Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Finanțelor: Există o preocupare prea intensă spre a acumula proprietăți. Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți

Adrian Câciu

Foto: Facebook/ Adrian Câciu

Persoanele care au mai mult de două apartamente sau mai mult de două automobile ar putea plăti taxe mai mari. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat într-un interviu acordat Hotnews.ro că „există o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți”. 

„Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(...) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.), ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua (...) În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”, a spus ministrul Finanțelor.

Tot în interviul pentru Hotnews.ro, demnitarul a precizat că, de la jumătatea anului, cu aplicare de anul viitor, Codul Fiscal ar urma să fie modificat, după ce mai întâi va fi realizată o analiză a regimului fiscal din țările din zona euro și o dezbatere pe tema cota unică versus impozit progresiv.

Întrebat de la ce sumă în jos consideră un salariu mic în România, Adrian Câciu a răspuns: „Din punctul meu de vedere, un salariu mic este tot ce înseamnă sub 3.000 de lei net, la momentul în care discutăm acum. Asta consider că ar trebui cumva ajustat, rezolvat într-un orizont mai scurt de timp decât așa, unul mediu, în care ni se promite că vom ajunge la... Că sunt elemente de taxare împietează asupra atingerii unui astfel de net, dar sunt și elemente de putere a companiilor.”

„Eu vă spun că o familie nu o să stea în România plătită la salariul minim dacă va găsi un venit măcar dublu oriunde, în orice țară din Europa, chiar dacă nu va face munca pentru care a fost pregătit”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Referitor la creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, Câciu a declarat că nu susține această idee și califică drept „cinism maxim” faptul că o persoană plătește contribuții 40 de ani, „ca să-i dai 2 ani pensie”.

„Nu (sunt de acord n.r.). Din punctul meu de vedere, omul muncește din două considerente: 1. de plăcere; 2. de nevoie. Dacă o face de nevoie, dreptul la muncă este un drept constituțional. Nu poate fi îngrădit. Poate să muncească. Dacă o face de nevoie, dă-i totuși și dreptul să se retragă. Nu mai leg de speranța de viață, de elemente de genul ăsta: îl pui să plătească 40 de ani ca să-i dai 2 ani pensie, mi se pare cinism maxim”, a spus Adrian Câciu în interviul pentru Hotnews.ro.

Pe de altă parte, ministrul a vorbit despre modificări fiscale și taxe aflate în analiză. Astfel, în domeniul IT, scutirea de impozit pe venit ar putea fi regândită. „Eu îți dau facilitatea de a nu-ți impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa”, spune ministrul. În domeniul turismului, la Ministerul Finanțelor este o analiză accelerată pentru impozitarea bacșișului în Horeca.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pornind de la această declarație, avem realitatea simplă și tristă că 65 la sută dintre românii care muncesc în țară au salariu mic, pentru că acesta este procentul oficial al celor care cârștigă sub 3000 de lei net în fiecare lună. Suntem, așadar, o țară subdezvoltată, în care trăiesc decent și bine doar o treime din populație. Este sinistru când cei care conduc o țară spun limpede că nu pot asigura un trai decent pentru cea mai mare parte dintre cetățeni, în condițiile în care toți aleșii noștri au un nivel de trai situat în zona luxului, nu decenței. Ce Dumnezeu să mai spui?!
    • Like 1
  • Pe astia ii doare tare ca nu au bani la buget. Auzi ce ii trece lui prin minte, cum ca romanul este prea preocupat de acumularea de proprietăți - probabil ca ar vrea sa investim la bursa? Nu reușesc sa impoziteze firmele mari, deci.... arde-l pe roman. Mai debitează și altele: impozitează bacșișul. Pai mai felie, cum trebuie făcut? Stai la plecarea din tura și-i verifici? Și nea ministru face comparație.... cu cine? Cu Japonia... și cu restul Europei. Așa cum spunea cineva, specia asta, politicianul, este singura care nu are nici o răspundere. Total dezinteresați de România sau de romani.
    • Like 2
    • @ Casian Nicolae
      Gandalf check icon
      Corect se spune: durerea este cauzata de lipsa carnitei macre pe ciolan. Nu bani la buget ci bani de ciordit.
      Secundo: ca sa iti treaca ceva prin minte, conditia necesara dar nu suficienta este sa ai mintea aia. Cine scoate din el cretinisme de genul impozitarea IT-ului clar n-are. Si ideea de a omori gasca (despre aia care face oua de aur vorbesc) este dovada simpla de retardare mentala.
      As fi curios de unde pune dacu` asta subdezvoltat diferenta cand incep sa inchida pravalia firmele de IT care fac singure niste procente in PIB...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult