Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Nelu Tătaru spune că după decizia CCR cei internați în spitale ar putea fi externați la cerere. Dacă transmit virusul pot intra sub incidența legii privind zădărnicirea combaterii bolilor

Ministrul Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății a anunțat că autoritățile lucrează la un proiect de lege care va reglementa izolarea și carantina, iar acesta va fi introdus în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. 

Decizia vine după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituţională instituirea izolării şi carantinei, dar ministrul Nelu Tătaru a adăugat că există încă, în legislaţie, un articol din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor.

„Referitor la deciziile CCR şi motivarea apărută ieri, în care se specifică faptul că necesită nişte clarificări şi o mai mare previzibilitate, ţin să menţionez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege şi avem acea rugăminte ca toţi factorii implicaţi, Parlament, opinie publică să se implice activ pentru a gestiona o situaţie pe care, în acest moment, o controlăm. Tot ce ţine de carantină, tot ce ţine de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca şi recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru partea şi corpul medical”, a spus Tătaru.

Ministrul a explicat că în urma deciziei CCR cei internați în spitale pot fi externați la cerere. În cazul în care aceștia, știindu-se pozitivi la testarea pentru coronavirus, nu stau în izolare acasă, iar o anchetă epidemiologică constată că au transmis virusul, atunci ei pot intra sub incidența articolului privind zădărnicirea combaterii bolilor.

„Dacă pacientul își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologică îl implică intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor, atât timp cât vor respecta izolarea la domiciliu spunem că își pot asuma acea externare, dar, în condițiile în care nu respectă, pun în pericol pe cei din jur”, a spus ministrul potrivit Libertatea.

Tătaru a spus că dacă acum trei săptămâni aveam o rată de transmitere 0,6 – 0,7, astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4, a spus ministrul Sănătății, care a făcut apel la respectarea măsurilor de distanțare fizică și la obligația de purtare a măștilor în spații publice închise.

În cazul în care evoluţia îmbolnăvirilor va permite, vor fi decise noi măsuri de relaxare, inclusiv în ceea ce priveşte restaurantele, spune Nelu Tătaru, însă dacă numărul de cazuri de covid va continua să crească, starea de alertă poate fi prelungită.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult