Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Sănătății, mesaj pentru antivacciniști, inclusiv pentru cei „dintr-o parte a presei”: „Ce s-a întâmplat anul acesta trebuie să fie o lecție”

Antivacciniști

(Foto: Guliver Getty Images)

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a criticat miercuri campaniile de antivaccinare promovate „inclusiv de o parte a presei”, în contextul anunțului privind epidemia de gripă la nivel național.

„Campaniile antivaccinare promovate inclusiv de o anumită parte a presei nu fac bine. Din păcate, oamenii înțeleg în momentul în care există probleme. Ce s-a întâmplat anul acesta ar trebui să fie o lecție. E nevoie e aplicarea măsurilor, de complianță și de vaccinare, care e cea mai sigură cale spre a ne feri de îmbolnăvire”, a spus ministrul Sorina Pintea la o conferință de presă.

Pe de altă parte, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, spune că la cabinetele medicilor de familie din Capitală nu există stocuri de vaccin antigripal, iar medicii consultă zilnic câte 30 de persoane cu infecții respiratorii acute. 

„La noi e aglomerat de două săptămâni, avem un număr mare de consultații pe zi, 30 de pacienți zilnic, cu infecții acute respiratorii. Nu aș zice că e vorba de panică, asta se întâmplă în sezonul rece. Am trecut prin epidemii mai importante decât ce se întâmplă acum. E o lecție din care trebuie să învățăm toți, să ne pregătim cum trebuie cu toții pentru iarna de la sfârșitul anului 2019, să ne vaccinăm din timp”, a spus la Digi24 dr. Alexiu.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov susține că distribuția stocurilor de vaccin antigripal nu a fost uniformă la nivel național.

„Vaccinul a fost furnizat în octombrie-noiembrie și nu mai există demult. În București majoritatea colegilor au cerut sute de doze și au primit câte 20-30 de doze de vaccin, după mari insistențe. Sunt alte județele unde medicii de familie au primit sute de doze. Poate așa se explică faptul că în zona de sud a țării, unde s-au distribuit puține doze, avem multe cazuri de gripă, iar în alte zone unde s-au vaccinat mult mai bine, pentru că estimările au fost respectate, avem mai puține cazuri”, a punctat dr. Sandra Alexiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Răzvan Ștefănescu, unde ești, să-ți parchezi puțin mașina în față la MS ... ?
  • Like 0
 • medicul curent zice ca nu se gaseste. Cantacuzino nu produce. Cine e de vina?
  • Like 1
 • In singurul an in care nu am facut vaccinul antigripal m-am imbolnavit de gripa!
  A fost teribil, simteam ca mor si nimic nu ajuta.
  M-am invatat minte, de atunci in noiembrie fac vaccinul.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult