Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Finanțelor prezintă în ședința Coaliției trei variante de impozit progresiv, simulate împreună cu Banca Mondială, FMI și BERD

Adrian Caciu

Foto: gov.ro

Ministrul Finanțelor va prezenta, în ședința de azi a Coaliției, o analiză cu trei variante de praguri pe impozitarea progresivă, simulate împreună cu Banca Mondială, FMI și BERD. Pentru fiecare variantă de impozitare progresivă se iau în calcul și deduceri de taxe, scrie Hotnews.ro, care citează surse oficiale.

„De exemplu, și-ar putea deduce din impozit sumele de bani depuse la pilonul 3 de pensii. Familiile cu mulți copii vor primi deduceri de impozit. Cu cât mai mulți copii, cu atât impozitul pe venit va fi mai mic pentru fiecare dintre praguri”, au explicat sursele.

PNL nu este de acord cu renunțarea la cota unică. PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, a anunțat că susţine impozitul progresiv, precizând că se vor face deductibilităţile necesare.

„În momentul în care introduci impozitul progresiv, vă dau un exemplu, numai în zona de sănătate, este asigurarea de sănătate, asigurările pe viaţă, să fie deductibile, astfel încât să nu fie impozitat acel venit. Mai mult, la asigurările de sănătate, de viaţă, avem o sumă care se duce la Pilonul III. Mai mult, avem şi o economie datorită acestor asigurări, la Casa de Asigurări, la bugetul de stat, către serviciile private de sănătate”, a spus Ciolacu, adăugând că „ori întrăm într-o logică aşa cum e în toată lumea, în toate statele dezvoltate, ori încercăm să ne minţim în continuare, cu această cotă unică care nu mai este unică de fapt”, a continuat președinte PSD.

Liberalii se opun introducerii impozitării progresive. Vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că nu vede posibilă schimbarea cotei unice în viitorul apropiat, iar la PNL nu s-a discutat despre modificarea impozitării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Mesajul este foarte clar. Statul a ramas fara bani. Angajatii institutiilor de stat nu doresc sa se renunte la privilegiile lor si la conditia de "stapani" ai cetatenilor, prin urmare nu va exista niciodata o imbunatatire a colectarii taxelor. Nu cred ca ne mai putem imprumuta prea mult pentru ca la nivelul actual de imprumuturi apare riscul de a da bani inapoi. De PNRR nu ne putem atinge de nici un fel, si aici nu ma refer la "ciupeli", ci la competentele si capabilitatile sa folosim acesti bani, prin urmare singura solutie este sa se umble la taxe si impozite.
    • Like 1
  • L-a întrebat cineva pe Ministrul Finanțelor dacă există şi simulări (la măsuri nu îndrăznim să ne gândim) ale efectelor corectării capacităţii cronic slabe de colectare a taxelor şi renunţării la numeroasele regimuri preferențiale de taxare? De treizeci de ani simulăm, ţopăim ilogic, sprinteni, din eroare în oroare şi impunem măsuri economice care sfârşesc, inevitabil, prin decizia guvernanţilor de a băga, până la cot, mâna în buzunarele contribuabililor. Ce-ar fi, domnilor guvernanţi, să înfiinţaţi un Minister al Simulării? De personal nu veţi duce lipsă, simulanţi se găsesc destui în toate partidele...
    • Like 2
  • check icon
    Da, da, da... Acum vorbim despre deductibilități pentru pilon III, copii etc și, după "amendamente", cînd iese legea, ce să vezi? Tot parlamentarii și magistrații au parte de ele!!
    • Like 0
  • Marius check icon
    Pzd-istilor le sta gandul numai la impozitare. Cum sa faca rost de bani de la cei care cu adevarat muncesc si sa-i imparta la popopulimea care-i voteaza. Pe ei si pe haur-isti!!!!

    Pai le propun eu cateva idei de unde sa scoata bani:
    - esti sparlamentar? Venit O! Lucrezi pro-bono sau te duci la sapat santuri ca sa avem de unde te impozita. Eventual progresiv!
    - Pensii speciale la sparlamentari, judecatori & Co? / Aleluia!!!
    - Alte pensii speciale 9cu exceptia armatei)? LA revedere!!!!
    Bugetari? 1.500.000? Pai tot o punem de digitalizare. De cati bugetari este nevoie ca sa apesi pe o tasta?????
    - 600 de sparlamentari? Parca aveam un referendum aprobat pentru maxim 300! Sa-i injumatatim!!!
    • Like 5
  • Adica s-or trezit si peneleii ca "partenerul" are si el "scula" ....
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult