Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan: Fiscului îi va reveni de acum sarcina probei. Vom publica o listă neagră cu firmele cu risc

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat luni seara la Realitatea TV că ANAF trebuie să reușească să devină partenerul contribuabililor și să inverseze dovada probei, care va reveni Fiscului, nu firmelor.  

„Celor de la ANAF le-am spus: voi inversaţi dovada probei - dovedeşte că eşti un contribuabil bun. Cu mine nu puteţi lucra aşa. Trebuie să ne schimbăm comportamentul. La noi s-a ajuns ca Fiscul să mă ia cu mascaţi şi eu să dovedesc că nu e aşa”, a declarat Viorel Ştefan la Realitatea TV.

Ministrul spune că vrea ca ANAF să publice o „listă neagră” a firmelor care prezintă un risc de evaziune fiscală, pentru ca cetățenii să știe dacă se asociază sau nu cu astfel de firme.

„În programul de guvernare se vorbeşte de o listă care să se facă publică cu cei aflaţi în zona de risc, iar atunci să evit să intru în relaţii comerciale cu aceştia", a continuat ministrul Finanțelor.

Viorel Ștefan a vorbit și despre reforma pe care o are în vedere la ANAF și a menționat că va fi elaborat un cod de conduită al lucrătorilor din cadrul Fiscului care vor fi evaluați din perspectiva comportamentului corect sau incorect în relația cu contribuabilul.

Bază de date online cu toţi lucrătorii angajaţi (ID, fotografii) în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru

Pe de altă parte, în programul de guvernare 2017-2020 se arată că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat, iar pentru reducerea evaziunii autorii programului propun angajarea unor contrcte de perfomanță pentru ANAF, cu ținte trimestriale.

„Este necesară cooperarea interinstituțională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanță pentru ANAF, cu ținte trimestriale și măsuri corective automate la derapajele de la ținta stabilită precum şi un program de reducere a muncii la negru. Cresterea eficacității ANAF în combaterea evaziunii – acțiune concentrată pe domeniile cu risc mare de evaziune, conform matricii de risc”, se arată în programul de guvernare 2017-2020.

Autorii documentului mai propun majorarea drastică a amenzilor și penalităţilor pentru evaziune si muncă la negru. 

„Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Realizarea de către autorităţi a unei baze de date online cu toţi lucrătorii angajaţi (ID, fotografii) în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligaţi să-şi actualizeze informaţiile odată cu angajarea/concedierea de personal şi să notifice autorităţile care administrează contribuţiile sociale”, se mai arată în programul de guvernare.

În plus, autoritățile intenționează constituirea unei direcții în cadrul ANAF, în cooperare cu Registrul Comerțului - pe tematica firmelor cu pierderi continue - peste 3 ani la rând -, companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi precum şi consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer din aceeași instituție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fiscul( adica inspectorul fiscal) sa aduca proba ca se face evaziune fiscala? Ministrul asta delireaza pt.ca inspectorii vor lua din nou mita grasa si probele vor dispare imediat! Filmul asta l-am vazut pana acum cativa ani!
    • Like 0
  • de cand se substituie statul / un minister unei bursei, adica de cand mecanismele pietei libere au trecut sub tutela administratiei unei tari ? romania in ce sistem economic se misca, in capitalism sau in feudalismul totalitar ? se politizeaza societatile comerciale ?
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult