Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Finanțelor: Există o preocupare prea intensă spre a acumula proprietăți. Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți

Adrian Câciu

Foto: Facebook/ Adrian Câciu

Persoanele care au mai mult de două apartamente sau mai mult de două automobile ar putea plăti taxe mai mari. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat într-un interviu acordat Hotnews.ro că „există o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți”. 

„Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(...) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.), ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua (...) În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”, a spus ministrul Finanțelor.

Tot în interviul pentru Hotnews.ro, demnitarul a precizat că, de la jumătatea anului, cu aplicare de anul viitor, Codul Fiscal ar urma să fie modificat, după ce mai întâi va fi realizată o analiză a regimului fiscal din țările din zona euro și o dezbatere pe tema cota unică versus impozit progresiv.

Întrebat de la ce sumă în jos consideră un salariu mic în România, Adrian Câciu a răspuns: „Din punctul meu de vedere, un salariu mic este tot ce înseamnă sub 3.000 de lei net, la momentul în care discutăm acum. Asta consider că ar trebui cumva ajustat, rezolvat într-un orizont mai scurt de timp decât așa, unul mediu, în care ni se promite că vom ajunge la... Că sunt elemente de taxare împietează asupra atingerii unui astfel de net, dar sunt și elemente de putere a companiilor.”

„Eu vă spun că o familie nu o să stea în România plătită la salariul minim dacă va găsi un venit măcar dublu oriunde, în orice țară din Europa, chiar dacă nu va face munca pentru care a fost pregătit”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Referitor la creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, Câciu a declarat că nu susține această idee și califică drept „cinism maxim” faptul că o persoană plătește contribuții 40 de ani, „ca să-i dai 2 ani pensie”.

„Nu (sunt de acord n.r.). Din punctul meu de vedere, omul muncește din două considerente: 1. de plăcere; 2. de nevoie. Dacă o face de nevoie, dreptul la muncă este un drept constituțional. Nu poate fi îngrădit. Poate să muncească. Dacă o face de nevoie, dă-i totuși și dreptul să se retragă. Nu mai leg de speranța de viață, de elemente de genul ăsta: îl pui să plătească 40 de ani ca să-i dai 2 ani pensie, mi se pare cinism maxim”, a spus Adrian Câciu în interviul pentru Hotnews.ro.

Pe de altă parte, ministrul a vorbit despre modificări fiscale și taxe aflate în analiză. Astfel, în domeniul IT, scutirea de impozit pe venit ar putea fi regândită. „Eu îți dau facilitatea de a nu-ți impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa”, spune ministrul. În domeniul turismului, la Ministerul Finanțelor este o analiză accelerată pentru impozitarea bacșișului în Horeca.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pornind de la această declarație, avem realitatea simplă și tristă că 65 la sută dintre românii care muncesc în țară au salariu mic, pentru că acesta este procentul oficial al celor care cârștigă sub 3000 de lei net în fiecare lună. Suntem, așadar, o țară subdezvoltată, în care trăiesc decent și bine doar o treime din populație. Este sinistru când cei care conduc o țară spun limpede că nu pot asigura un trai decent pentru cea mai mare parte dintre cetățeni, în condițiile în care toți aleșii noștri au un nivel de trai situat în zona luxului, nu decenței. Ce Dumnezeu să mai spui?!
  • Like 1
 • Pe astia ii doare tare ca nu au bani la buget. Auzi ce ii trece lui prin minte, cum ca romanul este prea preocupat de acumularea de proprietăți - probabil ca ar vrea sa investim la bursa? Nu reușesc sa impoziteze firmele mari, deci.... arde-l pe roman. Mai debitează și altele: impozitează bacșișul. Pai mai felie, cum trebuie făcut? Stai la plecarea din tura și-i verifici? Și nea ministru face comparație.... cu cine? Cu Japonia... și cu restul Europei. Așa cum spunea cineva, specia asta, politicianul, este singura care nu are nici o răspundere. Total dezinteresați de România sau de romani.
  • Like 2
  • @ Casian Nicolae
   Gandalf check icon
   Corect se spune: durerea este cauzata de lipsa carnitei macre pe ciolan. Nu bani la buget ci bani de ciordit.
   Secundo: ca sa iti treaca ceva prin minte, conditia necesara dar nu suficienta este sa ai mintea aia. Cine scoate din el cretinisme de genul impozitarea IT-ului clar n-are. Si ideea de a omori gasca (despre aia care face oua de aur vorbesc) este dovada simpla de retardare mentala.
   As fi curios de unde pune dacu` asta subdezvoltat diferenta cand incep sa inchida pravalia firmele de IT care fac singure niste procente in PIB...
   • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult