Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragoș Anastasiu: Cota unică va fi anulată şi 400.000 de bugetari vor fi daţi afară

Dragos Anastasiu

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, care iniţial va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari, iar ulterior se va lua decizia renunţării la cota unică de impozitare şi adoptarea impozitării progresive, le-a transmis marţi seară preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, oamenilor de afaceri germani din România, potrivit Agerpres.

Acesta a argumentat aceste posibile măsuri prin faptul că în următorii cel puţin trei ani nu vor exista bani pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor conform actualelor Legi a Pensiilor şi a Salarizării Unitare, iar politicienii nu se vor atinge de pensii şi de salariile bugetarilor, astfel că singura măsură pentru Guvern de a obţine bani la buget ar rămâne renunţarea la cota unică de impozitare.

Deşi s-a adresat oamenilor de afaceri germani din România în calitatea sa de preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu a subliniat că vorbeşte în nume personal, deşi aceste informaţii nu includ "nimic ascuns".

"Cota unică: e o părere personală, eu sunt susţinătorul cotei unice, dar cota unică n-are nicio şansă să supravieţuiască. Repet, nu pot să spun de unde vin discuţiile, dar după părerea mea personală cota unică nu are nicio şansă să supravieţuiască. C-o fi bine, c-o fi rău, nu sunt banii în România! În anii 2020, 2021, 2022 şi aşa mai departe, nu sunt bani pentru a plăti salariile şi pensiile conform actualei Legi a Pensiilor şi a Salarizării Unitare. Nu sunt bani! Eu personal cred că niciun partid nu se va atinge de această zonă, o vor lăsa aşa, şi atunci întrebarea este 'cum facem (Guvernul, n.r.) rost de bani? Adică avem o cheltuială fixă (pensiile şi salariile bugetarilor n.r.), şi de asta nu ne atingem'", a susţinut Dragoş Anastasiu.

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane a apreciat că primele măsuri de austeritate ale următorului Guvern vor viza pensiile speciale şi salarizarea unitară, după care va urma disponibilizarea a 400.000 de bugetari.

"O să încerce să se atingă, unii de ei, în următorul an, dacă se poate, printr-un Guvern care nu o să aibă la vârf coloratură politică, să se atingă de Legea Pensiilor, cu pensiile speciale şi cu salarizarea unitară, dar în special prin diminuarea numărului de bugetari de la 1.200.000 la 800.000, printr-o schimbare la nivel de administraţie. Nu o să mai fie 42 de judeţe, ci 8 regiuni, n-o să mai fie 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale, ci 1.000, şi de acolo dăm afară 400.000 de oameni, de care mediul privat are nevoie, ca să zic aşa. Depinde cine iese de acolo, că de unii s-ar putea să n-avem nevoie, că va fi mai rău decât aşa", a afirmat Dragoş Anastasiu.

Acesta a dezvăluit că toţi politicienii cu care a discutat au în vedere renunţarea la cota unică, însă în prezent niciunul din aceşti oameni politici nu are curaj să renunţe la actualul sistem de impozitare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si trebuie spus in campania prezidentiala? Asta inseamna fidelizarea bugetarilor, care vor vota PSD.
  • Like 1
 • Asta e cea mai la indemana solutie, nu ? Sa arunci jumatate de milion de oameni in strada. Simplu.
  Pai daca nu sunt bani, statul roman ar trebui sa produca bani. Nu sa astepte incasarea impozitelor unde toti cauta sa dribleze fiscul.
  Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta.
  Avem aur si metale pretioase care intra in componenta pieselor electronice de la calculatoare si telefoane mobile. De ce nu le extrage statul roman ? Sau de ce sa nu se lanseze in activitatile extrem de profitabile cum ar fi: sistemul bancar,, jocurile de noroc, industria farmaceutica, telefonia mobila, etc.
  Hai cam place. Multinationalistii occidentali s-au napustit in haita ca termitele unde e rost de profit gras. Si noi stam la mila astora sa plateasca impozite. Hai sa fim seriosi.
  Toate activitatile extrem de profitabile ar trebui sa fie monopol de stat.
  Statul nu e in stare sa colecteze taxe si impozite. Perfect ! Atunci sa produca bani !
  • Like 0
  • @ Ken Bakunin
   Va place treaba cu Statul. Dar de unde da Statul asta? Din vreo mina de bani, poate. Sectorul privat asteapta in strada 1 milion de angajati sa i infulece. Numai sa i lase Statul sa i ia. Sigur sunteti bugetar. Unde i cald si bine.
   • Like 0
 • Poate ca mai sunt 400.000 bugetari angajati fara pile, aia sigur pot fi dati afara, nu supara pe nimeni! Pentru cumetri, amante si nepoate a fost, este si va fi loc mereu in sistemul public! Aferim!
  • Like 5
 • Toate astea sunt masuri firesti, pe care , cu cat intarzie sa le aplice, cu atat mai mult vom plati pe termen mediu si lung! O iesire din comunismul asta socialist trebuie sa o facem o data! Sa ne reformam si noi ca cetateni, sa nu mai asteptam sa ne dea statul, si ca politicieni, sa nu le mai fie frica sa faca ce trebuie. Ca , altfel, boala lunga-moarte sigura! Raman in tara doar pensionarii . Si-atunci sa mai voteze psd!
  • Like 3
  • @ Danescu Cristina
   Care comunism socialist ??? Pai capitalism de jungla. Daca era socialism s-ar fi distribuit bogatiile, asa se concentreaza la o minoritate. Nici macar nu mai sunt fosti comunisti la putere. Ori ca nu ma traiesc, ori ca sunt pensionari batrani, care isi plimba nepotii prin parcuri.
   • Like 0
  • @ Ken Bakunin
   La comunismul in care Satul da bani multi la bugetari fara sa respecte o balanta normala, da ajutoare sociale cu nemiluita si nu gandeste economic ,ci doar politic.
   Si va inselati cu comunistii. Poate ca si plimba nepotii , unii dintre ei, dar doar ca sa aiba timp copiii lor sa le duca stindardul mai departe. Trebuie sa ajunga sa si plimbe nepotii prin parc copiji comunistilor ca sa se mai dilueze comunismul nostru. Si intre timp, sa ne plimbam noi cat mai des la sectikle de votare ca sa grabim chestia.
   • Like 1
 • Sa referit la bugetari toxici si in special administratia jumătate din bugetari au posturi inventate
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Subscriu la tot ce spune domnul Anastasiu. Am auzit la tv la seful politiei de la Caracal s-a pensionat si va avea 12 000 lei pe luna !!!!!! TE DOARE CAPUL !!!!La greci s-a votat deja un prag maxim al pensiilor calculate altfel decat pe contributivitate, cred ca la noi pragul ar fi la jumatatea lor, avand in vedere pib-ul pe cap de locuitor.
  • Like 3
  • @ Ionel
   Cancer curat sunt pensiile speciale in Romania indiferent ca beneficiarii nesimtiti sunt in primul rand politicienii,care le au aprobat in Parlament,urmati de magistrati,functionari publici cu statut tot special,politisti,masteranzi si doctoranzi de doi lei,etc.Cunosc fost magistrat care cumpara carne curata pentru cainii sai,sau trist sa l vezi cum pe vremea cand exersa profesia a primit de la un cetatean un manzat transat frumos si el mai "frumos" a taiat cu barda carnea frageda si a aruncat bucatile mari la cainii satui .CETATEANUL a plecat cu lacrimi in ochi .
   • Like 4
  • @ Nicolaie Apolzan
   Ei si daca in loc de caini , le cumpara brose si genti amantelor era mai frumos? Tot niste scursuri ramaneau.
   • Like 0
 • Iar îl publicați pe ridicolul ăsta. Am mai întrebat dacă e sponsor sau rudă? Cota unică e o tâmpenie pentru o țară UE și asta duce la un dezechilibru grav, salariații (proștii) au parte de cea mai mare taxare a salariilor din UE iar jmecherii (companiile) de cea mai mică taxare din UE, omul e tipic românului european în cap, i-a din Europa doar ce ii convine.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Teoria asta tine cand tara UE este normala, dar la o tara de hoti si incompetenti lucrurile se schimba. Pentru ca nu mai au bani! Si salariile si pensiile mari sunt ale smecherilor de la stat nu ale salariatilor pe bune.
   • Like 2
 • Impozitarea progresiva e cel mai sanatos si mai echitabil sistem de impozitare posibil. In prezent, freelancerii, avocatii, medicii, notarii si pfa sunt impozitati la fel. Dar una e sa platesti 40% dintr-un venit de 10.000 lei si alta dintr-unul de 1.000.000. De-asta Romania e din ce in ce mai Brazilia, se adancesc dramatic diferentele, iar clasa de mijloc nu mai exista, ca in orice tara sanatoasa.
  • Like 0
 • Daaa... Dl Anastasiu , tot dvs ati venit si cu povestea ca ai nabi antreprenori romani nu vor sa dea salarii mai mari.. Desi stiti foarte bine ca taxarea pe munca este enorma. Si ca firmele mici( 80% !!! din totalul firmelor ) nu si permit sa dea salarii mai mari . Nu ati spus nimic niciodata despre unde se duc banii din taxele noastre ?? ca mie mi se pare ca merg in gauri negre . N avem spitale; n avem scoli etc etc , dar avem politicieni imbogatiti . Asta nu va supara ?
  Iar acum, exact inainte de motiune si de alegeri, veniti cu povestea aceasta. Pai, dupa dvs mai bine stam cu cei de acum ( Dancila si PSD,) decat sa schimbam, nu i asa? ca cei care vin...or sa parjoleasca tara.
  • Like 0
 • reducerea unitatilor administrativ-teritoriale, mai precis a comunelor, la o treime din numarul actual, este evident necesar si obligatoriu, intr-o tara in care populatia scade si migreaza constant de la sat la oras. in majoritatea comunelor numarul caselor nelocuite permanent creste constant, cu tendinta de a depasi cu mult 50 %. se impune deci o restructurare radicala a intravilanului si corelarea investitiilor cu infrastructura cu noua configuratie urbana; altfel realizam retele de apa, canal, gaz, precum si drumuri, scoli, dispensare, etc. in sate depopulate.

  mentinerea actualei organizari cu 41 judete va trebui mentinuta inca cel putin 25 de ani. regionalizarea nu suna bine in Romania, poate crea probleme strategico-politice majore. nu putem face multe schimbari radicale intr-un timp scurt, organizarea si functionarea sistemului si asa deficitara poate intra in colaps. avem nevoie de obiective riguros fundamentate pe termen mediu si lung si strategii adecvate pentru realizarea obiectivelor.

  strict necesar si urgent pentru simplificarea administrativa este desfiintarea actualelor Consilii Judetene si prelurea atributiilor acestora de catre Prefecturi. Deci comasare de structuri, atributii si resposabilitati. Democratia si descentralizarea locala nu vor avea de suferit, din contra ! Prefecturile vor urmari ca si in prezent legalitatea deciziilor Consiliilor locale si Primarilor alesi, dar zona lor de competenta si actiune va fi extravilanul localitatilor. Deci va fi o delimitare clara de competenta: Consiliile locale si Primarii conduc activitatea in intravilan, iar Prefecturile in extravilan. Consiliul Judetean va ramine ca structura democratica necesara la nivelul judetului, dar va fi format exclusiv din Primarii alesi al oraselor si comunelor din judetul respectiv si va fi prezidat de prefect.
  Adio eternilor baroni locali !!! Prefectul e numit de guvern pentru maximum doua legislaturi consecutive. Prefectura este responsabila cu infrastructura strategica la nivel judetean : drumuri, spitale, cai ferate, aeroporturi, porturi, irigatii, silozuri pentru colectarea productiei agricole a micilor fermieri, retele diverse, protectii la inundatii, amenajare cursuri de riu, politie si jandarmerie judeteana, etc.
  Prefectul cu noua Prefectura si Consiliul Judetean format din Primarii alesi ai localitatilor este o structura mult superioara celor doua actuale. Este o imbinare a puterii locale cu puterea centrala. Terminam cu alegerile la nivel judetean si eliminam o functie devenita mizerabila - aceea de etern baron judetean - nasul nasilor !!!

  ar fi o mare victorie politica, care trebuie impusa de formatorii de opinie liderilor politici. politicienii nu vor accepta usor o asemenea reorganizare. asemene idei si solutii trebuie sa vina cu putere din afara partidelor, astfel ca politicienii sa nu se poata opune sau sa nu poata tergiversa.

  Politica la nivel regional, incluzind mai multe judete, se poate face prin colaborare pe obiective. Si cum obiectivele sunt diverse si asocierile unor judete pentru realizarea diverselor obiective pot diferi. Hai sa fim mai elastici si mai inventivi si sa generam cit mai multe idei si solutii rezonabile pentru o buna guvernare / administrare.
  • Like 0


Îți recomandăm