Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Sănătății, mesaj pentru antivacciniști, inclusiv pentru cei „dintr-o parte a presei”: „Ce s-a întâmplat anul acesta trebuie să fie o lecție”

Antivacciniști

(Foto: Guliver Getty Images)

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a criticat miercuri campaniile de antivaccinare promovate „inclusiv de o parte a presei”, în contextul anunțului privind epidemia de gripă la nivel național.

„Campaniile antivaccinare promovate inclusiv de o anumită parte a presei nu fac bine. Din păcate, oamenii înțeleg în momentul în care există probleme. Ce s-a întâmplat anul acesta ar trebui să fie o lecție. E nevoie e aplicarea măsurilor, de complianță și de vaccinare, care e cea mai sigură cale spre a ne feri de îmbolnăvire”, a spus ministrul Sorina Pintea la o conferință de presă.

Pe de altă parte, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, spune că la cabinetele medicilor de familie din Capitală nu există stocuri de vaccin antigripal, iar medicii consultă zilnic câte 30 de persoane cu infecții respiratorii acute. 

„La noi e aglomerat de două săptămâni, avem un număr mare de consultații pe zi, 30 de pacienți zilnic, cu infecții acute respiratorii. Nu aș zice că e vorba de panică, asta se întâmplă în sezonul rece. Am trecut prin epidemii mai importante decât ce se întâmplă acum. E o lecție din care trebuie să învățăm toți, să ne pregătim cum trebuie cu toții pentru iarna de la sfârșitul anului 2019, să ne vaccinăm din timp”, a spus la Digi24 dr. Alexiu.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov susține că distribuția stocurilor de vaccin antigripal nu a fost uniformă la nivel național.

„Vaccinul a fost furnizat în octombrie-noiembrie și nu mai există demult. În București majoritatea colegilor au cerut sute de doze și au primit câte 20-30 de doze de vaccin, după mari insistențe. Sunt alte județele unde medicii de familie au primit sute de doze. Poate așa se explică faptul că în zona de sud a țării, unde s-au distribuit puține doze, avem multe cazuri de gripă, iar în alte zone unde s-au vaccinat mult mai bine, pentru că estimările au fost respectate, avem mai puține cazuri”, a punctat dr. Sandra Alexiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Răzvan Ștefănescu, unde ești, să-ți parchezi puțin mașina în față la MS ... ?
  • Like 0
 • medicul curent zice ca nu se gaseste. Cantacuzino nu produce. Cine e de vina?
  • Like 1
 • In singurul an in care nu am facut vaccinul antigripal m-am imbolnavit de gripa!
  A fost teribil, simteam ca mor si nimic nu ajuta.
  M-am invatat minte, de atunci in noiembrie fac vaccinul.
  • Like 0


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult