Standard&Poor’s a menținut rating-ul României la BBB- și nu a retrogradat-o la categoria junk. printre acele țări în care investițiile nu sunt recomandate.
În discuțiile cu agenția de rating, una dintre teme a fost creșterea cu 40% a pensiilor începând cu luna septembrie, spune ministul Finanțelor, Florin Cîțu. „Toată lumea, în discuțiile cu Standard&Poor’s și Comisia Europeană, toată lumea ne întreba de creșterea pensiilor. Chiar și în condiții de creștere economică era o presiune asupra bugetului enormă.
Standard&Poor’s face o analiză care spune ce probabilitate există ca un guvern să nu se poată finanța. În momentul în care cheltuielile îți cresc rapid și nu ai venituri la buget, probabilitatea ca acest Guvern să își plătească datoriile scade”, a declarat Cîțu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Acesta a precizat că o creștere cu 40% a pensiilor ar însemna o creștere cu 50 de miliarde de lei a cheltuielilor în anul 2021, o sumă egală cu cea alocată în acest an investițiilor. În condițiile în care deficitul bugetar a ajuns la 6,7% - peste 72 de miliarde de lei, bugetul României nu va putea susține o creștere a pensiilor mai mare de 10% a spus Cîțu.
„Îmi doresc foarte mult să creștem pensiile la începutul lunii septembrie, pentru că, da, există o așteptare. În același timp, să ne uităm la situația economică: am avut un milion de oameni care au intrat în șomaj tehnic, avem companii care au trebuit să se împrumute, acționarii au trebuit să facă rost de bani, toată economia suferă. Trebuie să vedem ce ne putem permite. O să creștem pensiile în septembrie.
10% este ceea ce putem în acest moment, este ceea ce poate să susțină acest buget. Deși și 10%, în contextul în care veniturile la buget scad, avem sectoare întregi din economie care sunt închise, și acesta o să fie un efort enorm. Decizia o să fie una politică. Putem pe termen scurt să facem tot felul de nebunii, cum a făcut PSD. dar dacă vrem să avem economie și peste 2 ani și peste 3 ani, trebuie să fim responsabili astăzi”, susține ministrul Finanțelor.
Florin Cîțu spune că decizia Standard and Poor's de a nu scădea ratingul României a fost luată după ce guvernul a promis că va fi prudent în ceea ce privește cheltuielile.
„În această analiză a celor de la SP au contat câteva lucruri: faptul că eu am spus clar că sunt un ministru responsabil și prudent. Și am avut acel buffer la începutul anului, Am reușit o emisiune de obligațiuni și veți vedea că este menționată ca un succes. A contat foarte mult, faptul că piețele au încredere în ceea ce face acest guvern. Dar bineînțeles că toată această discuție a fost pusă în contextul în care eu am spus de fiecare dată că nu putem să mergem cu aceste legi (n.r. care prevăd creșteri de cheltuieli - mărirea pensiilor și dublarea alocațiilor), în acest context global”, a declarat Cîțu.
Întrebat ce se va întâmpla dacă totuși aceste legi vor fi puse în practică, ministru a răspuns: „Este menționat în fiecare raport al agențiilor de rating că imediat România o să fie retrogradată. Acele agenții nu sunt interesate de lupta noastră politică, ci doar de probabilitatea ca un guvern, o țară, să poată după acest șoc fiscal să se împrumute”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pensiile mici pot fi mărite seminificativ prin redistribuirea banilor aruncați pe pensii speciale - care intr-un număr semnificativ de cazuri ar trebui numite pensii nesimțite.
Galbenilor le-au servit-o cei roșii, care le stau și acum ca ghimpele în coastă. În forma parlamentului, avocatului (contra) poporului și CCR.
Nu poți să spui că „se dărâmă șandramaua economică” dacă aduci venitul celor mulți mai aproape de un nivel de trai decent și în același timp să trâmbițezi că prețurile interne trebuie aliniate la cele din occident ( numai cele mai mici, cele mai mari rămân acolo, se „plafonează” ), sau că este o mare realizare faptul că aloci 2% din PIB pentru apărare, așa cum ne-a cerut fratele mai mare de peste ocean, și să plătești în avans armament fără legalul offset.
O nouă viziune privind rolul statului cred că ar presupune asumarea faptului că statul se obligă să asigure pentru toți cetățenii săi:
1. Un nivel al veniturilor necesar pentru un trai decent.
2. Un nivel de acces la un set minimal de servicii de educație care să asigure instrucția și educația necesară formării unui cetățean responsabil și capabil să se adapteze rapid la cerințele pieței muncii.
3. Un nivel de acces la un set minimal de servicii de sănătate orientat pe prevenția bolilor și tratamentul adecvat pentru cele mai frecvente maladii.
4. Oferirea unor alternative private viabile și garantate de stat pentru accesul la alte forme de consolidare a veniturilor și de acces la forme superioare de servicii de educație și medicale.
5. Stoparea taxării muncii și a activității creative concomitent cu taxarea progresivă a luxului, a activităților speculative.