Ministrul Justiţiei Florin Iordache ia în calcul graţierea și spune că va discuta cu premierul Sorin Grindeanu despre situaţia deţinuţilor, potrivit Dgi24.
„Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere amnistia, dar grațierea este un fenomen. Și asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. În 2002 s-a dat ultima lege care vizează graţierea. Bineînțeles, cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave”, a spus marți ministrul Florin Iordache, conform Digi24.
Ministrul Justiției a explicat că în România, gradul de ocupare în penitenciare este de 150%.
„Noi avem 19 mii de locuri în penitenciare. În acest moment avem peste 8500 de deținuți în plus, avem în jur de 27 de mii de deținuti pe 19 mii de locuri”, a adăugat Florin Iordache.
Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România" se delimitează însă, într-un comunicat prezentat de Hotnews, de declarațiile ministrului Justiției, Florin Iordache și arată că „nu există nicio urgenţă în adoptarea unei legi de amnistie sau graţiere colectivă".
Asociația judecătorilor spune că grațierea și amnistia unor fapte penale pot avea ca efect „scăderea încrederii în justiţie şi accentuarea sentimentului de insecuritate socială”.
„Comisia Europeană a tras un prim semnal de alarmă cu privire la situaţia din România prin raportul de ţară MCV din anul 2015, în care s-a consemnat că „respingerea de către Parlament, în luna noiembrie 2014, a legii de amnistie a dat un semnal pozitiv, deoarece a demonstrat opoziția față de o lege care ar fi avut ca efect imacularea indivizilor care au fost condamnați pentru infracțiuni de corupție. Totodată, faptul că, după nici o săptămână de la acest vot, un nou proiect de lege privind amnistia colectivă a fost scos din sertare în Parlament dovedește că această problemă nu este închisă”, se arată în comunicatul asociației menționate.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat la ieșirea de la audierile din Parlament că discutarea în Parlament a unei legi a amnistiei și grațierii este de „bun augur”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.