Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Ghinea: „Am găsit conducta de proiecte goală. Trăim cu o administrație și o lume politică care cred că proiectele cresc în pom și se culeg ca merele pădurețe”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anuțat miercuri pe Facebook că a găsit grave întârzieri în execuția sistemului IT de management al fondurilor europene, MySMIS. Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre de guvern pentru reorganizare a Ministerului Fondurilor Europene care presupune crearea unei structuri permanente de gestionare a sistemului IT de management al fondurilor europene.

„Am găsit acest sistem uriaș și important tratat de parcă ar fi doar o altă funcție a unui departament de mentenanță IT, cu doar un om care știa ce e acolo, fără o idee clară de cum ar trebui să arate sistemul la final. Nu e de mirare că am găsit grave întârzieri la execuție, față de calendarul oficial adoptat prin memorandum de Guvern”, a scris Ghinea pe Facebook. 

Ministrul spune că știe că beneficiarii care depun acum proiecte sunt nemulțumiți de „complexitatea inutilă” a modulului de primire a proiectelor, „însă aveam de ales între a continua cu ceva prost gândit sau a renunța la a depune electronic și a ne întoarce la teancuri de dosare primite”.

„Poate sună șocant, dar asta e realitatea: s-a decis construcția acestui uriaș sistem IT – My SMIS - dar nu s-au alocat resurse umane, nu s-a știut clar ce se vrea cu el. Am schimbat echipa de proiect în prima săptămână de mandat. Dacă a fost mai mult decât lipsă de responsabilitate ci s-a dorit să se lege mâinile instituțiilor, vom descoperi în ancheta mai largă legată de sistemele IT. 

Un secretar de stat – Radu Mihaiu, un IT-ist tânăr, dar cu experiență de condus echipe – se ocupă acum de proiect, îi mulțumesc pentru efortul extraordinar făcut”, scrie Ghinea.

Ministrul spune că la MFE va fi organizat un serviciu dedicat, unde vor fi aduși specialiști în IT și administratori specializați în domeniu.

Ministrul a adăugat că va fi creată o direcție de asistență și urmărire a proiectelor strategice. 

„Am găsit conducta de proiecte goală. Trăim cu o administrație și o lume politică care cred că proiectele cresc în pom și se culeg ca merele pădurețe. Oamenii din sistemul de management al fondurilor UE au fost educați că problema lor e să gestioneze banii, dacă vin sau nu proiecte… asta este, o să ne panicăm mai târziu pe tema absorbție.

Acum suntem la începutul exercițiului financiar – era momentul să discutăm despre ce avem pe conducta de proiecte. Asta aș fi vrut să dezbatem în spațiul public”, spune oficialul de la Fonduri Europene.

„Oricâte presiuni publice sau private, oricâte șopârle sau pile ni se pun, oricâte informații se scurg „cu dedicație”, procesul de raționalizare a sistemului instituțional merge înainte. Cât sunt eu ministru”

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene

Ghinea spune că noua direcție va fi activă în dezvoltarea de proiecte strategice cu instituțiile și cu companiile naționale, iar ulterior le va urmări bunul mers, procesul de avizări și aprobări. 

„Avem nenumărate proiecte cu bani europeni care se blochează din motive de imobilism instituțional al altor structuri sau lipsă de prevedere, MFE trebuie să fie un jucător care să prevadă și să pună presiune pentru rezolvare, înainte de blocaje”, continuă ministrul.

Ministrul spune că noile noi structuri și funcții au fost create fără a suplimenta numărul de posturi sau resursele financiare. „Posturile în minister se alocă (și se realocă permanent) în funcție de taskurile și de nevoile la zi”, descrie Ghinea, care adaugă că în acest proces vor fi preluate și Organismele Intermediare regionale care erau la Ministerul Muncii până de curând și care sunt în curs de evaluare.

„Și vreau să mai dau aici un semnal: este mare agitație în sistem legat de Organismele Intermediare (care sunt la ministerele de linie și gestionează fondurile europene, prin anumite funcții din Programele Operaționale). Nu văd motivul agitației, se face o analiză a ce au făcut aceste structuri până acum, se vor delega (sau nu) atribuții în funcție de nevoia rațională a sistemului, nu pentru că trebuie să rămână X sau Y musai director.

Oricâte presiuni publice sau private, oricâte șopârle sau pile ni se pun, oricâte informații se scurg „cu dedicație”, procesul de raționalizare a sistemului instituțional merge înainte. Cât sunt eu ministru”, mai adaugă ministrul Cristian Ghinea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Am mai spus , Ghinea si cam tot guvernul trebuie angajati ca experti IT si drept consultanti , nu ca ministri ! Cati ani i-ar trebui ca sa implementeze cum trebuie sistemul asta deja inceput , ca se apropie anul de tehnocratie si scapam de acesti competenti fara vreun rezultat concret ! Daca tot este ministru este in stare ca in cele 3 luni ramase sa angajeze si el niste oameni sau dupa plecarea lor proiectele vor fi preluate tot la mana ca si pana acum dar macar cu rezultate vizibile ? Dupa implementarea sistemului o sa ploua cu proiecte sau e o pista moarta ??
  • Like 0
 • Foarte foarte bine. Dumnezeu sa va dea sanatate!
  • Like 0
 • România da semne ca se trezește din amorțeală...cel putin unii o fac. În momentul în care o sa terminam cu birocrația inutila o sa terminam și cu șpaga, terminam cu șpagă atunci cloaca aia de parveniti/funcționari publici o s-o întindă. E timpul sa gândim modern și rațional, dacă avem nevoie de un milion de funcționari sau de 10000 mai bine pregătiți. E o dilema importanta și aduce cu sine și factorul social în joc însă cei ce nu merita sa lucreze în administrație nu au de ce s-o facă iar dacă statul le pus la dispoziție sute de simpozioane și cursuri de specializare și ei tot cu pix și creion lucrează atunci sunt vinovati de rea credință.
  • Like 1
 • check icon
  a inceput capusarea si inca nu a castigat nimeni alegerile :) asta este romania ta !
  • Like 0
 • Fondurile lu Ghinea sunt 0. Întrebarea vine cum până la domnia sa, a fost posibilă o absorbţie de fonduri chiar şi cu un funcţionar rătăcit prin ace birou. Singură rezolvare
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult