Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Educației susține introducerea orelor de educație sexuală în programa școlară obligatorie. Cum va arăta ora? Cîmpeanu: Vor fi discuții deschise

copii - biciclete - Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este de acord cu introducerea în școli a orei de educație sexuală, care acum este cuprinsă în disciplina opțională Educație sanitară. Orele ar trebui susținute de profesorii de biologie sau de cadre medicale care vor putea fi angajate de unitățile de învățământ, iar părinții „care au rezerve” față de disciplină să aibă posibilitatea de a-și retrage copiii.

Ministrul a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că în prezent între 6 și 10 la sută dintre elevi studiază disciplina opțională Educație sanitară, care înglobează și componenta educație sexuală.

Răspunzând la o întrebare, Sorin Cîmpeanu a spus că „nu are nicio emoție” cu denumirea disciplinei școlare, chiar dacă termenul „sexual” poate să genereze „foarte facil idei preconcepute” în cazul unor părinți „mai puțin pregătiți”. 

„E vorba de educație sexuală. Poate ar fi fost mai potrivită o denumire mai explicită, care să îi ajute și pe cei care se uită doar la denumire și nu intră în profunzimea lucrurilor. Zic poate. Dar e foarte în regulă așa, eu personal nu am niciun fel de problemă”, a spus ministrul Educației.

„Eu cred că bine ar fi să fie înscriși toți copiii din start pentru această disciplină, urmând ca în cazurile în care părinții au rezerve să poată formula cereri de retragere de la această discilină, motivate sau nu, dar punctual”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat că există deja o lege trimisă pentru promulgare în privința stabilirii denumirii și introducerii educației sexuale în școli, și că din punctul său de vedere, va putea fi utilizată programa actuală, care prevede pentru clasa a XI-a disciplina „educație sanitară”, disciplină care include pe larg „informații de specialitate pe care copiii pot să le afle”.

Cîmpeanu consideră că educația sexuală trebuie predată în paralel cu o strategie de educație parentală, pentru că sunt mulți părinți care nu înțeleg lucrurile în profunzime. „Mulți părinți nu înțeleg ce s-ar putea preda la această disciplină, de aceea consider că educația sexuală trebuie să meargă în paralel cu educația parentală”, a spus Cîmpeanu.

„În momentul în care primim semnale cu privire la nivelul scăzut de informații pe care le dețin copiii, primim semnale cu privire la mame la vârsta de 12, 13, 14 ani, avem situații în care copiii sunt abandonați, duși în plasament, după care au alt fel de probleme de care e răspunzătoare școala, e cu siguranță o problemă extrem de importantă, la care trebuie să fim cu toții atenți, nu numai profesorii, ci și părinții. Diversitatea surselor de infomație la care au acces elevii e enormă, iar ei au nevoie de o îndrumare. Tocmai de asta profesorul ar trebui să aibă rolul de facilitator de învățare, care să poată să îi îndrume pe elevi”, a subliniat ministrul.

Ministrul Educației a fost întrebat cum va arăta o oră de educație sexuală, presupunând că materia va exista de anul viitor în școli. „Explicarea fără măsti suplimentare, renunțarea la mască e o temă a momentului, atât din perspectivă proprie, cât și la figurat. Această perioadă a pus sub reflectoare toate problemele cronice care s-au acutizat. Va trebui să fie discuții deschise. Nu am un plan al lecției de educație sexuală, nu am predat, nu am competența să predau educație sexuală. Am o altă formare. Nu m-aș hazarda să dau indicații din poziția de ministru unor profesori ce au competența să facă aceste lucruri. Lucrurile trebuie făcute deschis și să își atingă scopul”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a fost întrebat în emisiunea „În fața ta” și dacă a avut o discuție cu fiul său, la momentul potrivit, pe teme de educație sexuală.

„Am avut discuții nu suficient de așezate, nu în detaliu, pentru că nu am fost format pentru așa ceva, nu sunt nici profesor de biologie, nici medic. Am avut discuții atât cât pot exista între o persoană deschisă cu un nivel de pregătire într-un anumit domeniu... (Copilul v-a ascultat?). Nu”, a spus Cîmpeanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fugiti cu 'educația sexuală' asta a voastră. Asta ar trebui făcută pentru adolescenți, nu pentru copii la clasele 5-6. Pe de alta parte, probabil ca asta o sa fie bucuria LGBTQ-erilor, pentru ca reușesc să-și facă prozeliți. Neomarxistii (USR și alții) se pare ca nu au pic de limite în ceea ce propaga.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dacă dna Voiculescu a vrut ca noi, cititorii, să găsim inadvertențele, a reușit: cum se poate ca o disciplină să fie introdusă obligatoriu dar părinții să-și poată retrage copiii? Nu mai vorbesc de faptul că dl ministru menționează clasa a XI-a. Nu știu ce a vrut să spună însă în clasa a XI-a elevii au 17 ani, copii nu mai sunt demult și mai bine de jumătate și-au început viața sexuală fără să aibă vreo instruire.
  Cu aceste formulări ambigui dl ministru își mai dă odată cu stângul în dreptul. Arată că habar n-are cum ar trebui să fie o oră de educație sexuală. Ca și cum n-ar avea o armată de consilieri. Ori ministrul e șeful suprem și ăilalti sunt doar yesman-i.
  Poate dna Voiculescu, jurnalist de profesie va citi acest comentariu. Fiindcă am o intrebare: cum s-ar putea face ca oamenii să înțeleagă că educația sexuală NU sexualizează precoce copiii? Ieri mi-am luat o grămadă de hate de la persoane care credeau sincer că la copiii mici educația sexuală va incita dorința de sex. Așa mici. Nu râdeți. Oameni care știu să scrie nu niște agramați, n-or fi fost toți troli. Un domn dădea exemplu un băiețel și o fetiță la vreo 5 anișori care după părerea dumnealui făceau sex ( în realitate imitau ca maimuțele ce văzuseră la tv ori mai grav, live).
  Pentru lămuriri suplimentare, iată ce zice mama natură: un act sexual ori substitut (masturbare) are nevoie de 3 factori: anatomic (organe sexuale deplin dezvoltate), hormonal, ceea ce există începând cu pubertatea și mental, libidoul ( fiindcă așa suntem proiectați, căile nervoase și zonele de plăcere sunt deja acolo ceea ce face ca unii copii să le folosească la vârste foarte mici fără intervenția nimănui). Actul sexual presupune erecție și penetrare, substitutul erecție/excitare.
  Ori ideea că homosexualii sunt asa pentru că vor ori îi momesc alții. Că e posibil să faci prozelitism lgbt și să ai și succes!
  Rezistența enormă la educația sexuală a început cu demonizarea USR, principalul susținător a acestei forme de educație. Că sexomarxism, ideologie de gen, bla-bla. Propaganda din vremea psDragnea (cu scopul clar de a denigra orice partid înafară de psd și de a forța Roexit) a dat roade.
  Așa că e necesară un pic de popularizare a științei pentru cei care se pare ca la școală au chiulit de la ora de anatomie.
  Problema e extrem de serioasă. Poți să le vorbești de adolescentele gravide, de sexul prin WC filmat cu telefonul, de bulling-ul pe teme sexuale, de implicațiile avortului, degeaba, mintea lor o ia pe făgașul deja construit de propagandă în mod reflex ca și la câinele lui Pavlov: că-i învață pe copiii mici să facă sex ori duma cu agenda lgbt.
  Deci identificăm problemele și punctele nevralgice ori iar ne facem că facem?
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult