Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ministrul Sănătății, mesaj pentru antivacciniști, inclusiv pentru cei „dintr-o parte a presei”: „Ce s-a întâmplat anul acesta trebuie să fie o lecție”

Antivacciniști

(Foto: Guliver Getty Images)

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a criticat miercuri campaniile de antivaccinare promovate „inclusiv de o parte a presei”, în contextul anunțului privind epidemia de gripă la nivel național.

„Campaniile antivaccinare promovate inclusiv de o anumită parte a presei nu fac bine. Din păcate, oamenii înțeleg în momentul în care există probleme. Ce s-a întâmplat anul acesta ar trebui să fie o lecție. E nevoie e aplicarea măsurilor, de complianță și de vaccinare, care e cea mai sigură cale spre a ne feri de îmbolnăvire”, a spus ministrul Sorina Pintea la o conferință de presă.

Pe de altă parte, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, spune că la cabinetele medicilor de familie din Capitală nu există stocuri de vaccin antigripal, iar medicii consultă zilnic câte 30 de persoane cu infecții respiratorii acute. 

„La noi e aglomerat de două săptămâni, avem un număr mare de consultații pe zi, 30 de pacienți zilnic, cu infecții acute respiratorii. Nu aș zice că e vorba de panică, asta se întâmplă în sezonul rece. Am trecut prin epidemii mai importante decât ce se întâmplă acum. E o lecție din care trebuie să învățăm toți, să ne pregătim cum trebuie cu toții pentru iarna de la sfârșitul anului 2019, să ne vaccinăm din timp”, a spus la Digi24 dr. Alexiu.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov susține că distribuția stocurilor de vaccin antigripal nu a fost uniformă la nivel național.

„Vaccinul a fost furnizat în octombrie-noiembrie și nu mai există demult. În București majoritatea colegilor au cerut sute de doze și au primit câte 20-30 de doze de vaccin, după mari insistențe. Sunt alte județele unde medicii de familie au primit sute de doze. Poate așa se explică faptul că în zona de sud a țării, unde s-au distribuit puține doze, avem multe cazuri de gripă, iar în alte zone unde s-au vaccinat mult mai bine, pentru că estimările au fost respectate, avem mai puține cazuri”, a punctat dr. Sandra Alexiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Răzvan Ștefănescu, unde ești, să-ți parchezi puțin mașina în față la MS ... ?
  • Like 0
 • medicul curent zice ca nu se gaseste. Cantacuzino nu produce. Cine e de vina?
  • Like 1
 • In singurul an in care nu am facut vaccinul antigripal m-am imbolnavit de gripa!
  A fost teribil, simteam ca mor si nimic nu ajuta.
  M-am invatat minte, de atunci in noiembrie fac vaccinul.
  • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult