Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Justiției ia în calcul graţierea. „Nu trebuie avută în vedere amnistia, dar grațierea este un fenomen”

Ministrul Justiţiei Florin Iordache ia în calcul graţierea și spune că va discuta cu premierul Sorin Grindeanu despre situaţia deţinuţilor, potrivit Dgi24.

„Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere amnistia, dar grațierea este un fenomen. Și asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. În 2002 s-a dat ultima lege care vizează graţierea. Bineînțeles, cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave”, a spus marți ministrul Florin Iordache, conform Digi24.

Ministrul Justiției a explicat că în România, gradul de ocupare în penitenciare este de 150%. 

„Noi avem 19 mii de locuri în penitenciare. În acest moment avem peste 8500 de deținuți în plus, avem în jur de 27 de mii de deținuti pe 19 mii de locuri”, a adăugat Florin Iordache.

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România" se delimitează însă, într-un comunicat prezentat de Hotnews, de declarațiile ministrului Justiției, Florin Iordache și arată că „nu există nicio urgenţă în adoptarea unei legi de amnistie sau graţiere colectivă".

Asociația judecătorilor spune că grațierea și amnistia unor fapte penale pot avea ca efect „scăderea încrederii în justiţie şi accentuarea sentimentului de insecuritate socială”.

„Comisia Europeană a tras un prim semnal de alarmă cu privire la situaţia din România prin raportul de ţară MCV din anul 2015, în care s-a consemnat că „respingerea de către Parlament, în luna noiembrie 2014, a legii de amnistie a dat un semnal pozitiv, deoarece a demonstrat opoziția față de o lege care ar fi avut ca efect imacularea indivizilor care au fost condamnați pentru infracțiuni de corupție. Totodată, faptul că, după nici o săptămână de la acest vot, un nou proiect de lege privind amnistia colectivă a fost scos din sertare în Parlament dovedește că această problemă nu este închisă”, se arată în comunicatul asociației menționate.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat la ieșirea de la audierile din Parlament că discutarea în Parlament a unei legi a amnistiei și grațierii este de „bun augur”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Flo check icon
    Ministrul Justitiei ar trebui sa reflecteze asupra a trei aspecte: costul proceselor ulterioare gratierilor, atragerea de fonduri europene pentru constructia de noi penitenciare si cum reintegram infractorii!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult