Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Sănătății, mesaj pentru antivacciniști, inclusiv pentru cei „dintr-o parte a presei”: „Ce s-a întâmplat anul acesta trebuie să fie o lecție”

Antivacciniști

(Foto: Guliver Getty Images)

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a criticat miercuri campaniile de antivaccinare promovate „inclusiv de o parte a presei”, în contextul anunțului privind epidemia de gripă la nivel național.

„Campaniile antivaccinare promovate inclusiv de o anumită parte a presei nu fac bine. Din păcate, oamenii înțeleg în momentul în care există probleme. Ce s-a întâmplat anul acesta ar trebui să fie o lecție. E nevoie e aplicarea măsurilor, de complianță și de vaccinare, care e cea mai sigură cale spre a ne feri de îmbolnăvire”, a spus ministrul Sorina Pintea la o conferință de presă.

Pe de altă parte, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, spune că la cabinetele medicilor de familie din Capitală nu există stocuri de vaccin antigripal, iar medicii consultă zilnic câte 30 de persoane cu infecții respiratorii acute. 

„La noi e aglomerat de două săptămâni, avem un număr mare de consultații pe zi, 30 de pacienți zilnic, cu infecții acute respiratorii. Nu aș zice că e vorba de panică, asta se întâmplă în sezonul rece. Am trecut prin epidemii mai importante decât ce se întâmplă acum. E o lecție din care trebuie să învățăm toți, să ne pregătim cum trebuie cu toții pentru iarna de la sfârșitul anului 2019, să ne vaccinăm din timp”, a spus la Digi24 dr. Alexiu.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov susține că distribuția stocurilor de vaccin antigripal nu a fost uniformă la nivel național.

„Vaccinul a fost furnizat în octombrie-noiembrie și nu mai există demult. În București majoritatea colegilor au cerut sute de doze și au primit câte 20-30 de doze de vaccin, după mari insistențe. Sunt alte județele unde medicii de familie au primit sute de doze. Poate așa se explică faptul că în zona de sud a țării, unde s-au distribuit puține doze, avem multe cazuri de gripă, iar în alte zone unde s-au vaccinat mult mai bine, pentru că estimările au fost respectate, avem mai puține cazuri”, a punctat dr. Sandra Alexiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Răzvan Ștefănescu, unde ești, să-ți parchezi puțin mașina în față la MS ... ?
  • Like 0
 • medicul curent zice ca nu se gaseste. Cantacuzino nu produce. Cine e de vina?
  • Like 1
 • In singurul an in care nu am facut vaccinul antigripal m-am imbolnavit de gripa!
  A fost teribil, simteam ca mor si nimic nu ajuta.
  M-am invatat minte, de atunci in noiembrie fac vaccinul.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult