar fi avut aprobarea de a beneficia de reglementările de circulație Schengen din partea a 26 de țări, practic, a Europei. Nu vrea Austria? Asta e. Tirurile și persoanele venite din România ar ocoli rămășița imperiului habsburgic și Auf Wiedersehen!...

Însă, pentru că există UE și România este membru de 15 ani, o singură voce, Austria, poate să ne interzică intrarea în condiții Schengen în toată Uniunea Europeană! Greu de imaginat o situație mai nedemocratică. Și ce argument minunat li se oferă astfel suveraniștilor anti UE, putiniștilor!...

Nu știu exact cât rău va face României și Bulgariei neadmiterea în Schengen prin răul plac al guvenului austriac. Dincolo de orice cifre, e vorba de o nedreptate jignitoare, de desconsiderare la adresa românilor. Iar ideea de Uniune Europeană va fi puternic lovită, pe aici, prin Estul „sălbatic”, și nu de rachete rusești... 

Context:

Austria trage oblonul aderării României la Schengen. „Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult