Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan: Fiscului îi va reveni de acum sarcina probei. Vom publica o listă neagră cu firmele cu risc

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat luni seara la Realitatea TV că ANAF trebuie să reușească să devină partenerul contribuabililor și să inverseze dovada probei, care va reveni Fiscului, nu firmelor.  

„Celor de la ANAF le-am spus: voi inversaţi dovada probei - dovedeşte că eşti un contribuabil bun. Cu mine nu puteţi lucra aşa. Trebuie să ne schimbăm comportamentul. La noi s-a ajuns ca Fiscul să mă ia cu mascaţi şi eu să dovedesc că nu e aşa”, a declarat Viorel Ştefan la Realitatea TV.

Ministrul spune că vrea ca ANAF să publice o „listă neagră” a firmelor care prezintă un risc de evaziune fiscală, pentru ca cetățenii să știe dacă se asociază sau nu cu astfel de firme.

„În programul de guvernare se vorbeşte de o listă care să se facă publică cu cei aflaţi în zona de risc, iar atunci să evit să intru în relaţii comerciale cu aceştia", a continuat ministrul Finanțelor.

Viorel Ștefan a vorbit și despre reforma pe care o are în vedere la ANAF și a menționat că va fi elaborat un cod de conduită al lucrătorilor din cadrul Fiscului care vor fi evaluați din perspectiva comportamentului corect sau incorect în relația cu contribuabilul.

Bază de date online cu toţi lucrătorii angajaţi (ID, fotografii) în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru

Pe de altă parte, în programul de guvernare 2017-2020 se arată că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat, iar pentru reducerea evaziunii autorii programului propun angajarea unor contrcte de perfomanță pentru ANAF, cu ținte trimestriale.

„Este necesară cooperarea interinstituțională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanță pentru ANAF, cu ținte trimestriale și măsuri corective automate la derapajele de la ținta stabilită precum şi un program de reducere a muncii la negru. Cresterea eficacității ANAF în combaterea evaziunii – acțiune concentrată pe domeniile cu risc mare de evaziune, conform matricii de risc”, se arată în programul de guvernare 2017-2020.

Autorii documentului mai propun majorarea drastică a amenzilor și penalităţilor pentru evaziune si muncă la negru. 

„Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Realizarea de către autorităţi a unei baze de date online cu toţi lucrătorii angajaţi (ID, fotografii) în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligaţi să-şi actualizeze informaţiile odată cu angajarea/concedierea de personal şi să notifice autorităţile care administrează contribuţiile sociale”, se mai arată în programul de guvernare.

În plus, autoritățile intenționează constituirea unei direcții în cadrul ANAF, în cooperare cu Registrul Comerțului - pe tematica firmelor cu pierderi continue - peste 3 ani la rând -, companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi precum şi consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer din aceeași instituție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fiscul( adica inspectorul fiscal) sa aduca proba ca se face evaziune fiscala? Ministrul asta delireaza pt.ca inspectorii vor lua din nou mita grasa si probele vor dispare imediat! Filmul asta l-am vazut pana acum cativa ani!
    • Like 0
  • de cand se substituie statul / un minister unei bursei, adica de cand mecanismele pietei libere au trecut sub tutela administratiei unei tari ? romania in ce sistem economic se misca, in capitalism sau in feudalismul totalitar ? se politizeaza societatile comerciale ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult