Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Finanțelor spune că pensiile nu vor putea crește cu mai mult de 10%: Chiar și în condiții de creștere economică, o creștere de 40% însemna o presiune asupra bugetului enormă

Florin Cîțu - Foto Facebook / Ministerul Finanțelor Publice

Standard&Poor’s a menținut rating-ul României la BBB- și nu a retrogradat-o la categoria junk. printre acele țări în care investițiile nu sunt recomandate.

În discuțiile cu agenția de rating, una dintre teme a fost creșterea cu 40% a pensiilor începând cu luna septembrie, spune ministul Finanțelor, Florin Cîțu. „Toată lumea, în discuțiile cu Standard&Poor’s și Comisia Europeană, toată lumea ne întreba de creșterea pensiilor. Chiar și în condiții de creștere economică era o presiune asupra bugetului enormă.

Standard&Poor’s face o analiză care spune ce probabilitate există ca un guvern să nu se poată finanța. În momentul în care cheltuielile îți cresc rapid și nu ai venituri la buget, probabilitatea ca acest Guvern să își plătească datoriile scade”, a declarat Cîțu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Acesta a precizat că o creștere cu 40% a pensiilor ar însemna o creștere cu 50 de miliarde de lei a cheltuielilor în anul 2021, o sumă egală cu cea alocată în acest an investițiilor. În condițiile în care deficitul bugetar a ajuns la 6,7% - peste 72 de miliarde de lei, bugetul României nu va putea susține o creștere a pensiilor mai mare de 10% a spus Cîțu. 

„Îmi doresc foarte mult să creștem pensiile la începutul lunii septembrie, pentru că, da, există o așteptare. În același timp, să ne uităm la situația economică: am avut un milion de oameni care au intrat în șomaj tehnic, avem companii care au trebuit să se împrumute, acționarii au trebuit să facă rost de bani, toată economia suferă. Trebuie să vedem ce ne putem permite. O să creștem pensiile în septembrie.

10% este ceea ce putem în acest moment, este ceea ce poate să susțină acest buget. Deși și 10%, în contextul în care veniturile la buget scad, avem sectoare întregi din economie care sunt închise, și acesta o să fie un efort enorm. Decizia o să fie una politică. Putem pe termen scurt să facem tot felul de nebunii, cum a făcut PSD. dar dacă vrem să avem economie și peste 2 ani și peste 3 ani, trebuie să fim responsabili astăzi”, susține ministrul Finanțelor.

Florin Cîțu spune că decizia Standard and Poor's de a nu scădea ratingul României a fost luată după ce guvernul a promis că va fi prudent în ceea ce privește cheltuielile. 

„În această analiză a celor de la SP au contat câteva lucruri: faptul că eu am spus clar că sunt un ministru responsabil și prudent. Și am avut acel buffer la începutul anului, Am reușit o emisiune de obligațiuni și veți vedea că este menționată ca un succes. A contat foarte mult, faptul că piețele au încredere în ceea ce face acest guvern. Dar bineînțeles că toată această discuție a fost pusă în contextul în care eu am spus de fiecare dată că nu putem să mergem cu aceste legi (n.r.  care prevăd creșteri de cheltuieli - mărirea pensiilor și dublarea alocațiilor), în acest context global”, a declarat Cîțu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă totuși aceste legi vor fi puse în practică, ministru a răspuns: „Este menționat în fiecare raport al agențiilor de rating că imediat România o să fie retrogradată. Acele agenții nu sunt interesate de lupta noastră politică, ci doar de probabilitatea ca un guvern, o țară, să poată după acest șoc fiscal să se împrumute”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Nu sunt bani pentru majorarea cu 40% a punctului de pensie. Singura posibilitate de a face așa ceva este pornirea tiparniței de bani. In acest caz in cel mai scurt timp din 40% rămân cam 5% plus un risc semnificativ sa ajungem pe la -20% peste încă ceva timp.
    Pensiile mici pot fi mărite seminificativ prin redistribuirea banilor aruncați pe pensii speciale - care intr-un număr semnificativ de cazuri ar trebui numite pensii nesimțite.
    • Like 2
  • Dorin check icon
    E evident măgăria vine le la PSD , nu doar ei și-au săturat totdeauna votanți cu pomeni . Galbenii ar trebui să termine o dată pentru totdeauna cu toate pensiile nesimțiților (inclusiv ale : militarilor , polițiștilor și magistraților) și impozitarea celor în plată cu 90%. Așa vor avea destui bani ca să poată mării pensiile cu adevărat mici din Romănia.Nu ar fii rea nici o recalculare a lor să se verifice dacă sunt reale sau Nu (sunt destule pensii date din burta pe ochi frumoși și cu date false).
    • Like 3
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      Galbenilor le-au servit-o cei roșii, care le stau și acum ca ghimpele în coastă. În forma parlamentului, avocatului (contra) poporului și CCR.
      • Like 1
  • Către Guvern și către cei „înțelegători” cu nerespectarea LEGII (în general și în special art. 86 din legea nr. 127/2019) de către guvern: Vă este simplu și ușor să dați lovituri la fundul altora. Majorarea pensiilor cu 40% nu este o pomană făcută pensionarilor. Este o datorie acumulată în decursul celor 10 ani trecuți de la adoptarea legii pensiilor nr. 263/2010, care prin modificarea modului de actualizare a valorii punctului de pensii a declanșat exterminarea (scurtarea vieții) pensionarilor. Zeloșilor care-s gata să se înscrie voluntar în plutonul de execuție a bătrânilor (creatorii marii majorități ai bunurilor materiale, de care se servește și generația zeloșilor) le sugerez să încerce să calculeze (sau să ceară la INS calcularea) rata inflației „personale” pentru coșul de cumpărături al pensionarului. Vă veți mira să aflați că inflația prețurilor mărfurilor și serviciilor care constituie strictul necesar pentru vârsta a treia este dublă față de rata inflației pe întreaga economie națională. Și asta durează de zece ani! Tot în acest timp s-au risipit banii pe pensii speciale neconstituționale (lăsați încolo poveștile avocățești ale CCR aflată în conflict de interese!), pe umflarea la dimensiuni astronomice a aparatului birocratic bugetar și așa mai departe o listă cu sute de găuri în sacii bugetelor național și de pensii. Îi rog pe cei care au salarii mari și bunici cu pensii speciale să se abțină de la aplauze pentru continuarea erorilor politice și administrative echivalente cu condamnarea la mizeria finală a bătrânilor României.
    • Like 1
    • @ Radu Grigore
      AlexisZ check icon
      Asa va trebuie, daca ati votat cu picioarele ! Macar aveti o pensie, asa cum e ea, si da, v'o platesc cei care va dau suturi in cur ca sa va urce mintea la cap odata cand puneti stampila pe buletin. Nu mai plangeti, ca generatia decreteilor va avea altceva'n cur din pacate !!!
      • Like 4
  • Nimeni nu vrea să-și asume o viziune nouă și pe baza ei un nou proiect politic privind rolul statului în viața social-economică a cetății. Singura viziune a politicienilor români o constituie găsirea modalităților prin care să fie propulsați la putere prin manipularea voturilor, manipulare care se bazează pe percepții și sentimente de ură față de oponenții politici ( ceilalți sunt singurii vinovați de „dezastrul” în care a ajuns țara, numai în tabăra lor s-au strâns „fonfii și flecarii, găgăuții și gușații, bâlbâiți cu gura strâmbă” trebuie să dărâmăm din temelii tot ce au făcut ei și să construim o țară ... NOUĂ, nu VOUĂ.
    Nu poți să spui că „se dărâmă șandramaua economică” dacă aduci venitul celor mulți mai aproape de un nivel de trai decent și în același timp să trâmbițezi că prețurile interne trebuie aliniate la cele din occident ( numai cele mai mici, cele mai mari rămân acolo, se „plafonează” ), sau că este o mare realizare faptul că aloci 2% din PIB pentru apărare, așa cum ne-a cerut fratele mai mare de peste ocean, și să plătești în avans armament fără legalul offset.
    O nouă viziune privind rolul statului cred că ar presupune asumarea faptului că statul se obligă să asigure pentru toți cetățenii săi:
    1. Un nivel al veniturilor necesar pentru un trai decent.
    2. Un nivel de acces la un set minimal de servicii de educație care să asigure instrucția și educația necesară formării unui cetățean responsabil și capabil să se adapteze rapid la cerințele pieței muncii.
    3. Un nivel de acces la un set minimal de servicii de sănătate orientat pe prevenția bolilor și tratamentul adecvat pentru cele mai frecvente maladii.
    4. Oferirea unor alternative private viabile și garantate de stat pentru accesul la alte forme de consolidare a veniturilor și de acces la forme superioare de servicii de educație și medicale.
    5. Stoparea taxării muncii și a activității creative concomitent cu taxarea progresivă a luxului, a activităților speculative.
    • Like 0
  • Oricare OM , cu gandire limpede ,, intelege acest fenomen , Doar psd-istii in goana dupa ,,castig electoral ,, ar promite orice , chiar daca si ei stiu foarte bine ca;;nu se poate ,majora pensiile cu 40 %,,Dar insista , si cu majorarea alocatiilor ptr copii ,Cred ca ,,impozitarea pensiilor speciale cu 90 % ,ar reduce mult povara ,pensiilor normale ,
    • Like 3
  • AlexisZ check icon
    Cu câta usurinta jongleaza statele sarace si corupte cu cifrele, incredibil. Mergeti in state cu economii serioase sa vedeti cum sta treaba. O marire de salariu de 1-2% este smulsa de sindicate dupa luni si luni de negociere cu angajatorii. Iar pensiile de stat sunt in continua scadere, impingand oamenii tot mai mult spre pilonul 2 si 3, sau alte instrumente de economisire. Si pentru ca tot vorbim in ultima vreme de agentii de rating; daca se sapa la origine, acestea nu sunt de fapt din punct de vedere juridic decat niste srl'uri de casuta postala inregistrate prin paradisuri fiscale, create de marii creditori care vaneaza state corupte si cu economii slabe, numai bune de indatorat pe zeci de ani, vezi si cazurile Argentina, Thailanda sau Grecia, printre multe altele.
    • Like 6


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult